Ajankohtaista

31.08.2015

Ammattikeittiöosaajien uutiskirje 5/2015

Reipasta alkavaa syyskuuta!

Amkon toimisto muutti

Olemme muuttaneet uusiin toimitiloihin Kirkkonummen Jorvakseen osoitteeseen:
Hirsalantie 11
02420 Jorvas

Muut yhteystietomme säilyvät ennallaan.

***
Muistathan ilmoittautua syksyn koulutuksiin!

Ammattilaisseminaari 22.10.2015

Syksyn päätapahtumamme Ammattilaisseminaari järjestetään Helsingin ydinkeskustassa Tapahtumatalo Bankissa  22.10.2015. Teemoina mm. päiväkoti-ikäisten uudet ravitsemussuositukset, uudistuva hankintalaki ja ravitsemusviestintä.  Lisäksi pohdimme, mitä on luottamusjohtaminen ja nykypäivän työyhteisöjen menestyksen reseptit. Seminaaripäivän tauoilla on mahdollisuus tutustua yritysten näyttelypisteisiin. Tulethan tankkaamaan tärkeää tietoa ja vaihtamaan kuulumisia kollegoiden kanssa! 

kts. koko OHJELMA_22.10.2010 ja ILMOITTAUDU 

***
Koulutusta hygieniaosaamisesta ja muuta ajankohtaistietoa saat Elintarvike&Terveys-lehden  järjestämässä seminaarissa 24.11.2015

Ohjelmassa muun muassa Oiva-katsaus ja tietoa Elintarviketietoasetuksen soveltamisesta ammattikeittiöissä.
OHJELMA

Tapaamisiin tapahtumissa!


25.08.2015

Keliakiaviikkoa vietetään 31.8.-6.9.2015

Keliakia herättää ruokailutilanteissa monenlaisia tunteita: Harmittaa, ilahduttaa ja pelottaa

”Jäin taas työpaikan kokouksessa ilman syötävää. Olin nälkäinen ja harmitti.”

”Joudun joka kerta ravintolassa, kylässä ja matkalla kysymään, mitä voin syödä. Pelkään, että saan väärästä ruuasta kovia kipuja ja sairastun vakavammin.”

”Ystävien juhlissa oli ihana gluteeniton kakku. Minut muistettiin!”

Elinikäisen keliakian hyvässä hoidossa on kyse muustakin kuin siitä, että kaikki ruoka on gluteenitonta. Keliakiaa hoidetaan syömällä, ja hyvin usein syömme muiden ihmisten kanssa. Ruokailutilanteissa keliaakikko joutuu selittämään tarkkaa ruokavaliotaan ja kohtaamaan muiden ihmettelevät kysymykset.

Lupa tuntea -logo_web.jpg

  • Keliakiaan liittyvät kokemukset herättävät monenlaisia tunteita. Kyse ei ole yksittäisestä pullapalasta, vaan siitä, että keliaakikko jää toistuvasti ilman syötävää. Keliaakikko miettii, miksi minua ei taaskaan huomioitu. Muiden piittaamattomuus loukkaa. Toisaalta keliaakikot kertovat ilon hetkistä, kun heidän gluteenittomuutensa on muistettu, kertoo projektipäällikkö Eeva Laine Keliakialiitosta.

Keliakiaviikon tunneteema muistuttaa, että kaikilla tunteilla on tarkoituksensa. Huonoja tai vääriä tunteita ei ole. Omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen lisäävät hyvinvointia.

  • Kannattaa näyttää, kun ilahtuu gluteenittomasta kakusta. Voi myös ilmaista pelkonsa siitä, että tarjottu ruoka ei ole täysin gluteenitonta. Tai ärtymyksensä, kun joutuu kantamaan mukana omia eväitä. Kun rohkaistuu kertomaan tunteistaan, antaa toisille mahdollisuuden ymmärtää itseä paremmin, Laine kannustaa.

Gluteenittoman arjen kokemuksia ja niistä herääviä tunteita käsitellään Keliakialiiton uudessa Suunta-verkkopalvelussa osoitteessa www.gluteenitonsuunta.fi. Suunnassa on pohdintatehtäviä ja harjoituksia, joita käyttäjä voi tehdä itse. Verkkopalvelussa on myös eläväinen blogiyhteisö.

  • Keliakiaviikolla järjestetään ympäri maata Lupa tuntea -keskustelutilaisuuksia, joissa saa kertoa, miltä gluteeniton arki tuntuu ja kuunnella toisten kokemuksia.

Suunnan bloggaajat seuraavilta paikkakunnilta ovat valmiita haastateltaviksi: Helsinki, Ii, Kouvola, Kuopio, Mikkeli, Naantali ja Pirkkala.

Tiedotteen lähde ja lisätietoja:

keliakialiitto.fi

Twitterissä ja Instagramissa #lupatuntea
Eeva Laine, Hehkuva-projektin projektipäällikkö, p. (03) 2541 335, eeva.laine@keliakialiitto.fi Seuraa keliakiaviikkoa sosiaalisessa mediassa #lupatuntea


20.08.2015

Ruokailoa Herkkujen Suomi-tapahtumassa 20.-22.8.2015

Maa- ja metsätalousministeriön toiminnallinen Ruokailo-osasto tutustuttaa lapset ja aikuiset hauskoihin ruokakasvatusmenetelmiin, ruokaketjun toimijoihin, kouluruokailun edistämiseen, kotitalousopetukseen ja elintarvikealan koulutusmahdollisuuksiin.

Ruokakasvatuksesta keskustellaan myös pohjoismaisesta näkökulmasta.

Herkkujen Suomi toimii kansallisena ruokakasvatuksen ajankohtaisareenana

20-22.8.2015 Helsingin Rautatientorilla.


lahiruoka_pk.jpg
Kuva: RODEO

 

- Ruoka on läsnä kaikkien nuorten ja lasten arjessa. Valitettavan usein ruoka näyttäytyy keskusteluissa ongelmana. Olisiko jo aika löytää ruoan ja yhdessä syömisen ilo, jonka voi kohdata kotikeittiössä perheen kanssa tai katuruokakioskilla kavereiden kesken? Ruokakasvatuksen tärkeä tehtävä on tarjota rakennusaineksia lasten ja nuorten ruokatajulle, joka avulla he ymmärtävät omien ruokavalintojensa merkityksen, painottaa ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, Helsingin yliopisto. 

 

- Lasten ruokasuositukset korostavat säännöllistä syömistä. Se tarkoittaa kunnollisia aterioita ja järkeviä välipaloja päivähoidossa, koulussa ja kotona. Lapsi oppii tutkimalla, ihmettelemällä, itse tekemällä ja harjoittelemalla - niin myös syömään. Lapsi tarvitsee monipuolisia ruokaelämyksiä, joten ota lapsi mukaan usein arjen ruokapuuhiin. Panosta erityisesti kasvisten, marjojen ja hedelmien tarjoamiseen. Näytä itse hyvän syömisen mallia oletpa sitten vanhempi tai kasvattaja tai opettaja. Syömisen taidot tarttuvat niin myös ruokailo pöydässä, kertoo pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Valtion ravitsemusneuvottelukunta.


kesakuva_pk.jpg
Kuva: RODEO

 

- Ajankohtaisinta kotitalousopetuksessa on paikallinen opetussuunnitelmatyö, jossa otetaan huomioon monipuolinen kotitaloudellisen osaamisen ja ajattelun kehittyminen sekä kestävään tulevaisuuteen tähtäävä toiminta. Ruokakasvatus on koko koulun ja kunnan osalta huomioitava opetussuunnitelmien tekemisessä, koskien kaikkia oppiaineita ja kouluruokailua. Ruoka kiinnostaa oppilaita ja on hyvä pedagoginen väline. Ruokaan liittyy sekä henkilökohtaisia merkityksiä, että laajoja eettisiä, ekologisia ja globaaleja yhteyksiä, painottaa kotitalousopettaja, puheenjohtaja Anneli Rantamäki, Kotitalousopettajien liitto ry.

