Planetaarisen ruokailun taidetta

Tuusula tunnetaan taiteilijoistaan ja Tuusulan kunnan ruokapalvelut kehittämisinnostaan. ”Ruokailu on parhaimmillaan monen aistimuksen summa, ja päätimmekin lyödä kuvataidekoulun kanssa viisaat päät yhteen ja keksiä keinoja yhdistää taidetta, osallistamista ja tarinankerrontaa yli toimialojen” kuvailee Tuusulan ruokapalveluiden alue-esimies Heli Hakulinen tapaamistaan kuvataidekoulun oppilasryhmän kanssa.

Vierailimme alkusyksyllä 2021 tuotantopäällikkö Iina Setälän kanssa kuvataidekoulun 13–14-vuotiaiden ryhmässä kertomassa planetaarisesta ruokavaliosta. Luokkatilan valtasi tunnilla täysi hiljaisuus, kun vierailijat aloittivat alustuksen aiheeseen. Liekö syynä ollut painava aihealue tai vieraat naamat. Planetaarinen ruokavalio on kansainvälisen tutkijaryhmän kehittämä, ja on ennustettu, että ruokavalio toimisi tulevien ruokailusuositusten pohjana. Planetaarisen ruokavalion avulla pyritään löytämään ratkaisu, jossa noudatettava ruokavalio on ihmiselle mahdollisimman terveellinen, samalla varmistaen, että ruokavaliosta aiheutuu ympäristölle mahdollisimman vähän kuormitusta.

Vastuullinen ruokalista rakennetaan yhteistyössä oppilaiden kanssa

Pohdimme yhdessä kuvataidekoululaisten kanssa, minkälainen vaikutus planetaarisella ruokavaliolla voisi olla tulevaisuuden kouluruokailuun, mikäli valtion ravitsemisneuvottelukunnan ruokasuosituksia tulevaisuudessa muokataan tutkijoiden kehittämän planetaarisen ruokavalion pohjalta. Käsittelimme myös laajasti vaikutuksia, joita ruokatuotannolla voi olla ympäristöön. Keskustelujen aikana havaitsimme, että kyseessä ei olekaan kovin yksinkertainen asia. Riippuen valittavasta näkökulmasta voi valinnan vaikutus ollakin ristiriidassa muiden ruokatuotantoon liittyvien vaikutusten kanssa. Totesimme myös, että esimerkiksi lähiruoka tarkoittaa jokaiselle hieman eri asiaa. Mahdolliseen muutokseen ruokailutottumuksissa suhtauduttiin kuitenkin varovaisen avoimesti.


Kuvataidekoulun oppilaiden näkemyksiä planetaarisesta ruuasta.

Vierailumme lähestyessä loppuaan keräsimme ideoita ja ajatuksia ruokalajeista, joita kouluruokailussa haluttaisiin maistella. Nuoret ehdottivat erilaisia kalaruokia, linssimakaronilaatikkoa sekä nuudelia ja kasviksia sisältävää wokia. Keskuskeittiön tuotekehitystiimi jatkojalosti ajatuksia, ja syntyi uusi resepti nuudelia ja kasviksia sisältävään wokiin. Uusi ruokalaji sai lopulta nimen taiteilijoiden kasviswok.

Myös kuvataidekoululla jatkui kehitystyö. Kun teimme lähtöä ja ovi sulkeutui perässämme, kävi jo luokassa kuhina ja alun jännittynyt hiljaisuus purkaantui iloiseksi puheensorinaksi. Nuoret taiteilijamme kuvasivat vierailumme aiheuttamia tuntemuksia kuvallisin keinoin. Tämän jutun kuvituksena onkin kuvataidekoululaisten näkemyksiä planetaarisesta ruokavaliosta.

Uutta tuotetta maisteltiin kouluilla keskiviikkona 29.9.2021 toisena ruokavaihtoehtona.
Tuusulan kunnan ruokapalveluissa tarjotaan terveellistä ja kestävyystavoitteet täyttävää kouluruokaa. Kuvassa alue-esimies Heli Hakulinen, joka on parhaillaan kollegoidensa kanssa mukana myös kansallisessa Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa
Kuvat: Antti Kallio

***

Mikä on planetaarinen ruokavalio?

Eri tieteenalojen tutkijoista koostuva kansainvälinen komissio (Eat-Lancet Comission) julkaisi vuonna 2019 globaalit ruokasuositukset, jotka ​perustuvat tieteelliseen tutkimukseen.

Suositukset huomioivat terveyden ylläpitämisen​, ehkäisevät huonon ravitsemuksen aiheuttamaa sairastavuutta ja kuolemia​, edistävät kestävää kehitystä ja jarruttavat ilmastonmuutosta maailmanlaajuisesti​. Tutkijoiden mukaan planetaarinen ruokavalio turvaisi maapallolla riittävän ravinnon 10 miljardille ihmiselle vuoteen 2050 mennessä.

Planetaarinen ruokavalio ei sulje pois mitään ruoka-aineita, ja se on monelta osin samoilla linjoilla suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa. Ruokavalio koostuu kuitenkin pääasiassa kasviperäisistä elintarvikkeista, ja eläinperäisten tuotteiden käyttömäärät on määritelty tiukemmin. Pääasialliset proteiinin lähteet ovat kasviproteiineja (täysjyväviljaa ja palkokasveja eli papuja, herneitä, linssejä, soijaa).

Siirryttäessä länsimaisesta ruokavaliosta planetaariseen ruokavalioon vähennetään runsaasti punaisen lihan ja sokerin kulutusta ja lisätään reilusti palkoviljan, pähkinöiden, vihannesten, juuresten ja hedelmien sekä marjojen kulutusta. Ruokavaliossa suositaan kasvirasvaa ja viljavalmisteita täysjyvätuotteina.

Planetaarinen ruokavalio pähkinänkuoressa

  • Lasillinen maitoa päivässä​
  • 2 kala-ateriaa viikossa​
  • 2 kana-ateriaa viikossa​
  • 1 ½ kananmunaa viikossa​
  • Enintään 1–2 punaisesta lihasta koostuvaa ateriaa kuukaudessa​
  • Kaikki muut ruuat ovat kasvikunnan ruokia (vilja, palkokasvit, pähkinät, ​siemenet, vihannekset, ​juurekset, marjat, hedelmät)​

On hyvä muistaa, että jo nykyisten pohjoismaisten ravitsemussuositusten ja malliaterian mukainen syöminen vie toteutuessaan kohti kestävyyttä.

Vähennettäessä reippaasti eläinperäisten tuotteiden käyttöä tulee tietää, miten ne tulee​ korvata ja miten asiakkaille kehitetään terveellisiä ja samalla maistuvia vaihtoehtoja​.

Lisätietoa mm. www.pronutritionist.net ja hakukenttään: Maapallolle terveellinen ruokavalio