Ergonomia ja työturvallisuus

Ammattikeittiötyö on usein fyysistä ja työskentelyolosuhteet erityistä tarkkuutta vaativat.

Jokaisen keittiössä työskentelevän kannattaa opetella työturvallisuuden ja- ergonomian perusasiat. Näin vältytään turhilta työtapaturmilta ja rasitusvammoilta.

Muista päivittäisessä työskentelyssä ainakin nämä kriittiset pisteet:

 1. Opettele keittiön turvallisuusohjeet ja merkinnät: miten tehdään palohälytys manuaalisesti, mitkä ovat keittiön poistumistiet poikkeustilanteissa ja mistä löytyy ensiapukaappi. 
  Jokaisessa keittiöstä on löydyttävä sammutuspeite ja käsisammutin. Opettele käyttämään niitä.
 2. Kun nostat kuormia lattian rajasta tai muutoin haastavista paikoista tee nostotyö ensisijaisesti jaloilla (ponnistus kyykkyasennosta ei suoralla selällä). Vältä kiertoliikkeitä.
  Erityisen raskaita taakkoja nostettaessa pyydä työkaveri avuksesi tai käytä apuvälineitä.
 3. Toimivassa ammattikeittiössä työpisteet on mahdollisuus säätää työntekijöiden mitoille sopiviksi. Käytössä on tällöin ns. ergonomiset työtasot. Oikea työskentelykorkeus estää hartiajännityksiä ja käsien koholla pitämistä.
 4. Kun avaat kuuman uunin älä työnnä päätäsi ensimmäisenä uuniluukun eteen. Päästä ensin kuuma höyry ulos varovaisesti uunin ovea raottamalla.
 5. Älä käsittele märillä käsillä sähköpistokkeita tai anna pistokkeiden lojua kosteilla alustoilla. Ole erityisen tarkkana myös pienten sähkölaitteiden, kuten sauvasekoittimen kanssa.
 6. Käytä suojavarustusta aina kun tarpeellista: Patahanskoja aina kun käsittelet kuumia astioita tai vuokia. Valitse siivoukseen tarkoituksenmukaiset suojakäsineet samoin kun tiskaat astioita koneellisesti. Keittiön meluisissa työtehtävissä kuten astianpesupisteessä, käytä aina kuulosuojaimia tai korvatulppia. Silmät on myös hyvä suojata tarvittaessa, esimerkiksi joissakin puhtaanapidon tehtävissä.
 7. Suojakäsineet estävät muun muassa mikrobien leviämistä vioittuneelta iholta elintarvikkeisiin. Suojakäsineet on vaihdettava riittävän usein ja aina kun siirrytään työtehtävästä toiseen.  Esimerkiksi käsiteltävän raaka-aineen vaihtuessa (siirrytään salaatin valmistelusta liharaaka-aineiden käsittelyyn).
 8. Huolehdi työn tauottamisesta. Taukojumppa virkistää paitsi mieltä myös päivän aikana kuormittunutta selkää ja raajoja.