Hyvä ruoka kukoistuttaa arjen

Keski-ikäinen mies kuppilassa aamiaisen ääressä muistelee kenties lapsuuden ruokahetkiä- kaurapuuro tuo elämänkulkuun jatkuvuutta. Vaikka mikä arjessa koettelisi, niin tutut maut rytmittävät päivää.

Leikki-ikäinen päiväkodin ruokapöydässä naama sotkussa kastikkeesta, päivän touhut saavat hetken odottaa. On mukavaa maistella maistuvaa ruokaa, naureskella muille sottanaamoille ja ehkä opetella siinä sivussa pöytätapojakin.

Palvelutalon asukas saa eteensä lempiannoksensa karjalanpaistia, rakkaudella haudutettua, ajatuksella annosteltua. Vaikka dementikko ei muuta juuri hahmottaisi, niin tuttu maku tyynnyttää ja tuo ripauksen levollisuutta harhailevaan mieleen. Makumuistot säilyvät läpi elämän.

Ruokapalvelutyöntekijä kouluravintolan linjastossa heittää murkulle hymyn, kannustaa rakentamaan kunnon lautasannoksen ja toivoo, että kasvava kansalainen söisi tänään mielihalulla, jättäisi väliin kioskin houkutukset ja arvostaisi perusruokaa.

Kiireinen perheenäiti hapuilee marketin hyllyiltä sopivaa ruokatarjontaa. Mitähän sitä tänään valmistaisi? Suunnittelisinko jotakin sykähdyttävää- arjen yläpuolelle kohottavaa?

Ruoka rytmittää arkeamme tavalla tai toisella, yhdistää perhekuntia siinä kuin oppilaita ja päiväkotilapsiakin, nostaa mieliin makumuistoja kaiken ikäisillä, ihastuttaa tai joskus jopa kummeksuttaa. Mutta joka tapauksessa ravitsee ja sulostuttaa arkea ja juhlaa tärkeällä tavalla. Hyvän ja ravitsevan ruuan ruokalähettiläinä meillä ruokapalveluammattilaisilla on tärkeä rooli.

Ruoka, ruokailu ja ravitsemustrendit puhuttavat enemmän kuin koskaan aiemmin. Milloin keskiöön nousee ruuan ravitsemuslaatu ja median syöttämät ristiriitaiset viestit, milloin ruuan turvallisuus ja terveellisyys. Nyttemmin myös ympäristöarvot, ruuan alkuperä ja kasvisten vallankumous kuohuttavat kansalaisia. Ilmastonmuutos ohjaa ruokavalintoja pakostakin, mutta tässäkin kohtaa voitaisiin edetä pienin edistysaskelin. Äärilaita-ajattelu ja ehdottomat valinnat tekevät ruokailusta ankeaa suorittamista.

Välillä ihmetyttää kiivas tahto luoda ruokailusta yksi itsetehostuksen muoto ja turhan monimutkainen asia. Maalaisjärki ohjaa hyviin valintoihin. Suositaan suomalaisia luonnon antimia ja sesonginmukaista ruokajärjestystä, samalla arvostaen muitakin ruokakulttuureita ja kansainvälisiä tuulahduksia.

Kestävin ateria lienee lautasmallin mukainen ja sellainen, joka tulee syödyksi.

 

Kategoriat: