KasvisPro-Edu

KasvisPro Eduhanke on jatkohanke KasvisPro-hankkeelle ja siinä tehostetaan ravitsemisalan laaja-alaista osaamista kasvisruokien ja kasviproteiinien käytön vauhdittajina. Hanketta koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Hanke on käynnistynyt 1.11.2024 ja sen varsinaiset toimenpiteet ajoittuvat vuosille 2025-2026.

KasvisPro Edu –hankkeen tavoitteena on: 

  1. Vahvistaa ruoka-alan opetushenkilöstön ja kouluttajien sekä ammattikeittiöiden henkilöstön osaamista kasvisten, kasviproteiinien ja kasvipohjaisten tuotteiden monipuolisesta käytöstä sekä kasvisruokien asiakaslähtöisestä tuotekehityksestä ja hyväksyttävyydestä.
  1. Parantaa kasvisruokatietouteen liittyvien, ammattilaisille suunnattujen koulutus-, neuvonta- ja viestintäaineistojen saatavuutta ja käytettävyyttä.
  2. Lisätä ammattikeittiöiden, ammattiopetuksen ja kasvispohjaisia tuotteita valmistavien yritysten yhteistyötä ja tätä kautta edistää asiakaslähtöisesti suunniteltujen tuoteratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa.

***

KasvisPro-hanke

Kasvisruoka ja kasviproteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutuksessa tarjottiin ajantasaista teoriatietämystä innostavien videoiden ja pohdintatehtävien muodossa. Käytännön ruuanvalmistuksentyöpajoissa kokattiin maistuvaa kasvisruokaa ammattikeittiökäyttöön vakioidun reseptiikan mukaisesti.

Koulutusmateriaalit muodostuvat seuraavista osioista:

Kasvisruokatietoa ammattikeittiöille

Teoriakoulutus koostuu videoista, joilla asiantuntijat kertovat teemoista Kasvisruokailun Abc, Kestävä kasvisruokailu ja Kiinnostava kasvisruoka. Teoriaosa sisältää myös tehtäviä, jotka aktivoivat pohtimaan ja testaavat opittua.

Kuva: Tero Honkaniemi

 

Kauhakaupalla kasvisruokaa

Käytännön koulutus tapahtui kasvisruokatyöpajoissa, jossa ammattilaiset yhdessä valmistavat kasvisruokaa, keskustelevit, sparrasivat ja jakoivat kokemuksia kasvisruoasta ja kasviproteiinien käytöstä. Työpajoissa käytetty reseptiikka sopii suuriinkin valmistusmääriin.  Testattua reseptiikka löytyy KasvisPro-hankesivuilta. Lue tästä  artikkeli Vantaan Variassa järjestetystä kasvisruokatyöpajasta.

Kasvisruoan ja kasviproteiinien käytännön työkalupakki

Koulutusten jälkeen osaamista syvennettiin työpajoissa, joissa yhdessä koulutuksiin osallistuneiden kanssa edistettiin kasvisruoan ja kasviproteiinien käyttöä, tuettiin ruokapalveluiden arjessa tehtävien rutiinien muutosta ja valintoja. Työpajoissa panostettiin yhdessä tekemiseen ja vertaistukeen. Koulutuksiin osallistujien kokemukset ja tietotarpeet tuottivat käytännön työkalupakin, joka koostuu konkreettisista kokemuksista, vinkeistä ja muista ohjeistuksista. Käytännön työkalupakki on kaikkien saatavilla KasvisPron verkkosivulla.

Lisätietoja hankkeesta:

Piia Mikonsaari
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy
Projektipäällikkö
piia.mikonsaari@xamk.fi
p. 050 4108 048

Osatoteuttajat:
Niina Rantakari
Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy
Projektipäällikkö
niina.rantakari@seamk.fi
p. 040 8302 095

Suvi-Tuulia Leinonen
Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy
Projektipäällikkö
suvi-tuulia.leinonen@jamk.fi
p. 040 6690 645

Sari Väänänen
Savon koulutuskuntayhtymä, EkoCentria
Projektipäällikkö
sari.vaananen@sakky.fi
p. 044 7854 025

Marjut Huhtala
Ammattikeittiöosaajat ry
Toiminnanjohtaja
marjut.huhtala@amko.fi
p. 050 3413 957