3.5.2019

Amkon uutiskirje 5/2019

Kenestä vuoden 2019 ammattikeittiöosaaja?

Ammattikeittiöosaajat ry palkitsee jäsenistöönsä kuuluvan, ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja kestävällä tavalla toimivan ruokapalvelualan aktiivin. Tunnustus julkistetaan Ammattikeittiöosaajien juhlaseminaarissa Helsingissä 24.10.2019.

Tunnustuksen saajat kriteerit:
Tunnustuksen saaja vaikuttaa myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan.

Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti.

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Hän kohtelee kannustavasti kollegoitaan  ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta.

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä.

Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Jätä oma ehdotuksesi 16.9.2019 mennessä tällä lomakkeella.

kenesta_ammattikeittioosaaja_2019_fb.png

***
Tänään on maailman tärkein päivä!

Ammattikeittiöosaajien kevään 2019 seminaari tarjosi tietoa ja tunnetta roppakaupalla.
Lue lisää
koulutuspäiväsivuiltamme löytyvästä koosteesta ja seuraavasta AmmattikeittiöOsaaja-lehdestä (ilmestyy 29.5.2019).
Sysyllä tulossa Amkon 50-vuotis-juhlaseminaari 24.10.2019 Helsingissä!
Merkitse ajankohta jo nyt muistiin.

Kuva_3_web_yleisökuva.jpg
Kuva: Janne Ketola

***
Hävikistä hyvikiksi

Luonnonvarakeskus ja Maaseudun Sivistysliitto ovat yhdessä tuottaneet ruokahävikin vähentämisen oppaan ammattikeittöille. Oppaan nimi on Hävikistä hyvikiksi – Konsteja keittiöille ruokahävikin vähentämiseksi. Opas toimii mainiosti myös koulutusmateriaalina, ja se on kaikkien vapaasti luettavissa ja käytettävissä Maaseudun Sivistysliiton Verkko-opistossa.

 Hävikkioppaan kansikuva.jpg

Tästä voit tulostaa itsellesi käytännön työkaluja ja materiaalia hävikin vähentämiseksi.

Opas on tuotettu Luonnonvarakeskuksen ja MSL:n yhteisessä YLIKE-hankkeessa. Oppaasta ja hankkeesta voi kysyä lisätietoja minulta tai Luonnonvarakeskuksen tutkijalta Kirsi Korhoselta: kirsi.korhonen(at)luke.fi, p. +358 295326700.

****
Uutta ruokaturvallisuudesta

Lähde: Ruokaviraston uutiskirje huhtikuu 2019

Lihan alkuperämaamerkintä tarjoilupaikoissa ilmoitettava 1.5.2019 lähtien
Tarjoilupaikoissa on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti 1.5.2019 alkaen. Asiasta säädetään uudessa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 154/2019, joka astuu voimaan 1.5.2019 ja on voimassa kaksi vuotta eli 30.4.2021 asti. Asetuksella muutetaan maa- ja metsätalousministeriön asetusta 834/2014. Lisäksi on tarjoilupaikoissa ilmoitettava kuluttajalle  elintarvikkeen nimi kirjallisesti sekä allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja  tuotteet, jotka tietyin edellytyksin voidaan ilmoittaa suullisesti.

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Elintarviketieto-opas on päivitetty
Ruokaviraston päivitetty Elintarviketieto-opas (pdf) on pakkausmerkintöjen tietopaketti elintarvikealan yrityksille ja valvojille. Uudistetussa oppaassa on runsaasti käytännön esimerkkejä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Oppaaseen on myös koottu viimeisimmät pakkausmerkintöjä koskevat lainsäädännön muutokset.

Opas pdf-muodossa löytyy Ruokaviraston sivuilta.

***
Koulujakelujärjestelmän ABC

Mitä tarkoitetaan koulujakelujärjestelmällä ja mitä tuotteita tuen piiriin kuuluu?
Katso tuore RuokaTutka-kampanjan tuottama
video aiheeseen liittyen, jossa maaseutuviraston ylitarkastaja Jenni Anttila kertoo järjestelmän keskeisimmät sisällöt.

Ruokatutka_web_2.jpg
 
***