Ammattikeittiöosaajien kevään seminaari
Hyvinkäällä 
10.- 11.4.2019

Tänään on maailman tärkein päivä!

Ammattikeittiöosaajien kevään 2019 seminaari tarjosi tietoa ja tunnetta roppakaupalla.

 Kuva_2_web.jpg

Kaj Kunnaksen omakohtainen pelastustarina herkisti kuulijat. Kaikkein tärkeintä elämässä on tämä hetki, toiset ihmiset ja arkienkelit hän muistutti. Hän esitti kolme teesiä, joita liian harvoin arjen tuoksinassa ajattelemme. 1) Maailman tärkein päivä on tänään, 2) Positiivisuus voi olla myös valinta ja että 3) Elämä on sattumasta kiinni.

Kuva_3_web.jpg

Paneelissa pohdittiin ammattikeittiöalan vetovoimaisuustekijöitä

Palmian toimitusjohtajan Nina Rokkilan  vetämässä paneelissa pohdittiin päivän polttavaa kysymystä ” Kuinka lisätä ammattikeittiöalan vetovoimaisuutta ja miten houkutella osaavia tekijöitä ravitsemisalalle.”

Panelistit korostivat, että hyvä henkilöstöjohtaminen, vaihtoehtoiset tavat tehdä ja tarjota työtä, uudet teknologiat ja positiivinen yrityskuva voisivat olla ratkaisuja työvoimapulaan. Jos yrityksestä aistii tekemisen meininkiä ja dynaamisuutta on se heti houkuttelevampi nuorten silmissä kuin staattisemmin toimivat organisaatiot. Paneelissa viitattiin muilla toimialoilla tehtyihin  imagokampanjoihin. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten poliisin ja palomiehen ammatteihin ei ollut niin suurta imua kuin mitä tällä hetkellä on. Positiivisten rekrykampanjoiden ja tosiTV-ohjelmien kautta tilanne on nyt toinen vertasi rehtori Juha Ojajärvi Perhon Liiketalousopisto Oy:sta.

Kuva_6_web_paneeli.jpg

Syömisen ei tarvitse olla vaikeaa

Marina Heinonen muistutti puheenvuorossaan, että kaiken ruokainformaation keskellä tulisi muistaa mikä on totta ja tutkittua ja  mikä taas ajallemme tyypillistä pintatietoa.  Lisäaineiden käyttö ei ole vastakohta ruuan puhtaudelle, hän korosti.

Lisäaineet ovat myös ruokaturvallisuuden takaajia eikä niiden käyttö suomessa valmistetussa ruuassa ylitä raja-arvoja. Heinonen vierastaa kaikkia ääri-ilmoitua eikä esimerkiksi pidä mustavalkoisesta luomukeskustelusta:” Luomutuotteet eivät ole oleellisesti tavanomaisia tuotettuja terveellisempiä”. Vaikka torjunta-ainejäämiltä vältyttäisiin voi luomutuotteista silti löytyä hometoksiineja, ympäristömyrkkyjä ja myrkyllisiä luonnonaineita.

Suunnittele-priorisioi-keskity!

Volition Booster Ria Parppei haastoi omassa esityksessään kuulijat pohtimaan työnteon tavoitteellisuutta. Hän luennoi toimeenpanevan työkulttuurin taidosta. ” pelkkä hyvä motivaatio ei riitä asioiden loppuun saattamiseksi. Tavoitteiden saavuttaminen on kaksivaiheinen prosessi. Motivaation lisäksi tarvitaan toimeenpanon taitoa. Silloin asioiden tekeminen ei ole pelkästään motivaatiosta kiinni. 

Kuva_5_web.jpg

Parppein mukaan toimeenpanon taito on työvireen ja työskentelyn fokuksen summa. On siis kyse motivaation ylläpitämisessä siitäkin huolimatta, että työapäiviin sisältyy keskeytyksiä ja itsestä riippumattomia häiriöitä.

Lisää koostetta seminaarista Ammattikeittiöosaaja-lehdessä 2/2019, joka ilmestyy toukokuun lopussa.

Seuraava Amkon seminaari järjestetään Helsingissä 24.10.2019. Tiedotamme asiasta viimeistään alkusyksystä.

Ohjelma 10.-11.4.2019

10.4.2019  
9.00-9.55 Aamukahvi ja ilmoittautuminen 
9.55-10.00 Tervetuloa!
10.00-10.45 Mitä tarkoitetaan turvallisella ja puhtaalla ruualla?
  Lisäaineiden merkitys ruokaturvallisuudessa ja katsaus muihin ruokaturvallisuuteen liittyviin ajankohtaisiin aiheisiin, ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen, Helsingin yliopisto
10.45-11.30 Automaatio avuksi kun tiskivuori uhkaa-ratkaisuja ammattikeittiöiden rutiinitehtävien hoitamiseen, myyntijohtaja  Lea Timonen, Dieta Oy
11.30-11.40 Tauko
11.40-12.15 Kunnallisesta organisaatiosta valtakunnalliseksi palveluyhtiöksi, CASE Palmia Oy,  toimitusjohtaja  Nina Rokkila, Palmia Oy
12.15-13.30 Lounas
13.30-14.15

Paneeli:Mistä osaajat ravitsemisalalle- hyvät käytännöt jakoon, paneelissa keskustellaan ammattikeittiöalan rekrytointihaasteista ja siitä millaisia hyviä käytäntöjä organisaatioissa on jo käytössä työntekijöiden motivoimiseksi. Paneelia johtaa Nina Rokkila

  Panelistit:
Erikoissuunnittelija Eija Pelamo, HUS Tukipalvelut/ HR-tiimi
Toimitusjohtaja Tuulia Pelli, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy
Rehtori Juha Ojajärvi, Perho Liiketalousopisto Oy
Henkilöstökonsultti Anu Wälläri, Seure Henkilöstöpalvelut Oy
14.15-14.45 Kahvi
14.45-15.45 Tänään on maailman tärkein päivä!, positiivisuuden suurlähettiläs,
toimittaja, juontaja Kaj Kunnas
Miten kohtaan arjen suuret tai pienet haasteet, miten kannustan kaveria ja laitan hyvän kiertämään?
11.4.2019  
 8.30-9.15  Aamukahvi ja ilmoittautuminen
 9.15-10.00 Varautuminen on viisasta, miten päämäärätietoisella johtamisella rakennetaan joustavia ja kustannustietoisia ruokapalveluita epävarmoinakin aikoina? toimitusjohtaja Raine Nuolikoski, Sastamalan ruoka-ja puhtauspalvelut Oy, Servi
10.00-10.45 Työhyvinvointi muutostilanteissa, ateria-ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää, Hyvinkään kaupunki,
Ajankohtaista Hyvinkään Ravitsemuspalvelut Oy:sta, toimitusjohtaja Sanna Lemmetty
10.45-11.00  Tauko
11.00-12.00 Tekoäly näkyy jo ammattikeittiöiden arjessa, Paavo Beckman, Catapult
Beckman on tehnyt töitä ammattikeittiöihin sopivien tekoäly-ratkaisujen löytämiseksi ja havainnollistaa kokemuksensa kautta miten Lean-ajattelumalli parhaiten toimii prosessien virtaviivaistamisessa. 
12.00-13.00 Lounas
13.00-14.00 Hyvin suunniteltu ei ole edes puoliksi tehty, volition booster Ria Parppei
Parppei korostaa toimeenpanon taitoa ja kertoo käytännön malleista ja työkaluista, joiden avulla yksilön tai organisaation suunnitelmat muuttuvat tekemiseksi.
14.00-14.30 Kahvi
14.30-15.30 Puhejudo: haastavien ja tunnepitoisten palvelutilanteiden ammattimainen hallinta, asiantuntija Tero Ålander, Mielenrauha Oy
Ålander opastaa osallistujia hoitamaan maltillisesti ja ammattimaisesti haastavia palvelutilanteita, jotka ovat ratkaistavissa vuorovaikutuksen sekä hyvän palvelun keinoin.
  Ohjelman muutokset mahdollisia.
  Seminaarin lisätiedot ja näyttelypaikkatiedustelut: Marjut Huhtala,
marjut.huhtala@amko.fi, p. 050 341 3957

................................................................................................................................................