2.2.2016

Amkon uutiskirje 2/2016

Muistathan ilmoittautua Ammattikeittiöosaajien seminaariin Lahteen 20.-21.4.2016!

Tiedossa monipuolinen ja mitä ajankohtaisin ohjelma ruokapalveluesimiehille ja -ammattilaisille.

Teemoina mm.

• Kansallinen allergiaohjelma- vähenevätkö erityisruokavaliot?

• Digiajan ammattikeittiö ja monikulttuurisen työyhteisön johtaminen

• Elintarviketietoasetus

• Mieleenpainuva asiakaspalvelu

• Työn mitoitus osana modernin keittiötyön prosessisuunnittelua

kts. tästä koulutuspäivien  Ohjelma jaIlmoittaudu

Korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositus päivitetty

VRN  ja Kela ovat päivittäneet korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksen 1.2.2016. Suosituksella edistetään opiskelijoiden hyvää ravitsemusta, terveyttä ja opiskeluvireyttä sekä varmistetaan opiskelija-aterioiden hyvä laatu. Suositus on päivitetty uusimpien ravitsemus-suositusten mukaiseksi.

Suosituksen tärkeimpiä uudistuksia on se, että opiskelijaravintolat ohjeistetaan käyttämään ruoanvalmistuksessa jodioitua suolaa. Suosituksen kriteerit täyttävää kalaruokaa tulee nyt tarjota vähintään kaksi vertaa viikossa. Rasvan, proteiinin, hiilihydraattien, suolan sekä D-vitamiinin ja folaatin saantia koskevat suositukset on päivitetty vastaamaan uusimpia kansallisia ravitsemussuosituksia.

Suosituksessa käsitellään uusina aiheina mm. aterioiden suositeltavia annoskokoja, aterioista tiedottamista, ruokahävikin vähentämistä sekä syömishäiriöiden ja hammassairauksien ehkäisyä.

”Kelan tukema opiskelija-ateria ei ole pelkkä pääruoka vaan ateriakokonaisuus”, korostaa johtava tutkija Paula Hakala. ”Siihen kuuluvat pääruoan lisäksi tuoreet kasvikset tai tuoresalaatti, kasviöljypohjainen salaatinkastike, leipä, rasvalevite ja ruokajuoma.”

 

 

Suositus on luettavissa ja tulostettavissa Kelan verkkosivulla kohdassa ateriatuki.

Ruokatieto yhdistys ry julkaisi Kouluruoka-agentin käsikirjan!

Kouluruoka-agentteina koulussa toimivat valitut oppilaat, opettajat sekä keittiön väki ja he muodostavat agenttitiimin. Agenttitiimi kokoontuu säännöllisesti yhteisen pöydän äärelle pohtimaan, miten juuri oman koulun kouluruokailu voi ja miten sitä voisi edelleen kehittää. Kouluruoka-agentin käsikirjassa kerrotaan, kuinka agenttitiimi perustetaan ja mitä agenttitiimi voisi tehdä.

Agenttitoiminnassa kouluruokailu nähdään kokonaisuutena, joka sisältää ruuan lisäksi monia muita elementtejä, joita ovat esimerkiksi ruokailun sosiaalinen merkitys, tavat, kouluravintolan viihtyisyys, ruokailuaika- ja ajankohta, ruuan mieluisuus, teemaviikot ja tapahtumat kouluravintolassa. Kouluruoka-agentin käsikirjassa annetaan vinkkejä, miten koko kouluruokailun kokonaisuutta tarkasteltaessa voidaan helposti löytää pieniä tapoja tehdä merkittäviä muutoksia.


Kuva: Ruokatieto yhdistys ry, Tuukka Ervasti

Agenttitiimin toiminta-ajatuksena on myönteinen ja innostava yhdessä tekeminen. Tärkein tavoite on saada oppilaat mukaan kouluruokailun kehittämiseen ja kaikki oppilaat ruokailemaan päivittäin. Agenttitiimin tavoitteena on mahdollistaa avoin vuoropuhelu ja palautteen ja kehittämisehdotusten antaminen puolin ja toisin. Agenttitiimin valmennuksella koulun väki yhdessä kehittää ja ylläpitää hyvää kouluruokailuhenkeä.

LISÄTIETOJA
Projektipäällikkö Emmi Tuovinen
emmi.tuovinen@ruokatieto.fi
p. 040 821 9099

Käsikirjaan pääset tutustumaan tästä:
Kouluruoka-agentin käsikirja

***
Mukavaa helmikuun jatkoa!