Kasvua kouluruuasta- Kouluruoka 70 v.

70-vuotias kouluruokailu on suomalainen ruokainnovaatio

Vuosi 2018 on kouluruokailun 70-vuotis-juhlavuosi. Tänä päivänä kouluruokailu on sosiaalinen ruokainnovaatio, jota tullaan ihastelemaan muualtakin maailmasta. Kouluruokailu luo tasa-arvoista perustaa oppilaiden kasvulle ja kehitykselle ja edistää terveyttä ylläpitäviä ravitsemustottumuksia myös aikuisuudessa.

Eduskunta-aloite maksuttomasta kouluateriasta tehtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1925 Miina Sillanpään toimesta. Valtakunnallisesti Suomessa siirryttiin lakisääteiseen kouluruokailuun vuoteen 1948 mennessä.

Ravitsemisalan ammattilaiset haluavat nostaa kouluruokailun arvostusta

Ammattikeittiöosaajat ry toteutti juhlavuoden aikana ruokapalvelujen ammattilaisille sekä ravitsemisalan opiskelijoille suunnatun tulevaisuuden koululounaan ideointikilpailun. Lisäksi  toteutetaan juttusarja, jossa kerrotaan, miten Suomessa kouluruokaillaan juhlavuonna 2018.

Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailu

Ruokapalvelujen työtiimejä ja ravitsemisalan oppilaitosten opiskelijoita pyydettiin ideoimaan tulevaisuuden koululounas – millaista kouluruoka on vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua. Kilpailutehtävänä oli suunnitella tulevaisuuden koululounas seka- ja kasvisruokavaliota noudattaville koululaisille.

Ideointikilpailun voiton nappasi Tampereen Voimian kilpailutyö

Voittajatyö koostui kahdesta eri reseptikokonaisuudesta, joista molemmista löytyy tuttu tortilla nyt rieskan muodossa. Vaihtoehtoisina kouluruoka-annoksina kilpailun voittajatiimi loihti versiot niin sekaruokavaliota noudattaville kuin kasvisruokailijoille. Sekaruokavaliossa tortilla täytetään taidokkaasti maustetulla broilerilla ja mehevillä kasviksilla, ja kasvisruokavaliota noudattava voi kääräistä rullan väliin mausteisen härkis-kasvistäytteen. Tortilla-annoksia täydentävät kermaviili tai kaurakermaviili-chilikastike ja raikas salaatti. Molempien täytteiden makua on viimeistelty yhdessä Tampereen koulujen asiakasraadeilta saatujen palautteiden pohjalta.

Lue kilpailun Lehdistötiedote kokonaisuudessaan tästä
Kooste finalistien kilpailutöistä löytyy täältä

Kilpailutöiden arviointiin osallistui peruskoulun oppilaita ja ravitsemisalan ammattilaisia sekä ideointikilpailun yhteistyökumppaneita. Arvioinnissa huomioitiin, miten hyvin kilpailuohjeissa annetut kriteerit toteutuivat.

Voittaja julkistettiin ja palkittiin tuhannen euron kannustusstipendillä Ammattikeittiöosaajat ry:n syysseminaarissa 23.10.2018.

Palkinnon luovutti perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja toiminnanjohtaja Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:n syksyn seminaarissa Helsingissä 23.10.2018. Palkinnon vastaanotti Tampereen Voimian tuotekehitysvastaava Maiju Suvanto.

Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailun yhteistyökumppaneina toimivat Bunge Finland Oy, Foodduck Oy, Jepuan Peruna Oy, Metos Oy Ab ja Metsä Tissue Oyj

Miten Suomessa kouluruokailtiin juhlavuonna 2018? -juttusarja

Ammattikeittiöosaajat ry toteutti kouluruokailun 70 vuotis -juhlavuoden kunniaksi juttusarjan Miten Suomessa kouluruokaillaan juhlavuonna 2018. Jutuissa kuvattiin tämän päivän kouluruokailua eri puolilla Suomea kaupungeissa ja haja-asutusalueilla niin pienissä kuin isoissakin kouluissa näkökulmaa vaihdellen.

Koluruokailussa tapahtuu hienoja asioita

Juttusarjassa julkaistiin yhteensä kymmenen juttua ja kaksi videota. Kouluruokadiplomi -sivuston Ajankohtaista-osiossa voit tutustua, mitä koluruokailussa tapahtuu eri puolilla Suomea. Jutuja voi jakaa sosiaalisessa mediassa ja linkittää eri viestintäalustoille.

Lämpimät kiitokset kaikille juttusarjan tekoon osallistuneille! Olemme saaneet yhdessä edistää myönteistä kouluruokailupuhetta.

Juttusarjaa tuki maa- ja metsätalousministeriö.

Tämän sivun pääkuva: Samuel Hoisko

Lisätietoa

Ammattikeittiöosaajat ry

Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi, 050 341 3957
Projektikoordinaattori Päivi Jämsén, paivi.jamsen@amko.fi, 050 339 6844