29.8.2017

Emblat jaettiin ensimmäistä kertaa

Tiedotteen lähde: MTK, SLC

Pohjoismainen ruokapalkinto Embla jaettiin ensimmäistä kertaa: Suomen Thomas Snellmanin REKO-lähiruokamalli voitti ruokayrityskategorian

Snellman voitti ruokayrityskategorian REKO-ruokamallin kehittämisestä ja levittämisestä. Ahvenanmaan Micke Björklundille tuli voitti ruokaviestijäsarjassa. Kilpailussa oli seitsemän kategoriaa ja se järjestettiin Kööpenhaminassa Tanskassa 24.8.2017.


Embla-kilpailun Team Finland. Keskellä Thomas Snellman palkintoineen.

Emblan voittajat julkistettiin palkintogaalassa, joka järjestettiin Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better food for more people -huippukokouksessa Copenhagen Cooking -tapahtuman yhteydessä. Muun muassa Tanskan prinsessa Marie oli mukana palkintojenjaossa.

Yhteispohjoismainen tuomaristo arvioi ehdokkaat ja nimesi voittajat Emblan seitsemässä kilpailukategoriassa:

• Pohjoismainen ruoka-artesaani 2017: Leif Sørensenin tuote Fish Chips Färsaarilta. Suomen ehdokas kategoriassa oli Järki särki ja yrittäjät Marja Komppa & Ari Seppälä, kalasäilykkeitä valmistava kalanjalostusyritys Korpilahdella.

• Pohjoismainen raaka-ainetuottaja 2017: Dímunargardur Färsaarilta. Suomen ehdokas kategoriassa oli Malmgårdin tila ja Creutzin perhe, mm. luomuviljaa tuottava ja jalostava sekä ruokamatkailuun keskittynyt maatilayritys Loviisassa.

• Pohjoismainen joukkoruokailupalkinto 2017: Annika Unt Ruotsista. Suomen ehdokas kategoriassa oli  Mikkelin kaupungin ruoka-ja siivouspalvelu, joka tarjoaa päivittäin aterioita päiväkodeissa, kouluissa, hoitokodeissa ja henkilöstöravintoloissa Mikkelin alueella.

• Pohjoismainen ruokaviestijä 2017: Micke Björklund Ahvenanmaalta. Suomen ehdokas kategoriassa oli Motiva Oy:n Saa syödä! ruokahävikkinettisivut ja -tapahtumat.

• Pohjoismainen ruokailumatkailukohde 2017: Heimablídni, Färsaaret. Suomen ehdokas kategorissa oli Majatalosta majataloon -retket, viiden majatalon yhteinen tuoteperhe Pohjois-Karjalassa.

• Pohjoismainen ruokayritys 2017: Thomas Snellman, REKO-lähiruokamallin kehittäjä ja primus motor REKO-mallin levittämisessä.

• Pohjoismainen lapset ja ruoka 2017: Geitmyra Matkultursenter Norjasta. Suomen ehdokas oli Ammattikeittiöosaajat ry:n kehittämät ja myöntämät Kouluruokadiplomi- ja Makuaakkoset-diplomikäytännöt.

Lapset ja ruoka-sarjan voitto meni norjalaiselle oppimiskeskukselle Geitmyra Matkultursenterille- AMKO edusti samassa kilpailusarjassa Kouluruoka-ja Makuaakkoset-diplomeillaan

Oslossa toimiva Geitmyran Matkultursenter on ruuan ja ruokailun ympärille keskittynyt monipuolinen oppimiskeskus lapsille. Keskuksessa opetellaan ruuan reittiä pellolta pöytään. Kantavana ajatuksena on positiivinen ruokakulttuurikasvatus ja ruokailo. Keskuksen visiona on rohkaista lapsia terveelliseen ja hyvää mieltä tuottavaan ruokailuun sekä myös itse tekemään ruokaa. Lapsena saadut opit kantavat läpi elämän, uskotaan keskuksessa.

Palkintoja jaettiin kuninkaallisessa seurassa. Ryhmäkuvassa oikealla lapset-ja ruoka-sarjan voittajat Norjan Geitmyra Matkultursenteristä vierellään Tanskan prinsessa Marie. Heidän rinnallaan kilpailusarjan muut pohjoismaiset edustajat.


Diplomi-hankkeessa toiminut Virpi Kulomaa (vas.) ja Amkon toiminnanjohtaja Marjut Huhtala iloitsivat Emblan finaalipaikasta. Ammattikeittiöosaajien Kouluruoka-ja Makuaakkoset diplomimallitedustivat Suomea sarjassa lapset ja ruoka: ” On hienoa huomata, että pohjoismaissa tehdään paljon hyviä hankkeita ja työtä lasten ja nuorten ravitsemuksen parissa, totesivat AMKO:n finalistit”

Nostetta pohjoismaiselle ruokakulttuurille

Embla-kilpailu nostaa esiin pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja ruuan tekijöitä. Kilpailun avulla halutaan vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Kilpailun järjestävät pohjoismaiset maataloustuottajajärjestöt, muun muassa MTK ja SLC. Embla on osa Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa ja sitä rahoittaa Pohjoismainen ministerineuvosto.

– Olemme iloisia, että saimme Embla-ruokapalkintoon hienoja hakijoita eri puolilta Suomea. Suomalaista osaamista, ruokaa ja tuotteita on jatkossakin syytä nostaa näkyvästi esiin myös Pohjoismaissa ja muutenkin kansainvälisesti, toteaa MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, joka oli myös Emblan tuomaristossa.

– Ruuan hyvä laatu, puhtaus ja tieto alkuperästä ovat suomalaisen ruokatuotannon tärkeimpiä ominaisuuksia. Suomalaiset yrittäjät ja tuotteet ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton Pohjoismaissa, sanoo SLC:n tiedottaja Mia Wikström.

Kevään hakuprosessin jälkeen kansalliset tuomaristot nimittivät ehdokkaat jokaiseen kilpailukategoriaan. Ahvenanmaalla ja Färsaarilla oli mahdollisuus nimittää omat ehdokkaansa kilpailuun. Yhteispohjoismainen tuomaristo päätti Embla-kilpailun periaatteista: pohjoismaista, kestävää, inspiroivaa, uusia ajatuksia herättävää ja arvostettua.

Embla-kilpailu on saanut nimensä ensimmäisen pohjoismaisessa mytologiassa mainitun naisen nimen mukaan.

Lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK ry, puh. 050 511 8909,
anni-mari.syvaniemi@mtk.fi


Mia
Wikström, tiedottaja, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC,
puh. 050 355 3213, 
mia.wikstrom@slc.fi

http://www.emblafoodaward.com/