Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa työskennellään kollegoita arvostavasti ja avoimesti viestien. Viime vuosien organisaatiomullistuksiin on Siilinjärvellä suhtauduttu ammattimaisesti ja pidetty huolta ajantasaisesta osaamisesta sekä osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Esimerkiksi kylmätuotantovalmistukseen keittiöissä siirryttiin innokkaan ripeästi.
Voimakkaat muutokset ovat ravistelleet Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalveluita viime vuosina. Hyvinvointialueiden uudistuksen myötä sote-sektorin ateriatuotanto kunnan tuottamana loppui ja henkilöstöä jouduttiin siirtämään Hyvinvointialueen työntekijöiksi.
”Piti opetella kylmävalmistustekniikka ja sen mukaiset toimintatavat ja samaan aikaan tuotannonohjausjärjestelmä päivitettiin uusien prosessien mukaisesti”, kuvailee kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki. Työntekijöiden työajat muuttuivat ja henkilöstövaihdoksia tuli paljon. Kaikki muutokset tapahtuivat vuoden 2023 aikana mutta tuotannon sekä asiakkuuksien kasvu jatkuu edelleen.
”Tänä syksynä keittiön tuotanto kasvoi kahden koulun- ja päiväkodin tarvitsemilla aterioilla Viimeistään vuoden 2026 alusta alkaen tuotanto kasvaa vielä uuden ison yläkoulun ja lukion tarvitsemilla aterioilla.”
Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa pidetään kiinni ajantasaisesta osaamisesta ja osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Yhteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen on sitouduttu koko henkilökunnan toimesta ja uudenlaista tuotantoa on lisätty asteittain lisää. ”Toimintaa ohjaavat määrätietoiset ja sopivan jämäkät esihenkilöt”, Sirpa Kurki iloitsee.
Vastuullisuus näkyy monessa
”Ruokalistasuunnitteluamme ohjaa keskeisesti kolme vastuullisuuden näkökulmaa, jotka ovat ravitsemussuositukset, asiakastyytyväisyys ja kustannustehokkuus”, luettelee Sirpa Kurki.
Ruokalistastamme on laskettu hiilijalanjälki. Kehitämme kasvisruokareseptiikkaa ja pyrimme lisäämään kasvisruoan menekkiä asiakastyytyväisyydestä tinkimättä.
Ruokalistasuunnittelua ohjaavat ravitsemussuositukset, asiakastyytyväisyys ja kustannustehokkuus.”
”Hankimme kaiken tarvittavan kilpailutetuilta sopimuskumppaneilta. Perunat, sipulit, marjat ja leipä tulee meille kuntastrategian mukaisesti lähialueelta. Käyttämämme maito- ja liha ovat suomalaista alkuperää. Käytämme ruoanvalmistukseen laadukkaita raaka-aineita, joiden valintaperusteisiin on sisällytetty paljon vastuullisuusvaatimuksia tavarantoimittajille”, Sirpa Kurki kuvailee.
Siilinjärven keittiöissä seurataan ruokien menekkiä ja hävikkiä systemaattisesti. Menekin seuranta ohjaa palvelukeittiöiden ruokatilauksia valmistuskeittiöllä, joten ruokaa valmistetaan vain ajantasaisen menekkiarvion mukaisesti. Hävikkiseurannassa on käytössä biovaakoja, joiden avulla mitataan sekä lautas-, että linjastohävikkiä. Linjastoon ylijäänyttä ruokaa myydään kouluilla heti ruokailujen päätyttyä.
Kaikessa toiminnassa kiinnitetään huomiota energian- ja veden kulutuksen vähentämiseen ja jätteiden asianmukaiseen lajitteluun. Myös ruokakuljetusten määrää on saatu karsittua. ”Osallistumme aktiivisesti seudullisten ilmastohankkeiden kautta ilmastotyön juurruttamiseen käytännössä”, Kurki mainitsee.
Työturvallisuutta ja ergonomisia työtapoja kehitetään jatkuvasti ja otetaan käyttöön uusia työergonomiaa parantavia välineitä. Näistä viimeisimpänä esimerkkinä Vanhan Pappilan keittiöllä padan tyhjennykseen käytettävä nostolaite ja padan kaatonokka sekä kahvat keittiöissä siirreltäviin rullakoihin.
”Meille ovat kaikki tervetulleita töihin, kohtelemme kaikkia tasaveroisesti kansallisuuksista ja taustoista riippumatta”, painottaa Kurki. Työyhteisön monimuotoisuutta arvostetaan. Siilinjärvellä otetaan aktiivisesti vastuuta alan tulevaisuudesta työssäoppijoita ja työkokeilijoita ohjaamalla.
”Pyrimme löytämään jokaiselle omaa kiinnostusta ja osaamista vastaavia tehtäviä ja mahdollistamaan kehittymisen ja etenemisen oman halukkuuden mukaan.
Työntekijöiden perehdyttäminen on tärkeää myös kokeneempien kohdalla esimerkiksi silloin kun tuotantoprosessit muuttuvat ja tuotannonohjausjärjestelmä uudistuu”, Kurki muistuttaa.
Vanhan Pappilan esihenkilöt ovat huolehtineet jo pitkään tuotannonohjausjärjestelmän ylläpito- ja kehitystyöstä varsin itsenäisesti. Vahva osaaminen ja käytännön tuki koko ruokapalveluhenkilöstölle on korvaamattoman arvokasta.
Viestintä on sujuvaa ja säännöllistä
”Meillä on toimivat palaverikäytännöt sisäistä ja ulkoista tiedottamista varten”, kuvailee Sirpa Kurki ja täsmentää. ”Teams-alusta on osoittautunut meille käteväksi tavaksi etenkin lyhyisiin sisäisiin tiedotustilaisuuksiin ja koulutustapahtumiin.”
Asiakkaan kanssa pidetään säännöllisesti yhteistyöpalavereita. Siilinjärvellä niistä tärkeimpiä ovat Kouluruoka- ja Makuaakkosetdiplomien uusimistilaisuudet. ”Parasta näissä tilanteissa on avoin keskustelu. Kysymyspatteristo on monipuolinen ja sen avulla tulee kerrottua ruokapalvelujen toiminnasta laajemmin, kuin päivittäisten asioiden palavereissa. Meillä onkin ruokakasvatustyöryhmät niin perusopetuksessa kuin varhaiskasvatuksessa.”
Käytössä on myös sähköinen palautejärjestelmä sekä ruokapalvelun yhteinen sähköpostiosoite palautteita varten. Palautekanavat ovat helppokäyttöisiä ja kaikkien ruokailijoiden saavutettavissa.
”Vastaamme palautteisiin viipymättä, mutta tärkeintä on jokaisessa yksikössä paikan päällä tapahtuva päivittäinen vuorovaikutus.”
Nykypäivän ammattikeittiöissä edellytetään monitaitoisuutta
Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa on paljon moniosaajia, jotka pystyvät toimimaan kaikissa keittiön työpisteissä ja -tehtävissä. Työnkierto on koettu tärkeäksi ja kuormittavuutta helpottavaksi tekijäksi. Moniosaajat hallitsevat ammattitaitoisesti keittiön eri laitteiden työturvallisen käytön ja pystyvät työn ohessa myös perehdyttämään ja ohjaamaan toisia tarpeen mukaan. Moniosaajalta vaaditaan paljon nykyään myös tietoteknistä osaamista.
Toiminnanohjausjärjestelmät kehittyvät jatkuvasti ja ovat tarkentuneet voimakkaasti koko tuotantoprosessia ohjaaviksi, jolloin niiden käyttöä ei voi sivuuttaa koko ketjun häiriintymättä. Jokaisella käyttäjällä on tärkeä rooli ohjelman käytössä, jotta kaikki saadaan toimimaan asiakkaan tilauksesta aina laskutukseen saakka. Moniosaajalta vaaditaan joustavuutta ja yhteistyötaitoja ja näillä on valmiudet työskennellä useammassa eri keittiössä siirtyen tarpeen vaatiessa kesken päivän yksiköstä toiseen. Äkillisissä poissaolotilanteissa esihenkilöiden on priorisoitava henkilöstötarve ja työntekijöiden joustettava alkuperäisestä suunnitelmasta.
Katse eteenpäin!
Parhaillaan ruoka- ja puhtauspalveluissa valmistaudutaan kahden ison kouluhankkeen valmistumiseen ja koulujen käyttöönottoa. ”Uusien koulukohteiden suunnittelu on laaja ja haasteellinen moniammatillinen projekti, mihin on ollut ilo ja kunnia päästä mukaan.”
Omaa toimintaa arvioidaan ja kehitetään Siilinjärvellä jatkuvasti. Painetta kehitystyölle tulee uusista kansallisista ravitsemussuosituksia, asiakastyytyväisyyskyselyistä, kustannustehokkuuden vaatimuksista sekä aidosta kiinnostuksesta kehittää palveluliiketoimintaa. ”Myös yhteistyö eri toimijoiden välillä ja ammattilaisten verkostoituminen on erittäin tärkeää tässä työssä”, Sirpa Kurki kiteyttää.
***
Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalveluiden Vanhan Pappilan keskuskeittiö on Vuoden-24 Ammattikeittiö. Tittelipalkinto julkistettiin Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaarissa Helsingissä. Palkinto on ensimmäinen laatuaan Ammattikeittiöosaajien historiassa.
Kilpailun tuomaristo, Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta, oli varsin yksimielinen voittajan valinnasta:
”Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa näyttäytyy vahva motivaatio pysyä ajan hermolla ja kehittää osaamista omatoimisesti. Muutoksiin suhtaudutaan tyynesti ja rohkeasti koko henkilökunta muutokseen sitouttaen. Toimiva vuorovaikutus ja hyvä esihenkilötyö ovat auttaneet nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Haastavien aikojen keskellä ei ole unohdettu ammattikeittiön vastuullisia toimintatapoja ja turvallisia työskentelyolosuhteita.”
Voittoa olivat vastaanottamassa ammattikeittiöosaajien seminaarissa Marja Andronoff ja Sirpa Kurki Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluista.