10.1.2019

Amkon uutiskirje 1/2019
 
Alkava vuosi on Amkon 50 vuotis-juhlavuosi. Vuoden mittaan julkaisemme historiakatsauksia ja kuvaamme järjestön nykytoimintaa AmmattikeittiöOsaaja-lehdessä, verkkosivuilla ja somessa. Vuosi huipentuu juhlaseminaariin. Paljon muutakin mukavaa on teemavuoden tiimoilta tulossa, josta tiedotamme vuoden mittaan.

Juhlavuoden slogan " Tietoa, taitoa ja ruokailoa" viestii ammattiylpeydestä ja osaamisen ilosta. Tavoitteena on, että vuoden aikana mahdollisimman moni jäsen saisi puheenvuoron ja tilaisuuden kertoa ammattiurastaan sekä yhdistystoiminnasta. Jos olet kiinnostunut haastateltavaksi, ota rohkeasti yhteyttä toiminnanjohtajaan: marjut.huhtala@amko.fi tai puh. 050 341 3957.

***
Amkon kevään seminaari Hyvinkäällä 10.-11.4.2019

Kevään seminaarimme järjestetään hyvien kulkuyhteyksien päässä Hyvinkäällä uusitussa Hotelli Sveitsissä. Ajankohtaisen seminaarin teemoina ovat työvoiman saatavuus, ruokapalvelujen johtaminen muutostilanteessa, haastavat asiakastilanteet, aikaansaamisen taito ja ruokaturvallisuus. Varsin monipuolinen ohjelmakattaus taas tulossa!

Pääset ilmoittautumaan seminaariin koulutuspäiväsivulta.

***
FinRavinto2017- selvityksen tulokset julkaistu-
THL selvittää kansalaisten ravintotottumuksia viiden vuoden välein

Lähde: THL 9.1.2019

Selvityksen perusteella suomalaisten ruokailutottumuksissa on edelleen parantamisen varaa. Kasviksia syödään suosituksiin nähden riittämättömästi ja punaisen lihan kulutus on liiallaista erityisesti miesten kohdalla.

Naisten ruokavalio on miehiin verrattuna tasapainoisempi. Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti. Punaista ja prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja suositellaan käytettäväksi enintään 500 grammaa viikossa. Miehistä jopa 79 prosenttia ylittää suosituksen ja naisista 26 prosenttia.

Suositusten mukaan tyydyttyneiden rasvahappojen saannin tulisi olla alle 10 prosenttia päivän energiasta. Vain 5 prosenttia aikuisista saavuttaa suosituksen. Ruokavalion rasvan laatua parantaisi tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen tyydyttymättömillä. Tyydyttymätöntä rasvaa on erityisesti kasviöljyissä, kasviöljypohjaisissa levitteissä, pähkinöissä, siemenissä sekä kalassa ja kananlihassa. Tyydyttynyttä rasvaa saadaan sen sijaan esimerkiksi voipohjaisista levitteistä, juustosta, lihasta ja makkaroista.

Hiilihydraattien ja kuidun saanti on riittämätöntä yli 70 prosentilla aikuisista.
Proteiinin saanti on pääosin riittävää tai runsasta. Saannista yli kaksi kolmasosaa tulee eläinproteiinista, kuten lihasta, kalasta ja maitovalmisteista.

Koko selvitys on luettavissa THL:n sivuilla.