Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun ( XAMKIN) Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä -hankkeen keskeisenä tavoitteena oli hävikin vähentämisen lisäksi kasvisruokatarjonnan lisääminen ammattikeittiöissä. Työelämän toimijoille järjestetyissä koulutustilaisuuksissa ja kasvisruokatyöpajoissa esitettiin toive kasvisruokareseptiikasta, joka sopisi ammattikeittiöiden ja ravintoloiden lounasruokatuotantoon ja leivontaan.
Vegaanireseptiikka ja vegaaniruoan koostaminen poikkeavat muista kasvisruokavalioista. Hankkeen yhtenä tuotoksena syntyneeseen keittokirjaan on reseptien lisäksi koottu yleistä tietoa vegaaniruokavalion suunnittelusta, ravitsemuksesta sekä markkinoilla olevista kas-viproteiineista ja niiden käytöstä.Kirjan reseptiikkaa on kehitetty hankkeen koulutustilaisuuksissa testatuista vegaanisista ruokaohjeista ja opinnäytteinä kehitetyistä leivonnais- ja ruokaohjeista. Reseptit on laadittu ammattikeittiöohjeina. Mausteita ja raaka-aineita on helppo vaihtaa ja ideoita jalostaa omaan tarpeeseen sopiviksi. Reseptit ovat kätevästi muunneltavissa oman yksikön vakioi-duiksi ruokaohjeiksi.
Ohjeet lötyvät Theseus tietokannasta: