25.11.2014

Ammattikeittiöosaajien uutiskirje 5/2014

Kerro kollegalle: jäseneksi loppuvuonna!

Kerro kollegallesi: liity Ammattikeittiöosaajien jäseneksi loppuvuoden aikana ja maksa jäsenmaksu vasta  helmikuussa 2015. Uusi jäsen ehtii  vielä saamaan vuoden viimeisen jäsenlehtemme.

Joko koulussanne on Kouluruokadiplomi? 

Kouluruokadiplomi on kouluille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä.

Diplomikouluissa huolehditaan siitä, että kouluruokailussa toteutuvat sille asetetut ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteet.

Diplomikouluja on jo yli 130 kpl, katso tästä lista diplomikouluista:
http://www.kouluruokadiplomi.fi/index.php?k=220510

http://www.kouluruokadiplomi.fi/index.php?k=220509

Kouluruokadiplomi-sivuilta saatte kattavasti tietoa diplomin hakukäytännöstä, myöntämisestä ja toimituksesta.

Diplomien toimitus joulukuussa

Mikäli diplomin haku on jo käynnistetty koulullanne, ehtii 7.12.2014 mennessä haetun diplomin toimitus  koulullenne 15.12.2014 mennessä. Myöhemmin joulukuussa haetut diplomit toimitetaan viimeistään tammikuun aikana.

***
Kouluruokadiplomi on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama ruokaketjun edistämishanke. Voitte seurata diplomiin liittyvää uutisointia  muun muassa twitteristä @amko_ry https://twitter.com/amko_ry  ja http://www.amko.fi/blogi/suomen-sadas-kouluruokadiplomi-sodankylan-jarvikylien-koululle/ Sanasoppaa-blogista.

Annamme  mielelläni lisätietoja ja voitte ottaa yhteyttä kaikissa Kouluruokadiplomiin liittyvissä kysymyksissä: virpi.kulomaa@amko.fi  tai 050 339 6844.

Onnea diplomin hakuun!

***
Apua ammattikeittiöille gluteenittomuuden huomioimiseen- Keliakialiitto julkaisi kattavan materiaalipaketin

Keliakialiitto on julkaissut kattavan materiaalipaketin ammattikeittiöille ja oppilaitoksille. Tavoitteena on antaa käytännön vinkkejä, jotta ammattilaiset osaisivat valmistaa ja tarjoilla gluteenittomia annoksia ja keliaakikot voisivat syödä turvallisin mielin kodin ulkopuolella.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio. Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta gluteenia.

Ohjeita ja opetusvideoita

RAY:n rahoittamassa projektissa Keliakialiitto tuotti materiaaleja etenkin julkisen puolen keittiöille, joiden tulee lain mukaan tarjota gluteeniton ateria keliakiaa sairastaville.

  • Aineistot on suunnattu etenkin päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille, sairaaloille, terveyskeskuksille, ikääntyneiden hoivapalveluille ja palvelutaloille. Niistä hyötyvät kuitenkin kaikki gluteenittomia annoksia valmistavat ja tarjoavat keittiöt sekä alan oppilaitokset, Puntila toteaa.

Ohjeet on tehty gluteenittomaan ruoan valmistukseen, tarjoiluun ja jakeluun. Lisäksi on tehty kattava listaus ainesosien soveltuvuudesta gluteenittomaan ruokavalioon. Kaikki aineistot käännetään ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi, osa myös selkokielelle. Materiaalit löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta: www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca_ja_terveydenhuolto

Projektissa tehtiin myös YouTube-palvelussa katsottavia opetusvideoita keliakiasta, ruokavaliohoidosta, gluteenittomista tuotteista ja ruoanvalmistuksesta ammattikeittiöissä sekä käyntikortit keliaakikoille annettaviksi ravintolaan ja terveyspalveluiden hoitohenkilökunnalle.

HUONEENTAULU KEITTIÖLLE ( kun kokkaat gluteenittomasti)