Diplomin arvoista päiväkotiruokaa!

Painiityn päiväkodissa Espoossa juhlittiin  Makuaakkoset-diplomia jäätelöllä ja iloisella tanssituokiolla. Diplomi on osoitus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti mallikkaasti järjestetystä päiväkotiruokailusta.

Päiväkodin johtaja Sari-Nina Kaidesoja on ylpeä tunnustuksesta: ” Pidämme ruokaa liian usein itsestään selvyytenä. Pitäisi tiedostaa, että päiväkotiruokailu on juhlimisen arvoista joka päivä.”

Kuvassa Painiityn päiväkodin johtaja Sari-Nina Kaidesoja ja ruokapalveluvastaava Annina Artman lapsien ja kasvatushenkilön kanssa. Kuvaaja: Marjut Huhtala

Ruokakasvatus on kirjattu varhaiskasvatussuunnitelmaan luontevaksi osaksi päiväkodin arkea Kaidesoja painottaa: ” Lapset opettelevat yhdessä hyviä käytöstapoja, oppivat nimeämään ruokia ja tutustuvat uusiin makuihin. Tavoitteenamme on lisätä myönteistä ruokapuhetta sekä mallintaa arjessa toteutettavaa kestävää kehitystä, kuten sopivaa ruuan annostelua ja biojätteen lajittelua.”

Makuaakkoset-diplomi herättää myönteistä uteliaisuutta lapsissa. Kuvaaja: Marjut Huhtala

Diplomia haettiin yhteistyössä päiväkotiruuan valmistamisesta Espoossa vastaavan Espoo Catering Oy:n  kanssa. Espoo Cateringin operatiivinen johtaja Hellen Junninen suosittelee muitakin päiväkoteja ja keittiöitä tutustumaan Makuaakkoset- diplomin taustalla oleviin kriteereihin. ”Haluamme että lapset söisivät mahdollisimman monipuolisesti, kokisivat ruokailuhetken mukavaksi ja uskaltaisivat rohkeasti maistella uusia ruokia ja raaka-aineita. Ruokakasvatuksen merkityksen ymmärtäminen ja yhteistyö päiväkotien kanssa on vahvistunut Makuaakkoset-diplomien hakemisen myötä, Junninen kuvailee.

Myös kestävän kehityksen edistämiseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota: ”Kestävä kehitys ja biojätteen vähentäminen ovat olleet ykkösasioita toiminnassamme jo yli kymmenen vuotta. Nyt asiat todennetaan diplomilla”, Junninen iloitsee.

Painniityn päiväkodin ruokapalveluvastaava Annina Artman on tyytyväinen monipuoliseen työhönsä. Aikaisemmin tarjoilijana toiminut Anniina vastaa neljättä vuotta noin sadan lapsen ruokahuollosta. Itsenäisessä työssä on paljon vastuuta, mutta palautteesta ei ole pula. Lapset kertovat mutkattomasti ja suoraan mielipiteensä. ”Ruokajonossa kuulen, mikä on ”lemppariruokaa.”

Artman vastaa Kilon keskuskeittiöltä toimitettavan ruuan kuumennuksesta, salaattien ja lisukkeiden valmistuksesta, omavalvonnasta ja päivittäisestä asiakaspalvelusta.  ”Olen saatavilla koko ajan ja läsnä ruokailutilanteissa. Annostelen ruokia, vastaan kaikkiin kysymyksiin heti ja neuvon joskus haastavissakin erikoisruokavalioasioissa.”

Painiityn päiväkodille ja Espoo Cateringille myönnetty Makuaakkoset-diplomi antaa myönteisen signaalin keittiön toiminnan laadukkuudesta, mutkattomasta asiakaspalvelusta ja yhteistyön sujuvuudesta.
Diplomien myöntämisestä vastaa Ammattikeittiöosaajat ry.

Lisätiedot:
Päivi Jämsén, projektikoordinaattori, Ammattikeittiöosaajat ry
paivi.jamsen@amko.fi, p. 050 339 6844

Sari-Nina Kaidesoja, varhaiskasvatusyksikön johtaja Painiityn päiväkoti/Espoon kaupunki,
sari-nina.kaidesoja@espoo.fi ,p.040 668 8013

Hellen Junninen, operatiivinen johtaja/Espoo Catering Oy
hellen.junninen@espoocatering.fi, p.050 3389 787

Kategoriat: