Suomen parasta kouluruokaa valmistetaan Kajaanissa

Suomen parasta kouluruokaa valmistetaan Kajaanissa

Kajaani voitti viidennen valtakunnallisen Kouluruokakilpailun Helsingin Messukeskuksessa Gastro Helsinki -messuilla käydyssä finaalissa. Kouluruokakilpailun tavoitteena on tuottaa vastuullisia, lapsille maistuvia ja samalla ravintovaatimukset täyttäviä reseptejä sekä nostaa kouluruoan ja tekijöiden arvostusta. Uudet reseptit annetaan kaikkien suomalaisten koulujen käyttöön.

Kajaanin Lehtikankaan Monitoimitalon tiimi vei voiton tasaisessa kilpailussa. Kajaanin joukkueessa kilpailivat Taru Kemppainen, Teija Partanen ja Hanna Ojalehto. Voittomenussa tuomareille tarjoiltiin uunimakkaraa perunapedillä & dippikasviksilla, fisuburgeria ja aurinkoista sosekeittoa.

Helsingin, Kajaanin, Kuopion, Mäntsälän, Rauman ja Vantaan tiimit kohtasivat Kouluruokakilpailun finaalissa, jossa näytettiin, miten kouluruokaa voi uudistaa ja muokata nykyajan lasten makua vastaamaan.

Tuomariston lapsilla mahdollisuus vaikuttaa

Kolmen hengen joukkueet valmistivat finaalissa kasvis-, kala- ja liharuoan. Koululaisista ja ruoka-alan ammattilaisista koostuva lähes 20-henkinen arvovaltainen tuomaristo maisteli ja arvosteli kaikki kilpailureseptit. Suurin osa tuomariston jäsenistä oli lapsia.

– On hienoa päästä vaikuttamaan tuomaristossa. Toivottavasti tulokset näkyvät hyvänä kouluruokana, Länsimäen koulun kahdeksasluokkalaiset Deniz Ciray ja Helmi Järvi sanovat.

Tuomariston puhemiehenä toiminut Mia Kettunen tiivisti voittajareseptien ansiot:

– Voittajajoukkueella näytti olevan tahtoa makuvoittoon! Kasvissosekeitot pitävät pintansa, ja ne vaan toimivat edelleen kouluruokien TOP 10:ssa. Tuomaristokin löysi paljon hyvää sanottavaa Kajaanin aurinkoisesta sosekeitosta. Street Food valtaa koulutkin positiivisilla ja terveillä vaihtoehdoilla, Mia Kettunen tiivistää tuomariston ajatukset.

Koulukeittiöissä tehdään arvokasta ja luovaa työtä 

Myös yleisö pääsi antamaan äänensä omalle suosikilleen. Yleisön suosikki -palkinnon voitti Vantaan Länsimäen koulu.

– Halusimme uudella palkinnolla tuoda esiin sen, miten kouluruoan ammattilaiset tekevät työtään muille, vaikka ammattiryhmä ei olekaan tottunut julkisuuteen ja esilläoloon. Samalla toki halusimme näyttää koulukeittiöiden ulkopuoliselle maailmalle, millaisiin suorituksiin ammattilaiset taipuvat. Finalisteilla oli uskomaton paineensietokyky kiireestä huolimatta, hymyilee Brand & Training Manager Jutta Kontinen kilpailun järjestäjätaho Continental Foods Finlandilta.

Kouluruoan ammattilaiset ovat aivan oma ammattiryhmänsä, joka osaamisellaan vastaa tiukkoihin maku-, terveys- ja hintavaatimuksiin. Annoksiin käytetään keskimäärin yksi euro per ruokailija, vaikka vaatimukset niin maun kuin raaka-aineiden suhteen ovat kovia.

– Vuoden 2020 Kouluruokakilpailun resepteissä korostuivat innovatiivisuus ja laatikon ulkopuolelle katsominen. Käytetyissä raaka-aineissa näkyi vastuullisuus muun muassa järvikalojen käytössä, Kontinen tiivistää.

Finaalijoukkueiden lisäksi tunnustuksia jaettiin kaikkien mukaan ilmoitettujen reseptien kesken. Seuraavat tiimit palkittiin:

  • Elämyksellisin annos; Espoo, Ruusutorpan koulu
  • Laadukkain pastatoteutus; Rauma, Nanun koulu
  • Paras liha-annos; Vantaa, Länsimäen koulu
  • Paras ruistoteutus; Kuopio, Neulamäen koulu
  • Paras perunaresepti; Kajaani, Lehtikankaan Monitoimitalo
  • Paras vuokaruoka; Vantaa, Länsimäen koulu

Lisätiedot:

Jutta Kontinen
Brand & Training Manager
IsoMitta
p. 050 366 0330
jutta_kontinen@continentalfoods.eu

 

Kategoriat: