Tuulivoimaa ja iloista ympäristöaktivismia!

Pieni Iin kunta Pohjois-Pohjanmaalla on vähentänyt huimasti Co2-päästöjään, kannustanut asukkaita ilmastotekoihin ja ulottanut ympäristökasvatusta kouluihin ja päiväkoteihin. Monille lapsille ja nuorille on jo rutiinia sammutella turhia valoja ja käyttämättöminä raksuttavia sähkölaitteita niin koulussa kuin kotona. Iin kunnan ateria- ja siivouspalvelut ovat täysillä ilmastotalkoissa mukana. ”Kestävän kehityksen toimia suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa ja heidän lähtökohdistaan”, painottaa kunnan ateria- ja tilapalveluliikelaitoksen johtaja Anne Hautamäki.

Kymmenentuhannen asukkaan pikkukunta on vähentänyt hiilidioksidipäästöjä nopeasti. Päästöt puolittuivat vuodesta 2012 vuoteen 2016, ja ilmastotyötä jatketaan edelleen. Kuntalaisia kannustetaan liikkumaan kimppasähköautoilla, ja pääenergialähteenä käytetään tuuli-, vesi- ja aurinkoenergiaa. Seudulla on myös paljon hiiltä sitovia metsiä. Joidenkin arvioiden mukaan Iin kunta on jo hiilineutraali riippuen metsiin sitoutuneen CO2:n laskentatavasta.

Kuntalaiset ovat olleet hämillään mutta ilahtuneita kansainvälisestä huomiosta. Iin hankkeissa yhtenä ajurina toimineen Micropolis Oy:n toimitusjohtajan Leena Vuotoveden mukaan lapset ja nuoret ovat ilmastoasioiden tulevaisuuden airueita.

”Käynnistimme palkitut ilmastohankkeet vuonna 2012 ilmaston lämpenemisen takia. Tänne pohjoiseen ilmastonmuutos vaikuttaa eniten. Eniten asiasta innostuivat lapset, ja nyt kaikki koulut ja päiväkodit osallistuvat hankkeeseen. He seuraavat veden-, lämmön- ja sähkönkulutusta ja saavat puolet säästöstä käyttöönsä. Säästöt koko kunnassa ovat suuria ja asennemuutos valtava.

Kunta on saanut kansainvälistä huomiota BBC:n tuottamilla videoilla Iin kunnan ilmastoteoista. Viimeisin video julkaistiin loppuvuonna 2019. Jo aiemmin Ii on päässyt kansainväliseen videolevitykseen ja maailmankartalle voittamalla ympäristöaiheisia kansainvälisiä palkintoja.


BBC:n toimittaja Erika Benke esitti dokumentin ensi-illassa kiitokset iiläisille sujuvasti suomen kielellä. Kunnanjohtaja Ari Alatossavan roolia hän piti ratkaisevana Iin ympäristöystävällisyyden jatkumiselle myös tulevaisuudessa.
***

Ruokapalvelut merkittävässä roolissa Iin ilmastotalkoissa

Iin ateriapalveluissa valmistetaan päivittäin noin 3000 ruoka-annosta kouluihin, päiväkoteihin ja hoivapalveluihin. Kysyimme Iin ateria- ja tilapalveluliikelaitoksen johtaja Anne Hautamäeltä, miten Iin kunnan ruokapalveluissa on osallistuttu kaikkia kuntalaisia koskeviin ilmastotoimiin.

Uusi keittiö mahdollisti kestävät energiaratkaisut

Vuonna 2016 valmistuneen keskuskeittiön myötä kestävän kehityksen toimille luotiin Iin ateriapalveluissa hyvät perusedellytykset. Keittiön energialähteinä ovat maalämpö ja aurinkoenergia. Kylmävalmistusta varten keittiöllä on oma suljetulla järjestelmällä toimiva jäävesipankki.

Ruuan valmistuksessa vältetään turhaa laitteiden tyhjäkäyntiä ja valmistushävikki minimoidaan. Keittiön lattiat puhdistetaan yhdistelmäkoneella, eikä ylimääräistä vettä tarvitse ”lorutella”. Lähes kaikki käytössä olevat pesuaineet ovat ympäristömerkittyjä. Ylipäätänsä pesuaineiden käyttöä rajoitetaan aina, kun se on mahdollista.

”Ilmastoajattelu koskettaa meitä kaikkia. Käymme henkilökunnan kanssa yhdessä läpi, mitä talousarvioon määritelty resurssiviisaus tarkoittaa. Kulurakenteessa konkreettisesti sitten näkyy, että omilla tekemisillä on merkitystä”, Hautamäki painottaa.

Raaka-ainevalinnoissa suositaan lähellä tuotettua. Kunnan päättäjien tuki mahdollistaa lähiruokahankinnat. Leivät ostetaan läheltä samoin kuin kala, maitotaloustuotteet, peruna, juurekset ja tuorekurkut. Talvella vähennetään kasvihuoneissa kasvatettujen tuotteiden osuutta.

Kasvisruokaa tarjotaan vaihtoehtoina koulujen ruokalistalla joka päivä. ”Iissä on totuttu syömään kalaa ja lihaa, joten pienillä askelilla menemme kohti kasvisvoittoisempaa ruokalistaa”, Hautamäki kertoo.

Hiljattain on esitelty ateriapalveluiden uutta kiertotalouskokeilua: oululainen yritys jalostaa kaupoista ylijääneitä vihanneksia ja hedelmiä Iin koulujen lounassalaateiksi. CircMealin salaatit ja smoothiet ovat normaalin ruokalistan lisä, joita oppilaat pääsevät syömään esimerkiksi aamu- ja iltapäivätoiminnan välipalojen yhteydessä.

Hävikkiruokayhteistyö Iin ateriapalveluiden ja CircMealin osalta alkoi näkyä Iin Haminan koulun ruokatarjoilussa tammikuussa 2020. Janne Pekkala, Jarmo Veteläinen, Anitta Laurila, Sakari Kiviniemi, Airi Huovinen ja Aila Wiik yhteiskuvassa ennen ruokailun aloittamista. Pekkala ja Kiviniemi CircMeal Oy:stä olivat paikalla esittelemässä tarjolla olevia hävikkiruoasta valmistettuja salaatteja, smoothieitä, pikkelöityjä vihanneksia ja salaattikastikkeita.


Iin ateria- ja tilapalveluliikelaitoksen johtaja Anne Hautamäki maistamassa CircMealin kokki Janne Pekkalan hävikkiruoasta valmistamia pikkelöityjä vihanneksia. Palveluesimies Anitta Laurila kertoi Haminan koulun lisäksi hävikkiruokayhteistyön koskevan alkuvaiheissa Iin hoivapalveluita.

”Luomutuotteiden laajemmasta käytöstä meiltä kysytään jatkuvasti, mutta toistaiseksi hankimme luomua vain, jos se on järkevää. Ei ole resurssiviisasta, jos ostamme luomujauhoja vaikkapa Saksasta saakka.”

Vuoropuhelu asiakkaiden kanssa vähentää hävikkiä

”Olemme muuttaneet tilausjärjestelmämme perusannoskoot yksikkökohtaisiksi hävikin välttämiseksi. Asiakaskohteen ruokamäärät vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä ala- vai yläkoulu ja onko koulun läheisyydessä kauppa lähellä”, kuvailee Hautamäki.

Asiakkaat ovat hyvin hävikkitietoisia: ”Saamme ilmoituksen hyvissä ajoin, jos vaikka kokonainen koululuokka on poissa opetuksesta.”

Oppilaiden ilmastotietämys on huippuluokkaa, ja heitä valmennetaan jatkuvasti ilmastoajatteluun, Hautamäki iloitsee. Oppitunneilla on laadittu huoneentauluja, joissa oppilaat itse kuvaavat kouluruuan malliannoksia ja joissa muistutetaan ottamaan ruokaa itselle sopiva määrä sekä ilmoittamaan, jos on poissa koulusta. ”Hävikin välttämisestä ei kuitenkaan haluta tehdä oppilaille ahdistuksen aihetta eikä rangaistavaa asiaa, vaikka lautanen ei joka päivä tyhjentyisikään täysin”, Hautamäki selventää.

Hautamäki kannustaa kaikessa viestinnässä korostamaan asiakkaan etua:
”Ii on mukana 50/50-hankkeessa, jossa seurataan koulujen ja kunnan muiden kiinteistöjen veden, lämmön ja sähkön kulutusta. Jos tavoiteltuihin säästöihin päästään, voi koulu käyttää säästetyt rahat omiin ekstramenoihinsa. Olemme kaupanneet tähän liittyen yhteistyötä, jossa kouluruokailusta tarjottimet pois jättämällä säästyy vettä ja energiaa, mikä taas mahdollistaa rahaa koulun muuhun käyttöön. Varomme perustelemasta asiaa oman työaikamme säästymisellä. Markkinointi tapahtuu asiakkaan omista lähtökohdista.”

Yksinkertaista ja ymmärrettävää

”Kestävän kehityksen tavoitteet eivät ole erillisiä eikä vaikeita, vaan osa arkista tekemistä. Itse asiassa teemme vain sen, mikä on kunnan strategiaan kirjattu ja minkä olemme itse luvanneet”, Hautamäki korostaa.

”Kestävää kehitystä viedään eteenpäin yhdessä asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa. Asioita pohditaan siitä näkökulmasta, mitä voisimme tehdä toisin. Vaikkapa siitä, miten lisätä kierrätystä. Emme lähde luomaan isoja tavoitteita pakottamalla vaan etenemällä pienin askelin”, Hautamäki valaisee.

Iin kunnan saamaan mediamyllytykseen Hautamäki suhtautuu rauhallisesti. ”Mediahuomio on oma juttunsa, tärkeintä meille on tietää, että oikeasti teemme asioita kestävästi.”

***

Ii on ilmastoasioiden tuplapalkittu

Vuoden 2019 joulukuussa Iin hanke ”Local Solutions to Global Challenges” palkittiin Ekologia-sarjan voittajana Berliinissä Innovation in Politics -kilpailussa. Hankkeen avulla kunta on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään 60 prosenttia muutamassa vuodessa.

Jo vuonna 2017 Iin kunta nappasi pääpalkinnon Euroopan komission RegioStars-kilpailussa ilmastonmuutos-kategoriassa hankkeella Innovatiiviset vähähiiliset palvelut. Iin sanotaan sitoutuneen EU:n ilmastotavoitteeseen 30 vuotta etuajassa. Kiinteistöistä on poistettu öljylämmitystä ja kuntaan on hankittu sähköautoja.

InnoHiili – Innovatiiviset vähähiiliset palvelut -hankkeen päätoteuttajana oli Iin Micropolis Oy ja osatoteuttajana PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry. Myös Local Solutions to Global Challenges -kilpailun toimijana ja palkinnon saajana on toiminut Micropolis Oy yhdessä Iin kunnan kanssa.

Viime kesänä Iissä järjestetyssä IlmastoAreenassa haastettiin koko Suomi mukaan ilmastokeskusteluun. IlmastoAreena on Iin kehittämisyhtiö Micropolis Oy:n kolmivuotinen viestintähanke, jota rahoittaa Maaseuturahasto.

Seuraava Iin IlmastoAreena järjestetään 21.–22.8.2020 teemalla ”Meidän pitää puhua”.

***
Teksti ja tekstin editointi: Marjut Huhtala, Lähteet: Ateria- ja tilapalveluliikelaitoksen johtaja Anne Hautamäen haastattelu,Yle verkkosivu (13.11.2019), HS 15.12.2019, Kaleva 15.1.2020, Iin kunnan www-sivut, Kuvat: Matti-Tapio Rissanen