Kirjoittaja
Kaisa Reime
FM, Elintarviketiet.yo
Kouluruokailukeskustelu kaipaa positiivisia sävyjä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Puolivuotiskatsaus ja suunta kohti tulevaa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Tuotantotavat puntarissa
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja, ETM
Nyt ravitsemussitoumuksia tekemään!
Merja Jokiniemi
Luomuravintola Tampereen Timjamin emäntä
Ruokapalvelu ei ole tukipalvelu vaan tärkeä osa kuntien hyvinvointiosaamista
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokatrendit vaihtuvat mutta syödä pitää jokaisen
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Pohdintoja urapoluista
Lisättyä sokeria kannattaa välttää
Heli Kuusipalo
Erikoistutkija
Liikahdellaan
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Ruokapalveluorganisaatiot kansainvälistyvät – monikulttuurisia tekijöitä tarvitaan!
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Palvelupolku opiskelijaravintolassa
Tarja Pietiläinen
Dosentti, KTT, Palveluliiketoiminnan kehittäjä
Kiertotalous ammattikeittiössä
Merja Jokiniemi
Tampereen steinerkoulun emäntä
MMM haluaa selvittää kotimaisen ruoan käyttöastetta kuntaruokailussa
Kaisa Reime
FM, Elintarviketiet.yo
Pohjois-Pohjanmaan amkolaiset tempaisivat -joulu syntyy yhdessä tekemällä!
Tuula Isoviita
Pohjois-Pohjanmaan Amkon sihteeri
Kohti kestävää keittiötä
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hyrylän yläaste sai Kouluruokadiplomin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Allergiat vähentyneet selvästi
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Hungry birdsit lensivät Cygnaeuksen koulun ruokasaliin
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Rakastettavat ruokailijat
Marjut Huhtala
Toiminnanjohtaja
Nyt Kouluruokadiplomin hakuun!
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
7.1.2016

MMM selvittää kotimaisen ruoan käyttöastetta kuntaruokailussa

Maa- ja metsätalousministeriö selvittää parhaillaan julkisten ruokapalveluiden tarjoaman ruoan kotimaisuusastetta. Laajuudeltaan hyvin kattava kysely on lähetetty Suomen kuntien ruokapalveluista vastaaville henkilöille. Kysely on lähetetty tähän mennessä kaikkiaan 293:lle kunnalle. Sähköinen kyselylomake sisältää myös ravitsemussuosituksiin, ruokahävikkiin sekä luomu- ja lähiruoan käyttöön liittyviä kysymyksiä.

 

Taustalla poliittisia ohjelmia ja strategioita

Tarve selvitykselle sai alkunsa uudesta hallitusohjelmasta (2015), jossa mainitaan suomalaisen ruoan käytön lisääminen julkisissa hankinnoissa. Lisäksi taustalla ovat valtioneuvoston selonteot ruokapolitiikasta (2011) ja elintarviketurvallisuudesta (2013-2017), hallituksen lähiruokaohjelma ja luomualan kehittämisohjelma vuoteen 2020, maatalouden ilmasto-ohjelma (2014) sekä valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemat suomalaiset ravitsemussuositukset (2014).

 

Kuntien ääni merkittävässä roolissa

Kyselyyn toivotaan vastauksia mahdollisimman monelta kunnalta. Tarkoitus on myös saada tietoa kotimaisen ruoan hankintaa edistävistä (tai vastaavasti rajoittavista) tekijöistä ja siksi kyselyyn on sisällytetty avoimia kysymyksiä. Kaikki kyselyyn osallistuvat kunnat saavat selvityksen raportin käyttöönsä, ja pystyvät siten hyödyntämään vastauksia ruokapalvelutoimissaan.

Luomumerkintajuttuun_web.jpg
Kotimaisten raaka-aineiden käyttö ja sesonginmukainen ruoka tukevat terveellisen ruokavalion mallia. Kuva: RODEO

Selvityksen maa- ja metsätalousministeriölle laatii FM, elintarviket. yo Kaisa Reime Helsingin yliopistosta. Viimeisiä vastauksia kyselyyn odotetaan paraikaa, ja tulosten tulkinta alkaa alkuvuodesta. Selvityksen raportti valmistuu maaliskuun loppuun mennessä.

Kommentit

Kirjoittaja Elina Hämäläinen aika
Hei,

Olen Lähiruokaa Uudeltamaalta hankkeen toimija. Milloin ja mistä "Kotimaisen ruoan käyttöaste kuntaruokailussa" kyselyn tulokset olisivat saatavilla. Olen juuri soittanut ja kysellyt samoja asioita Keski-Uudenmaan ruokapalvelupäälliköiltä, niin olisi kiva nähdä ja verrata kyselyn tuloksia laajempaan otantaan.

t. Elina Hämäläinen
Jätä vastaus



(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)


Captcha-koodi

Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.