Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Wasteless-hankkeen jatkohankkeessa Wasteless Food Services in Finland. Hanketta koordinoi Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. Muita toimijoita ovat Jyväskylän ja Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulut. Hanketta rahoittaa Ruokavirasto.
Hankkeessa pureudutaan erityyppisten ruokapalveluiden hävikinhallintaan. Tavoitteena on lisätä ruokapalveluiden aktiivista otetta hävikin hallinnassa systematisoimalla hävikin mittaamista ja seurantaa sekä parantaa keittiöiden tuotantoprosesseja ja asiakasyhteistyötä hävikin vähentämiseksi.
Tavoitteena on
- Selvittää ruokapalveluiden ruokatuotannon ennakoinnin ja suunnittelun mahdollisuuksia ruokahävikin ehkäisyssä (nykytila kartoitus ja tulevaisuuden tavoitetila).
- Standardisoida malli ruokahävikin jatkuvan seurannan edistämiseksi erityyppisissä julkisissa ja yksityisissä ruokapalveluissa ja hävikkilajeissa.
- Tuottaa uutta, käytännönläheistä ja helposti saavutettavaa tietoa ruokahävikin ehkäisyn ja vähentämisen keinoista (koulutukset, materiaalit).
Tavoitteena on myös laajentaa aiemmassa Wasteless-hankkeessa tuotettujen ratkaisujen käyttöönottoa eri puolelle Suomea ja löytää ratkaisuja sekä hyviä käytäntöjä ruokahävikin ja elintarvikejätteen hallintaan, seurantaan ja vähentämiseen. Tavoitteena on siten jatkuvan ja systemaattisen ruokahävikin seurannan käytön edistäminen erityyppisissä julkisissa ja yksityisissä ruokapalveluissa. Hankkeessa ohjataan toimijoita mittaamaan ruokahävikin, elintarvikejätteen ja valmistetun ruuan määrää kiloissa sekä ruokahävikkiä euromääräisesti. Toimijoita ohjataan myös hyödyntämään jo kehitettyjä toimintamalleja, oppaita ja sovelluksia asiakas- ja annosmäärien ennustamiseksi.
Ensimmäinen hankkeen toimenpide on osallistuvien ruokapalvelujen valinta. Tätä seuraa valittujen ruokapalveluiden tuotannon ennakoinnin ja suunnittelun nykytilan selvittäminen ja kehittäminen. Kolmanneksi haetaan konkreettisia ratkaisuja ruokahävikin hallintaan ja neljänneksi etsitään ja tuotetaan uusia ratkaisuja sekä koulutuskokonaisuuksia hävikinhallinanna tiimoilta. Koko hankkeen ajan (2022-2023) viestitään sen toimenpiteistä sekä keinoista hillitä ruokahävikkiä.
***
Tutustu myös Wasteless-1-hankkeen tuotoksiin ja hankkeen oppaaseen ruokahävikin vähentämiseksi ammattikeittiöissä.