 

Tänä vuonna Opetushallitus ja maa- ja metsätalousministeriö ovat tuottaneet Ruokataju-tukimateriaalia perusopetuksen ruokakasvatukseen.

- Ruokailutilanne on ruokaosaamisen ja hyvinvoinnin oppimisympäristö.

Ruokakasvatuksen välineenä on ruoka ja ruokailutilanne sekä monialainen vuorovaikutus. Ruokaosaaminen on tietoa ja taitoa ruoan alkuperästä ja reiteistä, laadusta, ruoanvalmistusmenetelmistä sekä

ruoka- ja ruokailukulttuurista. Ruokailussa oppilaat soveltavat ravitsemustietoa ja omaa ruokakulttuuritaustaansa ruokavalintoihin ja ruokailutilanteisiin ja oppivat samalla tietoja, taitoja ja arvostuksia omaa arkeaan varten, havainnollistaa opetusneuvos Marjaana Manninen, Opetushallitus.

 

- Pohjoismaissa meillä on vahva osaaminen sekä toimivat asiantuntijaverkostot ruokakasvatuksen saralla. Lisäksi löytyy poliittista tahtoa tukea niin kansallisia kuin pohjoismaisia ruokakasvatushankkeita.

Uusi Pohjoismainen Ruoka II -ohjelman aloittesta julkistettiin lasten keittiöjulistus, jossa painotetaan lasten oikeutta hyvään ruokaan ja osallistavaan ruoanlaittoon. Tässä meillä on yhteinen arvopohja lasten ruokakulttuuriin kehittämistä ja terveellisten elintapojen edistämistä, kiteyttää ruokakasvatuksen asiantuntija, projektipäällikkö Harriet Strandvik, Uusi Pohjoismainen Ruoka, Ahvenanmaa.

 

Ruokailo-osastolla on mukana leikki-ikäisten Kasvisaarteen arvoitus (Maa - ja kotitalousnaisten Keskus), alakoululaisten Ruokakoulu - Matskolan (Suomen 4H-liitto, Finlands Svenska 4H, MTK ry, SLC rf, Maito ja Terveys ry, Folkhälsan), yläkoululaisten Ruokavisa ja Maistuva ammatti (Ruokatieto Yhdistys ry yhteistyökumppaneineen), Missä leipä kasvaa (Leipätiedotus yhteistyökumppaneineen), julkisen sektorin ruokapalveluyksiköiden Kouluruokadiplomi (Ammattikeittiöosaajat ry) ja kotitalousopetus (Kotitalousopettajien Liitto ry).

 

Tervetuloa Ruokailo-osastolle torstaina 20.8.2015 klo 16.00-21.30, perjantaina 21.8.2015 klo 11.00-20.00 ja lauantaina 22.8.2015 klo 10.00-18.00.

 

Ruokakasvatuksen hanketoimijat ja asiantuntijat esittäytyvät päivittäin myös ruokatapahtuman ohjelmalavalla.

 

Koululaisryhmiä Helsingin peruskouluista vierailee Ruokailo-osastolla perjantaina 21.8 klo. 11-16.

 

Ruokailo-osasto on mukana myös Herkkujen Suomi -tapahtuman mediakierroksilla sekä Lähiruokatreffit-ammattitapahtumassa.

 

Lue lisää Ruokakasvatus Suomessa -ohjelmasta  ja sen toimijoista tästä,?http://www.mtk.fi/herkkujen_suomi/ohjelma/fi_FI/ohjelma/

Twitter: #ruokakasvatus #ruokailo @herkkujensuomi

Facebook: www.facebook.fi/herkkujensuomi

 

Lisätietoja:

Bettina Lindfors, Ruokakasvatus Suomessa ohjelma- ja viestintävastaava, 045

109 6811, bettina.lindfors@ruokakoulu.fi, Ruokakoulu - Matskolan

Twitter: @BettinaLindfors

 

 


18.08.2015

Tartu diplomiin!

Koulujen syyslukukausi on pyörähtänyt käyntiin, joten kouluruokailuasiat ovat jälleen ajankohtaisia.


Nyt on hyvä hetki käynnistää Kouluruokadiplomin haku, jolloin diplomia voi kätevästi juhlistaa  syksyn teemapäivien kuten itsenäisyyspäivän ja pikkujoulujen yhteydessä. Katso sivuiltamme, miten diplomia on juhlittu ja miten siitä on uutisoitu eri puolella Suomea.

Diplomikouluja on jo lähes 200 kpl. Tutustu diplomikoulujen listaan tästä linkistä:

Diplomikoulut

 

Kouluruokadiplomi on mukana 20. – 22.8.2015 Helsingin rautatientorilla järjestettävässä Herkkujen Suomi -tapahtumassa. Tervetuloa tutustumaan suomalaiseen ruokakasvatukseen Ruokailo-osastolle. Lisätietoja ohjelmasta ja aukioloajoista saat tästä linkistä:
http://www.mtk.fi/herkkujen_suomi/ohjelma/fi_FI/ohjelma/

 

Tutustu ja hae www.kouluruokadiplomi.fi

 
Kouluruokadiplomin hakuun liittyvissä kysymyksissä saat lisätietoa projektipäällikkö Virpi Kulomaalta, virpi.kulomaa@amko.fi ja 050 339 6844.

 


17.08.2015

Osallistu hävikkiviikkoon!

Kuluttajaliitto järjestää tänä vuonna jo kolmatta kertaa valtakunnallisen Hävikkiviikon 7.-13.9.2015 (viikko 37). Hävikkiviikko-kampanjan tarkoitus on kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja kannustaa vähentämään hävikin määrää tuotannon ja kulutuksen kaikissa eri vaiheissa. Hävikkiviikko on saavuttanut viime vuosina suurta suosiota eri toimijoiden keskuudessa ja saanut valtavasti mediahuomioita. Kuluttajaliitto sai viime vuonna yli 80 kumppania eri aloilta mukaan viestimään ruokahävikin vähentämisestä. Yhteistyökumppanit olivat eri aloilta suurista elintarvike- ja kaupanalan yrityksistä paikallisiin ruohonjuuritason toimijoihin.

Ammattikeittiöosaajat ry on tänä vuonna yksi yhteistyökumppaneista

Viikon tarkoituksena on, että Hävikkiviikkoon osallistuvat tahot nostavat omissa viestintäkanavissaan ruokahävikkiä esille. Asiakkaille voi jakaa vinkkejä ja hävikkifaktoja sekä ennen kaikkea kannustaa kiinnittämään huomiota omiin toimintatapoihin. Tänä vuonna tavoitteenamme on tavoittaa yhä enemmän kuluttajia ja kasvattaa tietoisuutta ruokahävikistä. 

Hävikkiviikon uusi tiedotusmateriaali  mahdollistaa monia eri tapoja osallistua kampanjaan.

Lähde: Kuluttajaliitto , havikkiviikko.fi


13.08.2015

Kotimaista kaalia saatavilla runsaasti

Suomalaisten avomaavihannesten satokausi on nyt parhaimmillaan. Lämmin sää on vauhdittanut myöhässä olleita kasvustoja ja satoa on luvassa nyt runsaammin kuin alkukesästä. Erityisesti erilaiset kaalit alkavat nyt tuottaa kunnolla satoa ja tuotteet ovat myös edullisimmillaan.

 

Varhaiskaalin sekä kukka- ja parsakaalin osalta satoa tulee vielä syksyn aikana runsaasti. Laadultaan sato on hyvää –  viileähköt yöt pitävät laadun korkeana ja lämpimän päivän aikana kasvustot kehittyvät nopeaan tahtiin. Myös jäävuorisalaattia on saatavilla pitkälle syksyyn ja sekin on laadultaan erinomaista.


Kaaliasetelma2_pieni_web.jpg

Kuva: Kotimaiset kasvikset ry

Monipuolinen ruokavalio edellyttää runsasta kasvisten käyttöä ja nyt kannattaakin hyödyntää mahdollisuutta saada lautaselleen tuoreita ja laadukkaita kotimaisia kasviksia. Erilaiset kaalit ovat ravintorikkaita ja aromikkaita tuotteita: niitä voi käyttää monipuolisesti niin lisukkeena kuin pääruokanakin. Kaalia riittää niin tavallisten kuluttajien kuin suurkeittiöiden ja ravintoloidenkin käyttöön. Sesongin tuotteita kannattaa käyttää hyväksi isommassakin keittiössä. Esimerkiksi kouluruokailun yhteydessä tarjottavat kotimaiset kasvikset ovat oiva tapa edistää lasten ja nuorten ruokakasvatusta.

 

Lisätietoja:

Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728

 

Reseptejä maukkaisiin kasvisruokiin ja – lisukkeisiin löytyy osoitteesta http://keittokirja.kasvikset.fi/Suomeksi/Keittokirja


12.08.2015

Amkon uutiskirje 4/2015

Vielä saamme nauttia loppukesän lämmöstä ja runsaimmillaan olevasta satokaudesta.
Amkon toiminta on kuitenkin käynnistymässä pikku hiljaa. Ihan ensimmäiseksi pistämme hakuun vuoden 2015 Ammattikeittiöosaajan valinnan.
Ehdota omaa suosikkiasi! Valintaan liittyvät ohjeet löydät tästä:
Ammattikeittiöosaaja 2015

***
Ammattilaisseminaari
Syksyn päätapahtumamme Ammattilaisseminaari järjestetään aivan Helsingin ydinkeskustassa Tapahtumatalo Bankissa  22.10.2015. Teemoina mm. päiväkoti-ikäisten uudet ravitsemussuositukset, uudistuva hankintalaki ja ravitsemusviestintä.  Lisäksi pohdimme, mitä ovat luottamusjohtaminen ja nykypäivän työyhteisöjen menestyksen reseptit. Seminaaripäivän tauoilla on mahdollisuus tutustua yritysten näyttelypisteisiin. Tulethan tankkaamaan tärkeää tietoa ja vaihtamaan kuulumisia kollegoiden kanssa! 

kts. koko OHJELMA_22.10.2010 ja ILMOITTAUDU 

***
Kiitos kyselyyn osallistuneille!
Kiitos ammattikeittiöalan perehdyttämistarpeita kartoittavaan kyselyyn vastanneille!
Tiivistetyt tulokset voit käydä lukemasta Amkon blogista:
Hygieeniset valmistustavat-laadukas ruoka

***
Ystävä jäseneksi-kampanja on vielä voimassa

Pyydä kollegasi toimintaamme mukaan ja täyttäkää yhdessä Ystävä jäseneksi-lomake. Uuden jäsenen hankkinut saa lahjaksi Pentikin Hortensia-tarjottimen.

Lisätiedot löytyvät tästä LINKISTÄ

Aurinkoista alkusyksyä ja tapaamisiin!


28.07.2015

Hyvä hygienia- laadukas ruoka!

Tuttu sanonta ” puhtaus on puoli ruokaa ”- sai jälleen vahvistusta Ammattikeittiöosaajien jäsenistölleen kohdistamassa kyselyssä. Keväällä 2015 tehdyssä kyselyssä kartoitettiin ruokapalveluammattilaisten näkemyksiä  keittiötyöhön tulevien uusien työntekijöiden perehdyttämistarpeista.

Hygieenisten työskentelytapojen valitseminen keittiötyön tärkeimmäksi perehdyttämiskohteeksi ei ole yllätys. Keskusteluissa catering-alan opettajien kanssa tulee usein ilmi kokkiopiskelijoiden tietämättömyys keittiötyön perushygieniasta.  Alalle hakautuvat eivät aina miellä ruokapalvelutyötätyötä paljon hygieniaosaamista edellyttävänä. Lieneekö tähän syynä rennolla otteella rakennetut TV:n lukuisat kokkiohjelmat, joissa  ruoanlaitto toisinaan näyttäytyy hassunhauskana puuhana ja raaka-aineiden roisina roiskahteluna. Kokkiohjelmien ruoanvalmistustavat eivät  kuitenkaan ole rinnasteisia arkiseen ammattikeittiötyöhön.

Perehdytystä ja muistuttamista tarvitaan myös ergonomia-asioista ja työturvallisuudesta. Kun ruokaa valmistetaan suuria määriä korostuvat ergonomia-asiat, sillä useat keittiön prosesseista sisältävät pitkiäkin jaksoja samankaltaisena toistuvia työvaiheita. Tällaisia henkilöstön työturvallisuuteen liittyviä kriittisiä pisteitä löytyy ainakin ruoan annostelu-ja pakkaamistilanteista. Jos työergonomiasta ei pidetä hyvää huoltaa tapaturmien ja rasitusvammojen riski kasvaa.

Lue lisää kyselyn tuloksista Amkon blogista.


28.05.2015

Kysely perehdyttämistarpeista

Ideoita videoon!

Arvostusta ammattikeittiöille-hankkeessa laaditaan ravitsemisalan perehdytys-ja esittelymateriaalia videoklippi-muodossa   hankevuosien 2015-2016 aikana.  Toivomme ideoitanne videoiden teemoiksi ja painopisteiksi.

Miten Sinä haluaisit alaamme markkinoitavan ja minkälaiselle perehdytysmateriaalille olisi erityisesti käyttöä toimipisteessäsi?

Videoklippien kohderyhminä ovat ravitsemisalalle hakeutuvat sekä alasta selkokielistä esittelymateriaalia tarvitsevat.  Tulevaa materiaalia voidaan myös hyödyntää työpaikoilla tapahtuvaan nopeaan perehdytykseen.

Vastaa perehdyttämistarpeita kartoittavaan kyselyyn 3.6 mennessä
TÄSTÄ LINKISTÄ

Kiitos ajastasi!


18.05.2015

Kouluruokailun vallankumoukselliset tulevat Suomesta

15. toukokuuta vietettiin  kansainvälistä koulujen ruokavallankumouspäivää (Food Revolution Day). Brittiläisen tv-kokki ja ruoka-aktivisti Jamie Oliverin käynnistämä globaali teemapäivä korostaa koulujen ruokakasvatusta: yhdessä syömistä, terveellisiä vaihtoehtoja, yhteistyötä koulun sisällä ja ulkopuolella, lasten osallistumista ja oivalluksia. Kansainvälisenä tavoitteena on saada ruokakasvatus osaksi kaikkien koulujen perusopetusta. Food Revolution Dayn kunniaksi suomalainen kouluruokailuverkosto lähettää videotervehdyksen Jamie Oliverille: We have Food Revolution Day every day! Suomalaisille jokapäiväinen asia – maksuton kouluruoka – on kansainvälisestä näkökulmasta vallankumouksellinen.

Monipuolinen ruokakasvatus on Suomessa koko koulun juttu

Maksuton, monipuolinen kouluruokailu on kuulunut suomalaiseen ruokakulttuuriin jo lähes 70 vuotta. Monet koulut järjestävät mm. maatila- ja yritysvierailuja, mustikan poimintaa, hävikkiviikkoa ja hyvien ruokailutapojen opettelua. Ruokakasvatus kulkee opinahjoissa yli ainerajojen. Kouluruokatoimikunnissa lapset pääsevät mukaan kouluruokailun suunnitteluun ja TET-harjoittelussa osallistumaan keittiön toimintaan. Kotitalous on yksi suosituimmista valinnaisaineista kouluissa. Kokeille on nykyään tarjolla myös pedagogisia työkaluja ja opettajille ruokakasvatusopintoja. Ensi vuonna julkaistava valtakunnallinen opetussuunnitelma antaa entistä enemmän mahdollisuuksia kouluille toteuttaa ruokakasvatusta.

–  Olemme tehneet Suomessa valtavasti töitä sen eteen, että kouluruokailusta on tullut osa koulun jokapäiväistä, kasvatuksellista toimintaa, kiteyttää opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Ruokavallankumous Oulunkylässä

Suomalainen kouluruokailuverkosto esittelee maailman parasta osaamista teemalla “Food Revolution Day, Every Day in Finland!”. Suomessa ruokakasvatus on olennainen osa jokaista koulupäivää. Oulunkylän yhteiskoululla pidettävässä tempauksessa syödään yhdessä ja tehdään englanninkielisiä videotervehdyksiä, jossa esitellään suomalaista kouluruokailua ja ruokakasvatusosaamista.

Oulunkylän koulu toimii hyvänä esimerkkikouluna, sillä se palkittiin Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämällä Kouluruokadiplomilla 13.5. Diplomi on tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun tuottamisesta monitahoisen yhteistyön avulla.

–  Koulun ja ravintolan saumaton yhteispeli on meille todella tärkeää. Yhdessä koulun, opettajien, lasten ja vanhempien kanssa pystymme kehittymään entisestään, visioi ravintolaryhmäpäällikkö Susanna Sipilä, Fazer Food Services.

–  Kouluruokadiplomi on osoitus ruokapalveluhenkilöstön osaamisen ja vahvan ammattitaidon lisäksi hyvästä yhteistyöstä: onnistunut kouluruokailu on koko koulun yhteinen saavutus,  projektipäällikkö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry:stä kertoo.

oulunkylä_kuva1_450px.jpg
Oulunkylän Yhteiskoulu vastaanottamassa Kouluruokadiplomia

Kotimainen arki on kansainvälinen ihmetys

–  Joskus on vaikea nähdä lähelle. Se, missä olemme muiden mielestä vallankumouksellisia edelläkävijöitä, on meille arkea. Siksi on hyvä välillä pysähtyä itsekin ihmettelemään ja ihastelemaan kaikkea sitä, mitä olemme saaneet Suomessa aikaa, sanoo Sini Garam, ELO-säätiön kouluruokailuverkoston koordinaattori.

Verkosto kokoaa kouluruokailun tukijat, näkijät ja tekijät yhteen jakamaa osaamistaan ja tekemään yhteistyötä.

–  Olemme maailmalla ykkösiä paitsi koulun ruokakasvatuksessa, myös sen kehittämisessä ja yhteistyössä. Jamie Oliver on koska tahansa tervetullut kylään, Garam virnistää.

Kouluruokailuverkosto kokoaa saman pöydän ympärille suuren joukon kouluruokailun tekijöitä, tukijoita ja näkijöitä, jotta suomalainen sosiaalinen innovaatio, kouluruokailu, näkyy ja kehittyy tärkeänä osana ruokakulttuuriamme. Tavoitteena on tehdä maailman parhaasta kouluruokailusta vieläkin parempaa.

Mukana toiminnassa ovat ELO-säätiön lisäksi mm. Opetushallitus, Ammattikeittiöosaajat ry, Helsingin yliopisto, Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Cyri, Kotitalousopettajien liitto ry, Haaga-Perho, MTK, Suomen Gastronomien Seura ry, Ruokatieto Yhdistys ry, Kouluruokatietopankki, Edutaru Oy sekä yrityksiä kuten Fazer Food Services, Continental Foods Finland ja Eskimo.

FRD2015 videokaappaus Ryhmä.jpg

 Lisätietoja:

Sini Garam / Kouluruokailuverkoston toiminta
ELO-säätiö
Projektipäällikkö
050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi

Virpi Kulomaa / Kouluruokadiplomi
Ammattikeittiöosaajat ry
Projektipäällikkö
050 339 6844, virpi.kulomaa@amko.fi

Marianne Nordblom
Fazer Food Service
johtaja, tuotekehitys ja gastronomia
0400 605 778, marianne.nordblom@fazer.com

Katso videot:

The Finnish School Meal Diploma on Food Revolution Day 2015 @ Oulunkylän Yhteiskoulu

In Finland we have Food Revolution Day every day!

Katso kuvat!
Lue lisää:   

http://www.elo-saatio.fi/kouluruokailu
http://www.kouluruokadiplomi.fi/
http://www.foodrevolutionday.com/

https://www.facebook.com/goodnewsaboutschoolmeals


13.05.2015

Ammattikeittiöosaajat ry:n toimintakertomus 2014

Toimintavuosi 2014 oli varsin  tapahtumarikas: järjestimme kahdet valtakunnalliset koulutuspäivät ja jatkoimme Kouluruokadiplomi-käytännön markkinointia usein eri elementein yhteistyössä  ravitsemisalan toimijoiden kanssa.

Yhdistyksen 45-vuotista taivalta juhlistimme marraskuisessa juhlaseminaarissa, jota voi vielä muistella tästä Power Point-seminaarikoosteesta.

Jäsenlehden, AmmattikeittiöOsaajan, sisältöä syvennettiin ja ulkoasua uudistettiin.

Alueyhdistykset toteuttivat paikallisia verkostotilaisuuksia ja retkiä aktiivisten luottamushenkilöidensä organisoimina. Alueyhdistysten tasavuosiakin juhlittiin  muutamalla alueella sangen iloisissa tunnelmissa.

Vuoden lopussa Kuntaruokailun asiantuntiajt ry sulautui toimintaamme ja vahvistimme siten järjestötoiminnan voimaa edustamiemme ruokapalveluammattilaisten keskuudessa.

Jäsenmäärämme pysytteli kuta kuinkin samana edelliseen toimintavuoteen verrattuna vaikkakin pientä, valitettavaa  laskua kokonaisjäsenmäärässä syntyikin.

Ammattikeittiöosaajien johtokunta ja toimihenkilöt  kiittävät hyvästä yhteistyöstä ja toivovat myös kuluvan toimintavuoden sisällön palvelevan jäsenistön tarpeita. Kaikki kehitysideanne toimintamme kehittämiseksi ja ponnistukset jäsenmäärämme kasvattamiseksi ovat tervetulleita!

Tässä Sinulle luettavaksi Ammattikeittiöosaajat ry:n  vuoden 2014 toimintakertomus kokonaisuudessaan:

TOIMINTAKERTOMUS_2014

Toiminnanjohtaja
Marjut Huhtala,
psta. Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta


04.05.2015

Ammattikeittiöosaajat ry:n uutiskirje 3/2015

Ystävä jäseneksi-kampanja jatkuu uudella lahjatuotteella!

Kerro kollegallesi Ammattikeittiöosaajista, ja täyttäkää yhdessä Ystävä jäseneksi -liittymislomake:
http://www.amko.fi/jarjesto/liity-jaseneksi/ystaevae-jaesenhankintakampanjan-lomake/

Uuden jäsenen hankkija saa lahjaksi Pentikin Hortensia-tarjottimen.

Halkaisija 45 cm, materiaali: puuvaneri
Kuva: Pentik


Ystävän lahja toimitetaan, kun uusi jäsen on maksanut vuoden 2015 jäsenmaksun. Kampanja on voimassa toistaiseksi. Lisätiedot: 050 341 3957

***

Amko mukana Taitaja-tapahtumassa 5.-7.2015

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Turussa järjestettävässä Taitaja-tapahtumassa 5. – 7.5.2015.

Tervetuloa tapaamaan Amkon ja Keittiömestarit-yhdistyksen  edustajia kokkialueen kilpailualueella (501 – 504) sijaitsevalle Electrolux Professionalin messupisteelle.
Samalla pääset seuraamaan catering- ja ravintolakokkiopiskelijoiden sekä kondiittorien kisailua SM-tittelistä.

Osastollamme saat  tietoa muun muassa  Kouluruokadiplomista ja vuoden 2016 aikana lanseerattavasta päiväkotiruokailudiplomista.

HUOM!
Kerro kaverille:kaikille tapahtumassa liittyville uusille jäsenille on luvassa pieni yllätyslahja!

Tapahtuma on avoinna yleisölle seuraavasti:

Ti  5.5.2015klo 09.00-17.30
Ke 6.5.2015klo 09.00-17.30
To 7.5.2015klo 09.00-13.00

Tapahtumaan on vapaa pääsy, alla linkki kävijäksi rekisteröitymiseen

http://www.taitaja2015.fi/fi/tapahtumainfo/rekisteroityminen

Lisätietoa tapahtumasta saat http://www.taitaja2015.fi/fi/

 

****

Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy etsii toimitusjohtajaa

Kts. lisätiedot ja hakuohjeet TÄSTÄ


30.04.2015

Taitaja-tapahtuma Turussa 5.-7.5.2015

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Turussa järjestettävässä Taitaja-tapahtumassa 5. – 7.5.2015.

Tervetuloa tapaamaan Amkon ja Keittiömestarit-yhdistyksen  edustajia kokkialueen kilpailualueella (501 – 504) sijaitsevalle Electrolux Professionalin messupisteelle.
Samalla pääset seuraamaan catering- ja ravintolakokkiopiskelijoiden sekä kondiittorien kisailua SM-tittelistä.

Osastollamme saat  tietoa muun muassa  Kouluruokadiplomista ja vuoden 2016 aikana lanseerattavasta päiväkotiruokailudiplomista.

HUOM!
Kerro kaverille:kaikille tapahtumassa liittyville uusille jäsenille on luvassa pieni yllätyslahja!

Tapahtuma on avoinna yleisölle seuraavasti:

Ti  5.5.2015
klo 09.00-17.30
Ke 6.5.2015klo 09.00-17.30
To 7.5.2015klo 09.00-13.00

 

Tapahtumaan on vapaa pääsy, alla linkki kävijäksi rekisteröitymiseen

http://www.taitaja2015.fi/fi/tapahtumainfo/rekisteroityminen

 

Lisätietoa tapahtumasta saat http://www.taitaja2015.fi/fi/

 

Lisätietoa ravitsemispalvelu-lajit –kilpailuista saat:

http://www.taitaja2015.fi/fi/kilpailut/ravitsemispalvelut-500/501-kondiittori

http://www.taitaja2015.fi/fi/kilpailut/ravitsemispalvelut-500/502-ravintolakokki

http://www.taitaja2015.fi/fi/kilpailut/ravitsemispalvelut-500/503-cateringkokki

http://www.taitaja2015.fi/fi/kilpailut/ravitsemispalvelut-500/504-tarjoilija27.04.2015

Terveiset kevään Ammattilaisseminaarista!

Ammattikeittiöosaajien kevään seminaari kokosi mittavan osallistujajoukon Aulangolle 22.-23.4.2015.  

Lämmin kiitos kaikille osallistuneille!

Tässä seminaaripäivien  tunnelmakuvia ja linkki Amko:n koulutuspäiväsivulle, josta löytyy osa esitysten lyhennelmistä. Osasta esityksiä laadimme tiivistelmän AmmattikeittiöOsaaja-lehden numeroon 2/2015.

LINKKI KOULUTUSPÄIVÄSIVULLE


HUOM osallistuneet! Voitte nyt antaa antaa palautetta koulutuspäivistä sähköisesti: LINKKI PALAUTELOMAKKEELLE

***
Seuraavan kerran tapaamme Amkon seminaarin merkeissä syksyllä 22.10.2015 Ravintola Bankin koulutustiloissa aivan Helsingin ydinkeskustassa.
Tästä tiedotamme lisää vielä ennen kesälomia.

***
KEVÄTKOKOUS 2015
Kevätseminaarin yhteyteen 22.4 tarkoitettu kevätkokous jouduttiin aikataulumuutosten takia siirtämään. Kokous pidetään 5.5.2015 klo 17.00 Metoksella osoitteessa Ahjonkaarre, 04220 Kerava. Kokous pidetään ennen siellä järjestettävää aluetilaisuutta. Tervetuloa!

Aurinkoista kevään jatkoa!


31.03.2015

Ammattikeittiöosaajat ry:n kevätkokous 22.4.2015

Hämeenlinnan Ammattilaisseminaarin yhteydessä järjestetään Ammattikeittiöosaajat ry:n  sääntömääräinen kevätkokous. 
Paikka: Rantasipi Aulanko, Hämeenlinna
Aika: 22.4. klo 16.00 alkaen
Katso koko ESITYSLISTA TÄSTÄ

***

Kevään valoa ja pääsiäisiloa kaikille jäsenille!


Kuva: MH


26.03.2015

Vuoden 2015 Parhaat Suomalaiset Juustojälkiruoat kutkuttelevat makeannälkäisten  makuhermoja

Tiedote 25.03.15
Juustonvalmistajain Säätiö
Kuvat: Pekka Puputti

Makuhermoja hivelevät juustojälkiruuat hurmasivat raadin Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015-kilpailun maaliskuisessa finaalissa. Juustonvalmistajain Säätiön kilpailun ammattilaissarjan voittajaksi valittiin Karamellisoitu vuohen paistojuusto mustaherukkamoussella ja opiskelijasarjassa herajuustosta valmistettu raparperisydämellinen Heraparperi-leivos.

Valtakunnallisessa ruoka-alan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnattuun Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015-kilpailuun osallistui lähes kolmekymmentä uutta juustojälkiruokaa. Ammattilaissarjan voittajaa Karamellisoitu vuohen paistojuusto mustaherukkamoussella raati kuvaili maultaan kutsuvaksi ja pehmeäksi suolaisen ja makean liitoksi, joka on reilua ja helposti tarjoiltavaa lähiruokaa. Mantelikrokantti tuo rapeutta, ja mustaherukka kirpeyttä tähän pehmeään jälkiruokaan. Juustoraaka-aineena voittajajälkiruuassa on käytetty Lohiluoman pienmeijerin Paistojuustoa ja Ricotta-tyyppistä juustomassaa, jota syntyy paistojuuston valmistuksen sivutuotteena. Voittajajälkiruuan suunnittelivat ja valmistivat Kurikan kaupungin ruokapalveluesimies Anne Haaramo ja kokki Kirsi Mäkynen.

Ammattilaissarjassa toiseksi sijoittui kauneudellaan, hyvällä maullaan ja juuston monipuolisella käytöllä raadin vakuuttanut Juusto-rahka jälkiruoka puolukoilla ja sitrushedelmillä, jonka oli valmistanut keittiöesimies Galina Kutismaa. Kolmanneksi sijoittui lähiruokaa tarjoavan ravintola Cindyn joukkueen sinihomejuuston ja vaniljan makuinen Peltola Blue Pannacotta. Neljännen sijan vei ravintola Harmoonin Aapo Pulkkisen vivahteikas ja taidokkaasti rakennettu juustojälkiruoka, ja viidenneksi sijoittui Tarja Lappalaisen ja Sari Tornin puolukkaisella raikkaalla ulkonäöllään valloittaneet makeat leipäjuustokuutioita ja tuorejuustoa sisältävät Ruis-Juustokukkoset.

Opiskelijasarjassa Vuoden 2015 Parhaan Suomalaisen Juustojälkiruuan tittelin saanut Heraparperi-leivos on Jyväskylän Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan ryhmän suunnittelema ja toteuttama. Voittajaryhmään kuuluvat Suzan Kinnunen, Katri Hatia, Heli Muuri ja Tanja Jämsä. Raati kuvaili aaltomuottiin tehtyä Riitan Herkun Hoikkis-herajuustosta valmistettua voittajaa hienostuneen makuiseksi leivokseksi, josta suomalaisuus ja hera tuotteena tulivat esille hyvänä oivalluksena.

Toiselle sijalle kilpailussa ylsi Savon ammatti- ja aikuisopistossa opiskelevan Topi Junkkarisen suunnittelema suussa sulava valkosuklaakuorrutteinen Valion appelsiini- ja maustamattomasta tuorejuustosta valmistama Appelsiinijuustokakku. Opiskelijasarjassa kolmanneksi sijoittui tuorejuustosta valmistettu upea Passion-valkosuklaa juustokakku, joka on Stadin Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan Maria Sukselaisen taidonnäyte. Neljänneksi valittiin Jyväskylän Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan ryhmän valkohomejuustoa sisältävä kirpeänmakuinen Tropiikin salaisuus.

Juustonvalmistajain Säätiön järjestämän Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015 -kilpailun tarkoituksena on tuottaa uusia herkullisia juustojälkiruokaohjeita, lisätä ruoka-alan ammattilaisten ja opiskelijoiden kotimaisten juustojen tuntemusta ja käyttöä sekä edistää Suomalaisen juustokulttuurin kehittymistä. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Ammattikeittiöosaajat, Suomen Keittiömestarit ja Ruokatieto Yhdistys.

Kilpailun finaalissa taitojaan näyttivät yhdeksän ruoka-alan ammattilaista ja opiskelijaa. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 2010, jolloin yleisö sai äänestää voittajajälkiruuat kuvien ja ohjeiden perusteella.

Ohessa molempien sarjojen voittajajälkiruuat. Kaikkien finalistien herkulliset juustojälkiruokaohjeet löytyvät osoitteesta www.hamk.fi/juustojalkiruoka2015

Lisätietoja: Juustonvalmistajain Säätiö, asiamies Matti Tapaila (matti.tapaila@hamk.fi, p. 050-574 5199) 

Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015-kilpailun voittajaohjeet

Ammattilaissarja: Karamellisoitu vuohen paistojuusto mustaherukkamoussella

Karamellisoitu juusto:

180 g fariinisokeria

120 g mantelirouhetta

600 g dl Lohiluoman Pienmeijeri Oy:n Vuohen paistojuustoa

1 Viipaloi juusto noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

3. Laita vuoan pohjalle fariinisokeri ja mantelirouhe, asettele päälle juustoviipaleet.

4. Paahda noin 6 minuuttia.

5. Ota vuoka uunista ja valmista marjamousse.

Mustaherukkamousse:

2 dl vispikermaa

1 dl maitorahkaa

1 dl paseerattua mustaherukkaa

½- 1 dl tomusokeria

1. Vatkaa kerma

2. Sekoita kermavaahtoon rahka, paseerattu marja ja mausta sokerilla mieleiseksesi.

Vinkki: Varioi jälkiruokaan erilaisia marjoja tai makuaineita vaikkapa vuodenajan mukaan!

Annoksen kokoaminen:

1. Kokoa annos lautaselle nostamalla paahdettu juustoviipale manteli-fariinisokeripuoli päällepäin.

2. Pursota viereen marjamoussea, ja koristele vaikkapa sitruunamelissan lehdellä.

Annoskoosta riippuen 1 – 2 juustoviipaletta.

Jälkiruoka on parhaimmillaan yksittäisannoksiksi koottuna, mutta toimii isommissa tilaisuuksissa myös itseotossa: kokoa juustoviipaleet mantelipuoli ylöspäin korkeajalkaiselle lasivadille ja laita mousse viereen omaan lasikulhoonsa

Opiskelijasarja: Heraparperi – leivos (gluteeniton) n. 10kpl

Vetopohja:

500g kananmuna

250g sokeri

350g perunajauho

40g kaakaojauhe

Juustomassa:

400g vispikerma

200g Riitan Herkku Hoikkis-herajuusto

200g kondensoitu maito

12g liivate

tilkka vettä

Raparperi-sydän:

1dl raparperisose (voit käyttää valmista tai keittää ja soseuttaa itse)

50g sokeri 3g liivate Raparperi-karamelli – kiille

150g sokeri

40g tärkkelyssiirappi

290g raparperisose

20g liivate tilkka vettä

Koristeet valkosuklaasta

1. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Siivilöi keskenään sekoitetut jauhot joukkoon käsin sekoittaen.

2. Levitä massa vetopohjakehikkoa apuna käyttäen leivin- tai makulatuuripaperille ja siirrä pellille. Paista 250 asteessa n. 5 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.

3. Valmista raparperi-sydämet liottamalla liivate kylmässä vedessä n. 10min. Lämmitä kattilassa raparperisosetta ja lisää sokeri ja liivate. Kaada sose öljyttyyn silikonimuottiin ja siirrä kylmään. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia.

4. Valmista juustomassa liottamalla liivate kylmässä vedessä n. 10min. Soseuta herajuusto. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää kondensoitu maito. Sulata liivate pienessä määrässä kiehuvaa vettä ja lisää se ohuena nauhana massaan.

5. Öljyä ja tomusokeroi leivosmuotit ja paina vetopohjasta niille pohjat.

6. Aseta keskelle muottia raparperi-sydän ja pursota ne täyteen juustomassaan. Koputa pois ilmakuplat ja tasoita paletilla. Anna hyytyä kylmässä yön yli.

7. Valmista kiille keittämällä sokeria ja tärkkelyssiirappia kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes seos on 65 asteista ja kullanruskeaa. Liota liivate kylmässä vedessä n. 10min. Lämmitä raparperisosetta mikrossa ja lisää sokeriseokseen. Lisää liivate pienessä määrässä kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hieman. Kaada leivosten päälle. Anna jähmettyä kylmässä.

8. Irrota muotit. Spritsaa haluamasi muotoisia valkosuklaakoristeita leivinpaperille ja aseta ne leivoksien päälle. Tarjoile.

Vuonna 1946 perustettu Juustonvalmistajain säätiö edistää juustonvalmistuksen ja juustokulttuurin kehittymistä Suomessa sekä suo¬malaista maidonjalostusta. Säätiö myöntää apurahoja juustonvalmistuksen ja markkinoinnin sekä maidonjalostustoiminnan hyväksi työskenteleville henkilöille ja yhteisöille ammattitaidon kehittämiseksi, maitovalmisteiden laadun ja valmistuksen hygienian lisäämiseksi ja maidonjalostustoiminnan edistämiseksi. Juustonvalmistajain säätiö myöntää myös vuosittain apurahoja juustonvalmistuksen tutkimukseen ja alan opiskeluun ulkomailla. Säätiö tukee myös joka toinen vuosi järjestettävää juustojen laatukilpailua.


12.03.2015

Ammattikeittiöosaajat ry uutiskirje 2/2015

Muistathan ilmoittautua Ammattikeittiöosaajien kevään seminaariin!

22.-23.4.2015 Hämeenlinnassa järjestettävät koulutuspäivät tarjoavat ajankohtaista täydennyskoulutusta ravitsemisalan esimiehille, opettajille  ja ammattilaisille.

Seminaaripäivien tauoilla pääset tutustumaan yhteistyökumppaneidemme näyttelypisteisiin.

Mukana ständeillä:
Arla, CGI, Dieta, E.Ahlström, Electrolux, Helsingin Mylly, JEPO,
Metos,
Unilever Foodsolutions ja Valoratrade.

Seminaarin teemoina muun muassa:

ruokapalvelujen hankinta
* aivokunto
* ruokalistan brändääminen
* painonhallinta
* asiakaspalvelutaitojen ja oman viestintätyylin kehittäminen 

Puhujina ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, keittiömestari Heikki Ahopelto
ja aivotutkija 
Ville Ojanen sekä paljon muita alansa huippuja.


Koko kansan "jääkaappipoliisi" Hanna Partanen
kannustaa syömään hyvin mutta terveellisesti.


Vankkumaton lähiruoan sanansaattaja Heikki Ahopelto 
puhuu Ammattikeittiöosaajein seminaarissa ruokalistan

brändäämisestä.

kts. tästä koulutuspäivien Ohjelma ja Ilmoittaudu 

Kiitos teille, jotka olette jo ilmoittautuneet!

***
Nyt rohkeasti Kouluruokadiplomin hakuun! 

Kouluruokadiplomi on myönnetty jo lähes 170 koululle,  katso tästä lista diplomikouluista.

Diplomi on osoitus valtakunnallisten tavoitteiden mukaan toteutetusta kouluruokailusta. Diplomilla koulu viestii asiakkaille ja sidosryhmille, että kouluruokailussa toteutuvat sille asetetut ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteet.

Diplomi kannustaa yhteistyöhön

Kouluruokadiplomi kannustaa koulua uusien opetussuunnitelmien mukaiseen oppilaiden osallistamiseen ja yhteistyöhön kouluruokailuasioissa.

Kouluruokadiplomi.fi –sivujen valmennusaineistosta saa tukea ja vinkkejä yhteistyöhön sekä kouluruokailun kehittämiseen.

Tietoa diplomin hausta, myöntämisestä ja toimitusehdoista saatte kattavasti
Kouluruokadiplomi.fi –sivuilta.

***

Fineli on entistä monipuolisempi

THL:n ylläpitämä Fineli Elintarvikkeiden koostumustietopankki on enstistä monipuolisempi ja laajempi.

Finelin päivitystyössä on nyt analysoitu systemaattisesti suuri määtä  perusraaka-aineita. Monista elintarvikkeista on ollut ravintoarvoja Finelissä aikaisemminkin, mutta läheskään kaikkia siellä ilmoitettuja arvoja ei ole analysoitu laboratoriossa, vaan ne on tuotettu laskennallisesti. Nyt Fineliin on pyritty valitsemaan tutkittujen elintarvikkeiden kannalta keskeisimmät ravintoarvot.

Päivitystyön ennakkotiedot jo nähtävillä

Uudet tulokset on nähtävissä Finelin etusivulla ”Ennakkotietoa elintarvikkeiden uusista analyyseista”–otsikon alla pdf-dokumentteina. Nämä ovat uusimmat tulokset, jotka myös siirretään Finelin tietokantaan. Aluksi uusimpia tietoja voi siis tarkastella ennakkotietotiedostoista. Näiden tiedostojen tulosten lisäksi paljon muutakin on analysoitu ja tuloksia saadaan Fineliin vähitellen.

Suurkeittiöiden näkökulmasta ravitsemuksellisesti mielenkiintoisia tuloksia ovat  mm. uudet natrium- ja joditulokset.

***


11.02.2015

Jodioitu suola käyttöön 

Tiedotteen lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta 10.2.2015

Ravitsemusneuvottelukunta suosittaa jodioidun suolan kattavaa käyttöä

Väestön joditilanteen parantamiseksi Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) suosittaa ottamaan käyttöön jodioidun suolan, jossa on jodia 25 mikrogrammaa (µg/g). Jo viime kesänä VRN suositti jodioidun suolan käyttöä kodeissa ja joukkoruokailussa. Nyt suositus laajennetaan koskemaan koko elintarviketeollisuutta.  Ravitsemusneuvottelukunta arvioi, että näin voitaisiin palauttaa väestön jodin saanti aikaisemmalle hyvälle tasolle. 

Suolan kokonaissaantia on kuitenkin pyrittävä vähentämään sen terveyshaittojen vuoksi. Suolan saantisuositus on enintään viisi grammaa vuorokaudessa.

Neuvottelukunta suosittaa elintarviketeollisuutta, alkaen leipomoista, käyttämään jodioitua suolaa tuotannossaan. Leivän jodioinnista on kansainvälisesti hyvät kokemukset, sillä siitä hyötyy suuri osa väestöstä.  Eläinperäisten jodin lähteiden (maitotuotteiden, kalan ja kananmunien) rinnalla leipä parantaa esimerkiksi vegaanien ja maidotonta ruokavaliota noudattavien jodin saantia. Täysjyväleipä kuuluu suositeltavaan ruokavalioon, ja sen käyttöä voidaan lisätä.

Tavoitteena jodin puutteen ehkäisy

Jodi on välttämätön ravintoaine, jota tarvitaan kilpirauhashormonien valmistukseen sekä sikiön ja lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Jodin puute aiheuttaa kilpirauhasen suurentumista eli struumaa, joka oli tavallinen vielä 1900-luvun alkupuolella. Sikiökaudella jodin puute voi aiheuttaa neurologisia kehityshäiriöitä. Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä mitä se oli parhaimmillaan 60-luvulla, kun jodioitu suola otettiin käyttöön. Väestön joditila virtsan jodierityksellä mitattuna oli erinomainen aina 2000-luvun alkuun saakka. WHO:n väestötason mittareilla arvioituna suomalaisilla on nyt lievä jodin puutos.

Ravitsemusneuvottelukunnan jodisuosituksella ehkäistään jodin puutosta ja turvataan riittävää jodin saantia etenkin niillä, joilla se on matala. Jodin puutoksesta johtuva struuma ei ole lisääntynyt Suomessa, vaan suosituksen lähtökohtana on käytetty yhteispohjoismaisia väestötason jodin saantisuosituksia. Ruokasuosituksen mukaisessa ruokavaliossa, jossa käytetään suolana jodioitua suolaa, ei ole tarvetta jodia sisältävien ravintolisien käyttöön.

Jodioidun suolan käyttöönotto ei lisää liikasaannin riskiä millään väestöryhmällä. Suolan jodiointi ja sen käyttö elintarvikkeissa on maailmanlaajuisesti käytetyin ja turvalliseksi osoittautunut toimenpide ravinnon jodipitoisuuden nostamiseksi. Sen sijaan merilevävalmisteiden käyttö voi johtaa liikasaantiin. Merilevävalmisteita, joiden jodipitoisuutta ei tiedetä tai joissa on korkea pitoisuus, ei pitäisi käyttää lainkaan.

Väestön jodinsaantia seurattava 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta pitää tärkeänä, että väestön jodin saantia ja joditilannetta seurataan säännöllisesti. Seurannan piirissä on oltava sekä aikuiset että jodin saannin suhteen haavoittuvat ryhmät, etenkin lapset sekä raskaana olevat ja imettävät naiset. Neuvottelukunta seuraa jodioidun suolan käyttöönottoa joukkoruokailussa ja elintarviketeollisuudessa.

Lue ravitsemusneuvottelukunnan toimenpidesuositus kokonaisuudessaan :
http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/erityisohjeet+ja+rajoitukset/


Lisätietoja

Arja Lyytikäinen, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, pääsihteeri, Puh.  029 530 4292 ja 050 4099 860
arja.lyytikainen@evira.fi


09.02.2015

Arvostusta ammattikeittiöille hanke saa jatkoa

Ammattikeittiöosaajat ry:n koordinoiman Arvostusta ammattikeittiöille -hankkeen tavoitteena on suomalaisen koulu- ja päiväkotiruokailun ruokailutilanteen kehittäminen lapsia ja nuoria sekä ruokapalveluita ja sen yhteistyöverkostoja palvelevan mittariston avulla. Hanketta viedään eteenpäin laajan yritys- ja yhteistyöverkoston kanssa.

Hankkeessa rakennetaan seuraavaksi päiväkotiruokailun diplomimalli aiemmin luodun Kouluruokadiplomi-käytännön pohjalta. Tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten ymmärrystä ruokailutilanteesta terveyttä edistävänä ja sosiaalisena tapahtumana sekä vahvistaa ruokapalvelu-, opetus- ja kasvatushenkilöstön roolia ruokakasvattajina.

”On tärkeää rakentaa toimivia yhteistyömuotoja palveluiden tuottajan ja asiakkaan välille. Liian usein eri ammattikunnat pysyvät omissa lokeroissaan. Siten aito vuorovaikutus ruokapalveluhenkilöstön ja koulun tai päiväkodin muun henkilöstön ja varsinaisten asiakkaiden välillä jää vähäiseksi. Diplomimallit ovat erinomaisia välineitä toimivamman yhteistyön rakentamiseksi”, kertovat hankkeen projektipäällikkö Virpi Kulomaa ja toiminnanjohtaja Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:stä.

Hankkeen päätavoitteena on ravitsemisalan imagon kohottaminen laajemminkin ja myönteisten laatumielikuvien luominen yhteiskunnallisesti merkittävästä palvelusektorista. Positiivista viestintää siivittämään hankkeessa rakennetaan virtuaalinen esittely- ja perehdyttämismateriaali ammattikeittiöalan houkuttelevuuden lisäämiseksi.

”Haluamme osoittaa, että ammattikeittiöala on moderni, paljon erityisosaamista vaativa ja vaihtelevia työtehtäviä tarjoava tulevaisuuden ala, jonka työllisyysnäkymät ovat suhdanteista riippumatta lupaavat.”

ryhmakuva_rajattu_480_w_2.jpg

Kuvassa hankkeen ohjausryhmän jäseniä.  Alarivissä vasemmalla ylitarkastaja Petri Koskela maa- ja metsätalousministeriöstä, opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, projektipäällikkö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry:stä ja kouluttaja Kaisa Liinanki Jyväskylän aikuisopistosta.

Ylärivissä vasemmalla tuotantopäällikkö Hellen Junninen Espoo Cateringista, toiminnanjohtaja Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:stä, maajohtaja Jarmo Huuhtanen Electrolux Professional Oy:stä, yliopettaja Vesa A. Heikkinen Haaga-Heliasta sekä myyntipäällikkö Anneli Heikkinen Valiolta.

Hankkeella on laaja kohderyhmä

Hankkeen kohderyhmänä ovat lapset, nuoret, ravitsemisalan toimipaikat, ruokapalvelun asiakassidosryhmät, vanhemmat, ravitsemisalalle hakeutuvat ja siitä tietoa hakevat nuoret, aikuisopiskelijat, oppilaitokset ja selkokielistä esittelymateriaalia tarvitsevat, kuten maahanmuuttajat.

Päiväkotiruokailun diplomimalli rakennetaan vuoden 2015 aikana ja lanseerataan käyttöön 2016. Virtuaalinen perehdyttämis- ja oppimismateriaali toteutetaan vuosien 2015–2016 aikana. Valmistuttuaan hankkeen työkalut ovat vapaasti ravitsemisalan ja sen sidosryhmien hyödynnettävissä. Hanke-elementtien jatkopäivityksestä ja koordinoinnista vastaa Ammattikeittiöosaajat ry.

Hankkeen päärahoittaja on maa- ja metsätalousministeriö. Yritystukijoina toimivat Valio Oy, Heinon Tukku Oy, Unilever Food Solutions, Electrolux Professional Oy ja Atria Suomi Oy. Hankeyhteistyössä ovat lisäksi mukana Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus, Espoo Catering, Jyväskylän aikuisopisto ja Haaga Helia Ammattikorkeakoulu.

Lisätiedot:

Virpi Kulomaa, virpi.kulomaa@amko.fi, 050 339 6844
Marjut Huhtala,
marjut.huhtala@amko.fi, 050 341 3957 

Kuva: Tomi Setälä


21.01.2015

SYÖ HYVÄÄ-hankkeessa tuotetaan jatkuvasti uutta tiedotusmateriaalia

Uutena materiaalina on nyt syntynyt ruotsinkielinen perusesite sähköisenä http://syohyvaa.fi/wp-content/uploads/2014/09/%C3%84t-gott.pdf.
Siitä on otettu myös pienehkö printtipainos, jota voi tiedustella suoraan Kuluttajaliitosta: annikka.marniemi@kuluttajaliitto.fi.

SYÖ HYVÄÄ –sivuille on tullut myös uusia artikkeleita kuten Ravitsemussuosituksia maailmalta http://syohyvaa.fi/ravitsemussuosituksia-maailmalta/ ,  Pakkausmerkinnät kertovat paljon http://syohyvaa.fi/pakkausmerkinnat-kertovat-paljon/  , Proteiinin tarve numeroina http://syohyvaa.fi/proteiinin-tarve-numeroina/  ) sekä blogikirjoituksia http://syohyvaa.fi/artikkelit/blogi/ .

Uutta materiaalipankista printattavaa materiaalia muun muassa proteiinista, rasvasta ja ateriarytmistä on tulossa pian. Syksyllä julkaistaan laaja tuotevertailusivusto www.syohyvaa.fi/tuotevertailut , josta on parhaillaan tekeillä mobiilisovellus. Tämä  julkaistaan parin viikon sisällä.

Lisätiedot Kuluttajaliitosta:
annikka.marniemi@kuluttajaliitto.fi