Kirjoittaja
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ammattikeittiöosaajat ry 50 v. – tietoa, taitoa ja ruokailoa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Kouluruokailukeskustelu kaipaa positiivisia sävyjä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Puolivuotiskatsaus ja suunta kohti tulevaa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Tuotantotavat puntarissa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja, ETM
Nyt ravitsemussitoumuksia tekemään!
Merja Jokiniemi
Luomuravintola Tampereen Timjamin emäntä
Ruokapalvelu ei ole tukipalvelu vaan tärkeä osa kuntien hyvinvointiosaamista
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokatrendit vaihtuvat mutta syödä pitää jokaisen
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Pohdintoja urapoluista
Lisättyä sokeria kannattaa välttää
Heli Kuusipalo
Erikoistutkija
Liikahdellaan
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokapalveluorganisaatiot kansainvälistyvät – monikulttuurisia tekijöitä tarvitaan!
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Palvelupolku opiskelijaravintolassa
Tarja Pietiläinen
Dosentti, KTT, Palveluliiketoiminnan kehittäjä
Kiertotalous ammattikeittiössä
Merja Jokiniemi
Tampereen steinerkoulun emäntä
MMM haluaa selvittää kotimaisen ruoan käyttöastetta kuntaruokailussa
Kaisa Reime
FM, Elintarviketiet.yo
Pohjois-Pohjanmaan amkolaiset tempaisivat -joulu syntyy yhdessä tekemällä!
Tuula Isoviita
Pohjois-Pohjanmaan Amkon sihteeri
Kohti kestävää keittiötä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hyrylän yläaste sai Kouluruokadiplomin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Allergiat vähentyneet selvästi
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hungry birdsit lensivät Cygnaeuksen koulun ruokasaliin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Rakastettavat ruokailijat
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
14.9.2015

Rakastettavat ruokailijat

Henkilökohtaisesta ruokailutyylistä on nykypäivänä muodostunut yksi itseilmaisun muoto. Ruokapalveluammattilaiset tuntevat ainakin alla kuvaillut ruokapersoonat. Suhtautukaamme heihin lempeästi.

Tankkaaja
Ei ole ronkeli ruoan suhteen. Syö hyvällä ruokahalulla. Ei valita kumiperunoista eikä ota kantaa ruoan laatuun, vatsan täyttyminen on pääasia. Lounaspaikkauskollinen.Tyypillisesti keski-ikäinen mieshenkilö. Helppo palvella. Tykkää runsaasta buffeesta, joten kaipaa toisinaan äidillistä opastusta lautasmallista.

Laatutietoinen edelläkävijä
Trenditietoinen, ennakkoluuloton ja uskalias. Kiittelee lounaslistan uutuuksia ja salaattipöydän eksoottisiakin elementtejä. Pähkinät ja siemenet eivät tällä ruokailijalla kurkkuun takerru. Ilmentää ravitsemustietämystään yksilöllisillä toiveilla, joita perusruokailija ei osaisi edes kysellä. Keskustelee mielellään ruoasta ja raaka-aineista – joskus liiankin perusteellisesti. Kantaaottava, hieman haasteellinen mutta yleensä kesy, kun juttuun päästään. Asiakas, jonka mielipiteitä ei kannata sivuuttaa.

Proteiiniaktivisti
Lihaksista haaveileva nuorehko mieshenkilö tai keski-ikäinen mies tai nainen, joka on saanut äkillisen (tai jokasyksyisen) kuntoiluherätyksen. Kysyy, mistä saisi paljon proteiinia. Hiilariton menu saa tämän asiakkaan hihkumaan tyytyväisyydestä. Kysyy useimmiten kalaa, vaaleaa lihaa, rahkaa tai raejuustoa. Kavahtaa pastaa, perunaa ja muussia. Joskus vaativakin asiakkaana mutta innostuu, jos kehut hänen kiinteytynyttä vartaloaan. Tulee silloin varmasti uudestaan ruokapaikkaasi. Unohtaa ajan mittaan koko proteiinivillityksen.

 proteiinitietoinen_web.jpg
Kuvituskuva: Kirsti Pusa

Kalorikammoinen

Kokoaa lautasannoksen tarkkaan sisäistämänsä kaloritaulukon mukaisesti. Antaa plussaa runsaasta salaattipöydästä. Välttelee kastikeruokia, leikkeleitä, panerointia ja kuorrutuksia. Jaksaa muistuttaa rasvan, suolan ja sokerin liiallisesta käytöstä, vaikka niiden taso olisi kohtuullinen. Kaipaa aina kevyempää vaihtoehtoa. Tarvitsee ohjausta tiettyjen ravintoaineiden saamiseksi. Kehota hellästi ottamaan edes vähän öljypohjaista salaattikastiketta ja pikku annos hiilareita.

kalorikammoinen_web.jpg
Kuvituskuva: Kirsti Pusa

Terveystietoinen mallioppilas
Tämä asiakas tuntee ruokapyramidin ja käyttäytyy sen mukaisesti. Osaa lukea ruokalistaa. Hyvin esimerkillinen tapaus. Ottaa vain yhden lautasellisen, johon sijoittelee salaatit, pääruoan ja lisukkeet kuten lautasmallissa. Useimmiten nuorehko tai keski-ikäinen nainen. Sopisi hyvin esimerkkiruokailijaksi. Tällaisia tyyppejä pitäisi istua jokaisessa lounaspöydässä vähintäänkin yksi. Voi kismittää vähemmän terveystietoisia kanssaruokailijoitaan. Silti rakastettava ja toivottu asiakas. Voitaisiin monistaa kaikkiin ruokapaikkojen malliasiakkaaksi.

Marjut_kuva_web.jpg

Iloa syksyyn ja asiakaspalveluun!
Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi

Kommentit

Jätä vastaus



(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)


Captcha-koodi

Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.