Kirjoittaja
Merja Jokiniemi
Luomuravintola Tampereen Timjamin emäntä
Ammattikeittiöosaajat ry 50 v. – tietoa, taitoa ja ruokailoa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Kouluruokailukeskustelu kaipaa positiivisia sävyjä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Puolivuotiskatsaus ja suunta kohti tulevaa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Tuotantotavat puntarissa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja, ETM
Nyt ravitsemussitoumuksia tekemään!
Merja Jokiniemi
Luomuravintola Tampereen Timjamin emäntä
Ruokapalvelu ei ole tukipalvelu vaan tärkeä osa kuntien hyvinvointiosaamista
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokatrendit vaihtuvat mutta syödä pitää jokaisen
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Pohdintoja urapoluista
Lisättyä sokeria kannattaa välttää
Heli Kuusipalo
Erikoistutkija
Liikahdellaan
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokapalveluorganisaatiot kansainvälistyvät – monikulttuurisia tekijöitä tarvitaan!
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Palvelupolku opiskelijaravintolassa
Tarja Pietiläinen
Dosentti, KTT, Palveluliiketoiminnan kehittäjä
Kiertotalous ammattikeittiössä
Merja Jokiniemi
Tampereen steinerkoulun emäntä
MMM haluaa selvittää kotimaisen ruoan käyttöastetta kuntaruokailussa
Kaisa Reime
FM, Elintarviketiet.yo
Pohjois-Pohjanmaan amkolaiset tempaisivat -joulu syntyy yhdessä tekemällä!
Tuula Isoviita
Pohjois-Pohjanmaan Amkon sihteeri
Kohti kestävää keittiötä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hyrylän yläaste sai Kouluruokadiplomin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Allergiat vähentyneet selvästi
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hungry birdsit lensivät Cygnaeuksen koulun ruokasaliin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Rakastettavat ruokailijat
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
19.6.2017

Nyt ravitsemussitoumuksia tekemään!

Ammattikeittiöistä ensimmäisenä uuden konseptin mukaisia sitoumuksia oli tekemässä Tampereen Timjamin Luomuravintolan osuuskunta ja sen toimitusjohtaja Merja Jokiniemi.
Merja Jokiniemi_web.jpg

Koin ihan aidon VAU-elämyksen kun kuulin ensimmäistä kertaa Ravitsemussitoumuksesta. Nyt on tarjolla todellinen työväline, jolla vaikkapa kunta, ruokapalvelutoimija tai ravintoloitsija voi nostaa omaa profiiliaan jollain selkeällä, kuluttajalle konkreettisella lupauksella.

Tulen itse koulumaailmasta ja ajattelen koko ajan työssäni, että laadukas, terveellinen ja turvallinen, maukas ja rakkaudella tarjottu koululounas on pitkällä tähtäimellä kansanterveydellinen teko. Meillä omassa ravintolassa on korkea omavalmistusaste, käytämme mahdollisimman paljon luomuraaka-aineita, eikä kahviossa ole myynnissä limskaa, karkkeja tai energiajuomia. Kouluruokailu on koko yhteisön yhteinen asia, ja kaikkien ääni pääsee kuuluviin.

Vaikka esim. suolan määrä, kuitupitoisuus ja rasvan laatu tulevat jo kouluruokasuosituksissa, on Ravitsemussitoumuksessa kuitenkin paljon asioita, joita me ammattikeittiöissä voimme luvata lisää. Meidän pitää olla kunnianhimoisia, eikä tyytyä minimivaatimuksiin. Sitoumus on myös keino asiakasviestintään ja markkinointiin.

Nuorten maailma on ravitsemustiedon kannalta melko pirstaleinen: some on täynnä erilaisia dieettejä, terveysruokaa ja superfoodeja. Vaikka me emme keittiöllä  seuraisi mitään medioita, niin tietäisimme silti ihan varmasti, milloin on lihaton lokakuu tai julkkisten vegaanihaaste. Oppilasravintolaa pidetään joskus tilausravintolana. Me joudummekin miettimään niitä keinoja, joilla saamme lapsille ja nuorille perille oikeaa ravitsemustietoa, ruokasivistystä ja työkaluja omiin valintoihin. Kouluruokasuosituksissakin korostetaan ruokailijan omaa vastuuta omasta ruokailusta. Valitettavasti näemme omassa työssämme myös sen kehityksen, että myös monissa kodeissa on vähän hukassa oikea ateriarytmi, lautasmalli ja monipuolisuus.

Ravitsemussitoumus tuo omalta osaltaan myös näkyvyyttää näille asioille paitsi oppilaille, myös sinne koteihin.

Me luimme sitoumuksen sisältöä oman henkilökuntamme kanssa ja mietimme, mitä me voisimme luvata. Moni asia meillä jo toteutuukin joko sellaisenaan tai melkein, mutta kirjasimme seuraavat asiat:

1.Kahviossa joka päivä myynnissä vähintään yksi välipalatuote, jossa ei lisättyä sokeria vuoteen 2018 mennessä.

2.Kasvisruokapäivä kaikille vähintään kerran kahdessa viikossa vuoteen 2018 mennessä.

3. Kaikista kouluruoka-annoksista lautasmalli-valokuva linjastossa vuoteen 2020 mennessä.

Paljon syntyi myös muuta keskustelua ja idoita, saimme mm. idean kasvisruokaviikosta ensi syksylle kun satokausi on parhaimmillaan.

Täytyy vielä muistaa sekin, että kouluruokailu on paitsi oikeaa ravitsemusta, myös ruokailoa, ruoka- ja tapakulttuuria ja esimerkillä opettamista. Tapa- ja juhlakulttuuria me opetimme konkreettisesti tämän vuoden huhtikuussa kun ravintolamme täytti 10 vuotta. Tarjosimme kolmen ruokalajin koululounaan joka oli muunnelma virallisesta Suomi 100-vuotta menusta. Toinen menun suunnittelija, Arto Rastas oli meillä silloin töissä. Lisäksi meillä oli arvokas iltajuhla, ja molemmat tilaisuudet olivat osa virallista Suomi 100-vuotta ohjelmaa. Koululounaastakin voi saada yhteisöllisen tekemisen iloa.

Toivon, että Ravitsemussitoumus luo meissä ammattikeittiöväessä positiivista pöhinää, pientä kilpailuhenkeäkin siitä, kuka tekee idearikkaimmat sitoumukset.

Kiitos hyvästä ideasta ja maukasta kesää kaikille!

Kommentit

Jätä vastaus



(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)


Captcha-koodi

Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.