Ajankohtaista

02.02.2017

Kasvista koululaisille seminaari Jyväskylässä 16.3.2017

Kasvisruoat ovat saapuneet koulujen ruokalistoille. Kasvisten määrän lisääminen ruokailussa on perusteltua sekä terveyden että ympäristön kannalta. Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä 2-tyypin diabetesta. Ruokavalioita muuttamalla myös ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristökuormaa voidaan vähentää merkittävästi.

Kasvista koululaisille_web_2.jpg

Seminaari on osa POPRASUS -hanketta (sustainablediets.fi), jossa tutkitaan kestävään ruokavalioon liittyvää muutospotentiaalia. Kokeilemme miten kasvisruoan tarjontaa ja houkuttelevuutta voidaan lisätä kouluruokailussa. Kokeilujen tavoitteena on avata kouluruokailua ohjaavat tavat ja käytänteet uudelleen arvioinnille ja muutokselle. Toteutamme kokeilut yhteistyössä ruokapalveluiden ja koulujen kanssa. Otamme myös oppilaat mukaan kouluruokailun kehittämiseen. Kokeiluista saatuja tuloksia esitellään ympäristö- ja ruokapolitiikan foorumeilla sekä ammattikeittiöille ja kunnille. Teemme myös yhteistyötä Hinku-foorumin kanssa (www.hinkufoorumi.fi).

Seminaari ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyy tästä osoitteesta:
http://sustainablediets.fi/kasvista-kouluun/

Voit seurata seminaaria myös suorana. Linkki julkaistaan myöhemmin seminaarin ohjelmasivulla.
Seminaari on maksuton ja sen järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Suomen ympäristökeskus.

Lisätietoja:
Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ,etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


25.01.2017

Syödään ja opitaan yhdessä

Tiedotteen lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Uudet kouluruokailusuositukset kannustavat syömään ja oppimaan yhdessä

”Syödään ja opitaan yhdessä” on uusi asiantuntijoiden yhteistyönä laatima ja laajan julkisen kommentoinnin saanut kouluruokailusuositus. Onnistunut kouluruokailu on oppimisen ja kouluyhteisön hyvinvoinnin päivittäinen tukipilari. Päivitetty kouluruokailusuositus antaa kouluille, ruokapalveluille, kunnille ja muille koulutuksen järjestäjille ohjeistuksen säädöstenmukaisen kouluruokailun toteuttamiseen ja sen kehittämiseen.

Ruokailu koulussa on osa opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja hyvinvoinnin päivittäinen oppimisympäristö. Suositus sisältää käytännön määritelmiä, ohjeita ja esimerkkejä ruokailun järjestämiseen, ajoitukseen, ruokavalintoihin, ruokailuympäristöön sekä osallistumisen, ruoan ja ruokailutilanteen laadun seurataan ja arviointiin.  Suosituksessa on toimintamalleja koulun ruokakasvatukseen ja yhteistyöhön koulussa ja kotien kanssa. Vain syöty ruoka voi edistää terveyttä. Onnistuminen edellyttää paitsi maistuvaa ruokaa myös osallisuutta, ohjauksen tietoista suunnitelmallisuutta sekä koko kouluympäristön ruokatarjonnan huomioimista. Onnistunut kouluruokailu on yhteinen asia.

Tavoitteena oikea-aikaiset, riittävät, terveyttä edistävät ateriat – huomio myös kouluaikaisen syömisen kokonaisuuteen

Kouluaterian on oltava oppilaalle riittävä ja täysipainoinen, kaikilta osiltaan terveelliseen ravitsemukseen perustuva, maksuton kokonaisuus. Koululounas tarjotaan yleisenä lounasaikana klo 11–12. Välipalalla varmistetaan ravinnon riittävyys silloin, kun ruokailujen välit venyvät oppilaan kannalta liian pitkiksi.

Koulussa tarjottujen välipalojen, myös kioskeissa ja kanttiineissa, tulee olla terveyttä edistäviä. Ruoka-aineiden valinnasta annetuissa käyttötiheys-suosituksissa on huomioitu sekä elintarviketurvallisuus että ruokavalintojen ympäristövaikutuksia. Kalan ja vaalean lihan sekä kasvisruokien tarjontaa suositellaan lisättäväksi.

Kouluaterian ravitsemuslaadulle ja välipalojen tarjoamiseen uudet kriteerit -malliannoksesta useampi kokovaihtoehto

Aterioiden suunnitteluun annetaan ruokalista-, ruoka- ja energiaravintoainekohtaiset suositukset. Kouluateria on ravitsemuksellisesti täysipainoinen silloin, kun se noudattaa eri aterianosille annettuja kovaa rasvaa, suolaa, lisättyä sokeria ja kuituja koskevia ravitsemuslaadun kriteerejä. Energiaravintoaineiden osalta uusi suositus on edeltäjäänsä väljempi.

Koululounas suunnitellaan siten, että oppilailla on mahdollisuus saada ateriasta kolmasosa päivittäisestä energiatarpeestaan. On huomioitava, että malliannoksen koko vaihtelee oppilaiden iän ja kokonaisenergiatarpeen mukaisesti. Ravintoaineiden suhteelliset osuudet ovat kuitenkin kussakin annoskoossa samanlaiset ja suositusten mukaiset. Aterian valmistuksessa noudatetaan ravitsemuslaadun kriteereitä. Erityishuomio  kiinnitetään rasva-suola ja –kuitupitoisuuksien kriteerien täyttymiseen.
Lisätyn sokerin tulee jäädä ruokavaliossa alle 10 E %.

Kouluruokailu on monialainen oppimiskokonaisuus

Kouluruokailu on osa opetussuunnitelman mukaista, käytännönläheistä ruokakasvatusta koulussa. Se on monialainen oppimiskokonaisuus, jolla on luonteva yhteys useisiin oppiaineisiin. Oppilaiden osallisuutta tukevat ruokailujärjestelyt edistävät kouluruokailuun osallistumista ja vastuun ottamista suunniteltujen kouluaterioiden toteutumisesta.

Koulun aikuisten esimerkki ja yhteistyö, kotien osallisuus ja tuki

Onnistunut kouluruokailun ohjaus edellyttää koulun aikuisten esimerkkiä, työnjakoa, jakelulinjaston tietoista järjestystä ja malliaterioita.  Merkityksellistä syömiselle on myönteinen ilmapiiri ja kiireetön ruokasalissa viihtyminen.  Myös kodin tuki, myönteinen puhe kouluruokailusta kotona ja kouluruokailun arvostaminen edistävät koulussa syömistä.

Kouluruokailun seuranta ja arviointi

Valtakunnallisesti: THL:n kouluterveyskysely, TEA-viisari
Ravitsemuslaadun arviointi:
ruokapalveluiden tuotannonohjausjärjestelmät (reseptiikka), arkilounaskriteeristö, Sydänmerkki-kriteeristö, Fineli-koostumustietopankki; hyödyntäminen reseptiikan ravintoainelaskelmissa
Kouluruokailuun osallistumisen ja osallisuuden seuranta:
koulukohtaiset seuranta- ja palautejärjestelmät, ravintolatoimikunta ja muut oppilas-ja koulutoimikunnat, kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön kannustaminen, hävikin seuraaminen koulukohtaisesti
Kouluruokadiplomi:
itsearvioinnin työväline kouluruokailun kokonaisvaltaiseen tarkasteluun ja sen vuorovaikutteiseen kehittämiseen. Myönnetään kouluille ravitsemukselliset, kestävän kehityksen mukaiset ja ruokakasvatukselliset seikat huomioon ottavasta kouluruokailusta.
Sydänmerkki-ateriajärjestelmä:
merkki varmistaa, että asiakkaalla on mahdollisuus valita terveellinen ateriakokonaisuus.
Oiva-järjestelmä: hymyn saaminen edellyttää elintarvikelainsäädännön noudattamista.

