Kattava kouluruoka ja välkyt välipalat -hanke pureutui koulupäivän aikaiseen ruokailuun
Osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaa toteutettu ’Kattava koululounas ja välkyt välipalat’ -hanke selvitti peruskoulujen kouluruokailun nykytilannetta sekä välipalakäytänteitä ja tarjoamismahdollisuuksia. Selvityksestä saatiin ainutlaatuista tietoa peruskoulussa tarjottavien välipalojen valikoimasta ja tarjoamistavoista, Euroopan unionin koulujakelujärjestelmän hyödyntämisestä sekä Covid-19-pandemian aikaisesta poikkeusolojen kouluruokailusta. Tuloksia hyödynnetään kouluruuan kehittämisohjelman valmistelussa ja taustatietona, kun Harrastamisen Suomen mallia kehitetään.
Hankkeen tuotokset
Loppuraportti
Kattava koululounas ja välkyt välipalat. Koulupäivän aikainen ruokailu tänään ja huomenna. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2021. Tilles-Tirkkonen T, Jalkanen H, Laitinen A, Paronen E, Raulio S, Huhtala M, Jämsén P, Rantakari N, Rautiainen T (2021).
Osaraportit
Kouluruokailu normaalitilanteessa ja covid-19-pandemian aikana kuntien ruokapalveluista ja opetustoimesta vastaavien mukaan. Ammattikeittiöosaajat ry. Jämsén P & Huhtala M (2021). Raportti aukeamittain
Kouluruokailu normaalitilanteessa ja covid-19-pandemian aikana kuntien ruokapalveluista ja opetustoimesta vastaavien mukaan. Ammattikeittiöosaajat ry. Jämsén P & Huhtala M (2021). Raportti sivuttain
Välkyt välipalat yhdessä: Peruskoulussa tarjottavien välipalojen nykytila ja kehittämisen tarpeet. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Rautiainen T & Rantakari N (2021).
Policy Brief
The school meals of the future – Stronger cooperation and equal access to snacks (in English)
Toimenpide-ehdotukset lyhyesti
Hankkeen selvitys- ja tutkimustyön pohjalta laadittiin yksitoista toimenpide-ehdotusta, jotka ovat jaettu laajuutensa mukaisesti joko valtakunnalliselle tai kunnan tasolle.
Hankkeen tavoite
Kattava koululounas ja välkyt välipalat -selvityshankeen tavoitteena oli tuottaa tietoa hallitusohjelmassa mainitun koulupäivän uudistamisprosessin ja kouluruoan kehittämisohjelman valmistelun tueksi, esittää kouluruokailun ja välipalan järjestämisvaihtoehtoja ja arvioida niiden kustannusvaikutuksia kuntatalouteen sekä tuottaa tietoa koulupäivän aikaisen ruokailun ja koulujakelujärjestelmän merkityksestä. Lisäksi hankkeen tavoitteena oli antaa toimenpide-ehdotuksia selvitysten pohjalta esille nousevista kouluaikaista ruokailua koskevista kehittämisasioista. Hankkeessa tarvittava tietoaineisto kerättiin kirjallisuuskatsauksien, kyselyiden, asiantuntija- ja teemahaastatteluiden sekä työpajatyöskentelyiden avulla.
Selvityksen tekivät yhteistyössä: Itä-Suomen yliopisto UEF (kokonaiskoordinointi), Ammattikeittiöosaajat ry Amko, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Selvityshankkeen eri toimenpiteet jaettiin hanketoimijoiden kesken työpaketteihin, jotka on esitelty alla olevassa kuvassa. Hanke rahoitettiin Valtioneuvoston kanslian tutkimus- ja kehittämistoiminnan VN TEAS -rahoituksella ja se ajoittui ajanjaksolle 1.4.2020–30.4.2021.
Hankkeen etenemisestä ja tuloksista tiedotetaan hankkeen verkkosivuilla ja kaikkien hanketoimijoiden omilla sivuilla sekä Twitterissä nimellä @valipalat sekä hastagilla #kouluruoka ja #tietokäyttöön.
Lisätietoa hankkeesta:
Tanja Tilles-Tirkkonen, vastuullinen johtaja, tanja.tilles-tirkkonen(at)uef.fi, p. 040 727 9791
Henna Jalkanen, tutkija, henna.jalkanen(at)uef.fi, p. 040 355 2236
Hankkeen verkkosivut: www.sites.uef.fi/kattava-koululounas , Twitter: @valipalat
***
Ammattikeittiöosaajat ry:n toimijat hankkeessa:
Projektikoordinaattoori Päivi Jämsén, paivi.jamsen@amko.fi, p.0503396844
Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi, p.0503413957