Kirjoittaja
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ammattikeittiöosaajat ry 50 v. – tietoa, taitoa ja ruokailoa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Kouluruokailukeskustelu kaipaa positiivisia sävyjä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Puolivuotiskatsaus ja suunta kohti tulevaa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Tuotantotavat puntarissa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja, ETM
Nyt ravitsemussitoumuksia tekemään!
Merja Jokiniemi
Luomuravintola Tampereen Timjamin emäntä
Ruokapalvelu ei ole tukipalvelu vaan tärkeä osa kuntien hyvinvointiosaamista
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokatrendit vaihtuvat mutta syödä pitää jokaisen
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Pohdintoja urapoluista
Lisättyä sokeria kannattaa välttää
Heli Kuusipalo
Erikoistutkija
Liikahdellaan
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokapalveluorganisaatiot kansainvälistyvät – monikulttuurisia tekijöitä tarvitaan!
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Palvelupolku opiskelijaravintolassa
Tarja Pietiläinen
Dosentti, KTT, Palveluliiketoiminnan kehittäjä
Kiertotalous ammattikeittiössä
Merja Jokiniemi
Tampereen steinerkoulun emäntä
MMM haluaa selvittää kotimaisen ruoan käyttöastetta kuntaruokailussa
Kaisa Reime
FM, Elintarviketiet.yo
Pohjois-Pohjanmaan amkolaiset tempaisivat -joulu syntyy yhdessä tekemällä!
Tuula Isoviita
Pohjois-Pohjanmaan Amkon sihteeri
Kohti kestävää keittiötä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hyrylän yläaste sai Kouluruokadiplomin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Allergiat vähentyneet selvästi
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hungry birdsit lensivät Cygnaeuksen koulun ruokasaliin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Rakastettavat ruokailijat
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
22.2.2017

Ruokatrendejä maailmalta

Ruokatrendit muuttuvat mutta syödä pitää jokaisen

Maailmalla on nyt muotia fitness-ruokailu, vatsan hyvinvoinnin vaaliminen ja ruuansulatuksen kiihdyttäminen. Ruuan täytyy olla puhdasta ja tuoretta, sopivalla tavalla täyttävää mutta samalla kevyttä. Tämä kertoo jotakin siitä yltäkylläisyydestä, jonka keskellä elämme. Meillä on vara valita syömisen tavat ja mahdollisuus hoitaa kuntoamme trendien mukaisesti. Silti  ylipaino on länsimaissa merkittävä ongelma ja räätälöidyt kevyttuotteet suuri rahasampo terveystuotebisnekselle.

Pirtelöt_web.jpg

Tämän hetken megatrendeistä ylivertaisin lienee kasvisruokailu. Kasvipohjaisten elintarvikkeiden valikoima lisääntyy huimaa vauhtia. Kasvisruokailun kasvua puoltaakin moni seikka. Kasvispainotteinen ruokavalio on kevyt ja ravintoainerikas. Kasvikunnasta löytyy vielä laaja kirjo hyödyntämättömiä proteiinin lähteitä. Härkiksen ja nyhtökauran läpimurto on vasta alkusoittoa kasviproteiinien jalostamisessa. Bonuksena kasvissyönnistä voi saada hyvän mielen ekologisen jalanjäljen keventämisestä.

Oman lukunsa trendikeskusteluun tuovat hiilihydraatit ja rasvat. Pitäisikö niitä välttää vai kuitenkin pikkuisen maistella? Asian suhteen ollaan nyt varpaillaan. Takavuosien gluteenittomat leivät eivät jääneet hittituotteeksi. Nyt älytään taas tunnustaa hiilihydraattien tarpeellisuus tasaisen energiansaannin takaajina.

Brittiläisen New Nutrition Business -julkaisun mukaan rasva kokee uuden vallankumouksen. Rasva ei olekaan niin ”turmiollista” oikein käytettynä (tämän me jo tiedämmekin). Sokeri sen sijaan on julistettu maailmanlaajuisesti pannaan.

Kaikki tämä on tuttua viestiä jo entuudestaan, mutta terveysviestin pukeminen trendislangiin jaksaa sävähdyttää meitä kohu-uutisiin tarttuvia kansalaisia.

Syöminen ja ravintolakulttuuri trendiytyvät siinä missä raaka-ainevalinnatkin. Nyt muodissa ovat erilaiset teemakahvilat. Kahvilaan voi tulla viettämään aikaa kissojen ja koirien kanssa sekä nauttimaan paljolti muistakin ruokatuotteista kuin itse kahvista. On pirtelöbaaria ja suklaahössötystä. Jokaiselle jotakin.

Rentous alkaa näkyä suomalaistenkin ruokailutavoissa. Ruuasta saa nauttia. Hyvin syöminen tarkoittaa hyvän syömistä yhdessä muiden kanssa. Erilaisissa ja innostavissa ympyröissä persoonallisesti katettuna. Iloisesti ja vailla synnintuntoa!

 aamiainen_web.jpg

Meille ruisleipä on ruokailun peruselementtejä ja aina muodissa. Tämän todisti ruisleivän valitseminen Suomen kansallisruuaksi Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Mikään ei voita ruisleipää. Sallittakoon sen kohdalla hiilihydraatit ja hiiva. Hyvä kuitupitoisuus peittoaa vähäiset vatsan vääntelyt.

Lisää trendeistä AmmattikeittiöOsaaja-lehdessä 1/2017.

Teksti:Marjut Huhtala
Trenditiedon lähteenä: New Nutrition Business 2017
http://www.new-nutrition.com/

Kommentit

Jätä vastaus



(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)


Captcha-koodi

Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.