Wasteless Food Services in Finland-hankkeessa pureudutaan erityyppisten ruokapalveluiden hävikinhallintaan

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Wasteless-hankkeen jatkohankkeessa Wasteless Food Services in Finland.  Hanketta koordinoi Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. Muita toimijoita ovat Jyväskylän ja Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulut. Hanketta rahoittaa Ruokavirasto.

Hankkeessa pureudutaan erityyppisten ruokapalveluiden hävikinhallintaan. Tavoitteena on lisätä ruokapalveluiden aktiivista otetta hävikin hallinnassa systematisoimalla hävikin mittaamista ja seurantaa sekä parantaa keittiöiden tuotantoprosesseja ja asiakasyhteistyötä hävikin vähentämiseksi.

Tavoitteet tiivistetysti:

  1. Selvittää ruokapalveluiden ruokatuotannon ennakoinnin ja suunnittelun mahdollisuuksia ruokahävikin ehkäisyssä (nykytila kartoitus ja tulevaisuuden tavoitetila).
  2. Standardisoida malli ruokahävikin jatkuvan seurannan edistämiseksi erityyppisissä julkisissa ja yksityisissä ruokapalveluissa ja hävikkilajeissa.
  3. Tuottaa uutta, käytännönläheistä ja helposti saavutettavaa tietoa ruokahävikin ehkäisyn    ja vähentämisen keinoista (koulutukset, materiaalit).

Hankkeeseen mukaan valitut toimijat:

Terveydenhoitaja.jpg

Päiväkodit ja koulut

Norlandia Sateenkaari

Norlandia-päiväkodit toimivat Suomessa 83 eri yksikössä tuottaen laadukasta päivähoitoa huomioiden lasten tarpeet sekä kestävän kehityksen arvot.

Maaniityn koulu

Maaniitun koulu on n. 280 oppilaan alakoulu Nurmijärven kirkonkylän keskustassa.

Kummun koulu

Outokummun kaupungissa toimiva Kummun koulu toimii suomenkielisenä yhtenäiskouluna, joka tarjoaa peruskoulutasoista opetusta 1.-9.-luokkalaisille ja lisäksi myös opetusta eskarilaisille.

Ruusuvuoren koulu

Toimii Vantaan Korson kaupunginosassa suomenkielisenä yläkouluna käsittäen 6.-9.- luokat.

Vaissaaren yläkoulu

Naantalintien varrella lähellä Raision keskustaa sijaitsevassa Vaissaaren yläkoulussa opetetaan 7.-9.-luokka-asteita.

Valtarin koulu

Sijaitsee Ii:n kunnassa keskustaajamassa. Koulu on suomenkielinen yläkoulu, jossa opetetaan 7.-9.-luokkia.

STEP-koulutus (ammatillinen oppilaitos)

Järvenpäässä, Pieksämäellä (mukana hankkeen toimenpiteissä), Lapualla, Ruokolahdella ja Uudessakaarlepyyssä toimiva STEP on yksityinen ammatillinen oppilaitos ja kansanopisto, jota ylläpitää Kirkkopalvelut ry.

Forssan ammatti-instituutti (ammatillinen oppilaitos)

Toisen asteen ammatillinen oppilaitos tarjoaa Forssassa monipuolisesti ammatillisiin, täydennys- ja korttikoulutuksiin liittyviä opetuskokonaisuuksia. Instituutin omistaa Lounais-Hämeen kuntayhtymä, johon kuuluvat Forssa, Humppila, Jokioinen, Somero, Tammela, Urjala ja Ypäjä.

Ravintola Kasarmina (AMK)

Korkeakouluravintola Mikkelissä, joka käsittää 300 asiakaspaikkaa. Ravintola on avoin kaikille, mutta pääasiassa ravintolassa tehdään ruokaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (Xamk) opiskeleville korkeakouluopiskelijoille.

Ravintola Ilokivi (yliopisto)

Ravintola Ilokivi sijaitsee Jyväskylässä Seminaarinmäen kampuksella. Ravintola on avoin kaikille, mutta painottuu pääasiassa korkeakouluopiskelijoiden lounasruokailuun.


Ala carte -ravintolat, palveluasemat ja keskuskeittiöt

Tertin Kartano

Mikkelissä toimiva Tertin Kartano tarjoaa kävijälleen uniikin kokemuksen niin kartanomiljöön kuin lähellä tuotettujen puhtaiden raaka-aineiden muodossa kartanoravintolassa.

Huhmarin keittiö

Mäntyharjun kunnan ruokapalvelut.

ABC Särkisalmi

Palvelee ohikulkijoita ja matkailijoita Särkisalmen keskustassa.

Jari-Pekka

Palveluasemaketju, jonka omistaa suomalainen perheyritys. Huoltoasemat palvelevat Hankasalmella, Joroisilla ja Hartolassa.

Pellonpuiston koulun keskuskeittiö

Palvelee Huittisissa valmistaen lounasaterioita monille kouluille ja päiväkodeille.

Peräseinäjoen keskuskeittiö

Peräseinäjoen alueella toimiva keskuskeittiö palvelee asiakkaitaan tarjoten lounaspalveluita esim. kouluille.


Sairaalat ja hoivakodit

HUS Asvia Meilahti

Helsingissä Meilahden sairaalassa palveleva lounasravintola, joka on avoin kaikille vierailijoille, omaisille ja henkilökunnalle. Ravintola valmistaa myös sairaalassa potilaille tarjottavat potilaslounaat kunkin ikäryhmän ravitsemussuositusten mukaisesti.

Palvelukoti Kotivalli

Sipoossa sijaitseva palvelukoti tarjoaa asukkailleen ruokapalvelua.

Heseva-koti / Gaius-säätiö

Helsingin Puu-Käpylässä sijaitseva ikäihmisille suunnattu palveluasumisen yksikkö. Heseva-koti tarjoaa asukkailleen ruokapalveluita.