Merkkipaaluja ammattikeittiöosaajien historiasta

Kokoontumisia, koulutuksia ja yhteistä kehittämistä- näistä on Ammattikeittiöosaajat tehty!

Ammattikeittiöosaajat ry täyttää tänä vuonna 55-vuotta. Yhdistyksen toiminnan aikana olemme voineet todistaa julkisen ruokapalvelun huimaa kehitystä: erilaisia ruokatrendejä, ravitsemussuositusten kehittymistä, säädösten ja hygieniamääräysten tiukentumista, vastuullisuustoimien edistymistä ja yhä pidemmälle vietyä keittiöteknologiaa digitalisaatio- ja tekoälyratkaisuineen.
Silti asiakas on aina ykkönen!

Teimme merkkivuoden kunniaksi tiiviin katsauksen Ammattikeittiöosaajien ja ravitsemisalan merkkipaaluista eri vuosikymmeniltä.

70-luku

Uunimakkara, broileri, ranskanleipä, perunateatteri ja kokonainen possu- kaikesta selvittiin!

Ensimmäiset yhteiset pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistaan v.68.

Työterveyslaitokselta annetaan suositus toimipaikkaruokailun järjestämisestä   v.71.

Kaikki peruskoululaiset tulevat kouluruokailun piiriin v.77.

Vuonna-69 perustetun yhdistyksen (Fida ry:n) toiminta käynnistyy vauhdikkaasti- perustajanaisilla on valtava motivaatio rakentaa ravitsemisalan kattojärjestöä.

Emäntä-sanan tilalle haetaan ammattimaisempaa ilmaisua.

Asiakas on aina ykkönen. Ravitsevan ruoan valmistaminen tuottaa iloa ja hyvinvointia. Kuvalounasasiakkaasta 70-luvulla. Kuvalähde: Amkon kuva-arkisto.

80-luku

Pizza, eksoottiset maut, maustaminen.

Nousukausi siivittää ravintolaelämää.

VRN:n toimesta julkaistaan v.87 ensimmäiset suomalaiset suositukset kansanravitsemuksen kehittämiseksi ja niiden käytännön toteuttamissuositukset vuonna -89.

Maksuton ateria tulee lukioihin ja ammattioppilaitoksiin v.88.

Fida ry:n kerhotoiminta monipuolistuu ja yhdistys kirkastaa toimintansa suuntaviivat.

Jäseniä liittyy tiuhaan tahtiin useilta eri ruokapalvelun sektoreilla.

Kouluruokailu on sumalaisen joukkoruokailun kulmakivi. Kuvassa iloisia ruokailijoita Puotilan-ala-asteelta 80-luvulla. Kuva: Kari Häkli

90-luku

Lama jarruttaa ulkona syömistä ja ravintolakulttuuria.

Joukkoruokailun merkitys kansanterveyden edistäjänä vahvistuu.

Suomi liittyy jäseneksi Euroopan unioniin> omavalvonta- ja elintarvikesäädöksiin
yleiseurooppalaisia ohjeistuksia.

Näyttöjärjestelmät tulevat osaksi ravitsemisalan opiskelijoiden osaamisen todentamista.

Fidan valtakunnalliset koulutuspäivät ovat suuressa suosiossa. Osallistujia satamäärin!

Ensimmäinen ”Vuoden fidalainen ” valitaan.

Ensimmäinen vuoden fidalainen palkittiin vuonna-98 juhlallisin menoin.

Seminaaritunnelmia (80-90-luku).

2000-luvun alku

Fine dining, lähi-ja luomuruoka, villiruoka, yrtit ja omintakeisuus!

Suomalainen gastronomia näyttäytyy myös ulkomailla.

Joukkoruokailun raaka-ainevalikoima monipuolistuu.

Ammattikeittiöiden laite- ja teknologiakehityksessä ja keittiöiden tuotantotavoissa tapahtuu isoja harppauksia.

Moniosaaminen korostuu, yhdistelmätyö yleistyy ravitsemis- ja puhtauspalveluissa.

Kouluruokailu tulee osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa ja oppilashuoltoa v. 2004.

Hygieniapassivaatimus astuu voimaan koskien elintarvikealalla työskenteleviä v.2006.

Fidan toiminta kaipaa uusia sisältöjä.

Fidalaisia kevätmessuilla vuonna 2009 poseeraamassa yhdessä varsin tunnetun keittiömestarin kanssa.

2010-luku

Kasvisruokailun läpimurto, ilmastotietoisuus ja ruokailun yksilöllistyminen.

Ammattikeittiöiden ruokaprosessit tehostuvat ja uudet tuotantomenetelmät kehittyvät voimakkaasti.

Oiva-raportointi otetaan käyttöön v.2016.

Ammatillisen koulutuksen reformi tulee voimaan v.2018.

Yhdistyksen toimintaan luodaan uusia sisältöjä:
Hankkeet, verkostotoiminta, Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomit

Fida ry muuttaa nimensä Ammattikeittiöosaajat ry:ksi.

Ensimmäinen vuoden Ammattikeittiöosaaja valitaan.

Järjestön oma lehti AmmattikeittiöOsaaja alkaa ilmestyä.

Ravitsemusterapeuttien yhdistys myönsi Kouluruokadiplomille vuoden 2013 Ravitsemusteko-tunnustuksen.

2020-luvun alku

Vastuullisuus läpileikkaava teema ammattikeittiöiden arjessa.

Kasvisruokavaihtoehto joukkoruokailussa on normalisoitumassa.

Asiakkaiden vaatimukset kasvavat- yksilöllisillä valinnoilla erottaudutaan.

Ilmastonmuutos on kaikkien tiedossa mutta asiakkaiden ruokavalinnoissa muutokset näkyvät hitaasti.

Globaali pandemia (koronavuodet) saa keittiöt kehittämään uusia toimintamalleja läsnäruokailun sijaan.

Rekrytointitapoihin innovoidaan uusia muotoja, osaavasta työvoimasta kilpaillaan.

Työyhteisöt monikulttuuristuvat.

Uhkiin varautuminen ajankohtaistuu.

Amkon toiminta on edelleen monipuolista, yhteishankkeisiin osallistutaan aktiivisesti.

Seminaariväkeä Seinäjoella keväällä 2023.

Seminaariväkeä Amkon kevätseminaarissa vuonna 2023.

Tulevaisuus..

SUURIA kysymyksiä ratkottavana:
Puolivalmisteista täysin valmiiseen ruokaan?
Robotiikasta apuja tuotantoprosesseihin?
Mitä syömme tulevaisuudessa?

Kategoriat: