Kirjoittaja
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Kouluruokailukeskustelu kaipaa positiivisia sävyjä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Puolivuotiskatsaus ja suunta kohti tulevaa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Tuotantotavat puntarissa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja, ETM
Nyt ravitsemussitoumuksia tekemään!
Merja Jokiniemi
Luomuravintola Tampereen Timjamin emäntä
Ruokapalvelu ei ole tukipalvelu vaan tärkeä osa kuntien hyvinvointiosaamista
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokatrendit vaihtuvat mutta syödä pitää jokaisen
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Pohdintoja urapoluista
Lisättyä sokeria kannattaa välttää
Heli Kuusipalo
Erikoistutkija
Liikahdellaan
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokapalveluorganisaatiot kansainvälistyvät – monikulttuurisia tekijöitä tarvitaan!
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Palvelupolku opiskelijaravintolassa
Tarja Pietiläinen
Dosentti, KTT, Palveluliiketoiminnan kehittäjä
Kiertotalous ammattikeittiössä
Merja Jokiniemi
Tampereen steinerkoulun emäntä
MMM haluaa selvittää kotimaisen ruoan käyttöastetta kuntaruokailussa
Kaisa Reime
FM, Elintarviketiet.yo
Pohjois-Pohjanmaan amkolaiset tempaisivat -joulu syntyy yhdessä tekemällä!
Tuula Isoviita
Pohjois-Pohjanmaan Amkon sihteeri
Kohti kestävää keittiötä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hyrylän yläaste sai Kouluruokadiplomin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Allergiat vähentyneet selvästi
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hungry birdsit lensivät Cygnaeuksen koulun ruokasaliin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Rakastettavat ruokailijat
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Nyt Kouluruokadiplomin hakuun!
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
22.6.2016

Ammattikeittiöissä tarvitaan monikulttuurisia osaajia

Ruokapalveluorganisaatiot kansainvälistyvät – monikulttuurisia tekijöitä tarvitaan!

Aatteleppa ite omalle kohalles! Kuvittele tilanne, jossa muuttaisit täysin vieraaseen kulttuuriin ja outoon maahan. Saisit sitten töitäkin ja rupeaisit pikku hiljaa integroitumaan sosiaaliseen ympäristöön, tutustuisit maan tapoihin ja ihmisiin. Millaista vastaanottoa, perehdytystä ja yhdessä tekemistä toivoisit kohtaavasi? Helppohan tähän on vastata, että positiivista kannustustahan sitä kaipaisi ja tasavertaista suhtautumista. Mutta millaista on työskennellä maahanmuuttajana käytännössä ja minkälaista perehdytystä erityisesti tarvitaan?

Trust Foodin maaliskuussa jäsenistöllemme tekemän kyselyn mukaan monikulttuurisiin työntekijöihin suhtaudutaan ruokapalveluorganisaatioissa valtaosin myönteisesti. Monikulttuurisuuden nähtiin vaikuttavan omaan työhön positiivisesti. Yli 40 % vastaajista sanoi sen lisänneen oman työn kiinnostavuutta jo nyt, ja lähivuosina kiinnostavuuden todettiin vielä nousevan.

Talouden taantumasta huolimatta palvelusektori työllistää hyvin. Etlan selvityksen perusteella tulevaisuudessakin työllistytään aloille, joissa palvellaan asiakkaita kasvotusten ja joissa tuotetaan säännöllisiä paikallisia palveluja kuten ruokaa. Kokin ammattia on vaikeampi lähteä ulkoistamaan.

" Kokin ammattia on vaikeampi ulkoistaa!"

Ammattikeittiöosaajien kevään seminaarissa kuulimme LSG Sky Chefsin ja Starfood Finlandin tavoista perehdyttää monia eri kulttuureita edustavia työntekijöitä ammattikeittiötyöhön ja helpottaa heidän sopeutumistaan suomalaiseen työyhteisöön.

Tilanne on kehno, jos maahanmuuttajien osaamista ei tunnisteta, jolloin taitoja, tietoja ja arvokkaita työresursseja jää paljon hyödyntämättä. Kielikoulutus on yksi tärkeimmistä perehdyttämisen elementeistä, ja siihen on aidosti panostettava niin työn lomassa kuin kurssittamallakin. Usein on kyse ennakkoluulojen murtamisesta: mitä avoimempi johtamiskulttuuri organisaatiossa on, sitä todennäköisemmin lähtökohdiltaan erilaiset työntekijät työllistyvät.

Ammattikeittiöosaajien koordinoimassa Arvostusta ammattikeittiöille- hankkeessa on tekeillä ruokapalvelualan osaamisalueita modernisti esittelevä videomuotoinen perehdytysmateriaali. Kohderyhmänä erityisesti selkokielistä perehdyttämistä tarvitsevat, kuten maahanmuuttajat, kesätyöntekijät, alan opiskelijat ja ravitsemisalasta nopeasti yleistietoutta tarvitsevat. Tästä lisätietoa syksyllä 2016.

Marjut_paakirjoitus.jpg
" Tulevaisuudessakin työllistytään aloille,
joissa tarvitaan säännöllistä asiakaspalvelua."

Marjut Huhtala
marjut.huhtala@amko.fi

Blogin teksti on julkaistu aiemmin AmmattikeittiöOsaaja-lehden 2/2016 pääkirjoituksena.

Kommentit

Jätä vastaus



(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)


Captcha-koodi

Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.