***
Uusi suositus on luettavissa sähköisesti:

Suomenkielinen http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-791-6

Ruotsinkielinen: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-812-8

Julkaisun myynti: http://kauppakv.fi/sis/THL/tuote/9789523027916

Lisätietoja:

VRN/Pääsihteeri, suositustyöryhmän sihteeri, Arja Lyytikäinen, etunimi.sukunimi@evira.fi,
puh 050 409 9860

OPH/Opetusneuvos, suositustyöryhmän puheenjohtaja, Marjaana Manninen, etunimi.sukunimi@oph.fi, puh 029 533 1142

THL/Tutkimusprofessori, Suvi Virtanen, etunimi.sukunimi@thl.fi, puh 029 524 8729


09.01.2017

Amkon uutiskirje 1/2017

Onnellista Suomi 100-juhlavuotta ammattikeittiöosaajat!
Toivottavasti koet järjestömme omaksesi myös alkaneena vuonna.

amko_kevat_2017_facebook_piennenntty.jpg

Amkon kevätseminaarin ohjelma on julkaistu ja ilmoittautuminen käynnistynyt! 
26.-27.4.2017 Turussa järjestettävä seminaari  tarjoaa ajankohtaista täydennyskoulutusta ravitsemisalan esimiehille, opettajille  ja ammattilaisille. Tiedossa runsas ohjelma ja huikeat puhujat.

Teemoina mm.
Ruokaturvallisuus, aistimisen salat, ruoka ja teknolgia, muutosjohtaminen ja tunneäly.

kts. tästä koulutuspäivien  Ohjelma ja Ilmoittaudu

***
Suomi 100 vuotta- tavoitteena 1000 Kouluruokadiplomia!
 

Juhlavuoden aikana Kouluruokadiplomin ansaitsevat koulut saavat erityislogollisen diplomin.
Nyt jos koskaan kannattaa tarttua diplomihaasteeseen ja kannustaa myös naapurikuntia ja -kouluja diplomin hakuun. Lue toimintaohjeet diplomisivustolta:
http://kouluruokadiplomi.fi/

Haemme projektihenkilöä

Ammattikeittiöosaajat ry  hakee projektihenkilöä aikavälille 7.3-30.6.2017 hankkeeseen, jossa selvitetään ikäihmisten ruokapalveluita Suomessa ja palveluihin liittyviä tulevaisuuden haasteita. Hanketta koordinoi Helsingin yliopisto yhdessä usean hanketoimijan kanssa. Hanke rahoitetaan valtioneuvoston tutkimus-ja selvitys-määrärahoista.

Toivomme projektihenkilöltä elintarviketieteiden maisterin (ETM) tai restonomin ( YAMK) koulutusta. Projekin suorittamisessa on apua ruokapalveluiden toimintakentän tuntemuksesta.
Ravitsemisalaan liittyvät jatkoprojektit ovat Amkossa mahdollisia rahoitusten varmistuttua.

Projektiin liittyvät tiedustelut: toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, p.050 341 3957, marjut.huhtala@amko.fi 

Pohjois-Karjalan ja Savon Amko yhdistyivät

Pohjois-Karjalan Amko on lopettanut toimintansa itsenäisenä alueena vuoden vaihtuessa. Pohjois- Karjalan jäsenet siirretään Savon Amkoon. Savon Amkon johtokunta ja puheenjohtaja Tuire Puranen toivottavat siirtyvät jäsenet lämpimästi mukaan toimintaan!


14.12.2016

Amkon uutikirje 11/2016

Jäsenkyselyn tuloksia

Kiitos kaikille palautetta antaneille!

Alla olevasta linkistä pääset katsomaan  kysymysten vastausjakaumat:

https://link.webropolsurveys.com/short/d47cba0dcc2a42148c948a92bd552f9e
Kirjoita salasanakenttään:
Kysely_2016

Lisäksi saimme runsaasti sanallista palautetta, tässä koontia kommenteistanne:

Mitkä ovat tärkeimmät perustelusi olla AMKO:n jäsen? Kerro myös jos olet joihinkin asioihin jäsenyydessäsi tyytymätön. 

Tärkeimmiksi perusteluiksi mainittiin useissa vastauksissa  mahdollisuus tavata kollegoita, ammattitiedon saaminen ja hyvät mahdollisuudet päästä tutustumaan sellaisiin paikkoihin ja toimintatapoihin, joihin ei yksityishenkilönä pääsisi.  Lisää toivottiin aktiivista toimintaa alueyhdistyksiin ja kokemusta siitä että olisi tervetullut mukaan uutena jäsenenä. Valtakunnallisia seminaareja toivottiin järjestettävän eri puolilla Suomea.

Miten kehittäisit Ammattikeittiöosaajat ry:n tuottamia sisältöjä ja palveluja, jotta kokisit hyötyväsi vielä enemmän järjestöstä? 

Vastauksissa toistui toive saada monipuolista tietoa alasta. Esimerkiksi elintarvikelainsäädännöstä ja kaikista uusista konsepteista, jotka tulisi ammattikeittiötyössä huomioida.
Web-pohjaisia tiedotuskanavia toivottiin tulevaisuudessa enemmän. Esimerkiksi osa seminaaripäivien luennoista voisivat vastaajien mielestä olla webinaari-muodossa. Enemmän toivottiin informaatiota ja tiedonvaihtoa toimialamme eri sektorien välillä ja kokemusten jakamista  ( esim. intranet-tyyppinen-ympäristö ammattikeittiöalan kysymyksille ja vastauksille.)

Miten kehittäisit Ammattikeittiöosaajien järjestämiä seminaareja ja aluetilaisuuksia? 

Seminaarien sisältöjä pidettiin pääosin hyvinä ja antoisina. Varsinaisia uusia aihe-tai teema-ehdotuksia ei vastauksissa ilmaantunut. Joissakin vastauksissa toivottiin asiasisällöiltään tiukasti ammattikeittiöalaa käsitteleviä seminaareja, ei yleisluentoja.  Uutuustietoa kaivataan mutta myös verkostoitumista. Koulutuksiin matkustamista ja pitkiä etäisyyksiä harmiteltiin. Moni piti hankalana perustella seminaariin osallistumista työnantajalle, vaikka on kysymys alan täydennyskoulutuksesta.

Aluetilaisuuksia toivottiin pidettävän tiheämmin. Toisaalta joissakin vastauksissa ilmeni, että tilaisuuksiin on vaikea saada aktiivisia osallistujia.

Palautteesi, toiveesi ja terveisesi toimihenkilöille: 

Saamamme  palaute oli suurimmaksi osaksi kiittävää. Olemme kiitollisia rohkaisevista sanoistanne. 
Resursseihin suhteutettuna kehitämme toimintaamme ja teemme voitavamme jatkossakin!

***
Suomi 100 vuotta- tavoitteena 1000 Kouluruokadiplomia!

Ammattikeittiöosaajat on mukana Suomi100-ohjelmassa.
kasto kampanjan tiedot ennakkotiedot tästä:
http://www.kouluruokadiplomi.fi/suomi-100-vuotta-tavoitteena-1000-kouluruokadiplomia/

Mukavaa joulun odotusta!


01.12.2016

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 4/2016

Numerossa 4/2016 teemoina: "Sairaalaruoka saa maistua!", Vuoden 2016 Keittiöteko-voittajan Sodankylän kunnan ruokapalveluiden esittely, lounasruokailun edut asiakkaiden kokemustiedon perusteella sekä paljon muuta ajankohtaista asiaa ammattikeittiöille.

Haluisitko vaikuttaa lehden sisältöön?
Kerro palautelomakkeella, millaisia aiheita toivoisit lehdessä käsiteltävän. Voit myös ehdottaa itseäsi tai omaa toimipaikkaasi jutun teon kohteeksi.

Otamme mielellämme juttuvinkkejä vastaan!

Numerosta 4/2016  palautetta antaneiden kesken arvomme yhden osallistumispaikan ensi kevään Ammattilaisseminaariin Turussa 26.-27.4.2016.
Seminaarin ohjelma julkaistaan viimeistään tammikuun alussa.

Linkki  lehden palautesivulle:
http://www.amko.fi/jarjesto/jasenlehti/palaute-jaesenlehdestae/


24.11.2016

JÄSENKYSELY 2016

Vastaa jäsenkyselyyn ja vaikuta toimintamme sisällön kehittämiseen!

Hyvä jäsenemme,

Jotta voisimme paremmin palvella jäseniämme ja kehittää sisältöjämme, kuulisimme mielellämme Sinun mielipiteesi Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnasta ja kehittämistarpeista.

Voit vastata oheiseen kyselyyn olit sitten henkilö-tai yritysjäsen. Vastaaminen vie aikaa vain muutaman minuutin. Vastaaminen tapahtuu anonyymisti.

Linkki KYSELYYN

Kyselylinkki on auki 5.12.2016 saakka.

Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!
 


22.11.2016

Amkon uutiskirje 10/2016

Loppuvuoden muistilistaa

Vuosi lähenee loppuaan mutta vielä on mukavaa yhdistystoimintaa jäljellä. Monilla alueilla vietetään AMKO-vuoden viimeisiä tapaamisia pikkujoulujen merkeissä ja suunnitellaan tulevaa toimintakautta. Kiitos kaikille jäsenille ja alueaktiiveille jo tässä vaiheessa varsin vireästä toimintavuodesta!

Marrs-joulukuussa liittyvät jäsenet maksavat jäsenmaksunsa vasta helmikuussa.
Nyt on hyvä tilaisuus pyytää kollegoita mukaan tutustumaan toimintaan. Tämä vuosi on ollut aktiivinen liittymisten osalta. Jo 110 uutta jäsentä  on vuoden aikana liittynyt Amkoon. Lämpimästi tervetuloa joukkoomme!

Ensi kevään Ammattilaisseminaari  järjestetään Turussa 26.-27.4.2017
Merkitse päivät jo nyt kalenteriin. Ohjelma valmistuu viimeistään vuoden vaihteessa ja tiedotamme siitä kaikissa Amkon ”kanavissa.”

Suomen Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta juhlistamme kouluruokaan liittyvällä erikoisteemalla. Tulossa olevasta kampanjasta saat tarkempaa tietoa lähiviikkojen aikana.

Juhlavuosi näkyy myös alueiden tilaisuuksissa ruokailoitteluna ja  yhdessä syömisen merkeissä. Alueiden tapahtumista saat tietoa www-sivulta, lehdestä ja alueesi omista sähköpostitiedotteista.

MMM:n lausuntopyyntö ns. koulujakelun muutoksista
Maa-ja metsätalousministeriössä on valmisteilla esitys ns. Koulujakelun muutoksesta:koulumaitotuen rinnalle olisi mahdollista jatkossa saada EU- tukea myös hedelmien ja kasvisten jakamiseksi  kouluissa välipala-typpisesti.  Tuen määrä on rajallinen ja sen tarkoituksena on erityisesti luomu-tuotteiden tarjonnan lisääminen jaettavien tuotteiden osalta.

Jakeluasetuksen keskeiset muutokset ovat nämä: koulumaitojakelutuen rinnalle tulisi hedelmien ja kasvisten jakelutuki, tuen määrä olisi rajallinen, joten sen kohdentamista olisi syytä tarkentaa ( esim. tiettyihin kampanjaviikkoihin vuosittain),
hedelmien ja kasvisten jakelu tukisi hyvin VRN:n Kouluruokasuosituksia.
Lue asetusesitysja kommentoi. Kokoamme kommenteista Amkon yhteisen lausunnon. Kommentit pyydetään 5.12 mennessä. Välitä kommenttisi: marjut.huhtala@amko.fi

Kannusta koulusi tai päiväkotisi mukaan kasvavaan diplomiperheseen!

Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämät ruokadiplomit ovat jalkautuneet jo lähes 100 kuntaan eri puolelle Suomea. Kouluruokadiplomi® on myönnetty 320 koululle. Tammikuussa 2016 lanseerattu päiväkotien Makuaakkoset-diplomi® on innostanut jo yli 170 päiväkotia diplomin hakuun.

 
Kuva: Eero Kokko

Diplomit ovat erinomaisia työkaluja toiminnan kehittämiseen. Hakemisen voi aloittaa milloin vain ja tehdä mahdolliset kehitystoimenpiteet diplomin hakuprosessin aikana.

Diplomi joulujuhliin

Marraskuun loppuun (30.11.2016) mennessä haetut diplomit toimitetaan kouluille ja päiväkodeille 15.12.2016 mennessä. Joulukuun alkupuolella haettujen diplomien osalta toimitusaikaa voi tiedustella virpi.kulomaa@amko.fi tai 050 339 6844

Katso lisätiedot
www.ruokadiplomit.fi


01.11.2016

Kouluruokasuositus kommentoitavana

Uusi kouluruokasuositus on valmistumassa ja on lähetetty lausuntokierrokselle.
Jos haluat kommentoida sitä, toimi alla olevan tiedotteen mukaisesti. Voit myös laittaa kommenttejasi Amkoon:marjut.huhtala@amko.fi  ja kokoamme niistä sitten järjestön yhteisen kommentoinnin.

Hienoa on, että uusissa suosituksissa mainitaan nyt Kouluruokadiplomi yhtenä kouluruokailun itsearvioinnin välineenä.

Alla tiedote:
Lähde:THL, VRN, Opetushallitus

Uusi kouluruokasuositus nyt kommentoitavana

Uudistettavana oleva julkaisu ”Syödään ja opitaan yhdessä – Kouluruokailusuositus”, on avattu julkiseen kommentointiin. Suosituksen julkaisijat, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pyytävät nyt perusteltuja kommentteja, muutos- ja korjausehdotuksia uudesta suosituksesta.

Kommentointi tapahtuu Wepropol-kyselynä (linkki kyselyyn ja suositusluonnokseen on alla). Kommentit esitetään avoimina vastauksina perusteluineen luku kerrallaan, siten että kommentoitava kohta kussakin luvussa täsmennetään alaotsikkoon sekä sivu- ja rivinumeroon viittaamalla. Kommentointi on auki perjantaihin 18.11.2016 klo 16:15 saakka.

Suositusluonnos: http://www.oph.fi/download/179475_Kouluruokailusuositus_julkinen_kommentointi_28.10.2016.pdf

Kyselylomake: https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin1162682&SID=4b6f9357-d14a-48fb-bdb5-5fefc96d8ee1&dy=2117542637

Uuden kouluruokailusuosituksen tarkoituksena on antaa suuntaviivat täysipainoisen sekä tarkoituksenmukaisesti järjestetyn ja ohjatun kouluaikaisen ruokailun ja ruokakasvatuksen toteuttamiseksi opetuksen ja sitä tukevan toiminnan järjestäjille, kouluille, koulujen ruokapalvelusta ja oppilashuollosta vastaaville sekä kodeille ja koululaisille itselleen. Suositus kattaa ohjeistuksen kouluaterioista, välipaloista aamu- ja iltapäivätoiminnassa sekä koulun kerhotoiminnassa.

Uusi suositus perustuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Terveyttä ruoasta – suomalaiset ravitsemussuositukset (2014) väestötason suositukseen sekä Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille (2016) suositukseen sekä esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteisiin.

Kouluikäisten lasten ravitsemusta ja ruokakasvatusta kuvataan suosituksessa kokonaisuutena, jossa vastuun lapsen ja nuoren hyvästä ravitsemuksesta ja ruokaoppimisesta kantavat koti, koulu ja lähiyhteisö yhdessä.

Uudessa suosituksessa otetaan huomioon koulun hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, kasvatuskumppanuutta ja yhteistyötä sekä ruokapalvelujen ja elintarvikkeiden hankintaa ja kilpailutusta koskevat periaatepäätökset ja asiakirjat. 

Tämä suositus tulee korvaamaan edellisen 2008 julkaistun Kouluruokailusuosituksen. Julkisten kommenttien käsittelyn ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan hyväksymisen jälkeen suositus julkaistaan alkuvuodesta 2017.

Utkastet till rekommendation för skolbespisning har inte översatts, men det kan kommenteras också på svenska.

Lisätietoja antavat:

Kuusipalo Heli
Erikoistutkija
THL
puh. 029 524 6747
etunimi.sukunimi@thl.fi

Marjaana Manninen
Opetusneuvos
Opetushallitus
puh. 029 533 1142
etunimi.sukunimi@oph.fi

Arja Lyytikäinen
Pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta c/o Elintarviketurvallisuusvirasto Evira  
Puh. 029530 4292, 050 4099 860
etunimi.sukunimi@evira.fi


31.10.2016

ATERIA 2016 tapahtuma Helsingissä 8.11.2016

Olemme mukana Julkisen ruokahuollon ja sopimusruokailun

ammattilaispäivässä ATERIA´2016-tapahtumassa Helsingin Wanhassa Satamassa.

Tule tapaamaan meitä messupisteelle!

Lisätietoa ohjelmaltaan runsaasta päivästä saat tästä:
http://ateria.messukeskushelsinki.fi/

 


13.10.2016

Amkon uutiskirje 9/2016

Ammattikeittiöosaajien seminaari innosti ajankohtaisilla aiheillaan

Uusia merkityksiä luova palvelumuotoilu, kasvisruokailu ja  psykologinen pääoma olivat teemoina Ammattikeittiöosaajien seminaarin puheenvuoroissa 11.10 Helsingissä

Lämmin Kiitos kaikille osallistujille, puhujille ja yhteistyökumppaneille!

KUva_16_web.jpg
 
Otteita puheenvuoroista:

Kasvisruokailu on pysyvä trendi

Tulevaisuudessa kasvisruokailu ei ole pelkästään ”mukava juttu” vaan todellinen vaihtoehto lihan syömiselle. Maapallon ekologisen kantokyvyn rajat tulevat nykyisellä elämäntyylillä  vastaan nopeammin kuin kuvittelemmekaan.  ”On otettava todesta se, että meillä on vain yksi planeetta”, huomautti dosentti Arto Salonen esityksessään.

Kasvisruokailulla on monta motiivia:terveys, ekologisuus, eettisyys ja ilmastotietoisuus unohtamatta globaalia solidaarisuuden tuntoa.

” Vaikka Suomen näkökulmasta olisi kivaa, että  ilmastonmuutoksen myötä säästä tulisi leudompi, tarkoittaa tämä ankaraa kuivuutta ja nälänhätää toisaalla”, painotti ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Hän näkee kasvisruokailun kehittämisessä paljon mahdollisuuksia niin kodeissa kuin joukkoruokailussa. Raaka-aineista ei ole enää pulaa. Perinteisten palkokasviproteiinien rinnalle on noussut lukuisa joukko vaihtoehtoisia proteiininlähteitä.

Hyvä palvelu luo uusia merkitysnäköaloja

Jos haluat luoda merkityksellisen elämän niin itselle kuin muille pohdi tätä kysymystä
” Mitä tarvitaan lisää hyvään elämään, palveluun, olemiseen?”, kysyi Arto Salonen. Tekipä ihminen työkseen mitä tahansa hän voi löytää työlleen ja käytökselleen syviäkin merkityksiä. Silloin työnteon motiivit eivät perustu materialistisiin tavoitteisiin vaan inhimillisen pääoman kasvattamiseen.

Miten työn merkityksen sisäistäminen sitten näkyy palvelumuotoilussa ja asiakaskohtaamisissa?

Salonen  tiivistää onnistuneen palvelutilanteen ja sen  tunnusmerkit:

Hyvä palvelu a) lisää asiakkaan omanarvontunnetta, b) on kokonaisvaltaisesti vastuullista, c) tarjoaa elämälle uusia ja pitkällä aikavälillä kestäviä merkitysnäköaloja.

Kuva_8_web_web.jpg
Kuvassa Ilona Rauhala ja Arto Salonen

Psykologinen pääoma haltuun

Seminaarissa puhuneen Ilona Rauhalan mukaan psykologiseen pääomaan kuuluu sopivassa suhteessa toiveikkuutta, optimismia, itseluottamusta ja sinnikkyyttä. On kuitenkin ymmärrettävä erilaisille temperamentille tyypilliset käyttäyttymismallit. Esimerkiksi kun tuodaan uusia asioita työyhteisöön. ” Osa porukasta on heti into piukassa ja valmis kokeilemaan uutta. Toiset taas jarruttelevat ja mieluummin vetäytyvät kaikesta uudesta.”

Miten sitten johtaa ja motivoida erilaisia persoonallisuuksia. Esimiesasemassa tärkeintä on oma esimerkki. Rauhala pisti pohtimaan kysymystä: ”Kun minä tulen paikalle, mitä tulee paikalle?”

Uusi Palmia: arki hoidossa kaikkialla

Organisaation uusi strategia voidaan luoda nopeastikin kertoi Palmian toimitusjohtaja Nina Rokkila. Palmiassa uusi rohkeampi strategia kumpuaa asiakkaiden aidosta kohtaamisesta. Kohtaamiset näkyvät Helsingissä päivittäin arkisissa tilanteissa. Muutos entiseen palvelukulttuuriin voi olla vaikka se, että vartijalla on lupa  hymyillä ja metrosiivoja kokee olevansa tärkeä osa asiakaspalvelun polussa.

Kouluruokailusuositukset uudistuvat

Uudet Kouluruokailusuositukset ovat työn alla ja lähtevät piakkoin kommentointikierrokselle, kertoi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.  Suositusten päätavoitteena on lasten ja nuorten tasapainoinen ravitsemustila ja kokonaisvaltainen ajattelu kouluruokailun linkittymisestä muuhun koulupäivän aikaiseen toimintaan.

”  Suosituksissa katsotaan koulupäivää kokonaisuutena, jota rytmittävät koululounas ja välipalasyöminen. Terveellinen koululounas voi olla sellainen, johon suunnitellusti kuuluu myös välipala. Fokuksena on aina lapsen tai nuoren hyvinvointi”. Koululaisten osallistamiseen velvoittaa myös uusi perusopetuksen opetussuunnitelma.

***

Päivässä julkaistu Ammattikeittiöosaajat ry:n tuottama videosarja on nyt katseltavissa ja jaettavissa Amkon sivuilta eteenpäin:

Videosarja sisältää viisi lyhyttä teemavideota, joiden aiheina ovat ruoanvalmistusmenetelmät, ergonomia ja työturvallisuus, hygienia ja omavalvonta, kestävä kehitys ja asiakaspalvelu

Videoiden tavoitteena on tukea opiskelijoiden, työssäoppijoiden ja uusien työntekijöiden perehdyttämistä ja esitellä ammattikeittiöalaa modernina ja monipuolisia työtehtäviä tarjoavana tulevaisuuden alana.

amko.fi/perehdytys

 Kuva_1_sem_web.jpg
Kuvassa videoprojektiin osallistuneita: vasemmalta oikealle Kymijoen ravintopalveluiden Jyrki Karppinen, Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:stä, Kari Turkia Kymijoen ravintopalveluista, Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajista, Virpi Niveri Kymijoen Ravintopalveluista ja keskellä vasemmalta oikealle Sini Hyöky, Kymijoen Ravintopalveluista ja kauvauksissa roolihahmona toiminut Anna-Maria Sundelin.

Kiitos kaikille muillekin projektiin osallistuneille!
***
Uutiskirjeen teksti: Marjut Huhtala, kuvat: Terhi Honkonen
Täältä löydät lisää kuvia Amkon seminaarista:
http://www.amko.fi/jarjesto/kuvat/
 


27.09.2016

Ammattikeittiöosaajien uutiskirje 8/2016

Ammatikeittiöosaajat ry:n syyskokous 11.10.2016

Syyskokous pidetään Amkon seminaarin jälkeen Taitotalolla osoitteessa Valimotie 8, 00380 Helsinki. Tule mukaan vaikuttamaan toimintaamme! Kokouksessa  muun muassa valitaan erovuoroisten johtokunnan jäsenten tilalle uusia edustajia. Vuodelle 2017 ovat haussa uudet jäsenet opetussektorilta ja teollisuudesta.  Tässä KOKOUSKUTSU
***
Maa- ja metsätalousministeriön esitys ruokapoliittiseksi ohjelmaksi


Esitys on lausuntokierroksella. Mikäli haluat kommentoida esitystä, lähetä oma palautteesi toiminnanjohtajalle: marjut.huhtala@amko.fi 28.10.2016 mennessä.
Kokoamme palautteistanne Ammattikeittiöosaajien yhteisen lausunnon.

Linkki
ESITYKSEEN ja LAUSUNTOPYYNTÖ

***
Arvostusta Ammattikeittiöille- hankkeen kuulumisia

Ruokadiplomit
Kouluruokadiplomi® on myönnetty tähän mennessä yhteensä 305 koululle, lista http://www.kouluruokadiplomi.fi/diplomikoulut/.

Diplomien joukkoon on saatu hiljattain mukaan kaksi uutta kaupunkia, Lappeenranta (Lappeen koulu ja Saimaan Tukipalvelut Oy) ja Kuopio (Minna Canthin koulu ja Servica). Lämpimät onnittelut!

Päiväkotien Makuaakkoset-diplomi® on myönnetty 102 päiväkodille, lista http://www.makuaakkosetdiplomi.fi/diplomipaivakodit/

Olisiko sinun kuntasi koulu seuraava diplomin saaja? Lisätiedot diplomien hakemisesta projektipäällikkö Virpi Kulomaalta: virpi.kulomaa@amko.fi, p.050 339 6844

Perehdytysvideot
Ammattikeittiön ABC  perehdytysvideoiden ensiesitys tapahtuu Amkon syksyn seminaarissa 11.10.
Videosarja johdattelee ammattikeittiötyöhön viiden lyhyen teemavideon kautta.
Ensiesityksen jälkeen materiaali julkaistaan Amkon sivuilla, josta se on vapaasti ladattavissa.
Lue lisää:http://www.amko.fi/hankkeet/perehdytys/

 ***

Vielä ehdit ilmoittautua Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaariin 30.9 mennessä!
Seminaari järjestetään Taitotalon kongressikeskuksessa Helsingin Pitäjänmäellä 11.10.2016.
Pääsemme nauttimaan Taitotalon uudistuneista kokoustiloista ja herkullisista antimista.

Teemoina mm.palvelmuotoilu ruokapalveluissa, kasvisruokailun uudet trendit ja psykologisen pääoman johtaminen. Tule kuulemaan paikan päälle tuoreimmista ammattikeittiöalan teemoista.

Seminaaripäivän kolmen ruokalajin lounas tarjoillaan lautastarjoiluna Taitotalon uudistuvassa Talentti-ravintolassa jonottamata ja kiireettömästi.

Päivän tauoilla osallistujilla on mahdollisuus tutustua yhteistyökumppaneiden näyttelypisteisiin.

Katso
OHJELMA   ja ILMOITTAUDU

Jatkoimme ilmoittautumisaikaa 30.9. saakka.

Seminaarin lisätiedot:
Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi , p.050 341 3957

***
Seuraa Ammattikeittiöosaajien blogia ja ilmoittaudu itsekin kirjoittajaksi!

Tuoreimmassa blogikirjoituksessa on aiheena sokeri. Erikoistutkija Heli Kuusipalo THL:stä täsmentää sokerinsaannin rajoja ja peilaa suomalaisia ravitsemussuosituksia WHO:n suosituksiin. Tästä pääset blogiin:http://www.amko.fi/blogi/lisattya-sokeria-kannattaa-valttaa/

Jos haluat kertoa jostakin ajankohtaisesta asiasta blogissa tai lehdessämme AmmattikeittiöOsaajassa, ota rohkeasti yhteyttä:marjut.huhtala@amko.fi , p.050 341 3957

***
Mukavaa syksyn jatkoa ja tapaamisiin tapahtumissa!


31.08.2016

Koululounas on loistojuttu!

Koulupäivän yksi tärkeimmistä asioista on monipuolinen koululounas viihtyisässä kouluravintolassa nautittuna. Useimmalle oppilaalle kouluateria onkin päivän tärkein annos. Mutta vain jos se tulee syödyksi.

Kouluruokadiplomi on mainio työväline kouluruokailun kehittämiseen. Itsearviointiin perustuva diplomimalli tukee ravitsemussuositusten noudattamista ja yhdessä syömisen iloa. Se kannustaa näkemään kouluruokailun tärkeänä osana koulun muuta kasvatustoimintaa.

Joko sinun kuntasi kouluissa on Kouluruokadiplomi?

Pidetään tänä syksynä yhdessä huolta siitä, että jokainen koulualainen syö lautasen tyhjäksi hyvillä mielin.

***
Lue lisää alla olevista linkeistä Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämistä  Kouluruoka-ja Makuaakkoset –diplomeista ja lähde rohkeasti mukaan kehittämään suomalaista, ainutlaatuista koulu- ja päiväkotiruokailua!

http://www.kouluruokadiplomi.fi/ajankohtaista/koulut-alkavat-kouluruokadiplomin-hakuun/

 

http://www.makuaakkosetdiplomi.fi/ajankohtaista/syyskausi-kayntiin/


18.08.2016

Amkon uutiskirje 7/2016

Ajankohtaisia tapahtumia ja kampanjoita

Herkkujen Suomi Rautatientorilla 18.-20.8.2016.

Suomalaisen ruokakasvatuksen tekijät tuovat ruokailoa Herkkujen Suomeen!

Maa- ja metsätalousministeriön toiminnallinen Ruokailo-osasto tutustuttaa lapset ja aikuiset hauskoihin ruokakasvatusmenetelmiin ja -toimijoihin, kouluruokailun ja ja kotitalousopetuksen edistämiseen, ravitsemussuosituksiin ja ruokahävikkiin.  Herkkujen Suomi -tapahtuma toimii kansallisena ruokakasvatuksen ajankohtaisareenana. Myös Ammattikeittiöosaajat ovat mukana Kouluruokadiplomin ja Makuaakkosten merkeissä.

Katso Herkkujen Suomi-tapahtuman koko ohjelma tästä:
https://www.mtk.fi/herkkujen_suomi/ohjelma/fi_FI/ohjelma/


Hävikkiviikkoa vietetään  29.8.-4.9.2016

Kuluttajaliitto järjestää tänä vuonna jo neljättä kertaa valtakunnallisen Hävikkiviikon 29.8.-4.9.2016 (viikko 35). Hävikkiviikko-kampanjan tavoitteena on kannustaa kaikkia ruokahävikin vähentämiseen ja ruuan arvostuksen lisäämiseen. Haasta toimipaikkasi ja asiakkaasi vähentämään hävikkiä kampanjaviikolla ja läpi vuoden!

Hävikkiviikon omalta ohjelmasivulla voit poimia ideoita, materiaaleja  ja faktatietoa hävikin vähentämiseksi ja haastekampanjan tueksi.
https://havikkiviikko.wordpress.com/category/materiaalit/

 

Koulumaitopäivää vietetään  28.9.2016

Maito ja Terveys ry tarjoaa päivän kunniaksi kouluruokaloiden seinille uuden julisteen ja maidon annostelijoihin hauskat eläinaiheiset tarrat. Aineisto jatkaa viimevuotista eläinteemaa.

Julisteen koko on 59 x 84 cm ja se on taitettu A4-kokoon. Tarrat ovat A5-kokoaja niitä on kaksi erilaista. Aineistopostitetaan kaikkiin alakouluihin automaattisesti, kuten vuosi sitten. Jos haluat enemmän aineistoa tai muuhun kuin alakouluun, sitä voi tilata syyskuun alusta lähtien www.maitojaterveys.fi kohdasta aineiston tilaus.

Kansainvälistä koulumaitopäivää vietetään maailmanlaajuisesti tänä vuonna 17. kertaa. Päivän vieton tarkoituksena on kiinnittää huomiota koulumaidon merkitykseen oppilaiden ravitsemuksessa.

 

Muistathan ilmoittautua Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaariin

Seminaari järjestetään Taitotalon kongressikeskuksessa Helsingin Pitäjänmäellä 11.10.2016.
Pääsemme nauttimaan Taitotalon uudistuneista kokoustiloista ja herkullisista antimista.

Teemoina mm.palvelmuotoilu ruokapalveluissa, kasvisruokailun uudet trendit ja psykologisen pääoman johtaminen. Tule kuulemaan paikan päälle tuoreimmista ammattikeittiöalan teemoista.

Seminaaripäivän kolmen ruokalajin lounas tarjoillaan lautastarjoiluna Taitotalon uudistuvassa Talentti-ravintolassa jonottamata ja kiireettömästi.

Päivän tauoilla osallistujilla on mahdollisuus tutustua yhteistyökumppaneiden näyttelypisteisiin.

Katso
OHJELMA   ja ILMOITTAUDU

Seminaarin lisätiedot ja näyttelypaikkavaraukset:
Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi , p.050 341 3957

***


02.08.2016

Amkon uutiskirje 6/2016

Tervehdys ammattikeittiöosaajat!

Työniloa töihin palaaville ja mukavaa loppukesää ihan kaikille!

Tempaisemme Amkon alkusyksyn käyntiin uudella Ystävä-jäseneksi-kampanjalla.
Jäsenen hankkiva saa nyt lahjaksi upean pussilakanasetin sisältäen:

2 x Kaisla-pussilakanaa  (150x210 cm) ja
2 x Kaisa-tyynyliinoja (
50x60 cm)
Materiaali: 100 % puuvillaa

Liittymislomakkeelle pääset TÄSTÄ:
http://www.amko.fi/jarjesto/liity-jaseneksi/ystaevae-jaesenhankintakampanjan-lomake/



Kuva: Pentik

Tule mukaan syksyn seminaariin

Seminaari järjestetään Taitotalon kongressikeskuksessa Helsingin Pitäjänmäellä 11.10.2016.
Ajankohtaisten koulutusteemojen lisäksi pääsemme nauttimaan Taitotalon uudistuneista kokoustiloista ja herkullisista antimista.

Teemoina mm.palvelmuotoilu ruokapalveluissa, kasvisruokailun uudet trendit ja psykologisen pääoman johtaminen. Tule kuulemaan paikan päälle tuoreimmista ammattikeittiöalan teemoista.

Seminaaripäivän kolmen ruokalajin lounas tarjoillaan lautastarjoiluna Talentti-ravintolassa jonottamatat ja kiireettömästi.

Päivän tauoilla osallistujilla on mahdollisuus tutustua yhteistyökumppaneiden näyttelypisteisiin.

Katso
OHJELMA   ja ILMOITTAUDU

Seminaarin lisätiedot ja näyttelypaikkavaraukset:
Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi , p.050 341 3957

***
Aurinkoa loppukesään - ollaan kuulolla!
t. Ammattikeittiöosaajat ry


17.06.2016

Valtakunnallisen kouluruokakilpailun voittajat valmistivat Rooman suurlähetystössä kouluruokaa

Lähde:Mediakatsaus Roomassa 8.6 järjestetystä kouluruokatapahtumasta (Ulkoministeriö)

Valtakunnallisen kouluruokakilpailun voittajajoukkue vieraili Roomassa 8. kesäkuuta. Suurlähettilään residenssissä järjestetyssä tapahtumassa Ruonalan koulun voittajajoukkue Kotkasta, tuotekehittäjä-kokki Jaana Huuhka sekä kokit Susanna Olkkonen ja Lenni Marttila valmistivat Suomen parhaan kouluruoka- aterian Italian median edustajille sekä kutsuvieraille. Kouluruoan perusperiaatteita ja käytäntöjä esitteli myös suurlähettiläs Janne Taalas.

Rooma__web.jpg
Kuva: Suomen suurlähetystö, Rooma

Paikalla olivat Italian opetusministeriöstä osastopäällikkö Rosa De Pasquale sekä Maria Cristina Tundo ja Gianluigi Benedetti. Opetusministeri Stefania Gianninin oli tarkoitus osallistua, mutta hänen osallistumisensa peruuntui viime hetkellä.

Juuri ennen tapahtumaa La Repubblicassa julkaistiin koko sivun juttu italialaisesta kouluruoasta. Artikkelissa Italian kaupungit laitettiin paremmuusjärjestykseen kouluruoan laadun ja terveellisyyden perusteella. Suomen tapahtuman pohjalta italialaismedia painottaa jutuissaan suomalaisen kouluruoan ainutlaatuisuutta,  edullisuutta ja laatua.

Rooma_2_web.jpg

Rooma 3_web.jpg

Kuvat: Suomen suurlähetystö, Rooma

Tapahtumasta kirjoitetuissa artikkeleissa suomalainen kouluruoka on ammattitaidon ja tehokkuuden tulos. Ruoan edullisuus ruokittavien oppilaiden määrään nähden on ihmetyksen ja ihailun aihe. Myös ruoan laatua sen hintaan nähden arvostetaan.

Maksuton kouluruoka- ihmettelyn aihe!

Mahdollisuus tarjota ilmainen kouluruoka on kirjoituksien mukaan erittäin ainutlaatuinen asia maailmassa. Jokaisessa jutussa mainitaan, että Suomi on Ruotsin ohella ainut maa, jossa on ilmainen kouluruoka. Ruoan arvoa lisää sen opetuksellinen puoli, jonka mukaan lapset opetetaan syömään monipuolisesti.

Maahanmuuttajalapset otetaan huomioon kahdessa artikkelissa.  Niissä alleviivataan, että ruoan avulla pyritään auttamaan lapsia sopeutumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Lehdissä siteerataan myös suurlähettiläs Taalasta, tämän mielipiteitä Roomasta sekä kyseisestä tapahtumasta. Suomen ja Italian välit ovat artikkeleiden mukaan lämpimät. Suomalaiset matkustavat Italiaan yhä enemmän ja italialaisten kiinnostus Suomea kohtaan on lisääntynyt.  Suomalaisten artikkeleiden mukaan Suomen esimerkkiä ei kuitenkaan pystytä toteuttamaan Italiassa, sillä ruokittavia lapsia on liian paljon. Erot ruokailukulttuurissa tuodaan esille Rosa De Pasqualen haastattelussa, jossa hän painottaa, että luomu- ja lähiruokaan tullaan panostamaan Italian kouluruoassa toisin kuin Suomessa. Myös kouluruokailuun varattu aika on Italiassa traditionaalisesti pitempi.

Linkit italialaisiin artikkeleihin:

http://www.eurocomunicazione.com/finlandia-allavanguardia-nel-mondo-cibo-nelle-scuole/

http://www.piuculture.it/2016/06/ciboscuolefinlandia/

http://cucineditalia.com/cuochi-finlandesi-cibo-per-le-scuole/

Suomalaiset artikkelit:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2686419/Lohikeitto+maistui+pastan+ystaville+Rooman+helteessa

http://www.kymensanomat.fi/Online/2016/06/08/Kotkalaista%20kouluruokaa%20tarjoiltiin%20italialaisille%20Roomassa%20/2016320886762/4

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/suomen-parasta-kouluruokaa-tarjoiltiin-italiassa-1.147783

 


03.06.2016

LILLA-hankkeessa karsitaan turhia välttämisruokavalioita

Kolmen kunnan LILLA-hankkeessa karsitaan turhia välttämisruokavalioita päiväkotiruokailussa. Kustannuksia säästyy ja mikä parasta:lapsen näkökulmasta tarpeettomasti ylläpidetystä välttämisruokavaliosta luopuminen merkitsee usein sekä ravitsemuksen että elämänlaadun paranemista.

Espoossa hankkeeseen osallistuminen on merkinnyt  kokeilupäiväkodissa mm. uudenlaista lomakekäytäntöä erityisruokavalioiden tilaamisessa. Hankkeessa kehitettiin kokeilukäyttöön lomake, jossa erityisruokavalion rastittamismahdollisuutta ei ole. Sen sijaan vanhempien tulee erikseen kirjoittaa lomakkeeseen vaikeita allergiaoireita aiheuttavat ja ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet, kuten maito ja vilja. Lieviä oireita ei merkitä lomakkeeseen ollenkaan.

Lue hankkeesta lisää AmmattikeittiöOsaaja-lehdessä 2/2016 julkaistusta Krista-Korpela Kososen toimittamasta artikkelista:
VÄHEMMÄN VÄLTTÄMISRUOKAVALIOITA

AMKO_ruoka-allergiat_Roosaliina5_web.jpg
Kuva: Krista Korpela-Kosonen


24.05.2016

Lausuntopyyntö valtioneuvoston periaatepäätökseen

Ohessa  lausuntopyyntö, valtioneuvoston periaatepäätös ympäristön kannalta hyvien viljelytapojen ja eläinten hyvinvointia sekä elintarviketurvallisuutta edistävien tuotanto-olosuhteiden edistämisestä julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa  (829/04.04.01.01/2016)

Periaatepäätöksen luonnos ja lausuntopyyntö

Voit lähettää kommenttisi 31.5.2016 mennessä sähköpostilla:
marjut.huhtala@amko.fi

Kokoamme lausunnoistanne Ammattikeittiöosaajat ry:n yhteisen lausunnon.

 


26.04.2016

Amkon uutiskirje 5/2016

Lahden seminaari inspiroi ennätysyleisöä!

Ammattikeittiöosaajien seminaarissa tähyttiin vahvasti tulevaisuuteen. Sibeliustalon upeissa puitteissa saimme tiivistä tietoa ammattikeittiöalan ajankohtaisaiheista, verkostoiduimme ja tutustuimme yritysten tuoteuutuuksiin. Kevään seminaari keräsi ennätysyleisön –osallistujia oli paikalla yli 160 henkilöä eri puolilta Suomea. Kiitos kaikille aktiivisille osallistujille, puhujille, yhteistyökumppaneille ja toimitsijoille! Saamamme palautteen perusteella päivien kokonaisantiin oltiin erittäin tyytyväisiä.

Amkon koulutuspäiväsivulta löydät koosteen osasta seminaariesityksiä ja tunnelmakuvia.
Koulutuspäivistä laaditaan myös kooste toukokuun lopussa ilmestyvään AmmattikeittiöOsaaja-lehteen. Seuraava Amkon seminaari järjestetään lokakuussa Helsingissä. Tästä infoamme tarkemmin vielä ennen kesälomia.

http://www.amko.fi/koulutuspaivat/

***
Kouluruoka-ja Makuaakkoset-diplomin tsemppidiplomit

Kevätseminaarissa julkistettiin Kouluruoka-ja Makuaakkoset-diplomin erikoistunnustukset ns. tsemppidiplomien saajat. Tsemppidiplomin myöntämisen perusteena on ruokapalveluntuottajan erityinen aktiivisuus diplomien hakemisessa oman alueensa kouluihin ja päiväkoteihin. Katso lisätietoa ja tsemppidiplomien saajat tästä:

 

http://www.kouluruokadiplomi.fi/ajankohtaista/tsemppidiplomit-ruokapalveluille/

***
Maksutonta koulutusta- osallistava opetussuunnitelma ja ruokakasvatus

Tiedoksi kuntanne rehtoreille, opetushenkilöstölle, ruokapalveluhenkilöstölle, päiväkodin henkilöstölle, terveydenhoitajille, iltapäiväkerhojen ohjaajille, koulunkäynnin ohjaajille ja opetus-ja sivistystoimen luottamushenkilöille. 

Uudistettu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet on käynnistänyt kouluissa paikallisten opetussuunnitelmien tekemisen. Uudet koulu- ja päiväkotiruokailua koskevat säännökset ja suositukset velvoittavat uudenlaiseen toimintakulttuuriin ja koko henkilöstön osallistamiseen ruokakasvatustyössä. 

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt rahoituksen koulutuskokonaisuuden järjestämiseen teidän työtänne auttamaan. Koulutuksen tavoitteina on antaa työvälineitä paikallisen opetussuunnitelman ja varhaiskasvatussuunnitelman tekemiseen koskien ruokailua ja ruokakasvatusta koulussa ja päiväkodissa. Koulutukseen osallistuvat henkilöt saavat uutta tietoa onnistuneen ja osallistavan ruokailun järjestämisestä, ruokakasvatuksesta, vastuullisista valinnoista ja ruokasivistyksen lisäämisestä. Tavoitteena on myös antaa työkaluja ja oivalluksia, jotta suomalainen koulu- ja päiväkotiruokailu nähtäisiin tärkeänä osana lasten ja nuorten kasvatus- ja opetustyötä. Koulutus on osallistujille maksutonta.

Koulutukseen sisältyy kaksi seminaaripäivää vuoden 2016 aikana sekä teidän työtänne helpottava etätehtävä, jonka voi tehdä ryhmätyönä, esimerkiksi koulukohtainen kouluruokailua koskeva suunnitelma koulun opetussuunnitelmaan, Kouluruoka- ja Makuaakkosetdiplomin työstäminen tai muu ruokakasvatusteko.

Tavoiteltava ryhmäkoko on noin 25 – 35 henkilöä. Ministeriön tahdon mukaisesti jokaisessa ryhmässä pitää olla niin opetus- kuin ruokapalveluhenkilöstöä. Kannustamme teitä yhteistyöhön lähialueen kuntien kanssa, mikäli ryhmäkoko ei muuten täyty. Koulutukseen sisältyy myös jokaisella koulutuspaikkakunnalla järjestettävä ja mahdollisuuksien mukaan toteutettava tietoisku oppilaille kouluruokailusta. 

Koulutuspaikat ja päivät sovitaan erikseen yhteyshenkilönne kanssa, joka kokoaa ryhmän ja hoitaa tilavarauksen ruokailuineen. Päivät sovitaan kalenterinne mukaisesti sellaisille päiville, jotka teille parhaiten sopivat. Koulutuksen saaminen paikkakunnallenne siis edellyttää yhteyshenkilön nimeämistä.

Olemme toteuttaneet vastaavia koulutuskokonaisuuksia laajasti ympäri Suomea vuodesta 2012 lähtien. Koulutukset ovat rakentaneet yhteishenkeä ruokapalvelussa, lisänneet kasvattajuutta ja yhteisöllisyyttä niin palveluketjussa kuin ruokailijoiden keskuudessa sekä osaltaan mm.vähentäneet ruokahävikkiä. Koulutttajatiimiimme kuuluvat kanssani professori Päivi Palojoki ja filosofian tohtori Seija Lintukangas. 

Ryhmät, joita voidaan perustaa yhteensä viisi eri paikkakunnille, muodostetaan varausjärjestyksessä eli kannattaa toimia nopeasti.

Lisätietoja sähköpostilla tatu.lintukangas@primedu.fi tai puhelimitse 050 5311665. Lisätietoja antaa myös Seija Lintukangas seija.lintukangas@gmail.com tai puh. 0405894446.


13.04.2016

Amkon uutiskirje 4/2016

Kevään merkkitapahtuma lähestyy- ennätysmäärä osallistujia tulossa Ammattikeittiöosaajien seminaariin Lahden Sibeliustalolle!

Kiitos kaikille teille, jotka olette ilmoittautuneet ensi viikon seminaariin Lahteen 20.-21.4.2016. Tiedossa monipuolinen kattaus ajankohtaisia puheenvuoroja ja yhteistyökumppaneidemme näyttelypisteitä. Odotamme innosta puhkuen tulevia koulutuspäiviä! Jos et ole ilmoittautunut ja haluaisit mukaan, niin vielä on mahdollisuus muutamaan lisäilmoittautumiseen, mikäli ilmoittaudut tämän viikon (vko 15) aikana.

Lisätiedot: Marjut Huhtala p.050 341 3957

Seminaaripäivän 20.4 perään pidetään Amkon virallinen kevätkokous.
Tässä esityslista.

***

Ammattikeittiöiden suunnittelua käsittelevä RT/SIT-ohje lausuntokieroksella

Rakennustietosäätiö RTS pyytää lausuntoa  ammattikeittiöiden suunnittelua käsittelevästä RT/SIT-ohje-ehdotuksesta. Ohje sisältää ammattikeittiöiden suunnitteluun liittyviä perustietoja ja mitoitusohjeita. Ohjeessa ammattikeittiöllä tarkoitetaan kaikkia keittiöitä, joissa työskennellään ammattimaisesti ruokaa valmistaen. Ohje ei käsittele kotikeittiöitä. Ohje on tarkoitettu ensisijaisesti rakennussuunnittelun avuksi, mutta myös hankkeen muille osapuolille kuten tilaajalle, käyttäjälle ja urakoitsijalle. Ohjeita voidaan soveltaa myös ammatillisten oppilaitosten opetuskeittiöiden suunnitteluun.

 

Kokoamme jäsenistöstömme kommenteista yhteisen lausunnon. Voit välittää omat kommenttisi toiminnanjohtajalle 10.5 mennessä:marjut.huhtala@amko.fi

Tässä linkki ohje-ehdotuksen lausuntosivulle:
http://www.rakennustieto.fi/index/ajankohtaista/lausuntopyynnot.html.stx

***

Ilmoita toimipaikkasi ruokahävikin vähentämiseen tähtäävään Ravintolafoorumiin!

Kaikentyyppisille ravitsemispalveluille tarkoitettu, Luke:n koordinoima foorumi aloittaa keväällä 2016. Taustana foorumille on Euroopan komission tavoitteet vähentää ruokahävikkiä ja lisätä kiertotaloutta. Osallistujille tarjotaan mahdollisuus vapaaehtoisuuden ja yrityksen omien tavoitteiden mukaisesti lisätä resurssitehokkuutta, yhteistyötä sekä viestintää. Foorumi toimii alustavan suunnitelman mukaan vuoden ajan kevääseen 2017 ja on osallistujille maksuton.

Katso lisää tästä linkistä:
https://www.lyyti.fi/reg/ravintolafoorumi-kutsu


05.04.2016

Kouluruokadiplomi edistää kouluruokailua

Kysely: Kouluruokadiplomi edistää kouluruokailua

Onnittelut kaikille 2016 uusille Kouluruokadiplomi-kouluille! Diplomi on jo yli 260 koululla, katso tästä lista maakunnittain http://www.kouluruokadiplomi.fi/diplomikoulut/.

Diplomikouluille tehdyn kyselyn perusteella diplomi on koettu hyödylliseksi. Rehtorien ja ruokapalvelun edustajien mielestä se on parantanut koulun ja ruokapalvelun välistä yhteistyötä, tukenut ruokapalvelujen osaamisen kehittymistä sekä lisännyt mm. kouluruokailun arvostusta. Kyselystä saa tukea mm. diplomihaun esittelyyn opetuspuolen edustajille. Tutustu kyselyn http://www.kouluruokadiplomi.fi/ajankohtaista/kysely-diplomikoululle/

Kouluruokadiplomi.fi –sivut ovat uudistuneet

Kouluruokadiplomi.fi -sivusto on uudistunut. Uusi, käyttäjäystävällinen sivusto sisältää aiemmasta sivustosta tutut elementit eli diplomin hakemiseen liittyvän osaamistestin ja tukimateriaalin (valmennusaineisto), josta saa tietoa kouluruokailuun liittyvistä säädöksistä, suosituksista ja hyvistä käytännöistä.  Uudistunut sivusto on responsiivinen, joten tukimateriaaliin tutustuminen tai diplomin hakeminen on nyt entistä kätevämpää esimerkiksi tabletilla. Kouluruokadiplomi.fi -sivusto on toteutettu tammikuussa päiväkodeille suunnatun Makuaakkosetdiplomi.fi:n rinnalle. Sivustot on toteutettu yhteistyössä Aucor Oy:n kanssa. http://www.kouluruokadiplomi.fi/ajankohtaista/kouluruokadiplomin-sivut-uudistuneet/

Molempiin sivustoihin pääset jatkossa www.kouluruokadiplomi.fi ja www.makuaakkosetdiplomi.fi lisäksi kätevästi myös osoitteesta http://www.ruokadiplomit.fi/

Seuraa somessa @ruokadiplomit

Muistathan, että Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomia voit seurata somessa, löydät meidät uusitulla tunnuksella @ruokadiplomit.
Twitter @ruokadiplomit
Facebook.com/ruokadiplomit

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko diplomin hausta?
Projektipäällikkö Virpi Kulomaa, virpi.kulomaa@amko.fi,  050 339 6844