Vuoden Ammattikeittiöosaaja 2019

Tiskarista tuotantopäälliköksi – ravitsemisalan rautainen ammattilainen
uskoo keittiötyön uramahdollisuuksiin

Vuoden 2019 Ammattikeittiöosaajaksi valittiin tuotantopäällikkö Jyrki Karppinen Kymijoen Ravintopalvelut Oy:stä. Laaja-alaisesti ravitsemisalaa kehittävä Karppinen uskoo teknologian tuomiin mahdollisuuksiin modernissa ammattikeittiöympäristössä. Titteli julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n 50-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.

Karppinen vastaa Kymijoen Ravintopalveluissa keskuskeittiö Kapyysin tuotannosta ja elintarvikehankinnoista. Hän toivoo, että voimakkaasti kehittyvän ammattikeittiötyön vetovoimaisuus kasvaisi nuorten mielikuvissa: ”Ala on mennyt valtavasti eteenpäin – niin työskentelyolosuhteet ja ergonomia kuin raaka-aineiden jalostusaste. Samalla ammattilaisilta vaaditaan yhä enemmän. On hallittava tietotekniikka, hygieniaosaaminen, erityisruokavaliot, eri ruoanvalmistusmenetelmät ja laitteistot. Kasvavissa yksiköissä jokaisen on ymmärrettävä olevansa osa isompaa prosessissa”, Karppinen kuvailee.

Karppinen on pitkän linjan keittiöammattilainen, joka on ennakkoluulottomasti kehittänyt tuotantomenetelmiä ja ruokapalvelun toimintatapoja niin omassa työympäristössään kuin laajemminkin. Hän on toiminut uraauurtavasti tuomalla ensimmäisten joukossa Suomessa kylmävalmistuksen yhdeksi ammattikeittiöiden ruuanvalmistusmenetelmistä. Ammattikeittiön elintarvikehankinnoissa ja koko tuotantoprosessin hallinnassa hän luottaa teknologian ja digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin. Hän uskoo asiakkaidenkin hyötyvän digitalisaatiosta muun muassa raaka-aineiden parantuneen jäljitettävyyden vuoksi.

”Jyrki kehittää ruokapalvelualaa laaja-alaisesti ja on aina valmis opastamaan muita”, kehuvat kollegat.
”Ihailemme Jyrkin huumorintajua ja jämäkän reilua asennetta työtä ja työtovereita kohtaan.” Karppista kysytään usein luennoimaan ja kommentoimaan alan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Ammattikeittiöosaajien koulutustoimikunnassakin vaikuttava Karppinen arvostaa yhdistyksen seminaareja ja koulutustarjontaa: ”Järjestöllä on tavattoman hyvä koulutustarjonta. Se on tärkeää etenkin maakuntien väelle.”

Karppisen 20-vuotinen työura starttasi HYKSin keittiöllä tiskarina Helsingin Meilahdessa. Hän oli jo silloin suorittanut suurtalousesimiehen tutkinnon, mutta tarttui valppaana tarjolla olevaan tehtävään: ”Minulle tarjottiin kahden viikon työjaksoa. Tiskasin sen, mutta pestistä tulikin yli kymmenen vuotta kestävä esimiesjakso eri klinikoiden keittiöissä. Silloin elettiin 1990-luvun puoliväliä. Työvoimasta oli pulaa, ja hyvästä tekijästä otettiin heti kiinni.”

Tarve osaavalle työvoimalle on vain kasvanut vuosien mittaan. Jyrki Karppinen on osoittanut tähänastisella urallaan, kuinka mielekästä ja monipuolista ammattikeittiötyö voi olla.

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry
marjut.huhtala@amko.fi, +35850 341 3957
Tuotantopäällikkö Jyrki Karppinen, Kymijoen Ravintopalvelut Oy
jyrki.karppinen@makunne.fi, puh. +358 400 583 187
Markkinointipäällikkö Sini Hyöky, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, p. 040 354 1266.
sini.hyoky@makunne.fi

 

Titteli julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n 50-vuotisjuhlaseminaarissa
Helsingissä 24.10.2019.Kuvassa onnittelemassa vasemmalla Ammattikeittiöosaajat
ry:n puheenjohtaja Kirsi Hanski ja oikealla toiminnanjohtaja Marjut Huhtala.
***
Kuvat: Tero Honkaniemi

Kategoriat: