17.6.2016

Valtakunnallisen kouluruokakilpailun voittajat valmistivat Rooman suurlähetystössä kouluruokaa

Lähde:Mediakatsaus Roomassa 8.6 järjestetystä kouluruokatapahtumasta (Ulkoministeriö)

Valtakunnallisen kouluruokakilpailun voittajajoukkue vieraili Roomassa 8. kesäkuuta. Suurlähettilään residenssissä järjestetyssä tapahtumassa Ruonalan koulun voittajajoukkue Kotkasta, tuotekehittäjä-kokki Jaana Huuhka sekä kokit Susanna Olkkonen ja Lenni Marttila valmistivat Suomen parhaan kouluruoka- aterian Italian median edustajille sekä kutsuvieraille. Kouluruoan perusperiaatteita ja käytäntöjä esitteli myös suurlähettiläs Janne Taalas.

Rooma__web.jpg
Kuva: Suomen suurlähetystö, Rooma

Paikalla olivat Italian opetusministeriöstä osastopäällikkö Rosa De Pasquale sekä Maria Cristina Tundo ja Gianluigi Benedetti. Opetusministeri Stefania Gianninin oli tarkoitus osallistua, mutta hänen osallistumisensa peruuntui viime hetkellä.

Juuri ennen tapahtumaa La Repubblicassa julkaistiin koko sivun juttu italialaisesta kouluruoasta. Artikkelissa Italian kaupungit laitettiin paremmuusjärjestykseen kouluruoan laadun ja terveellisyyden perusteella. Suomen tapahtuman pohjalta italialaismedia painottaa jutuissaan suomalaisen kouluruoan ainutlaatuisuutta,  edullisuutta ja laatua.

Rooma_2_web.jpg

Rooma 3_web.jpg

Kuvat: Suomen suurlähetystö, Rooma

Tapahtumasta kirjoitetuissa artikkeleissa suomalainen kouluruoka on ammattitaidon ja tehokkuuden tulos. Ruoan edullisuus ruokittavien oppilaiden määrään nähden on ihmetyksen ja ihailun aihe. Myös ruoan laatua sen hintaan nähden arvostetaan.

Maksuton kouluruoka- ihmettelyn aihe!

Mahdollisuus tarjota ilmainen kouluruoka on kirjoituksien mukaan erittäin ainutlaatuinen asia maailmassa. Jokaisessa jutussa mainitaan, että Suomi on Ruotsin ohella ainut maa, jossa on ilmainen kouluruoka. Ruoan arvoa lisää sen opetuksellinen puoli, jonka mukaan lapset opetetaan syömään monipuolisesti.

Maahanmuuttajalapset otetaan huomioon kahdessa artikkelissa.  Niissä alleviivataan, että ruoan avulla pyritään auttamaan lapsia sopeutumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Lehdissä siteerataan myös suurlähettiläs Taalasta, tämän mielipiteitä Roomasta sekä kyseisestä tapahtumasta. Suomen ja Italian välit ovat artikkeleiden mukaan lämpimät. Suomalaiset matkustavat Italiaan yhä enemmän ja italialaisten kiinnostus Suomea kohtaan on lisääntynyt.  Suomalaisten artikkeleiden mukaan Suomen esimerkkiä ei kuitenkaan pystytä toteuttamaan Italiassa, sillä ruokittavia lapsia on liian paljon. Erot ruokailukulttuurissa tuodaan esille Rosa De Pasqualen haastattelussa, jossa hän painottaa, että luomu- ja lähiruokaan tullaan panostamaan Italian kouluruoassa toisin kuin Suomessa. Myös kouluruokailuun varattu aika on Italiassa traditionaalisesti pitempi.

Linkit italialaisiin artikkeleihin:

http://www.eurocomunicazione.com/finlandia-allavanguardia-nel-mondo-cibo-nelle-scuole/

http://www.piuculture.it/2016/06/ciboscuolefinlandia/

http://cucineditalia.com/cuochi-finlandesi-cibo-per-le-scuole/

Suomalaiset artikkelit:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2686419/Lohikeitto+maistui+pastan+ystaville+Rooman+helteessa

http://www.kymensanomat.fi/Online/2016/06/08/Kotkalaista%20kouluruokaa%20tarjoiltiin%20italialaisille%20Roomassa%20/2016320886762/4

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/suomen-parasta-kouluruokaa-tarjoiltiin-italiassa-1.147783