Asiakaspalvelija on yrityksen käyntikortti

Toimiva ruokailutilanne hivelee asiakkaan kaikkia aisteja ja tarjoaa hengähdyshetken arjen askareiden lomassa. Ammattikeittiöissä työskentelevät voivatkin pitää itseään hyvinvoinnin lähettiläinä.

Asiakaspinnassa tarjottava ruoka merkitään asianmukaisesti ja ruokalistat tuodaan selkeästi esille erikoismerkintöineen.  Ruokalistan ilmoittamiseen on monia hyviä käytäntöjä. Linjastotyyppisessä ruokatarjoilussa ruokalista on hyvä sijoittaa heti tarjoilulinjaston päähän. Yhä useammin ruokalistat löytyvät myös ruokapalvelun tuottajan www-sivuilta tai ne ovat luettavissa mobiilisti.

Tarjottava ruoka laitetaan esille niin, että se houkuttelee rakentamaan lautasmallin oikeaoppisesti. Linjaston alkuun sijoitetaan salaatit, vasta sitten pääruoka ja lisukkeet.  Hyvin rakennettu ruokalinjasto palvellee ravitsemuksellisia sekä kestävän kehityksen mukaisia tavoitteita.

Ystävällinen, asiallinen, siisti ja auttamishaluinen –  siinä ovat ruokapalveluissa työskentelevän asiakkaan tärkeimmät ominaisuudet.

Jo näillä päivittäisillä teoilla ruokapalveluiden asiakaspalvelija pääsee pitkälle: 

  1. Toivota asiakas tervetulleeksi, tervehdi ja katso silmiin. Muista että hymy ei maksa mitään.
  2. Varmista, että asiakas saa haluamansa palvelun.
  3. Kerro tavallisimmista ruokalistamerkinnöistä. Jos kyseessä on erityisruokavalion tarvitseva asiakas kerro päivän vaihtoehdoista. Ruokalistan reseptitiedot on oltava aina asiakkaan saatavilla tai nähtävissä vähintään pääraaka-aineiden osalta.
  4. Ruokailutilanteen päätyttyä kiitä asiakasta ja toivota uudestaan tervetulleeksi.
  5. Pyydä säännöllisesti asiakaspalautetta ja vastaa siihen viivyttelemättä.

Reklamaatiotilanteessa

Pysy rauhallisena vastatessasi negatiiviseen asiakaspalautteeseen.
Kiitä asiakasta palautteen antamisesta.
Pahoittele tapahtunutta- älä vähättele reklamaation syytä.
Hyvitä tilanne ja keskity asiakkaaseen. Älä selittele.

Ohjaa asiakas löytämään itselleen sopiva palvelu ja palvele häntä yksilöllisesti.