Ikäruoka 2.0-hanke jatkaa aiempaa hanketyötä ikääntyneiden ruokailun edistämiseksi
Monimuotoiset ruokaan liittyvät palvelut ikäihmisten yhteisöllisyyden ja toimintakyvyn tukena – hanketta (Ikäruoka 2.0) toteuttavat yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Gery ry. Tavoitteena on kehittää kotona asuvien ikäihmisten hyvää ravitsemusta ja sosiaalista kanssakäymistä tukevia palveluita yhdessä kohderyhmän ja ruokaan liittyviä palveluja tuottavien tahojen kanssa.
Palveluihin kuuluvat laajasti kauppa- ja ravintolapalvelut. Hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta. Hanke alkoi 1.1.2020 ja päättyy 31.10.2022.
Lue lisää:
https://xamk.fi/ikaruoka
***
Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hankeraportit
Julkaistu 12.12.2018
Ikähanke on saatu päätökseen ja hankkeesta pidettiin loppuseminaari Helsingissä 12.12.2018. Tutkimushankkeen julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2017 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Helsingin yliopisto, Ammattikeittiöosaajat ry, Gerontologinen Ravitsemus Gery ry, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä –raportti Julkaistu 12.12.2018
Hyvät ruokapalvelut tukevat ikääntyneiden toimintakykyä ja kotona asumista –tiedote Julkaistu 12.12.2018
Loppuseminaarin esitysdiat, 12.12.2018
Loppuseminaarissa ministeri Annikka Saarikon esittämä puhe: Ikäimisten pitää syödä hyvin, 12.12.2018
Kaikkien hanketoimijoiden osaraportit (löytyvät ko. linkin sivua alaspäin vierittämällä)
Ammattikeittiöosaajat ry:n osaraportti, pääkohdat tiivistettynä esityksenä ja blogiteksti aiheesta löytyvät myös alla olevan otsikon alta.
Selvitys kotona asuvien ja kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten kotiateriapalveluista
Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Valtioneuvoston rahoittamassa Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hankkeessa. Ammattikeittiöosaajien osuutena hankkeessa oli selvittää ruoka- ja vanhuspalveluvastaaville tehdyillä kyselyillä ja teemahaastatteluilla kotona asuvien ja kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten ruokapalveluiden nykytilaa, tulevaisuuden kehittämistarpeita ja kunnissa kokeiltuja ruokailua ja ravitsemustilaa tukevia toimintamalleja.
Selvitys kokonaisuudessaan
Selvitys kotona asuvien ja kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten kotiateriapalveluista
Pääkohdat selvityksestä tiivistettynä esityksenä
Selvityksen tulokset tiivistettynä esityksenä
Ikäihmisille lisää yhteisöllistä ruokailua ja vaihtoehtoisia ruokailumalleja
Toimintakyvyn heikkenemisen ensimmäinen signaali on kotiaterian tilaaminen. Asiakkaiden kuuleminen on kaiken palvelutarjonnan perusta, ja tähän palveluun kannattaa panostaa.
Blogitekstissä kannustetaan pohtimaan kotiaterioiden toimitusketjua palveluketjuna, jossa tarvitaan moniammatillista osaamista ja inhimillisiä kohtaamisia. Palveluketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki.Lisäksi tekstissä esitetään keskeiset selvityksessä esille nousseet kotiaterioiden kehittämisen, ruuan ja syömisen, kotiateriapalveluiden organisoinnin sekä kotiateriapalvelun palveluketjun osalta.
Hanketta koordinoi Helsingin yliopisto ja muina hanketoimijoina ovat Gerontologinen ravitsemus Gery ry, Kaakkois-Suomen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.