kasvua_kouluruuasta_logo_varill_1000px.png


70-vuotias kouluruokailu on suomalainen ruokainnovaatio

Vuosi 2018 on kouluruokailun 70-vuotis-juhlavuosi. Tänä päivänä kouluruokailu on sosiaalinen ruokainnovaatio, jota tullaan ihastelemaan muualtakin maailmasta. Kouluruokailu luo tasa-arvoista perustaa oppilaiden kasvulle ja kehitykselle ja edistää terveyttä ylläpitäviä ravitsemustottumuksia myös aikuisuudessa.

Eduskunta-aloite maksuttomasta kouluateriasta tehtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1925 Miina Sillanpään toimesta. Valtakunnallisesti Suomessa siirryttiin lakisääteiseen kouluruokailuun vuoteen 1948 mennessä.

Ravitsemisalan ammattilaiset haluavat nostaa kouluruokailun arvostusta

Ammattikeittiöosaajat ry toteuttaa ja koordinoi juhlavuoden aikana ruokapalvelujen ammattilaisille sekä ravitsemisalan opiskelijoille suunnatun tulevaisuuden koululounaan ideointikilpailun ja juttusarjan, jossa kerrotaan, miten Suomessa kouluruokaillaan juhlavuonna 2018.

1) Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailu

Haastamme ruokapalvelujen työtiimejä/työntekijöitä ja ravitsemisalan oppilaitosten opiskelijatiimejä/opiskelijoita ideoimaan tulevaisuuden koululounasta - millaista kouluruoka on vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua.

Ideointikilpailun ohjeet

Kilpailutehtävänä on suunnitella tulevaisuuden koululounas seka- ja kasvisruokavaliota noudattaville koululaisille. Lue ideointikilpailun tarkemmat ohjeet tästä.

Kilpailutöiden palautus

Kilpailutyöt palautetaan 14.9.2018 mennessä sähköisellä lomakkeella, jossa on yksilöity kaikki kilpailuannossa esitetyt kohdat. Palautuslomake kannattaa avata jo ideointikilpailun suunnitteluvaiheessa niin näette, miten kilpailutuotokset on tarkoitus esittää. Palautuslomakkeella ilmoitetaan kilpailuun osallistuvan tiimin/henkilön yhteystiedot ja linkitetään kaikki kilpailutöihin liittyvät aineistot (reseptiikka, kuvat ja muut tiedostot) ja kirjoitetaan pyydetyt perustelut eri asioista.

Voittajatiimin/voittajan valinta

Kilpailutöiden arviointiin osallistuu peruskoulun kotitalousopetuksen oppilaita ja ravitsemisalan ammattilaisia sekä ideointikilpailun yhteistyökumppaneita. Arvioinnissa huomioidaan, miten hyvin kilpailuohjeissa annetut kriteerit toteutuvat.

Voittaja julkistetaan Ammattikeittiöosaajat ry:n syysseminaarissa 23.10.2018.

Voittajatiimi/voittaja palkitaan tuhannen euron kannustusstipendillä.

Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailun yhteistyökumppaneina toimivat Bunge Finland Oy, Foodduck Oy, Jepuan Peruna Oy, Metos Oy Ab ja Metsä Tissue Oyj

2 ) Miten Suomessa kouluruokaillaan juhlavuonna 2018 -juttusarja

Juttusarjassa esitellään kouluruokailua eri typpisissä kouluissa ”Hangosta Utsjoelle.” Kuvaamme tämän päivän kouluruokailua eri puolilla Suomea kaupungeissa ja haja-asutusalueilla niin pienissä kuin isoissakin kouluissa.

Teemme ruokalistavertailuja ja haemme kouluruokailun toteuttamisen maakunnallisia vivahteita. Selvitämme näkyykö lautasella paikallisuus tai perinneruuat vai enemmänkin nykypäivän trendit. Kerromme oppilaiden kouluruokailukokemuksista ja toimivista tavoista lisätä kouluruokailuun osallistumisen suosiota.

Seuraa juttusarjaa verkossa

Jutut julkaistaan Kouluruokadiplomi-sivuston ajankohtaista-artikkelipalstalla. Jutut ovat jaettavissa sosiaalisessa mediassa ja niitä linkitetään myös muille viestintäalustoille ja yhteistyökumppaneiden sivuille.

Juttusarjan rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoa

Ammattikeittiöosaajat ry
Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi, 050 341 3957
Projektikoordinaattori Päivi Jämsén, paivi.jamsen@amko.fi, 050 339 6844