Emännästä osastopäälliköksi!

Ammattikeittiöosaajien juhlavuoden kunniaksi kaivelin yhdistyksen arkistoja ja löysin varsin viehkoja kirjoituksia vuosikymmenien takaa. Alla oleva tunteenpurkaus on 70-luvulta silloisen Fida- nimisen yhdistyksen jäsenen Anneli Olkkosen kynästä.*)

Kuva: Ammattikeittiöosaajat ry:n kuva-albumi. (kuva on 80-luvulta)

”Emännän pitäisi parhaimmillaan olla punaposkinen, hiukan pyylevä ja aina iloinen touhutessaan keittiössä. Näin voi päätellä ainakin työpaikkailmoituksista, joissa saatetaan etsiä suurenkin joukon muonituksesta vastaamaan vuoden kestävän emäntäkoulun tai joka naisen talouskoulun käynyttä henkilöä. Usein valittavalta edellytetään vain hyvää ruuanlaittotaitoa. Tällainen emäntä herkullisine pihveineen pääsee helposti ruokailijan sydämeen vatsan kautta. Tie voi, ikävä kyllä, olla myös oikotie ennenaikaiseen kuolemaan. Onhan todettu, että yksipuolinen rasvaisten ruokien syönti on riskitekijä sydänsairauksien syntymisessä. Nykyaikaista, ammattitaitoista suurtalouden emäntää ei pidäkään etsiä padan ääreltä. Oikea emäntä vastaa ripeästi kehittyneen suurkeittiön toiminnasta, hoitaa oman sektorinsa taloussuunnittelun sekä henkilöstöhallinnan ja työskentelee siten toimistossaan kuten kuka tahansa osastopäällikkö.”

Topakka kirjoitus ja kannanotto viidenkymmenen vuoden takaa!  Kirjoittaja ymmärsi ammattiylpeyden merkityksen ja kantaa huolta varsin nopeaa vauhtia kehittymään lähteneen suurtalousalan osaamisvaateista ja lisääntyvistä haasteista. Todettakoon kuitenkin, että osastopäällikkö, niin komealta kuin titteli tekstissä kuulostaakin, ei liene se unelmapesti, johon ammattikeittiöissä nykyään pyritään. Tuon mainitun taloussuunnittelun lisäksi kun tarvitaan tuhat muutakin taitoa.

Yhdistyksen alkutaipaleen toimijahenkilöt painottivat jo 60-70-luvulla ruokapalveluiden suunnatonta merkitystä kansanterveydelle.  Annelin tekstissä kirjoitettiin myös näin:

”Lähes joka toinen suomalainen nauttii päivittäin lämpimän aterian kodin ulkopuolella- koulussa, työpaikalla, baarissa, hoitolaitoksessa jne. Näissä laitoksissa tapahtuvaa ruuanvalmistusta suunnittelevat ja johtavat ammattinsa osaavat suurtalouden emännät.”

Onnea 55-vuotias Ammattikeittiöosaajat ry ja kaikki ammattikeittiöiden ruokapalvelutoimijat kaikkine titteleineen!

*)Lähdetieto:
KTO Anneli Olkkosen teksti FIDA ry:n esittely-ja tutustumistilaisuudessa Helsingissä 22.10.1974.

Kategoriat: