Virus nujerretaan yhteistyöllä

Hyvät amkolaiset,

SARS-Cov-2-viruksen aiheuttama pandemia on vaikuttanut elämäämme monin tavoin. Virusepidemian takia olemme viranomaisohjeiden mukaisesti peruneet tai siirtäneet kaikki loput kevään aluetapahtumat. Myös kevätseminaari Jyväskylässä peruttiin.

Onneksi tapaamisissamme on vain tauko. Suunnitelmissamme on jatkaa niitä, kun olosuhteet ne taas sallivat.

Toivottavasti olette pysyneet terveinä, tai jos olette sairastuneet, olette onnistuneet selättämään sairautenne. Toivottavasti teillä on riittänyt myös henkisiä voimia kestää ja noudattaa poikkeustilanteen ohjeita. Tässä pandemiassa omalla käyttäytymisellämme on keskeinen rooli. Näköpiirissä ei ole vielä se päivä, jolloin kolmesta perusohjeesta eli tehostetusta käsien pesemisestä entistä useammin, parin metrin turvavälin pitämisestä toisiin ihmisiin sekä yskimisestä hihaan, olisi syytä luopua. Näiden kolmen asian noudattaminen on mitä parhainta terveydenhoitoa niin itsellemme kuin lähimmäisillemme

Koska emme pääse koronaviruksesta eroon aivan lähiaikoina, meidän on sopeuduttava elämään sen kanssa. Vaikutamme omalla fiksulla toiminnallamme siihen, että sairaanhoidon kapasiteetti riittää kaikille sitä tarvitseville myös mahdollisten seuraavien epidemia-aaltojen haastaessa turnauskestävyytemme. Kesä voi tuoda helpotusta, etenkin, jos käyttäytymisemme pysyy yhtä mallikkaana ja turvallisena kuin tähänkin asti. Syksy voi kuitenkin taas muuttaa tilannetta.

Monet tahot arvioivat epidemian kehittymistä ja etenemistä jatkuvasti. Yhden asiantuntijaskenaarion mukaan toinen aalto tulee syksyllä ja ehkä vielä kolmaskin aalto alkuvuodesta 2021. Ennustamisessa on turha kilpailla. Todennäköisimmin toteutuvat ne ennusteet, jotka perustuvat tietoon, osaamiseen ja vahvaan asiantuntijuuteen. Säästäkäämme siis itseämme ja yrittäkäämme olla murehtimatta liikaa erilaisia ennusteita ja skenaarioita, varsinkaan niitä, jotka ovat vain yksittäisiä perustelemattomia mielipiteitä.

Meidän tehtävämme on omilla pienillä, mutta tärkeillä teoillamme pienentää tartuntojen leviämisen todennäköisyyttä. Näin suojelemme omaa ja lähimmäistemme terveyttä. Covid-19-sairaus voi olla vakava ihan jokaiselle. Virus on sellainen otus – tai ei se oikeastaan ole edes otus- että se ei pärjää pitkään ilman isäntää. Juuri siksi – presidentti Sauli Niinistön sanoin – fyysinen läheisyys pitäisi korvata henkisellä läheisyydellä, jolloin koronavirukselle ei tule niin helposti uusia isäntiä tarjolle.

Auttamisesta ja välittämisestä olemme nähneet, kuulleet ja lukeneet lukuisia esimerkkejä. Se tuntuu mahdottoman hyvältä niin auttajasta, autettavasta kuin muistakin. Välittämisessä on voimaa. Sillä nujerretaan myös koronavirus.

Mutta virusta ei nujerreta yksin välittämisellä. Siihen tarvitaan myös tiedettä ja huippuosaamista sekä hoitohenkilöstön väsymättömiä käsiä ja jalkoja, jotta kaikki, jotka apua tarvitsevat, sitä myös saavat parhaalla mahdollisella tavalla.

Sen sijaan virus ei nujerru esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tiuskimalla, riitelemällä tai itsekeskeisellä ahneudella. Virus nujerretaan yhteistyöllä!

Vaikka koronaepidemia rajoittaa tekemisiämme, se ei kiellä kaikkea. Vietin juuri äitienpäivää – ulkona, pellolla, kalliolla, luonnon helmassa. Söimme kermakakkua ja joimme kahvia – kuten aina. Tällä kertaa olimme vain ulkona – auringon paisteessa. Kahvi oli kuumaa, kerma viileää ja ympärillä vihreää. Täydellistä – sellaista kuin äideille pitääkin olla.

Suvivirren saa laulaa, vaikka kouluissa ei olisikaan kevätjuhlaa. Miksi emme laulaisi, koska linnutkin laulavat – joka aamu. Niinhän Suvivirressä sanotaan: ”Taas linnut laulujansa visertää kauniisti”. Eikä ylioppilaiden juhlia ole peruttu. Ne on vain siirretty tai niitä juhlitaan hieman toisella tavalla.

Hyvät amkolaiset, muistakaa ulkoilla ja nauttia kevään valosta ja lähestyvästä kesästä. Ylläpitäkää fyysisen aktiivisuuttanne – kroppa kunnossa – mutta muistakaa huolehtia myös henkisestä aktiivisuudestanne. Antakaa aivoillenne töitä. Aivot pitävät siitä, että niitä kuormitetaan – sopivasti. Lukekaa. Pitäkää yhteyttä ystäviinne. Nyt, jos koskaan saa kysyä ”mitä kuuluu?” Olkaa avuliaita tutuille – tuntemattomillekin. Älkää myöskään epäröikö pyytää apua, jos siltä tuntuu. Ihminen on hyvä.

Jos tuntuu hyvältä, kuunnelkaa musiikkia – uusia suosikkikappaleitanne tai itsellenne tärkeitä vanhempiakin kappaleita. Olin teini-ikäinen, kun Pave Maijanen teki kappaleen Pidä huolta. Se kolahti jo silloin – lähes 40 vuotta sitten. Se kolahtaa yhä, eikä vähiten siksi, että laulussa on sanoma, joka sopii tähänkin päivään. ”Pidä huolta itsestäs ja niistä, jotka kärsii” ja edelleen ”Sillä jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa”. Enpä arvannut, eikä varmasti Pavekaan, että tänään, lähes 40 vuotta myöhemmin, tuo kappale on yhä vahvasti olemassa.

Tietoa Ammattikeittiöosaajien toiminnassa aluetoiminta mukaan lukien kannattaa käydä lukemasta Ammattikeittiöosaajien kotisivuilta. Muista siis www.amko.fi.

Toivotan omasta ja koko Ammattikeittiöosaajien johtokunnan ja kaikkien aluejohtokuntien puolesta kaikille amkolaisille hyvää vointia, voimia ja virkeyttä. Koska olemme osaajia, näyttäkäämme, että osaamme elää ja toimia myös näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa. Pitäkäämme huolta itsestämme ja toisistamme.

Juha Jokinen, AMKO-pääkaupunkiseutu, johtokunnan sihteeri

Kategoriat: