Ajankohtaista

16.01.2013

Kouluruokadiplomin julkistamistilaisuudet 29.1.-31.1.2013

Ammattikeittiöosaajien koordinoima Kouluruokadiplomi  esitellään  kolmessa eri tiedotustilaisuudessa tammikuun 2013 viimeisellä viikolla. Tämän jälkeen kouluyhteisökohtaisesti haettava diplomi on vapaasti haettavissa.

Kutsu medialle ja kiinnostuneille:

Valtakunnallisen Kouluruokadiplomin julkistamistilaisuudet 29.1.-31.1.2013

Järjestäjä: Ammattikeittiöosaajat ry

Aika ja paikka:                            
29.1.2013 Kirkkonummen koulukeskus, Kirkkotallintie 6 C, 02400 Kirkkonummi
30.1.2013 Saviniemen koulu Kouvola Kaarlontie 2, 46800 Myllykoski
31.1.2013 Lietsalan koulu Naantali Tiilenkantajantie 4, 21110 Naantali

Tilaisuuden luonne:

Tiedotus- ja julkistamistilaisuus, Kouluruokadiplomin pilottikoulujen julkistaminen ja ensimmäisten diplomien jako sekä kouluruokadiplomi–sivuston avaus.

Osallistujat:

Opetusneuvos Marjaana Manninen, Opetushallitus, median edustajat, pilottikoulujen edustajat, diplomihankkeen asiantuntija- ja ohjausryhmän edustajat, muut vieraat 

Tapahtumissa tiedotetaan www.kouluruokadiplomi.fi –sivuston testistä, jonka kysymyssarjan avulla koulut voivat tarkistaa, täyttääkö oman kouluruokailun tilanne valtakunnallisesti tavoiteltavan laatutason. Kussakin tilaisuudessa luovutetaan alueen ensimmäinen kouluruokadiplomi

Ohjelma:

14.00–14.05 Tervetuloa Kouluruokadiplomi -tilaisuuteen, toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry
14.05–14.20 Kouluruokailua Suomessa jo 70 vuotta, opetusneuvos Marjaana Manninen, Opetushallitus
14.25–14.40 Kouluruokadiplomin esittely, projektihenkilö Pirjo Alanko, Ammattikeittiöosaajat ry
14.45–14.50 Kouluruokadiplomin luovutus koulun edustajalle, Marjut Huhtala
14.50–15.00 Koulun rehtorin puheenvuoro
15.00–15.15 Koulun oma paikallinen ohjelma
15.15–15.45 Kouluruokailu, kakkukahvit
16.15 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä kunkin pilottikoulun kanssa.

Kutsu PDF-muodossa

 


11.12.2012

Osallistu  Edutarun  koulutukseen - vastuullinen ja taitava ruokapalveluhenkilöstö muutosagenttina

Vastuullinen ja taitava ruokapalveluhenkilöstö muutosagenttina ruokahävikkiä vähentämässä ja ruokasivistystä nostamassa (ResTaRu)[1]-koulutushanke starttaa alkuvuodesta 2013

[1] käytetään lyhennettä ResTaRu = Responsible Taitava Ruokapalveluhenkilöstö

Ammattiylpeys kasvaa teoista

Ruoan ja sen tekijöiden arvostus ei parane julistamisella, pyytämisellä, valittamisella eikä sanomisella, vaan arvostus ansaitaan osaamisella ja vakuuttavilla teoilla. Tavoitteiden toteutumiseen tarvitaan riittäviä koulutusmahdollisuuksia sekä ruoan tekijöiden itsensä että heidän työnsä kehittämiseen. Ruoan arvostusta voidaan nostaa ja ruokahävikkiä vähentää havahduttamalla ruokaketjussa toimivien ja ruokapalveluja käyttävien ihmisten tietouteen koko ruokaketjun vaiheet sekä näyttämällä myös muille mallia teoilla ja konkreettisilla esimerkeillä.

Ruoan ja ruoantekijöiden arvostuksen nostaminen alkaa antamalla tekijöille ja toimijoille mahdollisuus oppia, voimaantua ja kehittyä työssään niin, että itsearvostuksen, ammattiylpeyden ja osaamisen karttumisen myötä uudistunut vastuullinen ja esimerkillinen toiminta näkyy kaikessa työssä. Sen seurauksena saadaan muutkin heräämään ruoan arvostamiseen uusin silmin.

Kenelle?

Hankkeen kohderyhminä ovat päiväkotien, koulujen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden ruokapalveluhenkilöt sekä ruokapalvelujen eri tehtävissä toimijat. Samassa ryhmässä on tuloksellisinta olla toimialan eri toimijoita esimiehistä ruokapalvelutyöntekijöihin.

Alueellisesti muodostetaan yhteensä 5 ryhmää, jotka kokoontuvat vuoden 2013 aikana kolme kertaa. Toimivin ryhmäkoko on 25 - 30 henkilöä.

***

Hankkeen lisätiedot:

Seija Lintukangas, FT, toim.joht., kouluttaja
www.edutaru.fi
seija.lintukangas@edutaru.fi

Hankkeen tiedote on luettavissa  kokonaisuudessaan TÄSTÄ 

  


08.11.2012

Ensimmäiset kasvisruokakokit valmistuivat Edupolista

Kasvisruokailun asiantuntija, kouluttaja Margit Kojo toteutti yhteistyössä Edupolin kanssa ensimmäisen ruokapalvelun ammattilaisille suunnatun kasvisruokakokkikoulutuksen (25.1.2012 – 3.10.2012).

Kuvassa onnelliset kasvisruokakokit opettajineen

kasvisruokakokit_pieni.JPG

"Kasvikunnan raaka-aineiden tuntemus ja niiden yhdistäminen sekä prosessointien hallinta ovat täysipainoisen kasvisruoan valmistuksen perusta, jotta saadaan hyvänmakuista ja kunnon suutuntumaa antavaa sekä ravintosisällöltään korkealaatuista kasvisruokaa", Kojo kertoo.

Ruokapalveluissa uudistumisen ja vaihtoehtojen tarve on suuri ja siksi Margit Kojon ja Edupolin yhteistyön innovaationa tuotettiin ammatillinen täydennyskoulutus täysipainoisesta kasvisruoan valmistamisesta.

Seuraava kurssi on tulossa jo tammikuussa 2013. Kts. tiedot tästä ESITTEESTÄ


26.10.2012

Seurakunnan emännät nappasivat voiton Innostu Itämeren ruokavaliosta -reseptikilpailussa

Ammattikeittiöosaajat ry:n koordinoimassa kilpailussa ammattikeittiöitä kannustettiin kehittelemään itämerellisiä lounasmenuita lähiraaka-aineista. Mikkelin seurakuntayhtymän emännät Tarja Lappalainen ja Sari Torn rakensivat voittajamenunsa Puumalan lohen ympärille.  Voittajamenun pääraaka-ainetta täydentävät tutut juurekset: peruna ja punajuuri. Suussa sulavan lounaskokonaisuuden kruunaa kylmäpuristetusta tyrnimehusta loihdittu pehmeä jälkiruoka. ”Luotimme toki omiin mahdollisuuksiimme, vaikka voitto ei ollutkaan tärkein tavoitteemme. Voitto lämmitti mieltä ja tuntui ihanalta. Saimme varmuutta omaan osaamiseemme ja tiedämme nyt, että työmme suunta on oikea. Kiitos tuomaristolle!” upeat emännät hehkuttivat.

torn_lappalainen_nettiin.jpg

Kilpailumenestys on vain yksi osoitus Lappalaisen ja Tornin aktiivisuudesta ammattikeittiöosaajina. Saavutus oli sekin, kun Mikkelin seurakunnan Susiniemen keittiö kipusi Portaat luomuun -ohjelmassa tasolle neljä ensimmäisenä Etelä-Savossa. ”Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista ruokaa ja samalla kantaa eettisen ja ekologisen vastuumme luomakunnasta”, Lappalainen painottaa.

Itämeren ruokavalio ammentaa ainekset pohjoisen luonnosta

Itämeren ruokavalio on kelpo vastine terveelliseksi väitetylle Välimeren ruokavaliolle. Itämeren ruokavaliopyramidista löytyvät kotimaiset viljat, juurekset ja marjat sekä riista- ja kalaruoat. Mallissa korostuvat puhtaat maut, tuoreus ja pohjoismainen ruokaperinne.

Kilpailuun osallistuttiin kahdeksalla menuehdotuksella, joista esikarsinnan jälkeen valittiin kolme kokonaisuutta tuomariston arvioitavaksi. Tuomaristo kiitteli voittajamenun, Menu Mer Baltiquen, tasapainoisuutta ja ruokalajien selkeyttä: ruismurulla hunnutettu lohi säilyttää siistin ulkomuodon paistonkin jälkeen ja sitä on helppo annostella, perunasose tekee kokonaisuudesta helposti nieltävän ja toteutukseltaan selkeä tyrnijälkiruoka vie kielen mennessään.

VOITTAJAMENU

RESEPTIKILPAILUN SATOA

Varsinaisen tuomariston lisäksi kilpailureseptien maisteluun pääsi mukaan Espoon Vanttilan koulun kotitalousopetuksen oppilasryhmä. Kahdeksasluokkalaisen Aaro Turusen mielestä lohiruoka oli nappivalinta voittajaksi: ”Mikäli on kalaa, ei siinä saa olla ruotoja yhtään, sillä se pilaa makuelämyksen.” Muidenkin maisteluun osallistuneiden oppilaiden mielestä voittajakokonaisuus oli maultaan ylivertainen jälkiruokakiisseliä myöten.

Voittajat palkittiin tuhannen euron kannustuspalkinnolla Ammattikeittiöosaajat ry:n seminaarissa 25.10.2012 Helsingissä. Kilpailu on osa Ammattikeittiöosaajat ry:n koordinoimaa ja maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Herkkuammatti-kampanjaa. Kampanja tuo esille keittiöammattilaisten osaamista terveellisen, turvallisen ja maukkaan ruoan valmistajina.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat ylitarkastaja Petri Koskela maa-ja metsätalousministeriöstä, koulutussuunnittelija Helena Lehtinen Sodexosta, opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, tuotantopäällikkö Hellen Junninen Kuntaruokailun asiantuntijoiden edustajana, asiakaspäällikkö Tarja Huusko-Pelkkala Espoo Cateringilta sekä toiminnanjohtaja Marjut Huhtala ja projektihenkilö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry:stä. Tuomarointitilaisuuden järjestelyistä Vanttilan koululla vastasivat ruokapalveluesimies Tiina Peräkylä ja kotitalouden lehtori Tiina Räisänen.

Lisätiedot kilpailusta:

marjut.huhtala@amko.fi

p.050 341 3957


08.10.2012

Terveyttä edistävä ruokailu vaaliteemaksi

Lähde: Kunnat.net ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Valtion ravitsemusneuvottelukunta haastaa puolueet ja kunnallisvaaliehdokkaat nostamaan ravitsemuksen merkityksen esille syksyn kuntavaalikampanjoissa.

Ravitsemusneuvottelukunta esitteli perjantaina 5.10.2012 Tampereella uuden oppaan RAVITSEMUKSELLA HYVINVOINTIA. Opas antaa esimerkkejä konkreettisista toimista, joilla kunnan päättäjät voivat edistää kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Mukana on myös TARKISTUSLISTA  toimista, jotka edistävät tavoitteisiin pääsyä. Ravitsemusneuvottelukunta toivoo, että tarkistuslistaa käytetään seurantavälineenä valtuustokaudella.

Lisätietoja  erityisasiantuntija Hannele Häkkiseltä Kuntaliitosta.
p.+358 9 771 2307, +358 50 375 2164

Lisätietoa myös Valtion ravitsemusneuvottekunnan sivuilta


04.10.2012

Syyskokous 25.10.2012

Ammattikeittiöosaajat  ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään  25.10.2012  klo  16.15  Taitotalon Kongressikeskuksessa osoitteessa  Valimotie 8, 00380 Helsinki. Kä­si­tellään yhdis­tyk­sen sääntö­jen 18 §:n mää­rää­mät asi­at.

kts. ESITYSLISTA

Helsingissä  3.10.2012, Ammattikiettiöosaajat ry:n johtokunta.


25.09.2012

Projektihenkilö imagokampanjaan

Ammattikeittiöosaajat ry hakee projektityöntekijää Ammattikeittiöalan imagohankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on kohottaa ammattikeittiöalalla työskentelevien  ammatillista arvostusta erilaisten toiminta- ja viestintäelementtien avulla.

Tarjoamme   3:kkn työjakson aikavälillä  22.10.2012-31.1.2013. Hanketyö jatkuisi mahdollisesti vuoden 2013 loppuun asti  mikäli rahoitus järjestyy. Hankkeen rahoituksesta vastaa pääosin  maa-ja metsätalousministeriö ja vuoden 2013 rahoitus varmistuu loppuvuonna 2012.

Hakijalta edellytämme

  • sujuvia viestintätaitoja ( ravitsemus-ja ruokaviestintä)
  • ammattikeittiö-/ravitsemisalan tuntemusta
  • motivaatiota  saattaa loppuun jo aloitettu projektityö sisältäen  mm. hankkeen puitteissa suunnitellun  valtakunnallisen kouluruokadiplomin julkistamiseen  liittyvän viestintätyön
  • sujuvaa sähköisten medioiden hallintaa ( mm. kouluruokadiplomi-sivuston ylläpito)
  • ravitsemisalan tutkintoa: ETM/ restonomi, myös opintojen loppuvaiheessa olevat  huomioidaan

Hakemukset ansioluetteloineen pyydetään välittämään  5.10. 2012 mennessä sähköpostitse osoitteeseen: marjut.huhtala@amko.fi

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala
p. 050 341 3957
marjut.huhtala@amko.fi

 


12.09.2012

FIDA ry:n nimi on vaihtunut Ammattikeittiöosaajat ry:ksi

Uusi nimi ja logo  kuvaavat oivallisesti  järjestön ydintoimintaa  ammattikeittiöosaajien kohtaamispaikkana ja koulutusfoorumina. Suurin osa jäsenistöstä toimii ammattikeittiöiden  tuotanto – esimies- tuotesuunnittelu-  tai opetustehtävissä. Sana osaaja viittaa monenlaiseen osaamiseen. ”Toimimme ammattimaisen  ruoanvalmistuksen taitavina osaajina ja organisoijina, mutta osaamista jäseniltämme löytyy myös ravitsemustiedon tuottamisessa ja sen soveltamisessa ruokapalveluiden käyttöön ”, kertoo toiminnanjohtaja Marjut Huhtala. ” Järjestön toiminnan ydin säilyy: täydennyskoulutamme ruokapalveluesimiehiä - ja ammattilaisia luoden väyliä verkostoitumiselle ja ammattikeittiöalan ajankohtaisen  tiedon jakamiselle.”

Uusi  logo viestii tekemisen meininkiä

Ammattikeittiöosajat ry:n kruunu-logo kuvaa kahdella pääelementillään lautasella ja lautasia kannattelevilla ihmishahmoilla toiminnan ytimen. Kruunun alaosa koostuu ovaalista tarjotin-aiheesta ja merkitsee foorumia tai  kohtaamispaikkaa. Kruunun yläosan muodostaa kolme ihmistä kannattelemassa yhdessä lautasia. Kuvaosa ilmentää yhteistyötä, ammattiylpeyttä, saavuttamisen iloa, positiivista henkeä ja  dynaamisuutta. Logon punaoranssi yläosa on samalla lämmin, energinen ja moderni.  Alaosan ovaalin keskiharmaa sävy tukee ja sitoo kuvailmaisun kruunua muistuttavaksi. Neutraali harmaa luo tasapainoa ja arvokkuutta sekä toimii viitteenä keittiömaailman metallipintoihin.

Nimenmuutoksen myötä www-sivujen visuaalisuuteen panostettu

Nimenmuutoksen yhteydessä koko järjestön visuaalinen viestintäympäristö  uudistuu. Tämä näkyy parhaiten uusilla kotisivuilla www.amko.fi.

Sivuston sisältöpohjaa ja käyttäjäystävällisyyttä  on parannettu  ja kuvallisuutta lisätty.  Sivujen ruokakuvat kuvaavat ammattikeittiömaailmaa modernina ja kutsuvana tulevaisuuden toimialana. Henkilökuvissa näyttäytyy  erilaisia ammattikeittiöosaajia tekemässä työtään normaalissa työympäristössään tai järjestön toiminnassa.

Alueiden nimissä muutoksia

Yhdistyksen nimenmuutoksen yhteydessä uusiutuvat myös alueyksiköiden nimet ( ent. alueFIDAT). Entiset nimet kuvasivat alueita kaupungeittain.  Uudet  maakunnittaiset alueet kuvaavat paremmin jäsenistömme  todellista asuin- tai toimipaikkaa.

Vanhat ja uudet aluenimitykset:

Helsinki  -> Pääkaupunkiseutu, Hyvinkää  -> Uusimaa, Hämeenlinna -> Kanta- HämeJoensuu  ->Pohjois- Karjala, Jyväskylä -> Keski-Suomi, Kouvola - >Kymenlaakso, Kuopio ->Savo,  Lahti-> Päijät-Häme, Lappeenranta - >Etelä-Karjala, Oulu ->Pohjois-Pohjanmaa, Pori ->Satakunta, Rovaniemi ->Lappi, Seinäjoki- > Pohjanmaa, Tampere -> Pirkanmaa, Turku ->Varsinais-Suomi

Uusi logo ja järjestön nimi ovat käytössä 12.9.2012 alkaen.  Järjestön Y-tunnus  (0222472-9) pysyy ennallaan.

Lisätietoa  nimenmuutoksesta:

Marjut Huhtala, toiminannanjohtaja, p.050 341 3957 
marjut.huhtala@amko.fi

 


03.08.2012
08.06.2012

SYKSYN AMMATTILAISSEMINAARIN OHJELMA ON JULKAISTU

FIDAn Ammattilaisseminaari 25.10.2012 Helsingissä Taitotalon kongressikeskuksessa tarjoaa tyylikkäät puitteet oppia ja verkostoitua. Päivän teemoina ovat  mm. ruoan aistiminen, ruokakulutuskäyttäytyminen, sosiaalinen media  perehdyttäminen ja vuorovaikutustaidot.

Lue koko ohjelma kohdasta Koulutuspäivät ja ilmoittaudu mukaan!


11.05.2012

KOULUN KOKKI- OPPIPELI

Herkkuammatti.fi -sivuilla voi testata taitojaan uudessa Koulun kokki –oppipelissä. Voit myös haastaa tuttusi  pelaamaan linkittämällä pelin eteenpäin sähköpostitse tai Facebookissa.

Koulun kokki -oppipeli on väline, jossa viihdyttävällä ja opettavaisella tavalla tuodaan esille ammattikeittiötyötä ja siinä vaadittavia osaamisalueita. Oppipelin tarkoituksena on toimia apuvälineenä viestittäessä nuorille ravitsemisalan koulutuksesta ja ammattikeittiötyön sisällöistä.

Peli on osa Herkkuammatti-kampanjan aktivointimateriaalia.

Tiedustelut: Virpi Kulomaa,  virpi.kulomaa@fidary.fi