Monikulttuurisuuden matkalla

Pirkanmaan Voimian henkilöstöpäällikkö Katriina Bergmann puhui Amkon kevätseminaarissa  työpaikkojen monimuotoisuudesta erityisesti monikulttuurisuuden näkökulmasta. Teema on ajankohtainen monissa ateriapalveluita tuottavissa organisaatioissa.

Voimiassa teema on  puhuttanut viime vuosina paljon ja merkittäviä edistysaskeleita onkin otettu.
Tässä jutussa Katriina Bergmann kertoo  Pirkanmaan Voimian  yhdessä Baronan kanssa toteuttamasta filippiiniläisten työntekijöiden Rekry-prosessista ja perheiden yhdistämisestä.

Voimian Padan filippiiniläiset kokit Jan ja Rommel ottivat henksukeittiön haltuun ja loihtivat maittavan lounaan filippiiniläiseen tapaan. Tarjolla oli tomaattista lohikeittoa, marinoitua possua ja kanaa, paistettua riisiä ja nuudelivuokaa lisukkeineen. ”Ihan uskomattoman herkullista!” totesi myös Padan kokki Juho.

Lähdimme käsittelemään monimuotoisuuden teemaa tarkemmin noin parisen vuotta sitten. Aihetta käsiteltiin muun muassa erilaisissa esihenkilöille sekä työntekijöille suunnatuissa koulutuksissa. Samaan aikaan lanseerasimme myös toisen tärkeän teeman ja nostimme keskusteluun psykologisen turvallisuuden. Nämä kaksi teemaa ovat kulkeneet meillä käsi kädessä pitkän matkaa, eikä se ole ollut aivan sattumaa. Psykologinen turvallisuus tarkoittaa tiivistettynä sitä, että organisaatiossa on luottamukseen perustuva toimintakulttuuri, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Tällaisessa työyhteisössä uskalletaan kysyä neuvoa ja apua, tuoda julki omia kehitysideoita ja kertoa myös sattuneista virheistä. Usein psykologinen turvallisuus nähdään edellytyksenä tiimien ja työyhteisöjen menestykselle. Niin myös meillä Voimiassa.

Nostimme keskusteluun psykologisen turvallisuuden,”

Näillä kahdella teemalla, monimuotoisuudella ja psykologisella turvallisuudella on paljon yhteistä tarttumapintaa. Ei ole yhdentekevää, miten kansainvälinen työntekijä otetaan suomalaisessa työyhteisössä vastaan. Kun työntekijä voi saapua turvalliseen yhteisöön omana itsenään, hänet otetaan mukaan yhteiseen tekemiseen sekä töissä että töiden ulkopuolella ja häntä rohkaistaan kysymään aktiivisesti neuvoa, on töiden oppiminen ja myös työhön sitoutuminen aivan omaa luokkaansa.

Tulevaisuudessa työyhteisöt tulevat olemaan yhä monimuotoisempia. Me Voimialla otimme ensimmäisen isomman loikan kansainvälisyyteen viime kesänä, jolloin aloitimme Baronan kanssa filippiiniläisten työntekijöiden rekrytointiprojektin. Toki meillä oli ollut kansainvälisiä työntekijöitä sitä ennenkin, mutta nyt puhuimme 20 uudesta meille yhtä aikaa tulevasta työntekijästä, kokeista ja monipalvelutyöntekijöistä. Sosiaalinen vastuu on meille tärkeä asia, joten halusimme ottaa sen huomioon myös tässä projektissa. Uusia rekrytoitavia lähdettiin kartoittamaan ensin heistä, joilla oli jo perhettä tai puoliso Pirkanmaan alueella. Useampi perhe saatiinkin yhdistettyä, minkä koemme todella arvokkaaksi onnistumiseksi. Uskomme tällä olevan myös suuri merkitys työhön ja Voimiaan sitoutumisen kannalta.

