Ajankohtaista

24.06.2014

Heinon Tukkumessut 2.- 3.9.2014

Ammattikeittiöosaajat on mukana Heinon Tukkumessuilla Helsingin Messukeskuksessa 2.- 3.9.2014. Lisätietoa tapahtumasta löydät Heinon Tukkumessujen omilta sivuilta:

http://heinonmessut.fi/

 

 

 

 


23.06.2014

Tilaa ennakkoon Koulumaitopäivän materiaaleja

24.9.2014 vietettävän Koulumaitopäivän materiaaleja on tilattavissa ennakkoon 1.8 mennessä.

Lue lisää tiedotteista:

TIEDOTE SUOMEKSI

TIEDOTE RUOTSIKSI


27.05.2014

Kysely Oivasta

Elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä Oiva on ollut käytössä runsaan vuoden verran. Oheisella Eviran kyselyllä kartoitetaan mielipiteitä Oivasta sen jatkokehittelyä ajatellen. Kyselyyn toivotaan vastauksia toimipaikkakohtaisesti ja kysymykset on laadittu toimipaikan näkökulmasta. Vastausaikaa on 15.6.2014 saakka.

 

Oiva-kysely, suomenkielinen versio:
https://www.webropolsurveys.com/S/BE06EB16E876FC83.par

 

Ruotsinkielinen versio: 

https://www.webropolsurveys.com/S/6BF0F79AD7E5D127.par

 


23.05.2014

Ilmianna v.2014 ammattikeittiöosaaja!

Juhlavuoden kunniaksi Ammattikeittiöosaajat ry haluaa palkita ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja kestävällä tavalla toimineen ruokapalvelualan aktiivin.

Tunnustuksen saajat kriteerit:

Tunnustuksen saaja on vaikuttanut myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan. 

Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti. 

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet. 

Hän käyttäytyy kannustavasti kollegoitaan ja sidosryhmiään kohtaan ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta. 

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä.

Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.

Lähetä oma ehdotuksesi kannustuspalkinnon saajaksi perusteluineen  30.9.2014 mennessä osoitteeseen:

info@amko.fi

Kirjoita viestin otsikoksi Ammattikeittiöosaaja 2014.

Valinta julkistetaan Ammattikeittiöosaajat ry:n 45-vuotisjuhlaseminaarissa marraskuussa 12.11.2014. Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Lisätiedot:
marjut.huhtala@amko.fi
p.050 341 3957

 


25.03.2014

Monta hyvää syytä osallistua Ammattilaisseminaariin 9.-10.4.2014!

Voit päivittää tietosi ajankohtaisaiheista, samalla  tapaat kollegoita ja verkostoidut!

Teemoina:
Uudet ravitsemussositukset/ Miten Suomi syö?
Asiakaspalvelun myytit ja todellisuus
Älyruoka
Kuntien palvelutuotannon murros
Työyhteisön muutostilanteet
Työ ja 7 kuolemansyntiä

Puhujina muun muassa:

Marja Salminen, Olli Hietanen, Tuulia Pelli, Juha Arikoski ja Jaakko Heinimäki

Järjestäjät: Ammattikeittiöosaajat ry, Kuntaruokailun asiantuntijat ry
Paikka: Scandic Continental, Mannerheimintie 46,
00260 Helsinki, kokoustila Ambassador 1

Ohjelma ( pdf-muodossa)

ILMOITTAUDU

***
HUOM!

9.4.2014 koulutuspäivän päätteeksi  klo 16.00 alkaen Ammattikeittiöosaajat ry:n  sääntömääräinen KEVÄTKOKOUS

ESITYSLISTA


11.03.2014

Ammattikeittiöosaajat mukana Gastro-messuilla 19.-21.3.2014

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Gastro- messuilla Helsingin Messukeskuksessa 19 -21.3.2014 maa-ja metsätalousministeriön Laatuketju-osastolla ( nro 7e21).  Gastrossa pääset tutustumaan mahtavaan määrään messupisteitä  sekä  kuuntelemaan ajankohtaisia luentoja ja tietoiskuja. Laatuketju-osaston teemana on vastuullinen ruokalistasuunnittelu.   Tule tapaamaan  Ammattikeittiöosaajat ry:n  toimihenkilöitä  Laatuketjun messupisteelle!

Gastro-messut ovat HoReCa-alan ammattilaisten suurin messutapahtuma Suomessa.  Sisäänpääsy ainoastaan HoReCa-alan ammattilaisille kutsukortilla tai  lunastamalla pääsylippu.
Ruuhkan välttämiseksi  kävijöitä suositellaan rekisteröitymään messuosallistujiksi  ennakkoon  ( lisätiedot löytyvät gastro.fi-sivuilta):

http://www.messukeskus.com/Sites1/Gastro/Sivut/default.aspx

Samaan aikaan Gastron kanssa:
ViiniExpo 20.-22.3.2014

ViiniExpo on auki alkoholikaupan ammattilaisille. ViiniExpon yhteydessä vietetään viinin ystävän päivää, jolloin ViiniExpoon voi tutustua maksamalla 16 € pääsymaksun.


10.03.2014

Kysely ammattikeittiöiden tuotantotavoista

Hyödynnättekö ateriapalveluissanne useampaa kuin yhtä tuotantotapaa? Nyt teillä on mahdollisuus jakaa kokemuksenne ja osaamisenne eri tuotantotavoista kyselyn kautta. Kysely on suunnattu julkisen sektorin ateriapalvelutuottajille, jotka toimivat ruoanvalmistuksen parissa, esimiestehtävissä tai alan johto- ja asiantuntijatehtävissä.

Kysely toteutetaan osana Lapin ammattikorkeakoulun restonomi(AMK)- opinnoissa tehtävää opinnäytetyötä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään opinnäytetyön raportoinnissa, joka julkaistaan myöhemmin kaikkien alan toimijoiden nähtäväksi ja hyödynnettäväksi. Toimeksiantajana opinnäytetyössä toimii Liikelaitos Oulun Serviisi. Kyselyn vastaukset käsitellään luottamuksellisesti eikä yksittäisen vastaajan henkilöllisyyttä käsitellä julkisesti. Vastauksenne on tärkeä, jotta saamme uutta tietoa eri tuotantotavoista ja alan toimijoiden asiantuntemusta jaettua.

Kyselyyn voit vastata klikkaamalla alla olevaa  kyselylinkkiä. Aikaa kyselylomakkeen täyttöön menee noin 10–15 minuuttia.

Vastausaika päättyy keskiviikkona 19.3.2014, jonka jälkeen vastanneiden kesken arvotaan 40 € arvoinen ravintola-lahjakortti.

Kiitos arvokkaista vastauksistanne!

Kyselyn on laatinut restonomiopiskelija Mira Sarre Lapin ammattikorkeakoulusta

Linkki kyselyyn:

https://www.webropolsurveys.com/S/CCEC815BE74CA0B2.par

 


26.02.2014

Elintarviketietoasetus lausuntokierroksella 

Maa-ja metsätalousministeriössä laadittu uusi elintarviketietoasetus-luonnos on parhaillaan lausuntokierrksella. Lausunnolla olevan asetusehdotuksen mukaan vähittäismyyntipaikassa pakkaamattomasta elintarvikkeesta olisi loppukuluttajalle ilmoitettava elintarvikkeen nimi, elintarvikkeen ainesosat, alkuperämaa samassa laajuudessa kuin valmiiksi pakatuista elintarvikkeista sekä tarvittavat käyttö-ja säilytysohjeet. Ravintosisällön osalta vähittäismyyntipaikassa tulisi ilmoittaa pakkaamattomista juustoista, makkaroista ja lihaleikkeleistä rasvan ja suolan määrä sekä ruokaleivistä suolan määrä.

Myös Ammattikeittiöosaajat ry:ltä on pyydetty lausuntoa elintarviketietoasetuksesta pakkaamattomien elintarvikkeiden tietojen ja alkuperämaan  ilmoittamisesta kuluttajille/ asiakkaille.

Lausunnon laatimista varten pyydämme kommenttejanne keskitetysti toiminnanjohtajan s-postiin: marjut.huhtala@amko.fi  10.3  mennessä.  Näin ehdimme koota yhteisen lausuntomme maa-ja metsätalousministeriöön 14.3.2014 mennessä.

Terveisin,

Ammattikeittiöosaajat ry:n  johtokunta

***

LAUSUNTOPYYNTÖ

ELINTARVIKETIETOASETUS-LUONNOS

 


19.02.2014

EkoCentrian KeHa-hankkeen tuottajatapaaminen Helsingissä 7.3.2014

EkoCentrian KeHa-hankkeessa järjestetään  tuottajatapaamisia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa ja edistetään  lähi- ja luomuruoan käyttöä ammattikeittiöissä. Ruuan tuottajille on mahdollisuus esitellä omia tuotteitaan julkisien puolen ruokapalveluille sekä tukkutoimijoille. 7.3 tapaamisen järjestävät yhdessä Espoo Catering Oy, ISS-Ruokailupalvelut ja MTK ry.

Kts. koko OHJELMA TÄSTÄ


12.02.2014

Syö hyvää!

Syö hyvää on Kuluttajaliiton ja yli kahdenkymmenen kumppanin hanke, joka pohjautuu tammikuussa julkaistuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Suositusten soveltaminen on hankkeen keskiössä: tavoitteena on, että moni löytäisi vastauksia omiin pohdintoihinsa ruokavalinnoista ja ymmärtäisi terveellisen ruokavalion koostamisen perusedellytykset ja haasteet. Hankkeella pyritään myös vahvistamaan ruoka-alan ammattilaisten ravitsemustietämystä ja taitoja viedä tätä tietoa käytäntöön.

Hankkeessa tapahtuu paljon. Helmikuun lopulla alkaa koulutuskierros hankekumppaneiden paikallisyhdistyksiin ympäri Suomen. Näissä työpajamuotoisissa koulutuksissa pohditaan yhdessä ravitsemussuosituksia ja sitä miten ne voidaan viedä käytäntöön. Hankkeen verkkosivuilta osoitteesta www.syohyvaa.fi löytyy artikkeleita sekä kuluttajille, että ammattilaisille, materiaalipankki, videoita ja blogi. Kevään aikana sivuilla aukeaa yli tuhat tuotetta kattava tuotevertailusivusto. Sivuilla voi vertailla eri tuotteiden ravintoarvoja ja muita ominaisuuksia helposti. Sivuilta löytyy myös hankkeen kumppanit. Parin kuukauden välein nostetaan esille erilaisia teemoja, joista tuotetaan materiaalia verkkosivuille. Hankkeessa vieraillaan myös kuluttaja- ja ammattimessuilla.

Kuluttajaliitto koordinoi hanketta ja tuottaa hankkeen sisällöt. Osa hankekumppaneista toteuttaa omia alahankkeitaan ja osa toimii viestintäkumppaneita. Yhdessä tavoitamme mahdollisimman laajasti kaiken ikäisiä kuluttajia ja ammattilaisia.

 KL-SH-Logo-1-rgb-Web_banneri.JPG

Hanke on nelivuotinen (2013-2016) ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Se löytyy myös Facebookista www.facebook.com/syohyvaa ja twitteristä tunnuksella @syohyvaa.


03.02.2014

Osallistu sesonkiruokaohjekilpailuun!

EkoCentria ja MTK järjestävät sesonkiaiheisen ruokaohjekilpailun. Osallistu ja voita! Voittajat julkistetaan Gastro-messuilla ke 19.3.  Tarkemmat ohjeet liitteenä olevassa kilpailukutsussa.

Kilpailuun osallistuvat ruokaohjeet tulee lähettää viim. 28.2. osoitteeseen ekocentria@sakky.fi

Lisätietoja kilpailusta Anu Arolaakso, EkoCentria (044 7854048, anu.arolaakso(at)sakky.fi)

Ja KILPAILUESITTEESTÄ

sesonkiruoka_web.JPG

 

Kehitä aivan uusi ruokaohje tai muokkaa jo olemassa olevaa. Ohjeessa tulee hyödyntää kotimaisia sesonkiraaka-aineita.


30.01.2014

Kouluruokadiplomi on edelleen haettavissa

Ammattikeittiöosaajat ry:n lanseeraama Kouluruokadiplomi on edelleen haettavissa. Diplomin läpäisevissä kouluissa huolehditaan kasvatuksellisesti, ravitsemuksellisesti ja ekologisesti kestävästä kouluruokailusta. Kouluruokadiplomin saadakseen koulun on täytettävä 45-kohtaisesta kysymyspatteristosta 85% oikein. Diplomia ei voi yksin hakea koulun tai kunnan ruokapalvelu, vaan sen avulla sitoutetaan koulujen henkilöstö rehtoria myöten miettimään kouluruokailun hyviä käytänteitä.

Parhaimmillaan kouluruokadiplomi synnyttää kouluissa ”joukkohengen” kouluruokailun edelleen kehittämiseksi ja poikii uusia hyviä ruokailukäytänteitä. Ensimmäiset Kouluruokadiplomit olivat haettavissa helmikuussa 2013 ja tähän mennessä diplomin on ansainnut 80 koulua. Kouluruokadiplomia haetaan sivustolta kouluruokadiplomi.fi, mistä löytyy kysymysten lisäksi taustatietoa kouluruokailusta.  Kysymyspatteristo on ruotsinnettu,  samoin diplomin keskeiset hakuperiaatteet.

Diplomin toimituksesta peritään muodollinen maksu

Kouluruokadiplomi-käytäntö  on rakennettu maa-ja metsätalousministeriön Laatuketju- hankeavustuksella.  Ministeriön avustuksia ei jatkossa ole haettavissa hankkeen ylläpitokustannuksiin, joten kouluruokadiplomista aiheutuvat välilliset ja välittömät kustannukset tulevat  hanketta koordinoivan  tahon maksettavaksi ( Ammattikeittiöosaajat ry:n).

Diplomin toimituksen koulukohtainen maksu on 54 euroa vuonna 2014 haettavien diplomien osalta.

Välilliset ja välilliset kustannukset koostuvat diplomin painatus- ja postitustyöstä sekä diplomikäytännön ylläpitämisestä aiheutuvista laskennallisista työaikakustannuksista ( ansaittujen diplomien  käsittely ja satunnaisarviointi sekä  diplomisivuston ajan tasalla pitäminen ).

Lisätietoja diplomin hakemisesta:

Kts. Kouluruokadiplomi.fi

 


23.01.2014

Uudet ravitsemussuositukset julkaistu

Ravitsemussuositusten päälinjoissa ei tapahtunut  suuria muutoksia. Uutena asiana suosituksissa otetaan nyt kantaa ravinnon  ympäristövaikutuksiin ja annetaan ohjeita viikoittaisista minimiliikuntamääristä. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelhomin mukaan suositukset eivät ole yksilöllisiä määräyksiä vaan enemmänkin kansalaisten enemmistöä koskevia terveyspoliittisia tavoitteita. ” Ei tarvitse syödä täydellisesti voidakseen riittävän hyvin”, Fogelholm painottaa.  

Ravintoainetasollakaan suosituksiin ei isoja muutoksia tullut. Rasvaa voi suositusten mukaan ruokavaliossa olla entistä enemmän kunhan se on laadultaan pehmeää rasvaa, suolan saantisuositusta on puolestaan edelleen tiukennettu. ” Ravitsemustiede on kohtuutiedettä”, sanoo pohjoismaisten suositusten laadintatyöryhmässä mukana ollut  apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. Hän on huolissaan  suomalaisten viimeaikaisesta hiilihydraattikammosta:
” Hiilihydraatteja on karsittu väärällä tavalla; täysjyväviljan käyttöä on vähennetty ja tätä korvattu sokeripitoisilla tuotteilla.”

Pelkistetysti uusia  suosituksia  voidaan kuvata lisää- poista-periaatteella. Ruokavaliossamme tulisi lisätä täysjyväviljan, kasviöljyjen ( myös margariinin muodossa), kalan ja merenelävien , kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä sekä hyvää rasvaa sisältävien pähkinöiden, manteleiden ja siementen käyttöä. Välttää tai vähentää tulisi suolan, lisätyn sokerin, punaisen lihan ja lihatuotteiden sekä alkoholin käyttöä.

Suositukset uusitaan joka kahdeksas vuosi pitkän  pohjoismaisen suunnitteluprosessin tuloksena.  Tietopaketti uusista suosituksista on luettavissa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan www-sivuilta.

Uudet suositukset ( pdf)

lautasmalli_teksteilla.jpg

Uusi lautasmalli

Linkki VRN:n sivuille:

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/suomalaiset+ravitsemussuositukset


09.01.2014

Ammattikeittiöosaajat ry:n uutiskirje 1/2014

Onnellista Uutta Vuotta ammattikeittiöosaajat!

 

Toivottavasti koet järjestömme omaksesi myös alkaneena vuonna.

Muistathan varmistaa  jo nyt osallistumisesi kevään Ammattilaisseminaariin  9.-10.4.2014 Helsingissä. Tarjolla edullista ja ajankohtaista  täydennyskoulutusta ravitsemisalan esimiehille, opettajille  ja ammattilaisille. Myös ei-jäsenet voivat osallistua. Tällä kertaa kutsumme mukaan myös Kuntaruokailun asiantuntijat ry:n jäsenet!

Teemoina: uudet suomalaiset ravitsemussuositukset, onnistunut asiakaspalvelu, asiakaspalvelun myytit ja todellisuus, tulevaisuuden ruokaskenaariot,  työyhteisöjen muutostilanteet

Päivien ohjelmasivut:
http://www.amko.fi/koulutuspaivat/

***

Muutoksia Kouluruokadiplomin hakemisessa

Vielä kerran Onnittelut Kouluruokadiplomin vuonna 2013 ansainneille kouluille!
Diplomihankkeemme jatkuu tänäkin vuonna, mutta nyt ilman maa-ja metsätalousministeriön valtionavustusta.

Jatkossa diplomin  toimittamisesta peritään muodollinen, diplomin toimittamisen ja painatuksen välittömiä kustannuksia sekä  diplomikäytännön  ylläpitoa kattava toimitusmaksu.  Hinta vahvistetaan uusille diplomin saajille tammikuun  2014 loppuun mennessä. Arviolta diplomin toimitusmaksuksi per koulu muodostuu 55-60 euroa. Diplomi on voimassa 3 vuotta, jonka jälkeen se on uusittava ( uusintamaksu on myös muodollinen).

***

Jäsenlehden ilme  uudistuu 

AmmattikeittiöOsaaja-jäsenlehtemme saa tänä vuonna entistä raikkaamman ulkoasun jo heti ensimmäisestä, helmikuun numerosta alkaen. Jos haluat olla mukana vaikuttamassa lehden juttusisältöihin , ota rohkeasti yhteyttä toiminnanjohtajaan! 

Otamme mieluusti vastaan juttuideoita ja jopa valmiita tekstejä.

****
Muistahan myös alueelliset tapahtumaillat.  Osallistu ja houkuttele kollegasikin mukaan!

Nähdään tapahtumissa!

t.Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja

marjut.huhtala@amko.fi

 


16.12.2013

Uusi lähiruoka-opas kannustaa julkisia keittiöitä tarjoamaan paikallista ruokaa asiakkailleen

Lähde: EkoCentria, 11.12.2013

Uusi opas Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille –perusteluja ja ohjeita hankintoihin on julkaistu ja saatavana oheisesta linkistä: http://flash.kunnat.net/2013/lahiruoka/#2

Lähis-opas auttaa tekemään ja toteuttamaan yhteistyössä hyviä päätöksiä oman alueenne lähiruokaketjun hyväksi. Se on tarkoitettu laajalle kohderyhmälle: valtakunnallisille ja kunnallisille päättäjille, kaiken kokoisille elintarvikeyrityksille ja julkisen sektorin ammattikeittiöiden sekä hankintayksiköiden elintarvikehankinnoista vastaaville. Oppaan avulla myös kaikki kuntalaiset pääsevät tutustumaan julkisen sektorin ruokapalveluihin ja elintarvikeketjun muihin toimijoihin sekä löytämään sitä kautta omia vaikutusmahdollisuuksiaan.

Oppaassa on kuvattu lähiruoan hankinnan toteutusta ja koottu hyviä esimerkkejä ympäri Suomea tehdyistä hankintatavoista. Lisäksi on perusteltu, miksi hankintayksiköissä tulisi käyttää lähiruokaa sekä annettu esimerkkejä hankintakriteereistä ja kannustettu uusien pohtimiseen.

Opasta täydennetään kevään 2014 aikana. Anna oppaan laatijoille ehdotuksia lähiruokahankinnan asioista, joita oppaaseen voisi vielä lisätä. Otamme myös vastaan teidän omia hyviä käytänteitänne jokaiselle jaettavaksi.

Yhteydenotot: sari.vaananen@sakky.fi tai christell.astrom@kuntaliitto.fi

 


26.11.2013

Työkaluviuhka ravitsemisalalle

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda  koordinoi hanketta, jossa tuotetaan selkokielisiä työkaluviuhkoja  eri toimialoille muun muassa maahanmuuttajien, opiskelijoiden, opettajien ja valmentajien käyttöön.

Nyt on tekeillä Työkaluviuhka ravitsemisalalle/ ammattikeittiöille. Viuhkassa kuvataan toimialan tärkeimmät  työkalut ja laitteet kuvin ja sanoin ( seitsemällä kielellä).

KTS. ESITE

Viuhkassa kuvataan myös  työturvallisuus-ja ergonomia-asioita. Viuhka on helppo kuljettaa mukana työnteon lomassa.

Keväällä 2014 valmistuvasta  Ammattikeittiöalan työkaluviuhkasta on mahdollisuus tehdä ennakkotilauksia. Viuhka on  erittäin  hyvä perehdyttämisen työkalu ammattikeittiöalan tuotantotehtävissä toimiville.

Lisätietoja ennakkotilaamiseen liittyen yms. saa Keudasta Kristina Tuori-Nymanilta :

kristina.tuori-nyman@keuda.fi


18.11.2013

Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenkysely 

Vastaa jäsenkyselyyn ja vaikuta järjestömme toiminnan kehittämiseen. Kyselyn on laatinut joukko Laurea ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoita osana palvelujen tuottamiseen liittyvää opintokokonaisuutta. Erityisesti kyselyssä halutaan saada selville jäsentemme mielipiteitä aluetilaisuuksista. Vastausaikaa on 24.11.2013 saakka.

Kyselyn tuloksista saat tietoa joulukuun puolessa välissä näillä sivuilla.

KIITOS vastanneille!

palaute_sivut_.jpg


11.10.2013

Ammattikeittiöosaajat ry:n sääntömääräinen syyskokous 

järjestetään Helsingissä Taitotalolla 24.10.2013 klo 16.15.
Osoite: Valimotie 8, 00380 HKI
Kts. ESITYSLISTA


08.10.2013

Ammattikeittiöosaajien Kouluruokadiplomi-hanke sai Vuoden Ravitsemusteko-tunnustuksen 

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry on valinnut Kouluruokadiplomi-hankkeen Ravitsemusteoksi 2013. Hanke palkittiin ansioistaan tehdä kouluruokailun merkitystä näkyväksi ja juurruttaa valtakunnallista kouluruokailusuositusta käytäntöön. Valinta julkistettiin Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 07.10. Helsingissä.

Ammattikeittiöosaajat ry myöntää diplomin mallikkaasti kouluruokailua toteuttavilla kouluravintoloille. Koulut voivat hakea kouluruokadiplomia turvallisesti, ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun tuottamisesta. Lisäksi diplomin myöntämisessä otetaan huomioon kouluravintoloiden hyvä yhteistyökyky ja muutosvalmiuserilaisten asiakkaiden palvelemiseen.

Diplomin myöntämiskriteeristönä laaja kysymyssarja

Kouluruokadiplomin hakemiseen on luotu laaja kysymyssarja. Kysymyssarja on samalla kriteeristö, jonka avulla voi testata kouluruokailutilanteen valtakunnallista tasalaatuisuutta ja hyvien käytänteiden toteutumista. Kriteeristössä ovat mukana mm. ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokalista, inhimilliset ruokailuajat, ruokailutilojen viihtyisyys sekä terveellisyys- ja makukriteerien huomioiminen elintarvikkeiden hankinnassa. Diplomin suorittaminen perustuu toimipaikan itsearviointiin, mutta osa diplomin ansainneista kouluista tarkastetaan vuosittain satunnaiskäynnein.

 sivulle_web.jpg

Kuvassa vasemmalta oikealle: hankkeen projektityöntekijä Pirjo Alanko, Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnanjohtaja  Marjut Huhtala, hankkeen projektihenkilö ( v. 2012) Virpi Kulomaa sekä Ammattikeittiöosaajien puheenjohtaja Toini Linnanmäki.

Diplomin on tähän mennessä saanut 30 kouluravintolaa. ”Diplomi on ollut haettavissa vasta alkuvuodesta 2013 lähtien, minkä vuoksi odotamme luvun moninkymmenkertaistuvan”, selvittää Ammattikeittiöosajat ry:n toiminnanjohtaja Marjut Huhtala. ”Diplomikouluissa olemme todenneet kouluruuan ja sen tekijöiden arvostuksen olevan huippuluokkaa. Suomalainen innovaatio, maksuton kouluruokailu, ei ole itsestäänselvyys, vaan sen tekijöillä on kasvot ja taustalla vankka ruokaosaaminen.”

Ravitsemusteko palkitaan joka toinen vuosi

Ravitsemusterapeuttien yhdistys julkistaa vuorovuosin joko Ravitsemusteon, jolla on edistetty hyvää ravitsemusta tai ravitsemushoitoa tai Ravitsemusvaikuttajan eli henkilön, joka on toiminnallaan ansainnut Ravitsemusvaikuttaja-tittelin. Molemmat valinnat tehdään yhdistyksen jäseniltä tulleista ehdotuksista.

Lisätietoja:

Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, puh.050 3413957,

marjut.huhtala@amko.fi.

www.kouluruokadiplomi.fi ja amko.fi

Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Rechardt, puh 050 4387860,leena.rechardt@rty.fi ja puheenjohtaja Kaisa Härmälä, puh. 050 5118007, kaisa.harmala@marttaliitto.fi

***

Kouluruokadiplomihanketta rahoittaa maa-ja metsätalousministeriön Laatuketju. Yrityskumppaneina toimivat Blue Service Partners Oy, Electrolux Professional Oy, Heinon Tukku Oy ja Sodexo Oy.


02.10.2013

Ammattikeittiöille säästöjä sähkön- ja vedenkulutuksen mittaamisesta

Energiatehokkuuden parantaminen ja energian käytön vähentäminen mahdollistavat ammattikeittiöille merkittäviä säästöjä. Mikkelin ammattikorkeakoulussa on kartoitettu ammattikeittiöiden mahdollisuuksia seurata sähkön ja veden käyttöä.

Ammattikeittiöt kuluttavat vuodessa sähköenergiaa 65 miljoonan euron edestä, noin 641 gigawattituntia, joka vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin vuotuista sähkönkulutusta. Lisäksi ammattikeittiöissä käytetään huomattavat määrät puhdasta vettä ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa.

Energiakäytön vähentäminen edellyttää käytetyn sähköenergian ja vedenkulutuksen mittaamista, uusien tavoitteiden asettamista ja toimintatapojen muutoksia. Yksittäisen ruokalajin osalta säästyvät rahamäärät ovat senttejä, mutta koko vuotta tarkasteltaessa puhutaan jo erilaisista luvuista – isojen ammattikeittiöiden kohdalla jopa tuhansista euroista.

-          Energiamittausjärjestelmä toki maksaa, mutta se on myös edellytys säästöjen syntymiselle.  Jos sähkön ja veden kulutusta ei pystystä mittaamaan, ei pystytä myöskään valitsemaan energiataloudellisempia toimintatapoja, lehtori, projektipäällikkö Tiina Tuovinen Mikkelin ammattikorkeakoulusta sanoo.

Mikkelin ammattikorkeakoulun tutkimushanke Ruokapalvelujen energiatehokkuudesta ja prosessien kehittämisestä kilpailukykyä – Ekoälykäs keittiö-toi­mintamallin rakentaminen on etsinyt keinoja kestävän kehityksen edistämiseen ammattikeittiöissä. Osana hanketta on julkaistu opas avuksi ammattikeittiöille energianmittausjärjestelmän hankinnassa. Energianmittausjärjestelmän hankintaopas ammattikeittiöille – Sähköenergian ja vedenkulutuksen seuranta osaksi ammattikeittiön energiatehokkuutta -opas sopii myös perustietopaketiksi asiasta kiinnostuneille ruokapalvelualan ammattilaisille ja opiskelijoille.

Mikkelin ammattikorkeakoulu hankki Ravintola Tallin opetuskeittiöön kokonaisenergiankulutusta mittaavan järjestelmän keväällä 2012. Syyskuun 2013 alussa ilmestyneessä oppaassa on hyödynnetty myös näihin kokemuksiin liittyvää tietoa.

Oppaassa kerrotaan suomalaisten ammattikeittiöiden sähkön ja veden kulutuksesta, energiate­hokkaasta toiminnasta ja kulutuksen mittaamisesta. Oppaassa myös kuvataan mittausjärjestelmän hankinta käytännön kokemusten kautta. Oppaan on kirjoittanut lehtori Teija Rautiainen Mikkelin ammattikorkea­koulusta.

OPAS ( pdf)

Lisätietoja ja pyynnöt oppaista:
Tiina Tuovinen, lehtori, hankkeen projektipäällikkö, Mikkelin ammattikorkeakoulu,
p. 040 842 0505, tiina.tuovinen@mamk.fi