Vastuullisuus näkyy vahvasti ruokapalveluiden arjessa. Amkon toukokuisen seminaarin lukuisissa puheenvuoroissa saimme laajan kattauksen kestävän kehityksen hankkeista ja tietoa ruokapalveluiden konkreettisista toimista vastuullisuuden edistäjinä. Myös seminaarin vuorovaikutusluennot toivat tärkeää ajateltavaa runsaslukuiselle osallistujajoukolle.
Päivän aloituspuheenvuorossa kuultiin Palvelukeskus Helsingin vastuullisuusasianatuntija Tytti Pakarisen katsaus Helsingin kaupungin ilmastotavoitteisiin ja erityisesti Palvelukeskuksen tapoja toteuttaa päivittäin kestävää kouluruokailua laajalle joukolle koululaisia. Oppilaita osallistetaan makuraatitoiminnalla ja työpajoissa. Aivan tuoreimpana konseptina on oppilaiden kanssa yhdessä suunniteltu palvelupolkuketjua, jolla lisätään viihtyvyyttä ruokasaleissa. ” Syöty ruoka on paras ilmastoteko ja yksittäisilläkin keinoilla kuten ruokasalin maustepisteillä voidaan luoda houkuttelevuutta kouluruokailuun”, Pakarinen kuvaili.
Varuke-hanke sparraa vastuullisuustekoihin
Vastuulliset ruokapalvelut-kehitysohjelmassa laadittavista vastuullisuussuunnitelmista kertoivat hankeen projektipäällikkö Sari Väänänen EkoCentrista , ruokapalvelupäällikkö Mia Hassinen Mikkelin puhtaus-ja ruokapalveluista sekä Katja Turunen Kymijoen Ravintopalvelut Oy:sta. Varuke-ohjelmassa 10 ruokapalvelutoimijaa valmistelee omia suunnitelmiaan kolmen hankevuoden aikana. Hankkeen opeista ja vastuullisuussuunnitelmista viestitään myös valtakunnallisesti. Hankeen sivuille (varuke.fi) luodaan kaikkien hyödynnettävissä oleva vastuullisuussuunnitelman mallipohja täyttöohjeineen, Väänänen infosi.
Kymijoen ravintopalveluissa hanke on toiminut hyvänä sparraajana kestävän kehityksen tavoitteiden määrittämisessä. Osa Kymijoen ravintopalveluiden vastuullisuustavoitteista toimii samalla ravitsemussitoumuksina kuten punaisen lihan käytön vähentäminen. ”Kaikkea ei kannata tehdä kerralla vaan valita kausittain muutama vaikuttava tavoite vastuullisuussuunnitelmaan ”, Turunen painotti.
Mia Hassinen korosti vastuullisuustavoitteiden konkreettisuutta ja sitä että viestitään vain niistä asioista joihin oikeasti voidaan vastuullisuuden saralla sitoutua: ”Pitää myös olla kanttia tunnustaa, että kaikkeen ei pystytä kerralla eikä kannata suin päin rynnätä tekemään toiminnan muutoksia, joihin ei voida pitkällä tähtäimellä sitoutua”.
Oppilaitokset näyttävät esimerkkiä
Kestävän kehityksen asiantuntija Maria Runonen Perhon Liiketalousopistosta painotti tulevaisuuden osaajien valmentamista kestävän kehityksen sanansaattajiksi. Perhon liiketalousopisto on sertifioitu kestävän kehityksen oppilaitos, jossa vuosittain valitaan erityiskäsittelyyn yksi kestävän kehityksen tavoite.
Perhon Green City Farm palkittiin hiljattain vuoden 2022 ProGaalassa HoReCa-alan Vastuullisuus -sarjassa tunnustuspalkinnolla, saattoi Runonen ylpeänä todeta. ”Green City Farm on oppimispelto sekä ekologinen puutarha, joka sijaitsee Perho Liiketalousopiston Malmin kampuksen yhteydessä. Pelto tuottaa opiskelijoille ja HoReCa-alan toimijoille kestävän kehityksen hengessä osaamista ja hyvinvointia. Niin opiskelijat yhteistyökumppanit kuin asiakkaammekin saavat mahdollisuuden osallistua viljelyyn, ruoanvalmistukseen sekä yhteisölliseen toimintaan.”
Projektipäällikkö Anne Turunen Laurea -ammattikorkeakoulusta puolestaan kertoi Mission Positive Handprint- hankkeesta, joka tukee pk-yritysten vihreää siirtymää aktiivisin hanketoimin. Hankkeeseen mukaan valitut yritykset valitsevat itselle parhaiten sopivia kehityskohteita ja osallistuvat teemoitettuihin työpajoihin omien erityistarpeidensa mukaisesti. Hanke on käynnistynyt kevään aikana.
Tarinallistamalla vastuullisuusviestinnästä elämys
Tarinakone Oy:n Anna Kalliomäki kuvasi esimerkkejä erottautuvasta vastuullisuusviestinnästä ja esitteli Stooripuu-työkalun, jonka avulla ruokapalvelut voivat pohtia omien vastuullisuustekojen tarinallistamista ja viestinnän ydinsanomaa. ”Vastuullisuusviestinnässä kannattaa valita yksi viestinnän kärki ja organisaation ydintarina, jota kulkee punaisena lankana mukana kaikessa viestinnässä. ”Vastuullisuusviestinnän ei tarvitse olla tylsää. Yleisten vastuullisuushokemien toistaminen ilman omakohtaista vastuullisuussanomaa ei uppoa kehenkään”, Kalliomäki korosti.
Ravitsemussitoumus on viesti vastuullisuudesta
Ravitsemusasiantuntija Anu Mikkonen Kymijoen Ravintopalvelut Oy:sta kannustaa tekemään ravitsemussitoumuksia, joihin asiakkaat voivat käytännön arjessa tarttua ”huomaamattaan”. Kymijoen Ravintopalveluiden esimerkkeinä Mikkonen kuvaili kasvisruuan tarjoamisen ensimmäisenä vaihtoehtona kouluruokailulinjastossa sekä punaisen lihan käytön vähentämisen reseptiikassa.
”Ravitsemussitoumus tekee ravitsemus -ja vastuullisuusteot näkyviksi ja kertoo samalla myös teidän ammattikeittiöosaajien tärkeästä työstä”, kannusti pääsihteeri Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.
Ravitsemussitoumuksen viesti on selkeä: nauttia ravitsemussuositusten mukaista
ruokaa Suomessa. Sitoumuksia voi tehdä 8:sta eri sisältöalueelta, joista voi valita omaan toimintaan parhaiten istuvan. Sisältöalueet käsittelevät esimerkiksi suolan, sokerin ja rasvan ravitsemussuositusten mukaista käyttöä.
Hävikki hallintaan
Suvi-Tuulia Leinonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kertoi Oiva-valvontaan liittyvästä uudesta hankkeesta, jossa haetaan mallia arvioida myös palveluiden ravitsemuslaatua ja ruokahävikkiä Oiva-tarkastusten yhteydessä. Ravitsemussuositusten mukainen ja turvallinen ruoka on osoitus tuote-ja palveluvastuun mallikkaasta toteuttamisesta ja linkittyisi siten myös Oiva-tarkastuksiin. Hankkeessa haastatellaan toimijoita Oiva-arvioinnin kehittämiseksi ja pilotoidaan mallia valituissa toimipaikoissa.
Wastless- hankkeen projektipäällikkö Taina Seppälä-Kolkka Seinäjoen Ammattikorkeakoulusta esitteli Wastless1-hankkeen tuloksia ja valotti myös juuri käynnistyneen jatkohankkeen tavoitteita. Molemmat hankkeet tähtäävät ruokapalveluiden hävikin hallintaan jo käytännössä testatuin keinoin sekä hankkeessa syntyvien uusien ratkaisujen avulla. Seppälä-Kolkka painotti asiakkaan kuulemista hävikin hallinnassa: Asiakasvuoropuhelu on tärkeää: kun ruokalistaan pääsee itse vaikuttamaan, hävikkiä syntyy vähemmän.”
Wasteless-2 hankkeeseen valitaan 18 ruokapalveluorganisaatiota tuottamaan ratkaisuja oman valitun toimipisteensä hävikin hallintaan. Hanke on käynnistynyt hakuun osallistuneiden toimijoiden nykytilan kartoituksella.
Aktiivinen kuuntelu on vaikuttavan vuorovaikutuksen A ja O
Kouluttaja, poliisi ja media-alan konkari Kristiina Komulainen painotti aktiivisen kuuntelun merkitystä kaikissa vuorovaikutustilanteissa. Erityisesti sille on käyttöä kriisiytyneissä tilanteissa, joissa päälle puhuminen tai neuvojen antaminen on turhaa ja vain provosoi jo valmiiksi kiihtyneessä mielentilassa olevaa.
Komulainen korosti itsetuntoa rakentavien ”tukiasemien” merkitystä elämässä. Läheiset, merkitykselliset ihmissuhteet ovat tukiasemia, joiden turvin meillä on mahdollisuus rakentaa ehjä itsetunto ja vahvat vuorovaikutustaidot. ”Aika ajoin kannattaa tarkastella ketkä ovat oman elämän tukiasemia ja onko itse tukiasema jollekin. ”
Työelämässä tarvitaan itseluottamusta ja selkeää ajattelua
Media-alalla myös uraa tehnyt Anu Kuistiala puhui itseluottamuksen merkityksestä vuorovaikutustilanteissa ja sisäisen puheen vaikutuksesta käyttäytymiseen. ” Se miten puhumme itsellemme on usein sellaista tekstiä, jota emme puhuisi ystävillemme.” Olemme kehittäneet usein turhaan rajoittavia toimintatapoja oman vääränalaisen sisäisen puheen perusteella.” Jos toistuvasti tulee takkiin ihmissuhteissa ja tärkeissä vuorovaikutustilanteissa, kannattaa karistaa virheelliset ja vääristyneet ajatusmallit, joilla ei ole käyttöä. Aina on mahdollisuus oppia pois kielteisestä ajattelusta, mutta se vaatii harjoittelua, Kuistiala painotti.”Työelämässä tarvitaan itseluottamusta ja selkeää ajattelua: selkiytä, karsi ja yksinkertaista, kannustaa Anu Kuistiala.”
Amkon kevään 2022 seminaarin esitysaineistoja on luettavissa Ammattikeittiöosaajat ry:n seminaarisivulta:
https://www.amko.fi/ammattikeittioosaajat-ryn-seminaari/
Seuraava seminaari järjestetään Helsingissä Paasitornissa 12.10.2022.
Ohjelma valmistuu vielä enne juhannusta ja tiedotamme siitä Amkon kanavissa.