Kielikoulutusta järjestettiin jo kotimaassa

Halusimme valmistautua filippiiniläisten tuloon parhaalla mahdollisella tavalla, joten tulijoille järjestettiin 3 kk:n suomen kielen koulutus jo heidän lähtömaassaan. Heille valmisteltiin myös digiperehdytysmateriaali ennakkoon katsottavaksi. Materiaalilla näytettiin perustyötehtäviä videoiden muodossa, esiteltiin käytössä olevia koneita ja laitteita sekä opetettiin suomenkieliset termit yleisimmille käytössä oleville työvälineille. Myös vastaanottavien esihenkilöiden ja työyhteisöjen perehdyttämiseen panostettiin.

Kaikista suurin jännitysmomentti uusien kollegoiden saapumisessa liittyi kielikysymykseen. Tulijat puhuivat kaikki erinomaista englantia, mutta useilla meidän esihenkilöillämme englannin taito oli joko ruosteessa tai taitotaso vähäinen. Valoimme esihenkilöihin uskoa, että tästäkin selvitään yhdessä. Ja niin selvittiinkin! Tämä tuli hienosti esille jo yhteisessä Voimia Get together- päivässä, jossa uudet kollegat ja esihenkilömme tapasivat ensimmäistä kertaa. Pienen alkujännityksen jälkeen puheensorina täytti tilan, tutustuminen puolin ja toisin oli vauhdissa ja tunnelma oli mitä mainioin. Sitä oli todella ilo seurata. Tässäkin päivässä meidän suurin tavoitteemme oli välittää psykologisesti turvallinen olo kaikille paikalla olijoille. Tärkeintä oli jättää tunnejälki luottamuksesta ja turvallisuudesta.

Monimuotoisuus on agendallamme vahvasti jatkossakin. Tuemme esihenkilöitä heidän työssään ja tarjoamme heille työkaluja arkeen. Moneen arjen kysymykseen vastauksen tarjoaa esihenkilöiden opas, jossa käsitellään kansainvälisyyden näkökulmasta mm. rekrytointia, perehdytystä, palautteen antoa ja kielen kääntämisen apuvälineitä. On tärkeää, että jokainen esihenkilö on myös tietoinen omista vastuunrajoistaan. Esihenkilön ei tarvitse avustaa kaikissa Suomen yhteiskuntaan liittyvissä asioissa, mutta on tärkeää, että hän tietää minkä tahon puoleen työntekijä voidaan ohjata.

Teemme myös aktiivista yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa. Kansainvälisille työntekijöillemme on järjestetty mm. Osaajana suomalaisessa työelämässä- koulutusta, joka tukee suomen kielen oppimista, toimimista suomalaisessa työkulttuurissa ja antaa valmiuksia perus ICT- taitoihin.

Perheiden yhdistyminen on tuottanut iloa.”

No, miten meidän uusilla filippiiniläisillä kollegoillamme nyt sitten menee, kun Voimialla työskentelyä on takana noin neljä kuukautta? Sanalla sanottuna hyvin! Työntekijät itse ovat tyytyväisiä sekä työhönsä että työyhteisöihin. Myös perheiden yhdistyminen on tuottanut luonnollisesti iloa. Uudet työntekijät kokevat, että esihenkilöitä on helppo lähestyä ja vapaa-aikaa jää rutkasti enemmän kuin mihin moni on aiemmin tottunut. Google-kääntäjät ovat olleet ahkerassa käytössä ja yhteys muihin työntekijöihin on syntynyt. Moni onkin päässyt työkavereiden kanssa mm. saunomaan ja paistamaan nuotiolla makkaraa. Rohkeimmat olivat uskaltautuneet avantoonkin. Esihenkilöt taas ovat olleet erittäin innoissaan ahkerista, positiivisista ja nopeasti oppivista uusista tiimiläisistä.

Reitti on selvä, jatkamme monimuotoisuuden tiellä yhdessä onnistuen!