Ajanmukaista arkiruokaa oppilaita osallistamalla

VARUKE-hankkeessa mukana oleva Lempäälän ruokapalvelut toteutti hankkeen Kokeilunpaikka-jaksolla oppilaita osallistavan kasvisruokareseptikilpailun. Oppilaat eri luokka-asteilta saivat ehdottaa uusia kasvisruokia ikäryhmälleen ominaisella tavalla. Laadukkaita vinkkejä kertyi piirroksista, raaka-ainevihjeistä ja oppilaiden omista reseptiehdotuksista.

Kilpailu käynnistettiin matalalla profiililla Wilma-oppilasviesti-järjestelmän kautta.”Tällainen työskentelytapa on meille uusi, mutta avaus on nyt tehty, ja jatkossa kasvisruokien markkinointiin panostetaan isomminkin, kun koronarajoituksista päästään”, kertoo ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid.

Lempäälän ruokapalveluiden yhdeksänhenkinen tuotekehitystiimi lähti jatkojalostamaan saatuja vinkkejä ja reseptiehdotuksia ensin Teams-palavereissa ja ideoiden niitä pidemmälle ja siirtyen käytännön reseptitestauksin.

Reseptikilpailun tuloksena jatkoon pääsi kolme reseptiä: soijabolognese, itämainen kasvissosekeitto ja kasvispastavuoka. Lähes 200 oppilasta Sääksjärven koulusta pääsi toukokuussa maistamaan ja arvioimaan valmiita reseptejä ja äänestämään suosikkiaan kolmen reseptin joukosta. Maistatus eriytettiin varsinaisesta kouluruokailusta ja maistamaan tultiin luokka kerrallaan koronatilanteen takia. Arviointiin saivat osallistua vain oppilaat, mikäli korosti oppilaiden arvioimisvolyymia.

Voittajareseptiksi nousi Mifu-jauhetta ja herkullista tomaattikastiketta sisältävä kasvispastavuoka. Jatkossa maistuva ohje päätyy ruokalistalle pysyvästi. ”Loppuun saakka jännäsimme, voiko maistatusta järjestää ollenkaan silloisen koronatilanteen vuoksi”, kertoo kokeilusta tiiminsä kanssa iloinnut palvelusuunnittelija Mari Nurminen.

 

 

Sparrausapua tunnetulta keittiömestarilta

Oman potkunsa maistelutilaisuuteen toi paikallinen keittiömestari Arto Rastas, joka esitteli maistelumenun koululaisille ravintolamaailmasta tutuin ilmaisuin ja alleviivasi oppilaille heidän ainutlaatuista mahdollisuuttaan vaikuttaa kouluruokareseptiikkaan. ”Tällaisia vau-efektejä ja pr-tilaisuuksia tarvittaisiin enemmänkin kouluruuan imagon nostattamiseksi”, korostavat Belaid ja Nurminen.

Tällä hetkellä Lempäälässä kasvisruokaa tarjotaan 1–2 kertaa viikossa, mutta sen suosio ei vielä ole yltänyt samalle tasolle ns. sekaruokavalioon verrattuna. ”Kuitenkin vain syöty ruoka ravitsee”, pohtii Belaid. ”Siksi kasvisruokien kehitystyössä täytyy edetä pienin askelin ja kasviksia vähitellen lisäämällä. Sitkeä kasvatustyö vastuullisiin ruokavalintoihin tulisikin aloittaa jo varhaiskasvatuksessa. Yläkouluikäisten kohdalla ollaan jo myöhässä”, painottaa Belaid.

Koululaisia aktivoiva reseptikehitystyö koettiin Lempäälässä hyvin myönteisenä projektina. Projekti osallisti ja virkisti kaikkia, niin oppilaita, keittiöhenkilökuntaa, opetustoimea kuin kunnan johtoa. Kokeilu nosti kouluruuan imagoa, kun oppilaille annettiin oikeasti mahdollisuus vaikuttaa ruokalistan sisältöön. ”Tästä muokataan ilman muuta käyttöön tapa, jolla saadaan asiakkaat jatkossakin osallistettua ruokalistasuunnitteluun”, Belaid vahvistaa.

Miksi mukana VARUKE-kehitysohjelmassa?

”Kuulumme Hinku-kuntien verkostoon, ja jo sitä kautta kunnan kestävyystavoitteiden peilaaminen ruokapalveluihin on meille tuttua. Edelläkävijyys on kirjoitettu strategiaamme, ja sitä olemme jo tähän mennessäkin toteuttaneet yhdessä naapurikuntien kanssa”, Belaid kuvailee. ”VARUKE-hankkeessa voimme edelleen haastaa itseämme katsomaan kestävyysasioita uusista näkövinkkeleistä. Myös verkostoituminen muiden ruokapalveluiden kanssa on tärkeää”, Belaid summaa.

***
Lempäälä on Tampereen eteläpuolella Pirkanmaalla sijaitseva noin 23 500 asukkaan kunta.

Lempäälän ruokapalvelut:

  • Vuosittain kunnan ruokapalveluissa valmistetaan puolitoista miljoonaa annosta, ja päivittäin lounaita syntyy noin 5 600.
  • Kouluja Lempäälässä on 12, päiväkoteja 20. Kouluista kolmessa on valmistuskeittiö, joihin ruuantuotanto on keskitetty. Niistä ruoka jaetaan asiakaskohteisiin kuumatuotantona sekä cook and chill -kylmävalmistus-/kylmäkomponenttikoottuna.
  • Terveyskeskuksen keittiö valmistaa ruuan henkilöstöravintolaan.
  • Henkilökuntaa kunnan ruokapalveluissa on lähes 50: valmistus, jakelu- ja palvelukeittiöissä työskentelevät, kaksi henkeä kuljetuksissa, kaksi palvelusuunnittelijaa, ravitsemusterapeutti ja ruokapalvelupäällikkö.