Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin täydentyi luonnon monimuotoisuutta tukevilla kriteereillä

Motiva julkaisi kesäkuussa-23 luonnon monimuotoisuutta tukevat elintarvikehankintojen vastuullisuuskriteerit. Kriteerien päivitystyö on tehty maa- ja metsätalousministeriön (MMM) toimeksiannosta vuoropuhelussa tilaajien, toimittajien ja keskeisten sidosryhmien kanssa.

”Luonnon monimuotoisuus on sama asia kuin kaikki elämä maapallolla ja kaikki ekosysteemit, joista olemme riippuvaisia”, muotoili Gaia Consulting Oy:n asiantuntija Fanny Teräs Motivan järjestämässä webinaarissa kesäkuussa-23. Webinaarissa julkaistiin kriteerit luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta elintarvikehankinnoissa ja kuultiin teemaan liittyviä asiantuntijapuheenvuoroja.

”Luontokadon ajureita ovat esimerkiksi vääränlainen ja liiallinen maankäyttö, saastuminen, ilmastonmuutos, vieraslajien yleistyminen vesistöjen kuormittuminen ja liikakalastus. Ylipäätänsä luonnonvarojen ylikuluttaminen suhteessa luontoa korjaaviin toimenpiteisiin johtaa luontokatoon”, kuvaili Teräs.

Mitä vähemmän ruokaa kasvatetaan hävikiksi, sitä vähemmän tarvitaan viljelyyn raivattavaa maapinta-alaa.”

”Alkutuotannossa voidaan joko heikentää tai edistää luonnon monimuotoisuutta. On tärkeä saada nykyiset metsät kasvamaan ja pysäyttää metsäkato, huolehtia kestävistä viljelymenetelmistä- ja kiertoviljelystä, suosia luomuviljelyä sekä huolehtia kestävästä kalastuksesta.”

Teräs korosti jokaisen omaa vastuuta luontokadon pysäyttämiseksi:
” Mitä vähemmän ruokaa kasvatetaan hävikiksi, sitä vähemmän tarvitaan viljelyyn raivattavaa maapinta-alaa.”

Asiantuntija Elina Muurimäki Motivasta havainnollisti eri tuotekategorioita käsittelevin esimerkein, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan vastuullisissa hankinnoissa huomioida.

Tiivistäen kriteerien huomioiminen tarkoittaa tuotteiden alkuperämaan selvittämistä ja luomutuotteiden aktiivista kartoittamista ja ”tavanomaisten” tuotteiden korvaamista reseptiikassa luomulla silloin kun se on mahdollista. Riskituotteiden kuten palmuöljyn ja soijan kohdalla olisi käytettävä vain sertifioituja tuotteita.

Asiantuntija Suvi Salmela Motivasta kuvasi luonnon monimuotoisuutta tukevan hankintaprosessin ydinasiat. Kaikki lähtee oman organisaation vastuullisuustavoitteiden määrittämisestä ja asiakkaiden tarpeiden huomioisesta. Kun tavoitteet ovat tiedossa määritetään vastuullisuustavoitteita tukevat hankintakriteerit ja tutustutaan tarjontaan käymällä markkinavuoropuhelua ennen kilpailutusta. Varsinaisen kilpailutuksen jälkeen on tärkeää seurata hankintojen toteutumista tavoitteiden mukaisesti.

Viisi keinoa tukea luonnon monimuotoisuutta hankinnoissa

  1. Kasvisruuan käytön lisääminen
  2. Hanki luomua tuoteryhmissä, joissa sen saatavuus on hyvä
  3. Suosi WWF:n kalaoppaan vihreän listan kaloja
  4. Vältetään soijan käyttöä rehuna, ja jos tuotannossa tai tuotteessa on soijaa edellytetään sertifioitua.
  5. Vältä palmuöljyn käyttöä tuotteissa, joissa se on helposti korvattavissa. Jos palmuöljyä on tuotteessa, edellytä sertifioitua.

***

Luomua tuote kerrallaan

Vähähiilisyys ja kasvispohjaisten ruokien lisääminen sekä luomutuotteiden nykyistäkin laajempi käyttäminen ovat ISS Ravintolapalveluiden tärkeimpiä kestävän kehityksen tavoitteita. ”Uudet kriteerit otetaan innostuneesti vastaan”, iloitsi ruokatuotekehityspäällikkö Terhi Paldan ISS:ltä omassa puheenvuorossaan.

ISS:ssä luomua lisätään valikoimiin tuote kerrallaan. Suurimpia haasteita luomutuotteiden hankinnassa ovat saatavuus ja hintakysymykset, kertoi Paldan. Hän kuitenkin painotti, että luomu ei aina ole kalliimpi vaihtoehto. ” Esimerkiksi mausteiden tuoteryhmässä hintaeroja ei juurikaan ole.”

Suunnitelmia luomun lisäämiseksi tehdään ISS:llä kolmen kuukauden sykleittäin tuote kerrallaan. Luomuistamisen tavoitetta ovat heikentäneet ensin pandemia ja sittemmin raaka-aineiden hintojen rajutkin nousut. ”Tällä hetkellä ykköstavoitteenamme on lisätä valikoimiin aktiivisesti kotimaisia luomukasviksia, pakasteluomutuotteita, pakasteherneitä ja kotimaisia kasviproteiinin lähteitä”, Paldan luetteli.

”Tavoitteenamme on myös käyttää 50/50-menetelmää, jossa puolet reseptin raaka-aineista voitaisiin korvata luomutuotteella tai niin, että puolet liharaaka-aineesta korvataan kasviksilla”, Paldan kertoi.

Asiakkaille luomutuotteista viestitään näkyvin symbolein kuten ”Tässäkin on luomua”-merkillä, yrityksen verkkosivuilla ja somessa. ”Myös sisäisessä viestinnässä luomu kannattaa tuoda aktiivisesti esille ja valaa uskoa tulevaan: ei pidä lannistua vaan mennä luomuhankinnoissa päättäväisesti, vaikka joskus hitaastikin eteenpäin.”

Luomun käytön voi ulottaa monenlaisiin tuotepaketteihin.

ISS:n syksyllä -23  tuotevalikoimaan tuleva luomukokouspaketti:

Puurobaari, sämpylät luomuleivästä
Luomukahvi/tee
Luomulimonadi- ja kombucha
Talon kääretorttua tai kahvikakkua luomujauhoista-sokerista-munista ja-hillosta/soseesta.

***

Päivitetyn oppaan vastuullisista elintarvikehankinnoista löydät tästä linkistä:
https://www.motiva.fi/julkinen_sektori/kestavat_julkiset_hankinnat/tietopankki/elintarvikkeet/kriteerit

Katso myös opasvideot:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLuL-39IvwLduamI6G61d8G9iYZR4Gd1df

Tutustu hyödylliseen kriteeripankkiin

Kriteeripankista löydät hankinnoissa sovellettavien vastuullisuuskriteerien lisäksi tietoa eri tuotteiden ja palveluiden ympäristövaikutuksista. Nämä tiedot auttavat mahdollisimman vaikuttavien kriteerien valinnassa. Tutustu huolella myös kriteerien käyttöä koskeviin ohjeisiin.

Kriteeripankki on nyt julkaistu ja siihen pääsee tutustumaan osoitteessa:
https://kriteeripankki.fi/

Kysy vastuullisista hankinnoista:

palvelu@hankintakeino.fi
www.hankintakeino.fi