25.8.2015

Keliakiaviikkoa vietetään 31.8.-6.9.2015

Keliakia herättää ruokailutilanteissa monenlaisia tunteita: Harmittaa, ilahduttaa ja pelottaa

”Jäin taas työpaikan kokouksessa ilman syötävää. Olin nälkäinen ja harmitti.”

”Joudun joka kerta ravintolassa, kylässä ja matkalla kysymään, mitä voin syödä. Pelkään, että saan väärästä ruuasta kovia kipuja ja sairastun vakavammin.”

”Ystävien juhlissa oli ihana gluteeniton kakku. Minut muistettiin!”

Elinikäisen keliakian hyvässä hoidossa on kyse muustakin kuin siitä, että kaikki ruoka on gluteenitonta. Keliakiaa hoidetaan syömällä, ja hyvin usein syömme muiden ihmisten kanssa. Ruokailutilanteissa keliaakikko joutuu selittämään tarkkaa ruokavaliotaan ja kohtaamaan muiden ihmettelevät kysymykset.

Lupa tuntea -logo_web.jpg

  • Keliakiaan liittyvät kokemukset herättävät monenlaisia tunteita. Kyse ei ole yksittäisestä pullapalasta, vaan siitä, että keliaakikko jää toistuvasti ilman syötävää. Keliaakikko miettii, miksi minua ei taaskaan huomioitu. Muiden piittaamattomuus loukkaa. Toisaalta keliaakikot kertovat ilon hetkistä, kun heidän gluteenittomuutensa on muistettu, kertoo projektipäällikkö Eeva Laine Keliakialiitosta.

Keliakiaviikon tunneteema muistuttaa, että kaikilla tunteilla on tarkoituksensa. Huonoja tai vääriä tunteita ei ole. Omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen lisäävät hyvinvointia.

  • Kannattaa näyttää, kun ilahtuu gluteenittomasta kakusta. Voi myös ilmaista pelkonsa siitä, että tarjottu ruoka ei ole täysin gluteenitonta. Tai ärtymyksensä, kun joutuu kantamaan mukana omia eväitä. Kun rohkaistuu kertomaan tunteistaan, antaa toisille mahdollisuuden ymmärtää itseä paremmin, Laine kannustaa.

Gluteenittoman arjen kokemuksia ja niistä herääviä tunteita käsitellään Keliakialiiton uudessa Suunta-verkkopalvelussa osoitteessa www.gluteenitonsuunta.fi. Suunnassa on pohdintatehtäviä ja harjoituksia, joita käyttäjä voi tehdä itse. Verkkopalvelussa on myös eläväinen blogiyhteisö.

  • Keliakiaviikolla järjestetään ympäri maata Lupa tuntea -keskustelutilaisuuksia, joissa saa kertoa, miltä gluteeniton arki tuntuu ja kuunnella toisten kokemuksia.

Suunnan bloggaajat seuraavilta paikkakunnilta ovat valmiita haastateltaviksi: Helsinki, Ii, Kouvola, Kuopio, Mikkeli, Naantali ja Pirkkala.

Tiedotteen lähde ja lisätietoja:

keliakialiitto.fi

Twitterissä ja Instagramissa #lupatuntea
Eeva Laine, Hehkuva-projektin projektipäällikkö, p. (03) 2541 335, eeva.laine@keliakialiitto.fi Seuraa keliakiaviikkoa sosiaalisessa mediassa #lupatuntea