Ajankohtaista

12.01.2015

Uutiskirje 1/2015

Menestyksellistä Uutta Vuotta ammattikeittiöosaajat!

Kevätseminaarimme ohjelma on juuri julkaistu ja ilmoittautuminen käynnistynyt!
22.-23.4.2015 Hämeenlinnassa järjestettävä seminaari  tarjoaa ajankohtaista täydennyskoulutusta ravitsemisalan esimiehille, opettajille  ja ammattilaisille.

Teemoina mm.

• ruokapalvelujen hankinta- tavoitteena aito kumppanuus

• aivokunto ( ravinnon, liikunnan ja unen merkitys aivojen toimintakyvylle)

• ruokalistan brändääminen (aiheeseen johdattelee keittiömestari Heikki Ahopelto)

• asiakaspalvelu nykyaikaisia viestintäkeinoja hyödyntäen

kts. tästä koulutuspäivien Ohjelma ja  Ilmoittaudu 

***
Arvostusta ammattikeittiöille-hanke sai jatkoa!

Ammattikeittiöosaajat ry:n koordinoima hanke " Arvostusta ammattikeittiöille" jatkuu nyt kuudetta vuotta maa-ja metsätalousministeriön myöntämällä  Ruokaketju-hankeavustuksella ja yrityskumppaneiden tuella. Kampanjoimme edelleen suomalaisen kouluruokailun puolesta pitämällä yllä Kouluruokadiplomi-käytäntöä. Alkaneena vuonna aloitamme työn diplomimallin räätälöimiseksi myös päiväkotiruokailuun soveltuvaksi. Tästä ja muista  hankkeeseemme liittyvistä toimenpiteistä tiedotamme teitä jäseniä muun muassa uutiskirjein ja jäsenlehdessämme.

Onnittelut Kouluruokadiplomin vuonna 2013-2014  ansainneille kouluille.
Muistattehan, että diplomi on edelleen koulujen haettavissa. Tarkemmat ohjeet löytyvät diplomisivuilta:

http://kouluruokadiplomi.fi/

Amkon jäsenkunta on nyt entistä kattavampi

Kra ry sulautui  Amkoon viime vuoden lopussa ja jäsenkuntamme vahvistui mukavalla joukolla kuntien ruokapalveluesimiehiä ja -johtajia. Toivomme tämän näkyvän yhdistyksemme jäsentapahtumissa entistä  runsaampana osallistumisasktiivisuutena.

Tervetuloa tilaisuuksiimme niin uudet kuin " vanhatkin" jäsenet!

Muistattehan myös alueelliset tapahtumaillat.  Osallistu ja houkuttele kollegasikin mukaan!

Valoisaa kevättä - nähdään tapahtumissa!


25.11.2014

Ammattikeittiöosaajien uutiskirje 5/2014

Kerro kollegalle: jäseneksi loppuvuonna!

Kerro kollegallesi: liity Ammattikeittiöosaajien jäseneksi loppuvuoden aikana ja maksa jäsenmaksu vasta  helmikuussa 2015. Uusi jäsen ehtii  vielä saamaan vuoden viimeisen jäsenlehtemme.

Joko koulussanne on Kouluruokadiplomi? 

Kouluruokadiplomi on kouluille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä.

Diplomikouluissa huolehditaan siitä, että kouluruokailussa toteutuvat sille asetetut ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteet.

Diplomikouluja on jo yli 130 kpl, katso tästä lista diplomikouluista:
http://www.kouluruokadiplomi.fi/index.php?k=220510

http://www.kouluruokadiplomi.fi/index.php?k=220509

Kouluruokadiplomi-sivuilta saatte kattavasti tietoa diplomin hakukäytännöstä, myöntämisestä ja toimituksesta.

Diplomien toimitus joulukuussa

Mikäli diplomin haku on jo käynnistetty koulullanne, ehtii 7.12.2014 mennessä haetun diplomin toimitus  koulullenne 15.12.2014 mennessä. Myöhemmin joulukuussa haetut diplomit toimitetaan viimeistään tammikuun aikana.

***
Kouluruokadiplomi on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama ruokaketjun edistämishanke. Voitte seurata diplomiin liittyvää uutisointia  muun muassa twitteristä @amko_ry https://twitter.com/amko_ry  ja http://www.amko.fi/blogi/suomen-sadas-kouluruokadiplomi-sodankylan-jarvikylien-koululle/ Sanasoppaa-blogista.

Annamme  mielelläni lisätietoja ja voitte ottaa yhteyttä kaikissa Kouluruokadiplomiin liittyvissä kysymyksissä: virpi.kulomaa@amko.fi  tai 050 339 6844.

Onnea diplomin hakuun!

***
Apua ammattikeittiöille gluteenittomuuden huomioimiseen- Keliakialiitto julkaisi kattavan materiaalipaketin

Keliakialiitto on julkaissut kattavan materiaalipaketin ammattikeittiöille ja oppilaitoksille. Tavoitteena on antaa käytännön vinkkejä, jotta ammattilaiset osaisivat valmistaa ja tarjoilla gluteenittomia annoksia ja keliaakikot voisivat syödä turvallisin mielin kodin ulkopuolella.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio. Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta gluteenia.

Ohjeita ja opetusvideoita

RAY:n rahoittamassa projektissa Keliakialiitto tuotti materiaaleja etenkin julkisen puolen keittiöille, joiden tulee lain mukaan tarjota gluteeniton ateria keliakiaa sairastaville.

  • Aineistot on suunnattu etenkin päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille, sairaaloille, terveyskeskuksille, ikääntyneiden hoivapalveluille ja palvelutaloille. Niistä hyötyvät kuitenkin kaikki gluteenittomia annoksia valmistavat ja tarjoavat keittiöt sekä alan oppilaitokset, Puntila toteaa.

Ohjeet on tehty gluteenittomaan ruoan valmistukseen, tarjoiluun ja jakeluun. Lisäksi on tehty kattava listaus ainesosien soveltuvuudesta gluteenittomaan ruokavalioon. Kaikki aineistot käännetään ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi, osa myös selkokielelle. Materiaalit löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta: www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca_ja_terveydenhuolto

Projektissa tehtiin myös YouTube-palvelussa katsottavia opetusvideoita keliakiasta, ruokavaliohoidosta, gluteenittomista tuotteista ja ruoanvalmistuksesta ammattikeittiöissä sekä käyntikortit keliaakikoille annettaviksi ravintolaan ja terveyspalveluiden hoitohenkilökunnalle.

HUONEENTAULU KEITTIÖLLE ( kun kokkaat gluteenittomasti)


14.11.2014

Ammattikeittiöosaajat juhlisti 45-vuotistaivalta huippuseminaarilla!

Kiitos kaikille 12.11 juhlaseminaariimme osallistuneille jäsenille ja yhteistyökumppaneille!

Tässä kuvalinkki  tapahtuman tunnelmakuviin:

http://www.amko.fi/jarjesto/kuvat/

Ohjelmaltaan ja ruoka-antimiltaan runsas seminaari sai osallistujilta paljon kiitosta.
Lämminhenkinen päivä kulminoitui vuoden 2014 Ammattikeittiöosaajan julkistamiseen.

Vuoden 2014 Ammattikeittiöosaaja on suurtalouden työnjohtaja, Kelan Pohjois-Suomen aluekeskuksen henkilöstöravintolan päällikkö Irene Harju.

 

Kuvassa keskellä Irene Harju, vasemmalla Amkon projektipäällikkö Virpi Kulomaa ja oikealla toiminnanjohtaja Marjut Huhtala

Irene Harju on aktiivinen paitsi työssään myös Ammattikeittiöosaaien  Pohjois-Pohjanmaan yhdistyksessä toimien tällä hetkellä alueyhdistyksenä varapuheenjohtajana.  Irenen positiivisuus ja ystävällisyys huomataan ja hän innovoi mielellään uusia asioita,  omin sanoin ”aina eteenpäin katsoen”. Hän on hyvä  esimerkki suurtalouden moniosaajasta, joka toimii  esimiehenä myös käytännön töissä.

***

Juhlavuoden kunniaksi näytimme seminaarissa kuvakoosteen yhdistyksen menneiltä vuosilta. Tästä pääset kurkkaamaan samaiseen esityksen:

https://www.youtube.com/watch?v=BMnAHN6Ap6Q

Seuraavan kerran tapaamme seminaarin merkeissä Hämeenlinnassa Aulangolla 22.-23.4.2015. Merkitse  päivä jo nyt muistiin!


11.11.2014

Syyskokouksessa päätettyä

Ammattikeittiöosaajat ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin Valiolla 20.10.2014.

Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2015 Toimintasuunnitelma ja alustava talousarvio sekä päätettiin yhdistyksen johtokunnan kokoonpanosta.

Kirsi Hanski Ammattikeittiöosaajien uudeksi puheenjohtajaksi

Tuusulan kunnan ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski aloittaa Ammattikeittiöosaajien johtokunnan uutena puheenjohtajan vuoden 2015 alusta alkaen. Kirsillä on pitkä työkokemus esimiestehtävistä ja ansiokas työura alan  aktiivisena  kehittäjänä ja puolestapuhujana. Myös Ammattikeittiöosaajien toimintaan Kirsi on ehtinyt osallistua aktiivisesti ja toiminut aiemminkin järjestön johtokunnan jäsenenä.

 

Vuoden 2015 johtokuntaan kuuluu kokonaisuudessaan 12 jäsentä:
Kirsi Hanski, Tuusulan kunta, Anssi Kaikkonen, Metos, Sanna Kilpeläinen, Saarioinen, Leila Korhonen, Kauniaisten kaupunki, Heli Kuusipalo, THL,  Jaana Levo, Palmia, Jessica Nurminen, Stadin ammattiopisto, Nina Rokkila, Kuopion Servica, Heli Teliranta, Fazer Food Services,  Tuula Vihersaari, Kanta-Hämeen shp, Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry ja asiantuntijajäsenenä Virpi Kulomaa, Ammattikeittiöosaajat ry.

kts. kokoonpano myös TÄSTÄ

Toivotamme kaikille uusille ja vanhoille luottamushenkilöille onnea ja intoa toimia tehtävissään!

 


05.11.2014

Kuntaruokailun asiantuntijat ry sulautuu Ammattikeittiöosaajiin

Kuntaruokailun asiantuntijat ry lopettaa oman yhdistystoimintansa ja sulautuu osaksi Ammattikeittiöosaajat ry:tä vuoden 2014 loppuun mennessä. ” Kun kaksi ravitsemisalaa edistävää järjestöä kokoaa voimansa, saamme paljon enemmän aikaan”, toteavat  Ammattikeittiöosaajat ry:n ja Kra ry:n puheenjohtajat Toini Linnanmäki ja Tuulia Pelli.

  
Kuvassa vasemmalta oikealle: Toini Linnanmäki ja Tuulia Pelli

Ammattikeittiöosaajien jäsenkunta koostuu valtaosin julkisen sektorin ruokapalvelutehtävissä toimivista.  Niinpä jo tähän mennessä Ammattikeittiöosaajat ry on kohottanut kunnallisten ruokapalvelujen arvostusta ja järjestänyt täydennyskoulutusta myös  kuntaruokailua edustavalle kohderyhmälle. Jatkossakin järjestö huomioi julkisten ruokapalveluiden tuottamiseen liittyvät erityispiirteet nimeämällä yhdistyksen johtokuntaan kuntaruokailua edustavat henkilöt.


 ” On luontevaa, että kokoamme joukkomme ja toimimme jatkossa yhtenäisenä ravitsemistoimijoiden foorumina.  Kra ry:stä Ammattikeittiöosaajiin liittyvät jäsenet toivotamme lämpimästi tervetulleiksi elinvoimaiseen järjestöömme ”,  kannustaa toiminnanjohtaja  Marjut Huhtala.

Yhdistymisestä koituu monia synergiaetuja: ” Yhteistyökumppaneidemme kannalta on mielekästä, kun koulutus-ja verkostoitumistilaisuuksissamme tavoittaa nyt kerralla  kattavamman joukon ravitsemisalan toimijoita”, Linnanmäki iloitsee.

***
Ammattikeittiöosaajat ry  on ravitsemisalan valtakunnallinen täydennyskoulutus-ja yhteistyöjärjestö. Jäseniä ravitsemisalan eri sektoreilta järjestössä on n. 1500 ja yritysjäseniä kolmisen kymmentä.

Yhdistys tuottaa vuosittain täydennyskoulutusseminaareja ja  paikallisyhdistykset alueellisia tapahtumia ja tapaamisia.

Ammattikeittiöosaajat ry  kohottaa  ruoan ja sen tekijöiden arvostusta hanketoiminnan ja positiivisen imagoviestinnän keinoin. Yhdistys julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää  jäsenlehteä AmmatikeittiöOsaajaa.


Kuvassa vasemmalta oikealle  Ammattikeittiöosaajat ry:n projektipäällikkö Virpi Kulomaa ja
toiminnanjohtaja Marjut Huhtala.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja, Marjut Huhtala
marjut.huhtala@amko.fi, p.050 341 3957


15.10.2014

Onko terveellinen, turvallinen ja kestävä lautasmalli mahdollista joukkoruokailussa?

THL:n joukkoruokailun seurannan ja kehittämisen johtoryhmän järjestämässä lokakuisessa seminaarissa pureuduttiin julkisen ruokapalvelun rooliin terveellisten ja kestävästi toteutettujen aterioiden tuottajana ja ravitsemussuositusten soveltajina. Suuri osa suomalaisista nauttii kodin ulkopuolella tuotetun aterian lähes päivittäin. Siksi ei ole yhdentekevää millaisia aterioiden ravintosisällöt ovat ja mitä ympäristövaikutuksia niiden valmistamisesta, syömisestä ja koko tuotantoketjusta koituu.

Lue lisää  seminaaripäivän pohdinnoista  Sanasoppaa- blogista:
http://www.amko.fi/blogi/terveys-turvallisuus-ja-kestavyys-samalla-lautasella/

Osa seminaarin esitysaineistoista on vapaasti luettavissa SlideSharesta: http://www.slideshare.net/THLfi/tag/ruokapalvelut-seminaari-2014.


 


19.09.2014

Nyt kisaamaan parhaasta juustojälkiruuasta!

Ruoka-alan ammattilaiset ja opiskelijat kutsutaan kehittämään herkullisia juustojälkiruokia kotimaisista juustoista. Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015 –kilpailu käynnistyy syyskuussa ja loppukilpailu järjestetään maaliskuussa Helsingissä.

Kilpailussa on omat sarjat opiskelijoille ja ammattilaisille. Opiskelijasarjassa suunnitellaan ja valmistetaan juustojälkiruokaa yksittäisannos ja ammattilaissarjassa suurkeittiöön. Jälkiruoka voidaan valmistaa yksilötyönä tai pienryhmissä. Loppukilpailussa asiantunteva raati arvostelee molempien sarjojen viisi finalistijälkiruokaa ulkonäön ja maun perusteella.

Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015 -kilpailun tarkoituksena on tuottaa uusia herkullisia juustojälkiruokaohjeita, lisätä ruoka-alan ammattilaisten ja opiskelijoiden kotimaisten juustojen tuntemusta sekä edistää suomalaisen juustokulttuurin kehittymistä.

Kilpailun järjestää Juustonvalmistajain Säätiö ja sen yhteistyökumppaneita ovat Ammattikeittiöosaajat, Suomen Keittiömestarit ja Ruokatieto Yhdistys.

Lisätietoja:

Linkistä aukeaa Kilpailuohjeet ja lisätiedot

Juustonvalmistajain Säätiö, asiamies Matti Tapaila:  matti.tapaila@hamk.fi
p. 050-574 5199)

Juusto_web.jpg
Kuva: Rodeo


18.09.2014

Ammattikeittiöosaajat ry:n uutiskirje 4/2014

Kenestä vuoden Ammattikeittiöosaaja?

Kuluvana vuonna yhdistyksemme täyttää 45-vuotta. Juhlavuoden kunniaksi valitsemme keskuudestamme vuoden 2014 Ammattikeittiöosaajan. Mikä olisi sinun ehdotuksesi tunnustuksen saajaksi? Ilmianna oma ehdokkaasi. Ohjeet löytyvät TÄSTÄ ESITTEESTÄ(pdf)

Uusin AmmattikeittiöOsaaja- jäsenlehti 
ilmestyi viime viikolla. Toivomme palautetta lehdestä! Voit myös ehdottaa juttuvinkkejä tai ilmoittautua itse kirjoittajaksi. Numerosta 3/2014 palautetta antaneiden kesken arvomme yhden osallistumispaikan syksyn juhlaseminaariin Helsingissä 12.11. Linkki palautesivulle:
http://www.amko.fi/jarjesto/jasenlehti/palaute-jaesenlehdestae/

Sanasoppaa-blogi avautunut!

Sanasoppaa- blogissa kirjoitamme ravitsemisalan hyvistä käytännöistä  ja otamme kantaa  ajankohtaisiin  (ruoka)ilmiöihin. Pohdimme työhyvinvointitekijöitä ja jaamme vinkkejä henkilökohtaisen hyvinvoinnin vaalimiseen. Kirjoitusten aiheet kumpuavat käytännön esimerkeistä, kuten hyvin järjestetystä kouluruokailusta.  Osassa kirjoituksia pohdimme ajan ilmiöitä laajemminkin mutta pilke silmäkulmassa.

Blogin kirjoittamisesta vastaavat Ammattikeittiöosaajien toimihenkilöt sekä vieraskirjoittajat ravitsemisalalta. Tekstejä on mahdollisuus kommentoida! Blogi löytyy Amkon kotisivuilta.

Pääset lukemaan ensimmäisen blogitekstin  tästä linkistä:
http://www.amko.fi/blogi/hei-me-kuvataan/

Syyskokous

Ammattikeittiöosaajat ry:n  Syyskokous pidetään ma  20.10.2014 klo 16.30 Valio Pitäjänmäellä osoitteessa Meijeritie 6, 00039 HKI.
Asialistalla muun muassa Amkon pääjohtokunnan kokoonpano vuodelle 2015. Tule vaikuttamaan valintoihin!

SYYSKOKOUKSEN ESITYSLISTA 

***
Syksyn koulutuspäivät

Muistatahan ilmoittautua syksyn seminaareihin.
Ohjelmat ja ilmoittautumisohjeet löydät Amkon koulutuspäiväsivulta:
http://www.amko.fi/koulutuspaivat/

Nähdään tapahtumissa!

 


05.09.2014

Kenestä vuoden 2014 Ammattikeittiöosaaja?

Juhlavuoden kunniaksi Ammattikeittiöosaajat ry haluaa palkita ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja kestävällä tavalla toimineen ruokapalvelualan aktiivin.

Kuka olisi sinun ehdotuksesi?

Tunnustuksen saajat kriteerit:

Kriteerit ( pdf)

Tunnustuksen saaja on vaikuttanut myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan.
Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti.

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Hän käyttäytyy kannustavasti kollegoitaan ja sidosryhmiään kohtaan ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta.

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä.

Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.

Lähetä oma ehdotuksesi kannustuspalkinnon saajaksi perusteluineen osoitteeseen:

info@amko.fi

Kirjoita viestin otsikoksi Ammattikeittiöosaaja 2014.

Valinta julkistetaan Ammattikeittiöosaajat ry:n 45-vuotisjuhlaseminaarissa marraskuussa 12.11.2014. Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

 


07.08.2014

Vastaa kyselyyn ravitsemisalan arvostustekijöistä!

Ruokapalvelutyön arvostus on kaikkien alalla toimijoiden yhteinen asia. Tämän kyselyn tavoitteena on kartoittaa jäseniemme tuoreita näkemyksiä ravitsemisalan arvostustekijöistä sekä kerätä ideoita Ammattikeittiöosaajat ry:n koordinoiman imagokampanjan jatkotoimiksi.

 Kysely toteutetaan Satu Almgrénin Mikkelin ammattikorkeakoulussa suorittamien YAMK –restonomi -opintojen opinnäytetyönä. Toimeksiantajana on Ammattikeittiöosaajat ry.

Tulokset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisen vastaajan henkilöllisyyttä käsitellä julkisesti. Vastauksesi on tärkeä ammattialan tunnettuuden, vetovoimaisuuden ja arvostuksen kehittämiseksi.

Voit vastata kyselyyn klikkaamalla alla olevaa kyselylinkkiä. Aikaa kyselylomakkeen täyttöön menee noin 10–15 minuuttia.

Linkki kyselyyn:

https://www.webropolsurveys.com/S/328AFBA673B52386.par

Vastausaika päättyy maanantaina 18.8.2014 klo 16.00.

Lisätietoja sekä yhteistyöstä etukäteen kiittäen!

Satu Almgrén, p. 0400 -804 006

satu.almgren@edu.mamk.fi


24.06.2014

Heinon Tukkumessut 2.- 3.9.2014

Ammattikeittiöosaajat on mukana Heinon Tukkumessuilla Helsingin Messukeskuksessa 2.- 3.9.2014. Lisätietoa tapahtumasta löydät Heinon Tukkumessujen omilta sivuilta:

http://heinonmessut.fi/

 

 

 

 


23.06.2014

Tilaa ennakkoon Koulumaitopäivän materiaaleja

24.9.2014 vietettävän Koulumaitopäivän materiaaleja on tilattavissa ennakkoon 1.8 mennessä.

Lue lisää tiedotteista:

TIEDOTE SUOMEKSI

TIEDOTE RUOTSIKSI


27.05.2014

Kysely Oivasta

Elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä Oiva on ollut käytössä runsaan vuoden verran. Oheisella Eviran kyselyllä kartoitetaan mielipiteitä Oivasta sen jatkokehittelyä ajatellen. Kyselyyn toivotaan vastauksia toimipaikkakohtaisesti ja kysymykset on laadittu toimipaikan näkökulmasta. Vastausaikaa on 15.6.2014 saakka.

 

Oiva-kysely, suomenkielinen versio:
https://www.webropolsurveys.com/S/BE06EB16E876FC83.par

 

Ruotsinkielinen versio: 

https://www.webropolsurveys.com/S/6BF0F79AD7E5D127.par

 


23.05.2014

Ilmianna v.2014 ammattikeittiöosaaja!

Juhlavuoden kunniaksi Ammattikeittiöosaajat ry haluaa palkita ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja kestävällä tavalla toimineen ruokapalvelualan aktiivin.

Tunnustuksen saajat kriteerit:

Tunnustuksen saaja on vaikuttanut myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan. 

Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti. 

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet. 

Hän käyttäytyy kannustavasti kollegoitaan ja sidosryhmiään kohtaan ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta. 

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä.

Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.

Lähetä oma ehdotuksesi kannustuspalkinnon saajaksi perusteluineen  30.9.2014 mennessä osoitteeseen:

info@amko.fi

Kirjoita viestin otsikoksi Ammattikeittiöosaaja 2014.

Valinta julkistetaan Ammattikeittiöosaajat ry:n 45-vuotisjuhlaseminaarissa marraskuussa 12.11.2014. Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Lisätiedot:
marjut.huhtala@amko.fi
p.050 341 3957

 


25.03.2014

Monta hyvää syytä osallistua Ammattilaisseminaariin 9.-10.4.2014!

Voit päivittää tietosi ajankohtaisaiheista, samalla  tapaat kollegoita ja verkostoidut!

Teemoina:
Uudet ravitsemussositukset/ Miten Suomi syö?
Asiakaspalvelun myytit ja todellisuus
Älyruoka
Kuntien palvelutuotannon murros
Työyhteisön muutostilanteet
Työ ja 7 kuolemansyntiä

Puhujina muun muassa:

Marja Salminen, Olli Hietanen, Tuulia Pelli, Juha Arikoski ja Jaakko Heinimäki

Järjestäjät: Ammattikeittiöosaajat ry, Kuntaruokailun asiantuntijat ry
Paikka: Scandic Continental, Mannerheimintie 46,
00260 Helsinki, kokoustila Ambassador 1

Ohjelma ( pdf-muodossa)

ILMOITTAUDU

***
HUOM!

9.4.2014 koulutuspäivän päätteeksi  klo 16.00 alkaen Ammattikeittiöosaajat ry:n  sääntömääräinen KEVÄTKOKOUS

ESITYSLISTA


11.03.2014

Ammattikeittiöosaajat mukana Gastro-messuilla 19.-21.3.2014

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Gastro- messuilla Helsingin Messukeskuksessa 19 -21.3.2014 maa-ja metsätalousministeriön Laatuketju-osastolla ( nro 7e21).  Gastrossa pääset tutustumaan mahtavaan määrään messupisteitä  sekä  kuuntelemaan ajankohtaisia luentoja ja tietoiskuja. Laatuketju-osaston teemana on vastuullinen ruokalistasuunnittelu.   Tule tapaamaan  Ammattikeittiöosaajat ry:n  toimihenkilöitä  Laatuketjun messupisteelle!

Gastro-messut ovat HoReCa-alan ammattilaisten suurin messutapahtuma Suomessa.  Sisäänpääsy ainoastaan HoReCa-alan ammattilaisille kutsukortilla tai  lunastamalla pääsylippu.
Ruuhkan välttämiseksi  kävijöitä suositellaan rekisteröitymään messuosallistujiksi  ennakkoon  ( lisätiedot löytyvät gastro.fi-sivuilta):

http://www.messukeskus.com/Sites1/Gastro/Sivut/default.aspx

Samaan aikaan Gastron kanssa:
ViiniExpo 20.-22.3.2014

ViiniExpo on auki alkoholikaupan ammattilaisille. ViiniExpon yhteydessä vietetään viinin ystävän päivää, jolloin ViiniExpoon voi tutustua maksamalla 16 € pääsymaksun.


10.03.2014

Kysely ammattikeittiöiden tuotantotavoista

Hyödynnättekö ateriapalveluissanne useampaa kuin yhtä tuotantotapaa? Nyt teillä on mahdollisuus jakaa kokemuksenne ja osaamisenne eri tuotantotavoista kyselyn kautta. Kysely on suunnattu julkisen sektorin ateriapalvelutuottajille, jotka toimivat ruoanvalmistuksen parissa, esimiestehtävissä tai alan johto- ja asiantuntijatehtävissä.

Kysely toteutetaan osana Lapin ammattikorkeakoulun restonomi(AMK)- opinnoissa tehtävää opinnäytetyötä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään opinnäytetyön raportoinnissa, joka julkaistaan myöhemmin kaikkien alan toimijoiden nähtäväksi ja hyödynnettäväksi. Toimeksiantajana opinnäytetyössä toimii Liikelaitos Oulun Serviisi. Kyselyn vastaukset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisen vastaajan henkilöllisyyttä käsitellä julkisesti. Vastauksenne on tärkeä, jotta saamme uutta tietoa eri tuotantotavoista ja alan toimijoiden asiantuntemusta jaettua.

Kyselyyn voit vastata klikkaamalla alla olevaa  kyselylinkkiä. Aikaa kyselylomakkeen täyttöön menee noin 10–15 minuuttia.

Vastausaika päättyy keskiviikkona 19.3.2014, jonka jälkeen vastanneiden kesken arvotaan 40 € arvoinen ravintola-lahjakortti.

Kiitos arvokkaista vastauksistanne!

Kyselyn on laatinut restonomiopiskelija Mira Sarre Lapin ammattikorkeakoulusta

Linkki kyselyyn:

https://www.webropolsurveys.com/S/CCEC815BE74CA0B2.par

 


26.02.2014

Elintarviketietoasetus lausuntokierroksella 

Maa-ja metsätalousministeriössä laadittu uusi elintarviketietoasetus-luonnos on parhaillaan lausuntokierrksella. Lausunnolla olevan asetusehdotuksen mukaan vähittäismyyntipaikassa pakkaamattomasta elintarvikkeesta olisi loppukuluttajalle ilmoitettava elintarvikkeen nimi, elintarvikkeen ainesosat, alkuperämaa samassa laajuudessa kuin valmiiksi pakatuista elintarvikkeista sekä tarvittavat käyttö-ja säilytysohjeet. Ravintosisällön osalta vähittäismyyntipaikassa tulisi ilmoittaa pakkaamattomista juustoista, makkaroista ja lihaleikkeleistä rasvan ja suolan määrä sekä ruokaleivistä suolan määrä.

Myös Ammattikeittiöosaajat ry:ltä on pyydetty lausuntoa elintarviketietoasetuksesta pakkaamattomien elintarvikkeiden tietojen ja alkuperämaan  ilmoittamisesta kuluttajille/ asiakkaille.

Lausunnon laatimista varten pyydämme kommenttejanne keskitetysti toiminnanjohtajan s-postiin: marjut.huhtala@amko.fi  10.3  mennessä.  Näin ehdimme koota yhteisen lausuntomme maa-ja metsätalousministeriöön 14.3.2014 mennessä.

Terveisin,

Ammattikeittiöosaajat ry:n  johtokunta

***

LAUSUNTOPYYNTÖ

ELINTARVIKETIETOASETUS-LUONNOS

 


19.02.2014

EkoCentrian KeHa-hankkeen tuottajatapaaminen Helsingissä 7.3.2014

EkoCentrian KeHa-hankkeessa järjestetään  tuottajatapaamisia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa ja edistetään  lähi- ja luomuruoan käyttöä ammattikeittiöissä. Ruuan tuottajille on mahdollisuus esitellä omia tuotteitaan julkisien puolen ruokapalveluille sekä tukkutoimijoille. 7.3 tapaamisen järjestävät yhdessä Espoo Catering Oy, ISS-Ruokailupalvelut ja MTK ry.

Kts. koko OHJELMA TÄSTÄ


12.02.2014

Syö hyvää!

Syö hyvää on Kuluttajaliiton ja yli kahdenkymmenen kumppanin hanke, joka pohjautuu tammikuussa julkaistuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Suositusten soveltaminen on hankkeen keskiössä: tavoitteena on, että moni löytäisi vastauksia omiin pohdintoihinsa ruokavalinnoista ja ymmärtäisi terveellisen ruokavalion koostamisen perusedellytykset ja haasteet. Hankkeella pyritään myös vahvistamaan ruoka-alan ammattilaisten ravitsemustietämystä ja taitoja viedä tätä tietoa käytäntöön.

Hankkeessa tapahtuu paljon. Helmikuun lopulla alkaa koulutuskierros hankekumppaneiden paikallisyhdistyksiin ympäri Suomen. Näissä työpajamuotoisissa koulutuksissa pohditaan yhdessä ravitsemussuosituksia ja sitä miten ne voidaan viedä käytäntöön. Hankkeen verkkosivuilta osoitteesta www.syohyvaa.fi löytyy artikkeleita sekä kuluttajille, että ammattilaisille, materiaalipankki, videoita ja blogi. Kevään aikana sivuilla aukeaa yli tuhat tuotetta kattava tuotevertailusivusto. Sivuilla voi vertailla eri tuotteiden ravintoarvoja ja muita ominaisuuksia helposti. Sivuilta löytyy myös hankkeen kumppanit. Parin kuukauden välein nostetaan esille erilaisia teemoja, joista tuotetaan materiaalia verkkosivuille. Hankkeessa vieraillaan myös kuluttaja- ja ammattimessuilla.

Kuluttajaliitto koordinoi hanketta ja tuottaa hankkeen sisällöt. Osa hankekumppaneista toteuttaa omia alahankkeitaan ja osa toimii viestintäkumppaneita. Yhdessä tavoitamme mahdollisimman laajasti kaiken ikäisiä kuluttajia ja ammattilaisia.

 KL-SH-Logo-1-rgb-Web_banneri.JPG

Hanke on nelivuotinen (2013-2016) ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Se löytyy myös Facebookista www.facebook.com/syohyvaa ja twitteristä tunnuksella @syohyvaa.