KasvisPro-koulutushanke sai vuoden 2024 Ravitsemusteko -palkinnon!
Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry (RTY) valitsi vuoden 2024 Ravitsemusteoksi KasvisPro-koulutushankkeen. Valinta julkistetaan Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä marraskuussa.
KasvisPro täsmensi tietämystä kasviproteiinien ja kasvispainotteisemman ruokavalion vaikutuksista niin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa kuin ravitsemuksen parantamisessa. KasvisPro-ohjelman opit tukevatkin käytännönläheisellä tavalla uusien ravitsemussuositusten näkymistä joukkoruokailun ruokatarjonnassa.
KasvisPro lisäsi kasvisruokien ja kasviproteiinien kiinnostavuutta niin ruokapalveluhenkilöstön kuin näiden asiakkaiden parissa ja tavoitti myös ammatillisen koulutuksen opettajia, jotka työssään voivat suoraan vaikuttaa ammattikeittiöiden tulevaisuuden tekijöihin. KasvisProssa parannettiin myös kasvisten ja kasvisruokaohjeiden saavutettavuutta jakamalla hankkeessa hyväksi todetut kasvisruokaohjeet vapaaseen käyttöön. KasvisPro-hankkeen opit on tiivistetty helppolukuiseen muotoon kaikille avoimessa työkirjassa.
Julkisen ruokapalveluun kohdistetut varat ja henkilöstöresurssit ovat tällä hetkellä tiukoilla, mutta tämä koulutus koettiin niin tarpeelliseksi, että osallistujia saatiin runsain määrin mukaan”, iloitsevat hankkeen toimijat.”
Hanke mahdollisti ruokapalvelutoimijoiden osaamisen kehittämisen, keskinäisen kohtaamisen ja kokemusten vaihdon 5 verkkotyöpajassa sekä 19 käytännön koulutuksessa eri puolella Suomea. Kaiken kaikkiaan tavoitettiin lähes 300 osallistujaa!
KasvisPro-verkkosivuilta löytyy kattava koulutusaineisto työyhteisöjen hyödynnettäväksi tai itsenäiseen opiskeluun, sisältäen lähes 80 reseptiä ja runsaasti videomateriaalia.
***
Ravitsemusterapeuttien yhdistys piti tärkeänä sitä, että KasvisPro-hankkeessa hyödynnettiin ravitsemusasiantuntijoiden osaamista monipuolisesti: tutkitun tiedon, käytännön valintojen ja ruokakasvatuksen näkökulmasta. Hanke tuki valtakunnallista yhteistyötä kasvisruoan kehittämiseksi ja tarjonnan lisäämiseksi. Sen ydinajatuksena oli maistuva ja ravitseva kasvisruoka. Tämän takia Ravitsemusterapeuttien yhdistys pitää KasvisPro-hanketta erinomaisena ja vaikuttavana Ravitsemustekona.
**
Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina toimivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy, Savon koulutuskuntayhtymä ja Ammattikeittiöosaajat ry
Hankkeen materiaalit löytyvät täältä:
https://www.xamk.fi/hanke/kasvisruoka-ja-proteiinit-ruokapalveluissa-kasvispro-koulutus
Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä!