Ajankohtaista

11.11.2014

Syyskokouksessa päätettyä

Ammattikeittiöosaajat ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin Valiolla 20.10.2014.

Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2015 Toimintasuunnitelma ja alustava talousarvio sekä päätettiin yhdistyksen johtokunnan kokoonpanosta.

Kirsi Hanski Ammattikeittiöosaajien uudeksi puheenjohtajaksi

Tuusulan kunnan ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski aloittaa Ammattikeittiöosaajien johtokunnan uutena puheenjohtajan vuoden 2015 alusta alkaen. Kirsillä on pitkä työkokemus esimiestehtävistä ja ansiokas työura alan  aktiivisena  kehittäjänä ja puolestapuhujana. Myös Ammattikeittiöosaajien toimintaan Kirsi on ehtinyt osallistua aktiivisesti ja toiminut aiemminkin järjestön johtokunnan jäsenenä.

 

Vuoden 2015 johtokuntaan kuuluu kokonaisuudessaan 12 jäsentä:
Kirsi Hanski, Tuusulan kunta, Anssi Kaikkonen, Metos, Sanna Kilpeläinen, Saarioinen, Leila Korhonen, Kauniaisten kaupunki, Heli Kuusipalo, THL,  Jaana Levo, Palmia, Jessica Nurminen, Stadin ammattiopisto, Nina Rokkila, Kuopion Servica, Heli Teliranta, Fazer Food Services,  Tuula Vihersaari, Kanta-Hämeen shp, Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry ja asiantuntijajäsenenä Virpi Kulomaa, Ammattikeittiöosaajat ry.

kts. kokoonpano myös TÄSTÄ

Toivotamme kaikille uusille ja vanhoille luottamushenkilöille onnea ja intoa toimia tehtävissään!

 


05.11.2014

Kuntaruokailun asiantuntijat ry sulautuu Ammattikeittiöosaajiin

Kuntaruokailun asiantuntijat ry lopettaa oman yhdistystoimintansa ja sulautuu osaksi Ammattikeittiöosaajat ry:tä vuoden 2014 loppuun mennessä. ” Kun kaksi ravitsemisalaa edistävää järjestöä kokoaa voimansa, saamme paljon enemmän aikaan”, toteavat  Ammattikeittiöosaajat ry:n ja Kra ry:n puheenjohtajat Toini Linnanmäki ja Tuulia Pelli.

  
Kuvassa vasemmalta oikealle: Toini Linnanmäki ja Tuulia Pelli

Ammattikeittiöosaajien jäsenkunta koostuu valtaosin julkisen sektorin ruokapalvelutehtävissä toimivista.  Niinpä jo tähän mennessä Ammattikeittiöosaajat ry on kohottanut kunnallisten ruokapalvelujen arvostusta ja järjestänyt täydennyskoulutusta myös  kuntaruokailua edustavalle kohderyhmälle. Jatkossakin järjestö huomioi julkisten ruokapalveluiden tuottamiseen liittyvät erityispiirteet nimeämällä yhdistyksen johtokuntaan kuntaruokailua edustavat henkilöt.


 ” On luontevaa, että kokoamme joukkomme ja toimimme jatkossa yhtenäisenä ravitsemistoimijoiden foorumina.  Kra ry:stä Ammattikeittiöosaajiin liittyvät jäsenet toivotamme lämpimästi tervetulleiksi elinvoimaiseen järjestöömme ”,  kannustaa toiminnanjohtaja  Marjut Huhtala.

Yhdistymisestä koituu monia synergiaetuja: ” Yhteistyökumppaneidemme kannalta on mielekästä, kun koulutus-ja verkostoitumistilaisuuksissamme tavoittaa nyt kerralla  kattavamman joukon ravitsemisalan toimijoita”, Linnanmäki iloitsee.

***
Ammattikeittiöosaajat ry  on ravitsemisalan valtakunnallinen täydennyskoulutus-ja yhteistyöjärjestö. Jäseniä ravitsemisalan eri sektoreilta järjestössä on n. 1500 ja yritysjäseniä kolmisen kymmentä.

Yhdistys tuottaa vuosittain täydennyskoulutusseminaareja ja  paikallisyhdistykset alueellisia tapahtumia ja tapaamisia.

Ammattikeittiöosaajat ry  kohottaa  ruoan ja sen tekijöiden arvostusta hanketoiminnan ja positiivisen imagoviestinnän keinoin. Yhdistys julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää  jäsenlehteä AmmatikeittiöOsaajaa.


Kuvassa vasemmalta oikealle  Ammattikeittiöosaajat ry:n projektipäällikkö Virpi Kulomaa ja
toiminnanjohtaja Marjut Huhtala.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja, Marjut Huhtala
marjut.huhtala@amko.fi, p.050 341 3957


15.10.2014

Onko terveellinen, turvallinen ja kestävä lautasmalli mahdollista joukkoruokailussa?

THL:n joukkoruokailun seurannan ja kehittämisen johtoryhmän järjestämässä lokakuisessa seminaarissa pureuduttiin julkisen ruokapalvelun rooliin terveellisten ja kestävästi toteutettujen aterioiden tuottajana ja ravitsemussuositusten soveltajina. Suuri osa suomalaisista nauttii kodin ulkopuolella tuotetun aterian lähes päivittäin. Siksi ei ole yhdentekevää millaisia aterioiden ravintosisällöt ovat ja mitä ympäristövaikutuksia niiden valmistamisesta, syömisestä ja koko tuotantoketjusta koituu.

Lue lisää  seminaaripäivän pohdinnoista  Sanasoppaa- blogista:
http://www.amko.fi/blogi/terveys-turvallisuus-ja-kestavyys-samalla-lautasella/

Osa seminaarin esitysaineistoista on vapaasti luettavissa SlideSharesta: http://www.slideshare.net/THLfi/tag/ruokapalvelut-seminaari-2014.


 


19.09.2014

Nyt kisaamaan parhaasta juustojälkiruuasta!

Ruoka-alan ammattilaiset ja opiskelijat kutsutaan kehittämään herkullisia juustojälkiruokia kotimaisista juustoista. Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015 –kilpailu käynnistyy syyskuussa ja loppukilpailu järjestetään maaliskuussa Helsingissä.

Kilpailussa on omat sarjat opiskelijoille ja ammattilaisille. Opiskelijasarjassa suunnitellaan ja valmistetaan juustojälkiruokaa yksittäisannos ja ammattilaissarjassa suurkeittiöön. Jälkiruoka voidaan valmistaa yksilötyönä tai pienryhmissä. Loppukilpailussa asiantunteva raati arvostelee molempien sarjojen viisi finalistijälkiruokaa ulkonäön ja maun perusteella.

Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015 -kilpailun tarkoituksena on tuottaa uusia herkullisia juustojälkiruokaohjeita, lisätä ruoka-alan ammattilaisten ja opiskelijoiden kotimaisten juustojen tuntemusta sekä edistää suomalaisen juustokulttuurin kehittymistä.

Kilpailun järjestää Juustonvalmistajain Säätiö ja sen yhteistyökumppaneita ovat Ammattikeittiöosaajat, Suomen Keittiömestarit ja Ruokatieto Yhdistys.

Lisätietoja:

Linkistä aukeaa Kilpailuohjeet ja lisätiedot

Juustonvalmistajain Säätiö, asiamies Matti Tapaila:  matti.tapaila@hamk.fi
p. 050-574 5199)

Juusto_web.jpg
Kuva: Rodeo


18.09.2014

Ammattikeittiöosaajat ry:n uutiskirje 4/2014

Kenestä vuoden Ammattikeittiöosaaja?

Kuluvana vuonna yhdistyksemme täyttää 45-vuotta. Juhlavuoden kunniaksi valitsemme keskuudestamme vuoden 2014 Ammattikeittiöosaajan. Mikä olisi sinun ehdotuksesi tunnustuksen saajaksi? Ilmianna oma ehdokkaasi. Ohjeet löytyvät TÄSTÄ ESITTEESTÄ(pdf)

Uusin AmmattikeittiöOsaaja- jäsenlehti 
ilmestyi viime viikolla. Toivomme palautetta lehdestä! Voit myös ehdottaa juttuvinkkejä tai ilmoittautua itse kirjoittajaksi. Numerosta 3/2014 palautetta antaneiden kesken arvomme yhden osallistumispaikan syksyn juhlaseminaariin Helsingissä 12.11. Linkki palautesivulle:
http://www.amko.fi/jarjesto/jasenlehti/palaute-jaesenlehdestae/

Sanasoppaa-blogi avautunut!

Sanasoppaa- blogissa kirjoitamme ravitsemisalan hyvistä käytännöistä  ja otamme kantaa  ajankohtaisiin  (ruoka)ilmiöihin. Pohdimme työhyvinvointitekijöitä ja jaamme vinkkejä henkilökohtaisen hyvinvoinnin vaalimiseen. Kirjoitusten aiheet kumpuavat käytännön esimerkeistä, kuten hyvin järjestetystä kouluruokailusta.  Osassa kirjoituksia pohdimme ajan ilmiöitä laajemminkin mutta pilke silmäkulmassa.

Blogin kirjoittamisesta vastaavat Ammattikeittiöosaajien toimihenkilöt sekä vieraskirjoittajat ravitsemisalalta. Tekstejä on mahdollisuus kommentoida! Blogi löytyy Amkon kotisivuilta.

Pääset lukemaan ensimmäisen blogitekstin  tästä linkistä:
http://www.amko.fi/blogi/hei-me-kuvataan/

Syyskokous

Ammattikeittiöosaajat ry:n  Syyskokous pidetään ma  20.10.2014 klo 16.30 Valio Pitäjänmäellä osoitteessa Meijeritie 6, 00039 HKI.
Asialistalla muun muassa Amkon pääjohtokunnan kokoonpano vuodelle 2015. Tule vaikuttamaan valintoihin!

SYYSKOKOUKSEN ESITYSLISTA 

***
Syksyn koulutuspäivät

Muistatahan ilmoittautua syksyn seminaareihin.
Ohjelmat ja ilmoittautumisohjeet löydät Amkon koulutuspäiväsivulta:
http://www.amko.fi/koulutuspaivat/

Nähdään tapahtumissa!

 


05.09.2014

Kenestä vuoden 2014 Ammattikeittiöosaaja?

Juhlavuoden kunniaksi Ammattikeittiöosaajat ry haluaa palkita ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja kestävällä tavalla toimineen ruokapalvelualan aktiivin.

Kuka olisi sinun ehdotuksesi?

Tunnustuksen saajat kriteerit:

Kriteerit ( pdf)

Tunnustuksen saaja on vaikuttanut myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan.
Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti.

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Hän käyttäytyy kannustavasti kollegoitaan ja sidosryhmiään kohtaan ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta.

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä.

Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.

Lähetä oma ehdotuksesi kannustuspalkinnon saajaksi perusteluineen osoitteeseen:

info@amko.fi

Kirjoita viestin otsikoksi Ammattikeittiöosaaja 2014.

Valinta julkistetaan Ammattikeittiöosaajat ry:n 45-vuotisjuhlaseminaarissa marraskuussa 12.11.2014. Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

 


07.08.2014

Vastaa kyselyyn ravitsemisalan arvostustekijöistä!

Ruokapalvelutyön arvostus on kaikkien alalla toimijoiden yhteinen asia. Tämän kyselyn tavoitteena on kartoittaa jäseniemme tuoreita näkemyksiä ravitsemisalan arvostustekijöistä sekä kerätä ideoita Ammattikeittiöosaajat ry:n koordinoiman imagokampanjan jatkotoimiksi.

 Kysely toteutetaan Satu Almgrénin Mikkelin ammattikorkeakoulussa suorittamien YAMK –restonomi -opintojen opinnäytetyönä. Toimeksiantajana on Ammattikeittiöosaajat ry.

Tulokset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisen vastaajan henkilöllisyyttä käsitellä julkisesti. Vastauksesi on tärkeä ammattialan tunnettuuden, vetovoimaisuuden ja arvostuksen kehittämiseksi.

Voit vastata kyselyyn klikkaamalla alla olevaa kyselylinkkiä. Aikaa kyselylomakkeen täyttöön menee noin 10–15 minuuttia.

Linkki kyselyyn:

https://www.webropolsurveys.com/S/328AFBA673B52386.par

Vastausaika päättyy maanantaina 18.8.2014 klo 16.00.

Lisätietoja sekä yhteistyöstä etukäteen kiittäen!

Satu Almgrén, p. 0400 -804 006

satu.almgren@edu.mamk.fi


24.06.2014

Heinon Tukkumessut 2.- 3.9.2014

Ammattikeittiöosaajat on mukana Heinon Tukkumessuilla Helsingin Messukeskuksessa 2.- 3.9.2014. Lisätietoa tapahtumasta löydät Heinon Tukkumessujen omilta sivuilta:

http://heinonmessut.fi/

 

 

 

 


23.06.2014

Tilaa ennakkoon Koulumaitopäivän materiaaleja

24.9.2014 vietettävän Koulumaitopäivän materiaaleja on tilattavissa ennakkoon 1.8 mennessä.

Lue lisää tiedotteista:

TIEDOTE SUOMEKSI

TIEDOTE RUOTSIKSI


27.05.2014

Kysely Oivasta

Elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä Oiva on ollut käytössä runsaan vuoden verran. Oheisella Eviran kyselyllä kartoitetaan mielipiteitä Oivasta sen jatkokehittelyä ajatellen. Kyselyyn toivotaan vastauksia toimipaikkakohtaisesti ja kysymykset on laadittu toimipaikan näkökulmasta. Vastausaikaa on 15.6.2014 saakka.

 

Oiva-kysely, suomenkielinen versio:
https://www.webropolsurveys.com/S/BE06EB16E876FC83.par

 

Ruotsinkielinen versio: 

https://www.webropolsurveys.com/S/6BF0F79AD7E5D127.par

 


23.05.2014

Ilmianna v.2014 ammattikeittiöosaaja!

Juhlavuoden kunniaksi Ammattikeittiöosaajat ry haluaa palkita ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja kestävällä tavalla toimineen ruokapalvelualan aktiivin.

Tunnustuksen saajat kriteerit:

Tunnustuksen saaja on vaikuttanut myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan. 

Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti. 

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet. 

Hän käyttäytyy kannustavasti kollegoitaan ja sidosryhmiään kohtaan ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta. 

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä.

Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.

Lähetä oma ehdotuksesi kannustuspalkinnon saajaksi perusteluineen  30.9.2014 mennessä osoitteeseen:

info@amko.fi

Kirjoita viestin otsikoksi Ammattikeittiöosaaja 2014.

Valinta julkistetaan Ammattikeittiöosaajat ry:n 45-vuotisjuhlaseminaarissa marraskuussa 12.11.2014. Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Lisätiedot:
marjut.huhtala@amko.fi
p.050 341 3957

 


25.03.2014

Monta hyvää syytä osallistua Ammattilaisseminaariin 9.-10.4.2014!

Voit päivittää tietosi ajankohtaisaiheista, samalla  tapaat kollegoita ja verkostoidut!

Teemoina:
Uudet ravitsemussositukset/ Miten Suomi syö?
Asiakaspalvelun myytit ja todellisuus
Älyruoka
Kuntien palvelutuotannon murros
Työyhteisön muutostilanteet
Työ ja 7 kuolemansyntiä

Puhujina muun muassa:

Marja Salminen, Olli Hietanen, Tuulia Pelli, Juha Arikoski ja Jaakko Heinimäki

Järjestäjät: Ammattikeittiöosaajat ry, Kuntaruokailun asiantuntijat ry
Paikka: Scandic Continental, Mannerheimintie 46,
00260 Helsinki, kokoustila Ambassador 1

Ohjelma ( pdf-muodossa)

ILMOITTAUDU

***
HUOM!

9.4.2014 koulutuspäivän päätteeksi  klo 16.00 alkaen Ammattikeittiöosaajat ry:n  sääntömääräinen KEVÄTKOKOUS

ESITYSLISTA


11.03.2014

Ammattikeittiöosaajat mukana Gastro-messuilla 19.-21.3.2014

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Gastro- messuilla Helsingin Messukeskuksessa 19 -21.3.2014 maa-ja metsätalousministeriön Laatuketju-osastolla ( nro 7e21).  Gastrossa pääset tutustumaan mahtavaan määrään messupisteitä  sekä  kuuntelemaan ajankohtaisia luentoja ja tietoiskuja. Laatuketju-osaston teemana on vastuullinen ruokalistasuunnittelu.   Tule tapaamaan  Ammattikeittiöosaajat ry:n  toimihenkilöitä  Laatuketjun messupisteelle!

Gastro-messut ovat HoReCa-alan ammattilaisten suurin messutapahtuma Suomessa.  Sisäänpääsy ainoastaan HoReCa-alan ammattilaisille kutsukortilla tai  lunastamalla pääsylippu.
Ruuhkan välttämiseksi  kävijöitä suositellaan rekisteröitymään messuosallistujiksi  ennakkoon  ( lisätiedot löytyvät gastro.fi-sivuilta):

http://www.messukeskus.com/Sites1/Gastro/Sivut/default.aspx

Samaan aikaan Gastron kanssa:
ViiniExpo 20.-22.3.2014

ViiniExpo on auki alkoholikaupan ammattilaisille. ViiniExpon yhteydessä vietetään viinin ystävän päivää, jolloin ViiniExpoon voi tutustua maksamalla 16 € pääsymaksun.


10.03.2014

Kysely ammattikeittiöiden tuotantotavoista

Hyödynnättekö ateriapalveluissanne useampaa kuin yhtä tuotantotapaa? Nyt teillä on mahdollisuus jakaa kokemuksenne ja osaamisenne eri tuotantotavoista kyselyn kautta. Kysely on suunnattu julkisen sektorin ateriapalvelutuottajille, jotka toimivat ruoanvalmistuksen parissa, esimiestehtävissä tai alan johto- ja asiantuntijatehtävissä.

Kysely toteutetaan osana Lapin ammattikorkeakoulun restonomi(AMK)- opinnoissa tehtävää opinnäytetyötä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään opinnäytetyön raportoinnissa, joka julkaistaan myöhemmin kaikkien alan toimijoiden nähtäväksi ja hyödynnettäväksi. Toimeksiantajana opinnäytetyössä toimii Liikelaitos Oulun Serviisi. Kyselyn vastaukset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisen vastaajan henkilöllisyyttä käsitellä julkisesti. Vastauksenne on tärkeä, jotta saamme uutta tietoa eri tuotantotavoista ja alan toimijoiden asiantuntemusta jaettua.

Kyselyyn voit vastata klikkaamalla alla olevaa  kyselylinkkiä. Aikaa kyselylomakkeen täyttöön menee noin 10–15 minuuttia.

Vastausaika päättyy keskiviikkona 19.3.2014, jonka jälkeen vastanneiden kesken arvotaan 40 € arvoinen ravintola-lahjakortti.

Kiitos arvokkaista vastauksistanne!

Kyselyn on laatinut restonomiopiskelija Mira Sarre Lapin ammattikorkeakoulusta

Linkki kyselyyn:

https://www.webropolsurveys.com/S/CCEC815BE74CA0B2.par

 


26.02.2014

Elintarviketietoasetus lausuntokierroksella 

Maa-ja metsätalousministeriössä laadittu uusi elintarviketietoasetus-luonnos on parhaillaan lausuntokierrksella. Lausunnolla olevan asetusehdotuksen mukaan vähittäismyyntipaikassa pakkaamattomasta elintarvikkeesta olisi loppukuluttajalle ilmoitettava elintarvikkeen nimi, elintarvikkeen ainesosat, alkuperämaa samassa laajuudessa kuin valmiiksi pakatuista elintarvikkeista sekä tarvittavat käyttö-ja säilytysohjeet. Ravintosisällön osalta vähittäismyyntipaikassa tulisi ilmoittaa pakkaamattomista juustoista, makkaroista ja lihaleikkeleistä rasvan ja suolan määrä sekä ruokaleivistä suolan määrä.

Myös Ammattikeittiöosaajat ry:ltä on pyydetty lausuntoa elintarviketietoasetuksesta pakkaamattomien elintarvikkeiden tietojen ja alkuperämaan  ilmoittamisesta kuluttajille/ asiakkaille.

Lausunnon laatimista varten pyydämme kommenttejanne keskitetysti toiminnanjohtajan s-postiin: marjut.huhtala@amko.fi  10.3  mennessä.  Näin ehdimme koota yhteisen lausuntomme maa-ja metsätalousministeriöön 14.3.2014 mennessä.

Terveisin,

Ammattikeittiöosaajat ry:n  johtokunta

***

LAUSUNTOPYYNTÖ

ELINTARVIKETIETOASETUS-LUONNOS

 


19.02.2014

EkoCentrian KeHa-hankkeen tuottajatapaaminen Helsingissä 7.3.2014

EkoCentrian KeHa-hankkeessa järjestetään  tuottajatapaamisia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa ja edistetään  lähi- ja luomuruoan käyttöä ammattikeittiöissä. Ruuan tuottajille on mahdollisuus esitellä omia tuotteitaan julkisien puolen ruokapalveluille sekä tukkutoimijoille. 7.3 tapaamisen järjestävät yhdessä Espoo Catering Oy, ISS-Ruokailupalvelut ja MTK ry.

Kts. koko OHJELMA TÄSTÄ


12.02.2014

Syö hyvää!

Syö hyvää on Kuluttajaliiton ja yli kahdenkymmenen kumppanin hanke, joka pohjautuu tammikuussa julkaistuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Suositusten soveltaminen on hankkeen keskiössä: tavoitteena on, että moni löytäisi vastauksia omiin pohdintoihinsa ruokavalinnoista ja ymmärtäisi terveellisen ruokavalion koostamisen perusedellytykset ja haasteet. Hankkeella pyritään myös vahvistamaan ruoka-alan ammattilaisten ravitsemustietämystä ja taitoja viedä tätä tietoa käytäntöön.

Hankkeessa tapahtuu paljon. Helmikuun lopulla alkaa koulutuskierros hankekumppaneiden paikallisyhdistyksiin ympäri Suomen. Näissä työpajamuotoisissa koulutuksissa pohditaan yhdessä ravitsemussuosituksia ja sitä miten ne voidaan viedä käytäntöön. Hankkeen verkkosivuilta osoitteesta www.syohyvaa.fi löytyy artikkeleita sekä kuluttajille, että ammattilaisille, materiaalipankki, videoita ja blogi. Kevään aikana sivuilla aukeaa yli tuhat tuotetta kattava tuotevertailusivusto. Sivuilla voi vertailla eri tuotteiden ravintoarvoja ja muita ominaisuuksia helposti. Sivuilta löytyy myös hankkeen kumppanit. Parin kuukauden välein nostetaan esille erilaisia teemoja, joista tuotetaan materiaalia verkkosivuille. Hankkeessa vieraillaan myös kuluttaja- ja ammattimessuilla.

Kuluttajaliitto koordinoi hanketta ja tuottaa hankkeen sisällöt. Osa hankekumppaneista toteuttaa omia alahankkeitaan ja osa toimii viestintäkumppaneita. Yhdessä tavoitamme mahdollisimman laajasti kaiken ikäisiä kuluttajia ja ammattilaisia.

 KL-SH-Logo-1-rgb-Web_banneri.JPG

Hanke on nelivuotinen (2013-2016) ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Se löytyy myös Facebookista www.facebook.com/syohyvaa ja twitteristä tunnuksella @syohyvaa.


03.02.2014

Osallistu sesonkiruokaohjekilpailuun!

EkoCentria ja MTK järjestävät sesonkiaiheisen ruokaohjekilpailun. Osallistu ja voita! Voittajat julkistetaan Gastro-messuilla ke 19.3.  Tarkemmat ohjeet liitteenä olevassa kilpailukutsussa.

Kilpailuun osallistuvat ruokaohjeet tulee lähettää viim. 28.2. osoitteeseen ekocentria@sakky.fi

Lisätietoja kilpailusta Anu Arolaakso, EkoCentria (044 7854048, anu.arolaakso(at)sakky.fi)

Ja KILPAILUESITTEESTÄ

sesonkiruoka_web.JPG

 

Kehitä aivan uusi ruokaohje tai muokkaa jo olemassa olevaa. Ohjeessa tulee hyödyntää kotimaisia sesonkiraaka-aineita.


30.01.2014

Kouluruokadiplomi on edelleen haettavissa

Ammattikeittiöosaajat ry:n lanseeraama Kouluruokadiplomi on edelleen haettavissa. Diplomin läpäisevissä kouluissa huolehditaan kasvatuksellisesti, ravitsemuksellisesti ja ekologisesti kestävästä kouluruokailusta. Kouluruokadiplomin saadakseen koulun on täytettävä 45-kohtaisesta kysymyspatteristosta 85% oikein. Diplomia ei voi yksin hakea koulun tai kunnan ruokapalvelu, vaan sen avulla sitoutetaan koulujen henkilöstö rehtoria myöten miettimään kouluruokailun hyviä käytänteitä.

Parhaimmillaan kouluruokadiplomi synnyttää kouluissa ”joukkohengen” kouluruokailun edelleen kehittämiseksi ja poikii uusia hyviä ruokailukäytänteitä. Ensimmäiset Kouluruokadiplomit olivat haettavissa helmikuussa 2013 ja tähän mennessä diplomin on ansainnut 80 koulua. Kouluruokadiplomia haetaan sivustolta kouluruokadiplomi.fi, mistä löytyy kysymysten lisäksi taustatietoa kouluruokailusta.  Kysymyspatteristo on ruotsinnettu,  samoin diplomin keskeiset hakuperiaatteet.

Diplomin toimituksesta peritään muodollinen maksu

Kouluruokadiplomi-käytäntö  on rakennettu maa-ja metsätalousministeriön Laatuketju- hankeavustuksella.  Ministeriön avustuksia ei jatkossa ole haettavissa hankkeen ylläpitokustannuksiin, joten kouluruokadiplomista aiheutuvat välilliset ja välittömät kustannukset tulevat  hanketta koordinoivan  tahon maksettavaksi ( Ammattikeittiöosaajat ry:n).

Diplomin toimituksen koulukohtainen maksu on 54 euroa vuonna 2014 haettavien diplomien osalta.

Välilliset ja välilliset kustannukset koostuvat diplomin painatus- ja postitustyöstä sekä diplomikäytännön ylläpitämisestä aiheutuvista laskennallisista työaikakustannuksista ( ansaittujen diplomien  käsittely ja satunnaisarviointi sekä  diplomisivuston ajan tasalla pitäminen ).

Lisätietoja diplomin hakemisesta:

Kts. Kouluruokadiplomi.fi

 


23.01.2014

Uudet ravitsemussuositukset julkaistu

Ravitsemussuositusten päälinjoissa ei tapahtunut  suuria muutoksia. Uutena asiana suosituksissa otetaan nyt kantaa ravinnon  ympäristövaikutuksiin ja annetaan ohjeita viikoittaisista minimiliikuntamääristä. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelhomin mukaan suositukset eivät ole yksilöllisiä määräyksiä vaan enemmänkin kansalaisten enemmistöä koskevia terveyspoliittisia tavoitteita. ” Ei tarvitse syödä täydellisesti voidakseen riittävän hyvin”, Fogelholm painottaa.  

Ravintoainetasollakaan suosituksiin ei isoja muutoksia tullut. Rasvaa voi suositusten mukaan ruokavaliossa olla entistä enemmän kunhan se on laadultaan pehmeää rasvaa, suolan saantisuositusta on puolestaan edelleen tiukennettu. ” Ravitsemustiede on kohtuutiedettä”, sanoo pohjoismaisten suositusten laadintatyöryhmässä mukana ollut  apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. Hän on huolissaan  suomalaisten viimeaikaisesta hiilihydraattikammosta:
” Hiilihydraatteja on karsittu väärällä tavalla; täysjyväviljan käyttöä on vähennetty ja tätä korvattu sokeripitoisilla tuotteilla.”

Pelkistetysti uusia  suosituksia  voidaan kuvata lisää- poista-periaatteella. Ruokavaliossamme tulisi lisätä täysjyväviljan, kasviöljyjen ( myös margariinin muodossa), kalan ja merenelävien , kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä sekä hyvää rasvaa sisältävien pähkinöiden, manteleiden ja siementen käyttöä. Välttää tai vähentää tulisi suolan, lisätyn sokerin, punaisen lihan ja lihatuotteiden sekä alkoholin käyttöä.

Suositukset uusitaan joka kahdeksas vuosi pitkän  pohjoismaisen suunnitteluprosessin tuloksena.  Tietopaketti uusista suosituksista on luettavissa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan www-sivuilta.

Uudet suositukset ( pdf)

lautasmalli_teksteilla.jpg

Uusi lautasmalli

Linkki VRN:n sivuille:

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/suomalaiset+ravitsemussuositukset