26.10.2012

Seurakunnan emännät nappasivat voiton Innostu Itämeren ruokavaliosta -reseptikilpailussa

Ammattikeittiöosaajat ry:n koordinoimassa kilpailussa ammattikeittiöitä kannustettiin kehittelemään itämerellisiä lounasmenuita lähiraaka-aineista. Mikkelin seurakuntayhtymän emännät Tarja Lappalainen ja Sari Torn rakensivat voittajamenunsa Puumalan lohen ympärille.  Voittajamenun pääraaka-ainetta täydentävät tutut juurekset: peruna ja punajuuri. Suussa sulavan lounaskokonaisuuden kruunaa kylmäpuristetusta tyrnimehusta loihdittu pehmeä jälkiruoka. ”Luotimme toki omiin mahdollisuuksiimme, vaikka voitto ei ollutkaan tärkein tavoitteemme. Voitto lämmitti mieltä ja tuntui ihanalta. Saimme varmuutta omaan osaamiseemme ja tiedämme nyt, että työmme suunta on oikea. Kiitos tuomaristolle!” upeat emännät hehkuttivat.

torn_lappalainen_nettiin.jpg

Kilpailumenestys on vain yksi osoitus Lappalaisen ja Tornin aktiivisuudesta ammattikeittiöosaajina. Saavutus oli sekin, kun Mikkelin seurakunnan Susiniemen keittiö kipusi Portaat luomuun -ohjelmassa tasolle neljä ensimmäisenä Etelä-Savossa. ”Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista ruokaa ja samalla kantaa eettisen ja ekologisen vastuumme luomakunnasta”, Lappalainen painottaa.

Itämeren ruokavalio ammentaa ainekset pohjoisen luonnosta

Itämeren ruokavalio on kelpo vastine terveelliseksi väitetylle Välimeren ruokavaliolle. Itämeren ruokavaliopyramidista löytyvät kotimaiset viljat, juurekset ja marjat sekä riista- ja kalaruoat. Mallissa korostuvat puhtaat maut, tuoreus ja pohjoismainen ruokaperinne.

Kilpailuun osallistuttiin kahdeksalla menuehdotuksella, joista esikarsinnan jälkeen valittiin kolme kokonaisuutta tuomariston arvioitavaksi. Tuomaristo kiitteli voittajamenun, Menu Mer Baltiquen, tasapainoisuutta ja ruokalajien selkeyttä: ruismurulla hunnutettu lohi säilyttää siistin ulkomuodon paistonkin jälkeen ja sitä on helppo annostella, perunasose tekee kokonaisuudesta helposti nieltävän ja toteutukseltaan selkeä tyrnijälkiruoka vie kielen mennessään.

VOITTAJAMENU

RESEPTIKILPAILUN SATOA

Varsinaisen tuomariston lisäksi kilpailureseptien maisteluun pääsi mukaan Espoon Vanttilan koulun kotitalousopetuksen oppilasryhmä. Kahdeksasluokkalaisen Aaro Turusen mielestä lohiruoka oli nappivalinta voittajaksi: ”Mikäli on kalaa, ei siinä saa olla ruotoja yhtään, sillä se pilaa makuelämyksen.” Muidenkin maisteluun osallistuneiden oppilaiden mielestä voittajakokonaisuus oli maultaan ylivertainen jälkiruokakiisseliä myöten.

Voittajat palkittiin tuhannen euron kannustuspalkinnolla Ammattikeittiöosaajat ry:n seminaarissa 25.10.2012 Helsingissä. Kilpailu on osa Ammattikeittiöosaajat ry:n koordinoimaa ja maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Herkkuammatti-kampanjaa. Kampanja tuo esille keittiöammattilaisten osaamista terveellisen, turvallisen ja maukkaan ruoan valmistajina.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat ylitarkastaja Petri Koskela maa-ja metsätalousministeriöstä, koulutussuunnittelija Helena Lehtinen Sodexosta, opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, tuotantopäällikkö Hellen Junninen Kuntaruokailun asiantuntijoiden edustajana, asiakaspäällikkö Tarja Huusko-Pelkkala Espoo Cateringilta sekä toiminnanjohtaja Marjut Huhtala ja projektihenkilö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry:stä. Tuomarointitilaisuuden järjestelyistä Vanttilan koululla vastasivat ruokapalveluesimies Tiina Peräkylä ja kotitalouden lehtori Tiina Räisänen.

Lisätiedot kilpailusta:

marjut.huhtala@amko.fi

p.050 341 3957