Ajankohtaista

03.05.2019

Amkon uutiskirje 5/2019

Kenestä vuoden 2019 ammattikeittiöosaaja?

Ammattikeittiöosaajat ry palkitsee jäsenistöönsä kuuluvan, ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja kestävällä tavalla toimivan ruokapalvelualan aktiivin. Tunnustus julkistetaan Ammattikeittiöosaajien juhlaseminaarissa Helsingissä 24.10.2019.

Tunnustuksen saajat kriteerit:
Tunnustuksen saaja vaikuttaa myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan.

Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti.

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Hän kohtelee kannustavasti kollegoitaan  ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta.

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä.

Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Jätä oma ehdotuksesi 16.9.2019 mennessä tällä lomakkeella.

kenesta_ammattikeittioosaaja_2019_fb.png

***
Tänään on maailman tärkein päivä!

Ammattikeittiöosaajien kevään 2019 seminaari tarjosi tietoa ja tunnetta roppakaupalla.
Lue lisää
koulutuspäiväsivuiltamme löytyvästä koosteesta ja seuraavasta AmmattikeittiöOsaaja-lehdestä (ilmestyy 29.5.2019).
Sysyllä tulossa Amkon 50-vuotis-juhlaseminaari 24.10.2019 Helsingissä!
Merkitse ajankohta jo nyt muistiin.

Kuva_3_web_yleisökuva.jpg
Kuva: Janne Ketola

***
Hävikistä hyvikiksi

Luonnonvarakeskus ja Maaseudun Sivistysliitto ovat yhdessä tuottaneet ruokahävikin vähentämisen oppaan ammattikeittöille. Oppaan nimi on Hävikistä hyvikiksi – Konsteja keittiöille ruokahävikin vähentämiseksi. Opas toimii mainiosti myös koulutusmateriaalina, ja se on kaikkien vapaasti luettavissa ja käytettävissä Maaseudun Sivistysliiton Verkko-opistossa.

 Hävikkioppaan kansikuva.jpg

Tästä voit tulostaa itsellesi käytännön työkaluja ja materiaalia hävikin vähentämiseksi.

Opas on tuotettu Luonnonvarakeskuksen ja MSL:n yhteisessä YLIKE-hankkeessa. Oppaasta ja hankkeesta voi kysyä lisätietoja minulta tai Luonnonvarakeskuksen tutkijalta Kirsi Korhoselta: kirsi.korhonen(at)luke.fi, p. +358 295326700.

****
Uutta ruokaturvallisuudesta

Lähde: Ruokaviraston uutiskirje huhtikuu 2019

Lihan alkuperämaamerkintä tarjoilupaikoissa ilmoitettava 1.5.2019 lähtien
Tarjoilupaikoissa on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti 1.5.2019 alkaen. Asiasta säädetään uudessa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 154/2019, joka astuu voimaan 1.5.2019 ja on voimassa kaksi vuotta eli 30.4.2021 asti. Asetuksella muutetaan maa- ja metsätalousministeriön asetusta 834/2014. Lisäksi on tarjoilupaikoissa ilmoitettava kuluttajalle  elintarvikkeen nimi kirjallisesti sekä allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja  tuotteet, jotka tietyin edellytyksin voidaan ilmoittaa suullisesti.

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Elintarviketieto-opas on päivitetty
Ruokaviraston päivitetty Elintarviketieto-opas (pdf) on pakkausmerkintöjen tietopaketti elintarvikealan yrityksille ja valvojille. Uudistetussa oppaassa on runsaasti käytännön esimerkkejä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Oppaaseen on myös koottu viimeisimmät pakkausmerkintöjä koskevat lainsäädännön muutokset.

Opas pdf-muodossa löytyy Ruokaviraston sivuilta.

***
Koulujakelujärjestelmän ABC

Mitä tarkoitetaan koulujakelujärjestelmällä ja mitä tuotteita tuen piiriin kuuluu?
Katso tuore RuokaTutka-kampanjan tuottama
video aiheeseen liittyen, jossa maaseutuviraston ylitarkastaja Jenni Anttila kertoo järjestelmän keskeisimmät sisällöt.

Ruokatutka_web_2.jpg
 
***


08.04.2019

Amkon uutiskirje 4/2019

Kouluruoka-ja Makuaakkoset-diplomit palkittiin

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston neljä ruokakulttuuripalkintoa jaettiin Helsingin Messukeskuksessa Kevätmessuilla. Yhtenä palkittavina olivat Ammattikeittiöosaajien diplomit.

Palkinnon saivat Pekka Heikkisen leipomo, Illallinen taivaan alla -tapahtuma, Kouluruoka- ja makuaakkoset -diplomit sekä Ruokavisa.

”Tämän vuoden palkitut ovat ansiokkaasti edistäneet suomalaista ruokakulttuuria joko valtakunnallisesti tai paikallisesti. Lisäksi tänä vuonna halusimme antaa tunnustusta lasten ja nuorten ruokakasvatusta edistäneille", toteaa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston asiamies
Petri Kolmonen.

Kouluruoka- ja Makuaakkoset -diplomeita arvioitiin näin:
Molemmat diplomit edistävät ravitsemussuositusten jalkauttamista, ruokakasvatuksen käytännön toteuttamista koulu- ja päiväkotiympäristössä sekä myönteistä ruokapuhetta. Diplomisuorituksia on juhlittu sadoissa kouluissa ja päiväkodeissa kautta maan ja samalla kohotettu ruuan ja sen tekijöiden arvostusta. Diplomi ansaitaan, kun ravitsemusasiat ovat kunnossa, koulussa huolehditaan, että kaikki osallistuvat ruokailuun ja että ruoka on kestävästi sekä ympäristöasiat huomioiden hankittu, valmistettu ja tarjoiltu.


Palkinnon luovutti Petri Kolmonen joukkoineen. Keskellä Amkon Päivi Jämsén ja
Marjut Huhtala. Kuva: Tiina Makkonen

Palkinnonsaajat valitsi rahaston toimikunta. Jaakko Kolmosen rahasto palkitsee henkilöitä, ilmiöitä ja toimijoita, jotka ovat merkittävästi edistäneet suomalaista ruokakulttuuria omalla alueellaan tai alallaan.

***
Ammattikeittiöosaajat mukana StratKit-EU-hankkeessa, jossa luodaan yhteisiä kestävän kehityksen työkaluja julkiseen ruokapalveluun

Julkiset ruokapalvelut edustavat erityisen näkyvästi, havainnollisesti ja tehokkaasti kehityskulkuja yhä kestävämpiä ruokajärjestelmiä kohti. Koska julkiset ruokapalvelut muodostavat monimutkaisen ammatillisen kokonaisuuden, niiden tavoitteellinen kehittäminen vaatii yhteistä oppimista, kehittämistä ja innovointia jossa erilaiset toimijat kohtaavat työhönsä liittyvissä kehittämiskysymyksissä.


Kuva:MA/JS, Rostock, 2018

Hankkeeseen ovat sitoutuneet Itämeren alueella (Baltic Sea Region, BSR) toimijat Suomesta, Virosta, Puolasta, Saksasta, Tanskasta ja Venäjältä osallistumalla StratKIT hankkeeseen (01.01.2019-30.06.2021). Hanketta rahoittaa  Interreg Baltic Sea Region, Euroopan alueellinen kehittämisrahasto, yhteistyössä  Venäjän Federaation kanssa 2 M€:n kokonaisrahoituksella.

Hankekumppanit kartoittavat omien maidensa nykytilanteen ja osaamistason, mallintavat kestävän kehityksen dynamiikan, rakentavat toteuttamista varten käytännön kestävyystyökalut ja viestivät tuloksista Itämeren alueella ja laajemmin Euroopassa toimijoita varten suunnitellun mediatyön avulla.


Hankkeen Kick-Off-palaveri järjestettiin Helsingissä helmikuussa.

Ammattikeittiöosaajat ry edustaa hankkeessa Suomea julkisen sektorin ruokapalveluiden verkosto-ja täydennyskoulutusjärjestönä.  Hankkeen keskeisin työmenetelmä on havainnoiva haastattelututkimus valittujen kansallisten organisaatioiden toimipisteissä ja hyvien käytäntöjen mallintaminen. Hankkeen alussa valitaan maakohtaiset pilottikohteet, joiden kanssa tavoitellaan kestävää kehitystä tukevia uusia toimintamalleja.   Hankkeessa pyritään käytännönläheisten ratkaisujen etsimiseen ja niiden kuvaamiseen julkisen ruokapalvelun asiakkaiden  näkökulmasta ymmärrettävällä tavalla. Hankkeen pääkoordinaattori on Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutti.
Tiedotamme hankkeesta lisää sen edetessä.
***
Lähikuvassa AmmattikeittiöOsaaja-juttusarjan uusin kertomus luettavissa

Jyrki Karppinen on näköalapaikalla kymenlaaksolaisille ateriapalveluita tuottamassa

Ruokapalveluala on muuttunut valtavasti sen runsaan 20 vuoden aikana, joista Jyrki Karppisella on kokemusta. Hänen työpaikalla on kaikki pelit ja vehkeet, mitä modernissa ammattikeittiössä ja sellaisen hallinnossa tänä päivänä osataan edes kaivata. Yhtä vain puuttuu. Kristallipallo olisi tarvittava työkalu, sillä tulevaisuus rakennetaan nyt, painottaa Karppinen.

 ”Ala on mennyt valtavasti eteenpäin - niin työskentelyolosuhteet ja ergonomia kuin raaka-aineiden jalostusaste. Samalla ammattilaisilta vaaditaan yhä enemmän. On hallittava ict, hygieniaosaaminen, erityisruokavaliot, eri ruoanvalmistusmenetelmät ja laitteistot. Kasvavissa yksiköissä jokaisen on ymmärrettävä olevansa osa isompaa prosessissa. Jos laatu pettää yhdessä kohtaa, on vaikutus valtava.”

Jyrki Karppinen liittyi Amkon edeltäjään, Fidaan jo opiskelijajäseneksi.

Lue koko haastattelu Amkon juhlavuosi-sivulta.

***
Nyt dilomeita hakemaan!

10.5.2019 mennessä haetut diplomit ehdimme toimittaa vielä koulujen
kevätlukukauden aikana.


01.03.2019

Amkon uutiskirje 3/2019

1.3.2019

Ammattikeittiöosaaja-lehti 1/2019 on ilmestynyt!

Monipuolisessa numerossa aiheina opiskelijaruokailu, katsaus
tuoreimpiin Finravinto-selvityksen tuloksiin, mielenkiintoinen haastattelu kouluruokailusta kasvatusasiantuntijan näkökulmasta ja summausta viime vuonna päättyneestä laajasta Ikäruokahankkeesta, jossa myös Ammattikeittiöosaajat ry oli mukana.

Lehden juhlavuoden jutuissa tehdään myös aikamatka Amkon syntymävuoden tapahtumiin ja kuvataan upeita ammattikeittiöosaajia Lähikuvassa ammattikeittiöosaaja-palstalla.

Ammattikeittiöosaajien huippuseminaari ruokapalveluammattilaisille Hyvinkäällä 10.-11.4.2019!

Kevään seminaarin ohjelmasta löydät monta ajankohtaista aihetta:
työvoiman saatavuus, ruokapalveluiden johtaminen muutostilanteissa,
aikaansaamisen taito, haastavat asiakastilanteet, tekoäly ja ruokaturvallisuus. 

Ilmoittaudu sinäkin mukaan amko.fi koulutuspäiväsivulta!
Myös alla olevaa kuvaketta klikkaamalla pääset ilmoittautumissivulle.

Huomioithan, että jos tarvitset majoitusta,
majoituskiintiö on voimassa Hotelli Sveitsissä 11.3.saakka. (Hotellin puh.019 45881)
Lisäohjeet kiintiöstä ja majoituksen varaamisesta seminaariesitteestä.

***
Ruokatutka-julisteiden uusintapostitus koulujen keittöille-
vinkkaa koulusi opettajia ja oppilaita hyödyntämään aineisto!

RuokaTutka-juliste kertoo koulujakelutuesta

Uudet koulujakelutuesta kertovat RuokaTutka-julisteet on postitettu oppilaitoksiin ja päiväkoteihin lokakuun alkupuolella sekä tammikuussa. Juliste korvaa vanhan koulumaitotukijulisteen. Julisteen tulee olla esillä näkyvällä paikalla.

Vinkkaa koulusi opettajia ja oppilaita sekä päiväkotien varhaiskastushenkilökuntaa julisteen käytöstä:

Laittakaa koulujakelujuliste koulun tai päiväkodin seinälle näkyvälle paikalle. Juliste tarjoaa pohdittavaa kaiken ikäisille. Päiväkoti-ikäiset voivat tunnistaa julisteesta RuokaTutkan hahmoja ja erilaisia kasviksia, laskea mustikoita tai miettiä, mikä hahmo ei kuulu joukkoon. Koululaiset voivat ratkoa julisteen lasku- ja päättelytehtäviä. Isoimmat voivat ladata älypuhelimeensa ilmaisen Arilyn-sovelluksen, jonka kautta juliste herää eloon; se kysyy, antaa tehtäviä, haastaa ja pukee hahmot uusiin asuihin.

***
Ilmoitus:

Oletko kiinnostunut restonomiopinnoista?

Savonian restonomikoulutuksessa kehityt matkailu- ja ravitsemisalan moniottelijaksi tulevaisuuden haasteisiin. Laajat toimialan yhteistyöverkostomme ja kansainvälistymismahdollisuudet syventävät osaamistasi ja luovat askeleita urapolullesi jo opiskelujen aikana. Restonomina sinulla on edessäsi monien mahdollisuuksien vastuullinen urapolku! Kuvaa klikkaamalla saat lisätietoa.

***
Ystävä-jäseneksi-kampanjan lahjana ihana torkkupeitto kevään väreissä!


Pyydä kollegaa toimintaamme mukaan ja
jäseneksi- saat lahjaksi Pentikin laadukkaan torkkupeiton. Kampanja on edelleen hyvässä käynnissä ja huomioittehan myös alueille heitetyn haasteen: alueAmkot voivat anasaita lisää toimintarahaa hankkiessaan kevään aikana vähintään viisi uutta jäsentä!

 

***
Ilmoitus:

Tule mukaan Keliakialiiton koulutuspäivään
- päivitä tietosi gluteenittoman ruokavalion turvallisesta toteuttamisesta!


Koulutuksissa perehdytään gluteenittomuuteen ammattikeittiöiden näkökulmasta. Tule kuulemaan käytännön tietoa, kuinka tarkka pitää olla, kun asiakas tilaa gluteenitonta. Samalla saat päivitettyä tietosi gluteenittomista tuotteista, ruokalistamerkinnöistä ja gluteenittomasta ruoanvalmistuksesta.

Koulutuspäivät keväällä:
ke 13.3. klo 12-16                     Jyväskylä         
Osallistumismaksu: 115 €/hlö
pe 5.4. klo 14-16.30                  Helsinki, Messukeskus

Katso lisätietoja koulutuksista:
https://www.keliakialiitto.fi/ammattilaiset/horeca/keliakialiitto-kouluttaa/

Ilmoittaudu nyt mukaan! koulutus@keliakialiitto.fi


06.02.2019

AMKON UUTISKIRJE 2/2019

Ammattikeittiöosaajien huippuseminaari Hyvinkäällä 10.-11.4.2019!

Kevään seminaarin ohjelmasta löydät monta ajankohtaista aihetta:
työvoiman saatavuus, ruokapalveluiden johtaminen muutostilanteissa,
aikaansaamisen taito, haastavat asiakastilanteet, tekoäly ja ruokaturvallisuus. 

Amkon seminaareissa tapaat kollegoita eri puolilta Suomea ja viihdyt mukavassa
seurassa laadukkaiden tarjoilujen parissa.

Ilmoittaudu sinäkin mukaan amko.fi koulutuspäiväsivulta!
Myös alla olevaa kuvaketta klikkaamalla pääset ilmoittautumissivulle.

***
Jäsenkyselyn mukaan valtaosa jäsenistämme suosittelee Amkon jäsenyyttä

Loppuvuonna 2018 toteutetun jäsenkyselyn perusteellajäsenet pitävät tärkeänä Ammattikeittiöosaajat ry:n roolia julkisen ruokahuollon ja koko ammattikeittiöalan puolestapuhujana.

Aluetapahtumia ja seminaareja pidetään hyvinä koulutus-ja verkostoitumistilaisuuksina, toki myös viihteellisempää ohjelmaa toivotaan. Jäsenyyttä oltiin valmiita suosittelemaan kollegoille moninkin perustein; Amkon kautta voi saada ajankohtaista tietoa ja tilaisuudet ovat laadukkaita, jäsenlehteä pidetään kiinnostavana, samoin muuta ajankohtaista järjestön välittämää tietoa arvostetaan.

Aluetilaisuuksia pidetään antoisina, mutta niihin toivotaan enemmän osallistujia. Monilla alueilla koetaan, että ”samat ihmiset” käyvät tilaisuuksissa ja uusia jäseniä on vaikea tavoittaa tai aktivoida toimintaan mukaan.

Seminaareja pidetään monipuolisina ja aihevalinnoiltaan onnistuneina, erityiskiitosta saavat laadukkaat järjestelyt ja erinomaiset esiintyjät. Seminaareja toivotaan useammin muualle Suomeen (kuin Helsinkiin), myös hintatasoltaan erilaisia seminaareja toivotaan. Seminaarin teemoissa toivotaan käsiteltävän yleisaiheiden lisäksi ”jämäkkää” asiaa kuten täsmällistä tietoa ravitsemusaiheista.

AmmattikeittiöOsaaja-lehteä luetaan ja sen teemoja pidetään ajankohtaisina, juttuja toivotaan nykyistä enemmän ns. käytännön toimijoista ja vertaiskertomuksia työurista ja tavoista ratkaista erilaisia haasteita töissä ja erilaisissa organisaatioissa.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!
Ajatuksistanne on paljon hyötyä toimintamme jatkosuunnittelua ajatellen.
Alla olevasta linkistä pääset katsomaan päätulokset. Avoimet vastaukset on
poistettu/ häivytety vastaajien anonymiteetin varmistamiseksi,

Tästä linkistä näet tiivistetyn koonnin vastauksista.

***
Aluepuheenjohtajat tapasivat Helsingissä

Amkon aluepuheenjohtajat kokoontuivat ideoimaan yhdistyksen sisältöjä ja tapoja aktivoida jäseniä toimintaan mukaan. Some-maailman ajankohtaisiin koukeroihin saimme katsauksen ViestintäPirittan Laura Johanssonilta. Hän kannusti rohkeasti perustamaan ja käyttämään some-kanaviaesimerkiksi alueellisista tapahtumista viestittäessä. Oli antoisaa tavata järjestömme aktiiveja eri puolilta Suomea.  Kiitos kaikille päivään  osallistuneille! 


Kuvassa Amkon puheenjohtaja ja aluepuheenjohtajia, keskellä kouluttaja
Laura Johansson ViestintäPirittasta.

***
Ystävä-jäseneksi-kampanjan lahjana ihana torkkupeitto kevään väreissä!

Olisiko lähipiirissäsi kollega tai tuttava, jota voisit pyytää toimintaamme mukaan. Tartu toimeen ja pyydä häntä jäseneksi- saat lahjaksi Pentikin laadukkaan torkkupeiton:

 

***
Tietoa, taitoa ja ruokailoa- Ammattikeittiöosaajat ry 50 v.!

Kuluva vuosi on järjestömme merkkivuosi. Helmikuun lopussa ilmestyvästä AmmattikeitiöOsaaja-lehdestä voit lukea yhdistyksemme syntyaikojen tapahtumista perustajanaisten kertomana. Juhlavuoden kaikista numeroista voit myös lukea mielenkiintoisia uratarinoita ja perusteluja siitä, miksi kannattaa kuulua aktiiviseen joukkoomme. Juhlavuosi huipentuu syksyn juhlaseminaariin, josta tiedotamme tarkemmin tulevissa uutiskirjeissä.

 

***
Tule mukaan Keliakialiiton koulutuspäivään
- päivitä tietosi gluteenittoman ruokavalion turvallisesta toteuttamisesta!

Koulutuksissa perehdytään gluteenittomuuteen ammattikeittiöiden näkökulmasta. Tule kuulemaan käytännön tietoa, kuinka tarkka pitää olla, kun asiakas tilaa gluteenitonta. Samalla saat päivitettyä tietosi gluteenittomista tuotteista, ruokalistamerkinnöistä ja gluteenittomasta ruoanvalmistuksesta.

Koulutuspäivät keväällä:
ke 13.3. klo 12-16                     Jyväskylä          Osallistumismaksu: 115 €/hlö
pe 5.4. klo 14-16.30                  Helsinki, Messukeskus

Nopean varaajan etu: 28.2.19 mennessä ilmoittautuneille koulutuksen hinta
vain 65 € koodilla LAUTASELLA. Norm. 85 €. Osallistumalla saat ilmaisen pääsylipun Lautasella -erityisruokavaliomessuille! Katso lisätietoja koulutuksista:
https://www.keliakialiitto.fi/ammattilaiset/horeca/keliakialiitto-kouluttaa/

Ilmoittaudu nyt mukaan! koulutus@keliakialiitto.fi


10.01.2019

Amkon uutiskirje 1/2019
 
Alkava vuosi on Amkon 50 vuotis-juhlavuosi. Vuoden mittaan julkaisemme historiakatsauksia ja kuvaamme järjestön nykytoimintaa AmmattikeittiöOsaaja-lehdessä, verkkosivuilla ja somessa. Vuosi huipentuu juhlaseminaariin. Paljon muutakin mukavaa on teemavuoden tiimoilta tulossa, josta tiedotamme vuoden mittaan.

Juhlavuoden slogan " Tietoa, taitoa ja ruokailoa" viestii ammattiylpeydestä ja osaamisen ilosta. Tavoitteena on, että vuoden aikana mahdollisimman moni jäsen saisi puheenvuoron ja tilaisuuden kertoa ammattiurastaan sekä yhdistystoiminnasta. Jos olet kiinnostunut haastateltavaksi, ota rohkeasti yhteyttä toiminnanjohtajaan: marjut.huhtala@amko.fi tai puh. 050 341 3957.

***
Amkon kevään seminaari Hyvinkäällä 10.-11.4.2019

Kevään seminaarimme järjestetään hyvien kulkuyhteyksien päässä Hyvinkäällä uusitussa Hotelli Sveitsissä. Ajankohtaisen seminaarin teemoina ovat työvoiman saatavuus, ruokapalvelujen johtaminen muutostilanteessa, haastavat asiakastilanteet, aikaansaamisen taito ja ruokaturvallisuus. Varsin monipuolinen ohjelmakattaus taas tulossa!

Pääset ilmoittautumaan seminaariin koulutuspäiväsivulta.

***
FinRavinto2017- selvityksen tulokset julkaistu-
THL selvittää kansalaisten ravintotottumuksia viiden vuoden välein

Lähde: THL 9.1.2019

Selvityksen perusteella suomalaisten ruokailutottumuksissa on edelleen parantamisen varaa. Kasviksia syödään suosituksiin nähden riittämättömästi ja punaisen lihan kulutus on liiallaista erityisesti miesten kohdalla.

Naisten ruokavalio on miehiin verrattuna tasapainoisempi. Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti. Punaista ja prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja suositellaan käytettäväksi enintään 500 grammaa viikossa. Miehistä jopa 79 prosenttia ylittää suosituksen ja naisista 26 prosenttia.

Suositusten mukaan tyydyttyneiden rasvahappojen saannin tulisi olla alle 10 prosenttia päivän energiasta. Vain 5 prosenttia aikuisista saavuttaa suosituksen. Ruokavalion rasvan laatua parantaisi tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen tyydyttymättömillä. Tyydyttymätöntä rasvaa on erityisesti kasviöljyissä, kasviöljypohjaisissa levitteissä, pähkinöissä, siemenissä sekä kalassa ja kananlihassa. Tyydyttynyttä rasvaa saadaan sen sijaan esimerkiksi voipohjaisista levitteistä, juustosta, lihasta ja makkaroista.

Hiilihydraattien ja kuidun saanti on riittämätöntä yli 70 prosentilla aikuisista.
Proteiinin saanti on pääosin riittävää tai runsasta. Saannista yli kaksi kolmasosaa tulee eläinproteiinista, kuten lihasta, kalasta ja maitovalmisteista.

Koko selvitys on luettavissa THL:n sivuilla.


13.12.2018

Selvitys: Hyvät ruokapalvelut tukevat ikääntyneiden toimintakykyä ja kotona asumista

Sosiaali- ja terveysministeriö Valtioneuvoston viestintäosasto 12.12.2018 13.32
Tiedote 598/2018

Hyvä ravitsemus ja ruokailu ylläpitävät ikääntyneen toimintakykyä ja tukevat hänen kotona asumistaan. Kun huolehditaan ikääntyneen hyvästä ravitsemustilasta, hänen toimintakykynsä heikkenemistä voidaan ehkäistä ennalta. Tämä on edullisempaa kuin korjaava hoito, joten myös sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua voidaan hillitä. Näin todetaan Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaym-päristössä -tutkimushankkeessa.

 _ikaihmisten_ruokapalvelut_kuvio15_ympyrä.jpg

Suomen kasvavalle ikääntyneiden joukolle suunnattuja ruokapalveluja on kehitettävä niin, että ne entistä paremmin tukevat kotona asumista. Palveluja kehitettäessä on otettava huomioon ruoan laadun rinnalla ruokailun psykososiaalinen tärkeys ja kulttuuriset merkitykset. Selvityksessä esiin nousseet tarpeet tarjoavat myös monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia.

Ikääntyneiden ruoan ravitsemuslaatua on pystyttävä arvioimaan luetettavasti, koska vain laadukas ja maittava ruoka ylläpitää hyvää ravitsemustilaa.

Vanhuuseläkkeellä oleville tuettua ateriointia

Tutkimushanke suosittelee muun muassa tuetun aterioinnin mahdollistamista vanhuuseläkkeellä oleville. Ikääntyneiden hyvää ravitsemusta kannattaa tukea ennakoivasti ennen kuin ravitsemustilaa heikentäviä riskitekijöitä ilmaantuu. Valtakunnallisesti tällainen malli voisi olla rinnastettavissa korkeakouluruokailun ateriatukeen.

Ruokapalveluista tiedottamista on myös parannettava, jotta ikääntyneet löytävät tiedon helposti eri toimijoiden tarjoamista ikääntyneille sopivista ruokapalveluista. Yksi mahdollisuus tähän olisi luoda valtakunnallinen helppokäyttöinen verkossa toimiva alusta, johon eri toimijat voivat lisätä tietoa ruokapalveluistaan ja jossa palvelujen käyttäjät voivat käydä arvioimassa palveluja.

Ikäihmisten ravitsemusta ja ruokailua arvioitava 

Ikääntyneiden ravitsemustilan ja ruokapalvelujen arviointiin ja seurantaan kannattaa panostaa, koska ravitsemus ja ruokapalvelujen saatavuus sekä laatu vaikuttavat mahdollisuuteen asua kotona. Yli 75 vuotta täyttäneiden ravitsemustietoa pitää olla valtakunnallisesti saatavilla, koska toimintakykyyn, terveyteen ja ravitsemukseen liittyvät haasteet lisääntyvät iän karttuessa.  

Luotettavalle ravitsemustiedolle ja -ohjaukselle kysyntää

Ikääntyneet ja heidän kanssaan työtä tekevät ammattilaiset kaipaavat luotettavaa ravitsemustietoa ja -ohjausta. Käytännössä tämä voitaisiin varmistaa siten, että jokaisessa maakunnassa olisi vähintään yksi ikääntyneiden ravitsemukseen perehtynyt ravitsemusasiantuntija.  

Asiantuntemuksen vahvistamisen rinnalle tarvitaan myös selkeät suositukset ja käytännönläheiset ohjeistukset siitä, miten ikääntyneiden ruokapalvelut pitää järjestää. Näin voidaan kansallisesti varmistaa ikääntyneille laadukkaat ruokapalvelut asuinpaikasta ja toimijasta riippumatta. 

Tutkimushankkeen julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2017 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Helsingin yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Ammattikeittiöosaajat ry ja Gerontologinen Ravitsemus Gery ry.

 _ikaihmisten_ruokapalvelut_kuvio17_toimenpidehdotukset.jpg

Kuva_2.jpg
Kuvassa hankkeen toimijoita, ylärivi vasemmalta oikealle:yliopettaja Enni Mertanen, JAMK,
toiminnanjohtaja Marjut Huhtala ja projektikoordinaattori Päivi Jämsén Ammattikeittiöosaajat ry, Silja Paavola Gery ry,

Alarivi vas. oikealle: tutkija Suvi Itkonen Helsingin yliopisto, yliopisto-rehtori Raisa Valve Helsingin yliopisto
ja toiminnanjohtaja, dosentti Merja Suominen, Gery ry:stä. Kuvasta puuttuu hankkeessa myös mukana olleet XAMKin ja THL:n edustajat.

Raportti

Hankkeen kaikki osaraportit löytyvät Gery ry:n sivuilta

Lisätietoja: yliopistonlehtori Raisa Valve, Helsingin yliopisto, p. 029 412 0235, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi sekä neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 328, etunimi.sukunimi(at)stm.fi


27.11.2018

Amkon jäsenkysely 2018

Vastaa Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenkyselyyn 2018 ja vaikuta toimintamme sisällön kehittämiseen!

Hyvä jäsenemme,

Jotta voisimme paremmin palvella jäseniämme ja kehittää sisältöjämme, kuulisimme mielellämme Sinun mielipiteesi Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnasta ja kehittämistarpeista.

Voit vastata oheiseen kyselyyn olit sitten henkilö-tai yritysjäsen. Vastaaminen vie aikaa vain muutaman minuutin. Vastaaminen tapahtuu anonyymisti. Vastausaikaa on 7.12.2018 asti.

Linkki KYSELYYN

Kiitos jo etukäteen vastuksestasi! Lisätiedot: toiminnanjohtaja, Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi


02.11.2018

Amkon uutiskirje 8/2018

Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaari tarjosi ajankohtaista

tietoa ravitsemussitoumuksen tekemisestä, some-rekrystä, ammattikoulutuksen
reformista ja digitalisoituvasta työelämästä.

sem_14.jpg

Kuulimme myös elokuvaohjaaja Klaus Härön omakohtaisen
kasvutarinan johtajuuteen ja tiimityöhön.
Osa seminaarin power point- esityksistä on katsottavissa amko.fi-sivuilla
kohdassa koulutuspäivät.

Kiitos kaikille osallistujille, esiintyjille ja yhteistyökumppaneille! Seminaaristamme
saatu palaute on ollut rakentavaa.
Kiitos kaikista ideoistanne seminaariemme jatkosuunnittelua ajatellen.

Ammattikeittiöosaajien kevään seminaari järjestetään 10.-11.4.2019
Hyvinkäällä uudistuneessa hotelli-ja viihdekeskus Sveitsissä.
Ohjelma julkistetaan tammikuussa 2019. Jos haluat ehdottaa puhujia ja teemoja,
yhteyttä toiminnanjohtajaan:
marjut.huhtala@amko.fi, p.050 341 3957

70-vuotiasta kouluruokailua on juhlistettu monin tavoin-
Kurikassa järjestettin Kouluruokamessut aiheen tiimoilta

Ammattikeittiöosaajat pääsi videoimaan tunnelmia Kurikan kouluruokamessuilta.
Käy katsomassa Kasvua kouluruuasta- Kouluruoka 70 vuotta-hankkeen tekemä
videokooste kouluruokamessuilta. Samanlaiset messut järjestettin
syyskuun lopussa myös Jurvassa ja Jalasjärvellä.
Messuilla oli esillä kouluruoka-annoksia ravintosisältötietoineen,
hauska työpukujen ja ruokailuastioiden näyttely menneiltä vuosikymmeniltä
sekä kurkistus kouluruokailun tulevaisuuteen.

Kouluruoka_70v_1000px-8668.jpg

Nyt diplomien hakuun!
Kouluruoka-ja Makuaakkoset- diplomia
voi juhlia vaikka koulun ja päiväkodin joulujuhlassa

7.12.2018 mennessä suoritetut diplomit ehditään toimittamaan vielä ennen joululomia.
Diplomi on oivallinen työkalu uusittujen koulu-ja varahaiskasvatuksen
ruokailusuositusten jalkauttamiseen ja yhteistyön
kehittämiseen kouluruokailun ympärillä.

8T4A1663_web_koko.jpg
Kuva:Samuel Hoisko

Kts. lisätiedot diplomisivuilta:
kouluruokadiplomi.fi
makuaakkosetdiplomi.fi

Amkon jäseneksi loppuvuonna!

Kerro kaverille:loppuvuonna liittyvä uusi jäsen maksaa jäsenmaksun vasta
helmikuussa 2019 ja uuden jäsenen hankkinut saa lahjakseen
Pentikin pussilakanasetin ( 2 x) tai upean Hortensia-liinan.

Kts. lisäteidot jäseneksi-sivuilta.


24.10.2018

"Tuunattava" koululounas kiehtoo oppilaita

Tampereen Voimian Ateriakehitys nappasi voiton Ammattikeittiöosaajat ry:n järjestämässä Ideoi tulevaisuuden kouluruokalounas -kilpailussa. Tehtävänä oli suunnitella koululounas, jossa huomioidaan tulevaisuusvisioinnin lisäksi koululaisten makumieltymykset ja ravitsemussuositusten noudattaminen. Kilpailu on osa Ammattikeittiöosaajien Kasvua kouluruuasta -kouluruokailun 70-vuotisjuhlakampanjaa.

Voittajatyö koostui kahdesta eri reseptikokonaisuudesta, joista molemmista löytyy tuttu tortilla nyt rieskan muodossa. Vaihtoehtoisina kouluruoka-annoksina kilpailun voittajatiimi loihti versiot niin sekaruokavaliota noudattaville kuin kasvisruokailijoille. Sekaruokavaliossa tortilla täytetään taidokkaasti maustetulla broilerilla ja mehevillä kasviksilla, ja kasvisruokavaliota noudattava voi kääräistä rullan väliin mausteisen härkis-kasvistäytteen. Tortilla-annoksia täydentävät kermaviili tai kaurakermaviili-chilikastike ja raikas salaatti. Molempien täytteiden makua on viimeistelty yhdessä Tampereen koulujen asiakasraadeilta saatujen palautteiden pohjalta.

Koululounas maistuu, kun oppilaiden toiveita kuunnellaan

Koululaiset arvostavat tuunattavaa ja maistuvaa ruokaa. ”Kun täytteet saa valita itse, syntyy oman maun mukainen rieskarulla ja annos tulee syötyä loppuun saakka. Tampereella koululaiset otetaan mukaan kouluruokien suunnitteluun jo niiden testausvaiheessa. Tämä lisää oppilaiden osallisuutta ja sitoutumista kouluruokailuun. Tavoitteenahan on, että kaikki oppilaat söisivät koululounaan”, painottaa Tampereen Voimian tuotekehittäjä Eeva Teuho.

Tampereen Voimiassa ennakoidaan, että kouluruokailu ja ruokakasvatus tulevat entistä laajemmin esille koulun arjessa: ”Teemme koululaisten ja kaikkien kouluruokailun sidosryhmien kanssa tiivistä yhteistyötä ruokatietouden lisäämiseksi. Pohdimme, mitä vaikutuksia ruoalla on koululaisen terveyteen, jaksamiseen ja ympäristöön.”

Kilpailun tuomaristo kiitteli ruokaohjeiden ajan hengen mukaisuutta ja rohkeaa makumaailmaa. ”Voittajaresepteissä on käytetty ennakkoluulottomasti mausteita ja samalla pysytelty ravitsemussuositusten edellyttämissä vähäsuolaisuuden rajoissa ja vältetty kovaa rasvaa.” Raadissa arvostettiin myös tortillojen tarjoamiseen liittyvää komponenttiajattelua ja oppilaiden osallistamista. Tuomariston mielestä voittajatiimin kirjalliset perustelut ja visioit tulevaisuuden kouluruokailusta osoittivat syvällistä ammattitaitoa.

Kouluravintolasta hyvinvointikeidas

Varsinaisen reseptisuunnittelun lisäksi voittajamenun laatineet visioivat, millaisissa ympäristöissä tulevaisuuden koululounasta nautitaan: ”Kouluravintola on virkistävä keidas, jossa voivat vierailla myös vanhemmat ja isovanhemmat ja muutkin lähialueen asukkaat. Näin saadaan hälvennettyä aikuisten kouluruokaan liittämiä ennakkoasenteita.” Teknologia ja digitaaliset viestintäkanavat ovat tulevaisuudessa aktiivisesti käytössä. Teknologian avulla voidaan jopa ohjata syömään ravitsemussuositusten mukaisesti.
 ”Jos koululainen ei ota riittävästi kasviksia lautaselle, voisi linjastoon integroitu vaaka muistuttaa tästä.” Monia asioita hoidetaan sähköisesti jo nyt, mutta kaikesta huolimatta koululaiset tarvitsevat aikuisen ohjausta. Ulkoiset puitteet eivät korvaa aitoa ihmisten läsnäoloa”, summataan Tampereen Voimiassa.

Finaalireseptit testattiin Bar Laureassa

Reseptikilpailun finaaliin valittiin  Tampereen Voimian ja Tuusulan kunnan ruokapalveluiden  työt, jotka testattiin ja arvioitiin Ammattikorkeakoulu Laurean opetusravintola Bar Laureassa. Restonomiopiskelijoita työssäoppimisjaksoilla valmentava keittiöpäällikkö Teemu Sirainen pitää kouluruokailun imagoa ja koko ravitsemisalan mainetta kohottavia kilpailuja tärkeinä: ”Haluamme olla mukana alaa positiivisella tavalla esiin tuovissa hankkeissa. Toivon, että yhä useampi restonomiopiskelijamme löytäisi työuran nimenomaan ruuan valmistuksen parista ja ammattikeittiömaailmasta.”

Finaalireseptien arviointitilaisuuteen osallistui osaava joukko ruoka-ammattilaisia ja innokas ryhmä ysiluokan oppilaita Leppävaaran koululta Espoosta koulusihteerin luotsaamana. Testaamiseen osallistuneet koululaiset pitivät finaaliin päässeitä ruokia erittäin onnistuneina. Tämä aktiivinen oppilasryhmä vakuutti myös itse syövänsä kouluruokaa jokaisena koulupäivänä.

Kilpailun tuomaristo:

Teemu Sirainen, keittiöpäällikkö, Laurea ammattikorkeakoulu, Bar Laurea
Ilari Paananen, keittiömestari, Laurea ammattikorkeakoulu, Bar Laurea
Kirsi Kinnunen, ruokapalvelusuunnittelija, Espoo Catering
Sanna Niemelä, Food Service Brand Manager, Bunge Finland Oy
Anne Vitala, tuoteasiantuntija, Foodduck Oy
Annamari Nummi, Jepuan peruna Oy
Jaakko Riikonen, keittiömestari, aluemyyntipäällikkö, Oy Metos Oy Ab
Leena Renko-Julin, koulusihteeri, Leppävaaran koulu
kahdeksan Leppävaaran yläkoulun oppilasta
Päivi Jämsén, projektikoordinaattori, Ammattikeittiöosaajat ry
Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, Ammattikeittiöosaajat ry

Voittaja: Tampereen Voimia, ateriatuotekehitys resepteillä:
broileririeskarulla, kermaviili-chilikastike ja salaattilisäkkeet
vaihtoehto kasvisruokailijoille: härkisrieskarulla, kaurakermaviili-chilikastike ja salaattilisäkkeet

Kts. finalistien resptit tästä

 Voittajatiimi palkittiin tuhannen euron kannustusstipendillä.

Palkinnon luovutti perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja toiminnanjohtaja Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:n syksyn seminaarissa Helsingissä 23.10.2018. Palkinnon vastaanotti Tampereen Voimian tuotekehitysvastaava Maiju Suvanto.

Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailun yhteistyökumppaneina toimivat
Bunge Finland Oy, Foodduck Oy, Jepuan Peruna Oy, Metos Oy Ab ja Metsä Tissue Oyj

Kuvassa: alarivissä Maiju Suvanto, Tampereen Voimia, vierellä Annamari Nummi Jepuan peruna Oy,
ylärivissä vasemmalta oikealle Janne Tirkkonen Metos Oy Ab ja Timo Sorsavirta Foodduck Oy.

Lisätiedot:
Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, Ammattikeittiöosaajat ry
marjut.huhtala@amko.fi, p. 050 341 3957


16.10.2018

Miksi maksutonta kouluruokaa ei arvosteta?

Kouluruokailu on ainutlaatuista maailmassa. Suomen lisäksi vain Ruotsissa lounas tarjotaan koulussa maksutta oppilaille. Katso Tuusulan ruokapalvelupäällikkö, Ammattikeittiöosaajat ry:n puheenjohtaja Kirsi Hanskin haastattelu (Ylen aamu-tv, 16.10.2018).

Kirsi Hanskin mukaan kouluruoka on mainettaan parempaa. Hän kertoo haastattelussa, miten Tuusulassa huomioidaan asiakkaiden palaute ja minkälaisia keinoja heillä on otettu käyttöön kouluruuan imagon parantamiseksi.

Katso ja kuuntele Ylen aamu-tv:n haastattelu kokonaisuudessaan.

Screenshot_2018-10-16 Mediakirjasto ‹ Kouluruokadiplomi — WordPress.png

Tuusulan ruokapalvelupäällikkö, Ammattikeittiöosaajat ry:n puheenjohtaja Kirsi Hanski

Kuva: Ylen aamu-tv


12.10.2018

Ikäihmisille lisää yhteisöllistä ruokailua ja vaihtoehtoisia ruokailumalleja

Toimintakyvyn heikkenemisen ensimmäinen signaali on kotiaterian tilaaminen. Tämä huomio tuli selkeästi esiin Ammattikeittiöosaajat ry:n tekemässä selvityksessä, jossa tarkasteltiin kotiaterioiden nykytilannetta ja kehittämistarpeita. Asiakkaiden kuuleminen on kaiken palvelutarjonnan perusta, ja tähän palveluun kannattaa panostaa.

Koko juttu on julkaistu valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta -sivuston Tieto käyttöön -blogissa 4.10.2018.

Blogitekstissä kannustetaan pohtimaan kotiaterioiden toimitusketjua palveluketjuna, jossa tarvitaan moniammatillista osaamista ja inhimillisiä kohtaamisia. Palveluketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Lisäksi tekstissä esitetään keskeiset selvityksessä esille nousseet asiat kotiaterioiden kehittämisen, ruuan ja syömisen, kotiateriapalveluiden organisoinnin sekä kotiateriapalvelun palveluketjun osalta.

Ikäihminen syömässä kotona.jpg            Yhteisöllinen ruokailutilanne_web_kuva.jpg

Blogiteksti liittyy Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hankkeeseen. Ammattikeittiöosaajat ry on yhtenä toimijana mukana hankkeessa ja teki ruokapalvelu- ja vanhuspalveluvastaaville kyselyt ja teemahaastatteluita kotona asuvien ja kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten kotiateriapalveluista.


13.09.2018

AMKON UUTISKIRJE 6/2018

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 3/2018 on ilmestynyt

Syksyn monipuolisessa numerosta 3/2018 löydät paljon ajankohtaista asiaa ravitsemuksesta, kasvisruokailusta, innostavasta työkulttuurista, Sote-uudistuksesta ja monesta muusta ravitsemisammattilaisia koskevasta teemasta. Lehti postitetaan jäsenillemme ja yhteistyökumppaneille 17.9 mennessä.

Anna palautetta lehdestä ja ehdota juttuaiheita  tuleviin numeroihin.
Seuraava numero ilmestyy joulukuun alussa.

***
Amkon syksyn seminaari 23.10.2018 lähestyy -
olethan muistanut ilmoittautua!

Laadukas koulutuspäivä ruokapalvelun ammattilaisille järjestetään tuttuu tapaan Taitotalolla Helsingissä 23.10.2018. Teemoina digitalisaatio ja työn tekemisen murros, tiimityön johtaminen ja ammattikoulutuksen koulutusreformi. Seminaari tauoilla voit tutustua yhteistyökumppaneiden näyttelypisteisiin. Lounaan nautimme jonottamatta pöytiin tarjoiltuna.



Kts. koko ohjelma ja ilmoittaudu mukaan

***
Ammattikeittiöosaajat ry:n syyskokous 23.10.2018

Ammattikeittiöosaajat ry:n syyskokous pidetään 23.10.2018 klo 16.15 alkaen Helsingissä Taitotalon kongressikeskuksessa osoitteessa Valimotie 8, 00380 HKI. Käsitellään yhdistyksen sääntöjen 18 §:n määräämät asiat.

HUOM! Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan Amkon johtokuntaan vuonna 2019, ilmoitatko siitä toiminnanjohtajalle jo ennen syyskokousta:
marjut.huhtala@amko.fi tai p. 050 3413 3957
Toivomme johtokuntaan aktiivisia ravitsemisalaa tuntevia ja sen kehittämisestä kiinnostuneita henkilöitä!

***
Miten Suomessa kouluruokaillaan kouluruokailun
70-vuotis juhlavuonna

Seuraa juttusarjaa Kouluruokadiplomi-sivuilla!

Uusimman jutun myötä pääsimme tutustumaan Toivolanrannan yhtenäiskoulun kouluruokailuun.

Koulun rehtori Henry Leppäaho hehkuttaa koululounaan merkitystä:
”Kyllähän ruokailu on se koulun paras tunti, vaikka opettajat hyviä tunteja pitävätkin."


Kuva: Samuel Hoisko

Koululla on hiljattain suoritettu Kouluruokadiplomi.

”Hakemisprosessin aikana järjestetyt tapaamiset olivat mukavia ja lähensivät eri osapuolia. Kouluruokadiplomin hakeminen lisäsi entisestään ruokapalvelun arvostusta ja hyvää yhteistyötä heidän kanssaan. Kerroimme vanhemmille diplomin suorittamisesta vanhempainilloissa ja tieto on kulkenut myös lasten kautta. Asiasta oli lisäksi juttu paikallislehdessä otsikolla: Meidän koulussa kouluruoka on huippuluokkaa", kehaisee rehtori.

Kasvua kouluruusta- juttusarjassa kuvataan kouluruokailun hyviä käytänteitä eri puolilla Suomea ja kohotetaan kouluruokailun ja kouluruuan tekijöiden arvostusta. Juttusarjaa rahoittaa maa-ja metsätalousministeriö.

***
Ruokatutka-kampanja käynnistyi

Kampanja vie lapset ja nuoret matkalle tutustumaan terveellisiin ruokatottumuksiin sekä pohtimaan mistä ja miten ruoka lautasille päätyy. Kampanja ulottuu päiväkodeista ja kouluista toisen asteen oppilaitoksiin. Koulumaito-ja hedelmätuen ohessa toteutettavan koulutuskamapanjan rahoittaa Euroopan unioni. Viestintätoimisto Cocomms koordinoi hanketta.

Kampanja-aineisto löytyy juuri avautuneilta Ruokatutka-sivuilta.

RuokaTutka on koulumaito-ja hedelmätuen ohessa toteutettava koulutuskampanja.

Sen toteuttavat Maaseutuvirasto, Viestintätoimisto Cocomms, Itä-Suomen Yliopisto, Ruokakulttuurikeskus Ruukku, Ammattikeittiöosaajat ja Evermade.

Ammattikeittiöosaajat on hankkeessa mukana tuomalla esille ruokapalveluammattilaisten roolia ja kouluruokailun tärkeyttä.

***
PRO2019-palkittavat haussa

Oletko huomannut, että PRO2019 -kilpailu on käynnissä? Nyt on juuri se aika vuodesta kun jokainen tutkailee omaa lähipiiriään, ja miettii keitä kehuisi, kannustaisi ja palkitsisi.

Ehdokkaita nimetään lokakuun 1. päivään asti, ja palkintoja jaetaan viidessätoista eri sarjassa.

Toimi näin: mene sivulle https://propalkinnot.fi/ehdota -> valitse sarja, kerro ehdokkaasi nimi ja työpaikka, sekä mahdollisimman mainiot ja laadukkaat perustelut! Voit myös kerätä nimilistan ehdokkaasi taakse ja toimittaa sen suoraan meille sähköpostitse nina.harlin@aromilehti.fi.

***
Nähdään messuilla!

Ammattikeittiöosaajat on mukana Kespron messuilla Helsingissä 20.9 jaFast Food & Cafe & Ravintola-messuilla Tampereella 10.-11.10.2018. Tule tapaamaan meitä ja tuo kollegasikin mukaan kuulemaan Amkon jäsenyydestä ja muista ajankohtaisita asioista.

***
Pirteää syksyä  kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneille!


07.08.2018

Amkon uutiskirje 5/2018

Aurinkoista elokuuta amkolaiset!

Toivottavasti kesäsi on ollut virkistävä kuumista keleistä huolimatta. Jo nyt kannattaa katsastella syksyn ohjelmaamme ja ilmoittautua seminaariimme Helsingissä Taitotalolla 23.10.2018.

Päivän teemana ovat mm. tulevaisuuden työpaikat ja työn tekemisen murros, some-rekrytointi ja työyhteisötaidot. Jälleen kerran puhujamme ovat alansa huippuammattilaisia. Seminaaripäivän tauoilla voit tutustua yhteistyökumppaneiden näyttelypisteisiin, nauttia jonottamatta laadukkaasta ruuasta ja tavata kollegoita.


Ohjelma

Ilmoittautuminen

Tule sinäkin mukaan- AMKOn seminaari sykähdyttää aina!

***
Kasvua kouluruuasta- Tulevaisuuden koululounas-suunnittelukilpailu

Kouluruokailun 70-vuotis-juhlavuoden kunniaksi haemme ehdotuksianne Tulevaisuuden koululounaaksi. Suunnittelukilpailuun voivat osallistua niin ruokapalveluammattilaiset kuin ravitsemisalan opiskelijat. Voittaja palkitaan Amkon seminaarissa tuhannen euron kannustusstipendillä. Finalistien testatuista resepteistä laaditaan kooste ammattikeittiöiden käyttöön.

Olettehan jo tutustuneet kilpailuun ja jättäneet oman kilpailuehdotuksenne!

Kilpailulomakkeelle pääset alla olevaa kuvaketta klikkaamalla.
Kilpailuun voi osallistua joko täysin uusilla töillä tai höystämällä jo käytössä olevaa toimivaa reseptiikkaa tulevaisuusvisiolla.
Kilpailutöitä voi
jättää 14.9 saakka.

***

Pyydä kollega Amkoon jäseneksi- saat upean lahjan!

Nyt kannattaa pyytää ystävät ja kollegat mukaan Amkon toimintaan.
Uuden jäsenen hankkinut saa lahjaksi Pentikin upean Hortensia-pöytäliinan tai Cameo-pussilakanasetin.

Tästä pääsette Liittymislomakkeelle.

***

Tarjolla maitopäivän materiaaleja

Kansainvälinen koulumaitopäivää vietetään 26.9.2018

Maito ja Terveys ry tekee päivän kunniaksi kouluravintoloiden seinille kaksi uutta eläinteemaista julistetta edellisvuosien tapaan.

Julisteiden koko on 59 x 84 cm ja ne on taitettu A4-kokoon. Julisteetpostitetaan tuttuun tapaan alakouluihin automaattisesti. Jos haluat niitä enemmän tai muuhun kuin alakouluun, tilaa syyskuun alusta lähtien netin kautta maitojaterveys.fi kohdasta aineiston tilaus.

Julisteiden koko on 29,7 x 63 cm ja ne on taitettu A4-kokoon. Julisteet postitetaan kaikkiin alakouluihin automaattisesti aiempien vuosien tavoin. Niitä voi halutessaan tilata lisää nettisivuiltamme.

Kansainvälistä koulumaitopäivää vietetään maailmanlaajuisesti tänä vuonna 19. kertaa. Päivän vieton tarkoituksena on kiinnittää huomiota koulumaidon merkitykseen oppilaiden ravitsemuksessa.

***
Työniloa ja yhdistysintoa alkavaan syksyyn!


30.05.2018

AMKON UUTISKIRJE 4/2018

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 2/2018 on ilmestynyt!

Numerossa 2/2018  juttua ikäihmisten ravitsemuksesta, mielenkiintoisia nostoja kouluruokailusta ja paljon muuta ajankohtaista asiaa.  Mukavia lukuhetkiä!

 

Voit mieluusti antaa palautetta lehdestä ja ehdottaa juttuaiheita  tuleviin numeroihin.
Seuraava numero ilmestyy syyskuun puolessa välissä.

***
Miten Suomessa kouluruokaillaan kouluruokailun 70-vuotis juhlavuonna?

Seuraa juttusarjaa Kouluruokadiplomi-sivuilla. Uusimmassa jutussa kerrotaan, kuinka Master Chef-Junior-kilpailussakin kunnostautunut viidesluokkalainen Akseli Olli kehitteli koululounaan Kartanonorannan koululle ja läheiselle päiväkodille Kirkkonummella.

Juttusarjassa kuvaamme kouluruokailun hyviä käytänteitä eri puolilla Suomea ja nostamme kouluruokailun ja kouluruuan tekijöiden arvostusta.


Kuva: Tero Honkaniemi

***
Ammattikeittiöosaajat ry on mukana syksyllä käynnistyvässä Ruokatutka-kampanjassa

Kampanja vie lapset ja nuoret matkalle tutustumaan terveellisiin ruokatottumuksiin sekä pohtimaan mistä ja miten ruoka lautasille päätyy. Kampanja ulottuu päiväkodeista ja kouluista toisen asteen oppilaitoksiin. Koulumaito-ja hedelmätuen ohessa toteutettavan koulutuskamapanjan rahoittaa Euroopan unioni. Viestintätoimisto Cocomms koordinoi hanketta.

Lue lisätietoa tulevasta kampanjasta tästä tiedotteesta.

***
Tietosuoja-asiaa

Uusi tietosuoja-asetus 2016/679 ( GDPR)  on astunut voimaan 25.5.2018. Asetuksen tavoitteena on parantaa yksityishenkilöiden tietosuojaa ja antaa ykistyishenkilöille vahvemmat oikeudet suojella henkilötietojen käsittelyä. Olemme päivittäneet Amkon tietosuojaselosteen uuden asetuksen mukaisesti. Voit lukea tietosuojaselosteenTÄSTÄ ja Amkon sivuilta kohdasta ladattavat materiaalit.

***
Amkon syksyn seminaari Helsingissä 23.10.2018

Syksyllä kokonnumme seminaarin merkeissä tutussa paikassa Taitotalolla 23.10.2018. Ohjelma valmistuu vielä ennen juhannusta. Merkitse päivä jo nyt kalenteriin!

***
Ravitsemisalan ammattilainen!
Haemme kasvisruokien kehittäjää määräaikaiseen projektiin

Helsingin yliopiston hanke “Ilmastokestävyys keittiössä: ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet” etsii ravitsemisalan ammattilaista sekä ammattikeittiöitä kehittämään ilmastokestävää vegaanista reseptiikkaa julkisen ja yksityisen sektorin ammattikeittiöiden tarpeisiin. Hankkeen käytännön tavoitteena on edistää ilmastokestävän kasvisruoan saatavuutta julkisen sektorin ja työpaikkojen lounasravintoloissa. Hankkeen yhtenä yhteistyötahona toimiva Ammattikeittiöosaajat mahdollistaa yhteistyön rakentamisessa hankkeen ja ammattikeittiöiden välille tarjoamalla asiantuntijuutta ja avustamalla viestinnässä.

Hae reseptiikan kehittäjän työtehtävään 11.6. mennessä Helsingin yliopiston eRekryn kautta:

https://www.helsinki.fi/fi/avoimet-tyopaikat/reseptiikan-kehittaja

Lisätietoja etsittävistä yhteistyötahoista sekä tarkemmat yhteystiedot löytyvät TÄSTÄ  liitetiedostosta.

 
Kuva: Tero Honkaniemi

***


11.05.2018

Syksyllä käynnistyvä suurkampanja houkuttelee suomalaiset lapset ruokatutkijoiksi

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana yhtenä toimijana tässä koko maan kattavassa Ruokatutka-kampanjassa tuomalla esille ruoka-ammattilaisten osaamista ja näkemyksiä. Kampanja vie lapset ja nuoret matkalle tutustumaan terveellisiin ruokatottumuksiin sekä pohtimaan miten ja mistä ruoka lautaselle päätyy.

Kampanjan tavoitteena on edistää lasten ja nuorten terveellisiä ruokatottumuksia ja kasvattaa heistä ruokaan ja syömiseen myönteisesti suhtautuvia sekä ruuan tuottajia ja valmistajia arvostavia ruokakansalaisia.

Lisätieto kampanjasta saat alla olevasta tiedotteesta.

AK_Kuva7_web.jpg

Tiedote
Julkaistu: 8.5.2018
Maa- ja metsätalousministeriö

Ensi syksynä käynnistyvä, koko maan kattava Ruokatutka-kampanja vie lapset ja nuoret matkalle tutustumaan terveellisiin ruokailutottumuksiin sekä pohtimaan sitä, mistä ja miten ruoka lautaselle päätyy. Kampanja ulottuu päiväkodeista ja peruskoulusta toisen asteen oppilaitoksiin. Koulumaito-ja hedelmätuen ohessa toteutettava koulutuskampanjan rahoittaa Euroopan unioni.

− On hienoa, että ensimmäistä kertaa voimme panostaa näin voimakkaasti viestintään osana koulujakelujärjestelmää, iloitsee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

− On tärkeää, että lapsille ja nuorille tarjotaan ajankohtaista ja faktoihin perustuvaa tietoa siitä, mistä terveellinen ruokavalio koostuu, ja samalla tuodaan puhdasta ruokaa tuottava maataloustuotantomme nykyaikaisin keinoin nuorten tutustuttavaksi. Nämä toimet luovat pohjaa terveelliselle ruokavaliolle sekä ruuan arvostukselle, muistuttaa Leppä.

− Ruokatutkan myötä lapset ja nuoret pääsevät maistelemaan uusia makuja, tubettamaan omia kokemuksiaan ruoasta ja terveellisestä ruokavaliosta ja miettimään ruoan alkuperää verkkopelien kautta. Opettajille ja vanhemmille kampanja antaa ruokaoppaan roolin ja tarjoaa innostavia keinoja ruokakasvatuksen tueksi, kertoo kampanjasta vastaava johtaja Annikka Koivu Cocomms Oy:n Terveys ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen -tiimistä.

Ruokatutkalla on ainekset sukupolvikokemukseksi, kampanja näkyy tulevien vuosien aikana kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa ympäri maata. Kampanjan tarkoitus on tuoda esiin maitotuotteiden, kasvisten, hedelmien ja marjojen merkitys osana terveellistä ruokavaliota ja tutustuttaa ruoan alkuperään ja maataloustuotantoon. Samalla kampanja tukee päiväkoti- ja kouluruokailun kasvatustavoitteita ja terveellisten ravitsemustottumusten syntymistä. Vastaavanlaisia Euroopan unionin rahoittamia kampanjoita on toteutettu unionin alueella useita.

− Irlannissa on toteutettu vuosia hedelmiin ja kasviksiin keskittyvää Food Dudes -kampanjaa, jolla on tutkitusti saatu aikaan merkittäviä muutoksia lasten ruokailutottumuksissa. Meillä on hienot mahdollisuudet saavuttaa saman tyyppisiä tuloksia, toteaa ylitarkastaja Jenni Anttila Maaseutuvirastosta.

EU on myöntänyt Suomelle noin 5,4 miljoonaa euroa per lukuvuosi käytettäväksi koulumaito- ja kouluhedelmätukeen. Tuen myöntää Maaseutuvirasto. Pääosa tuesta käytetään tuotejakeluun, koulutuksellisten liitännäistoimenpiteiden osuus on noin 10 prosenttia lukuvuotta kohden. Koulutuskampanjan tarkoituksena on EU:n lainsäädännön mukaan maataloustuotteiden kulutuksen lisääminen ja ruokavalioiden muovaaminen terveellisemmiksi sekä luoda lapsille terve suhde ruokaan ja maatalouteen.

Lisätietoja:

Terveys- ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen tiimin johtaja Annikka Koivu, Cocomms Oy, p. 050 589 5780, annikka.koivu(at)cocomms.com
Ylitarkastaja Jenni Anttila, Maaseutuvirasto, p. 029 531 2437, jenni.anttila(at)mavi.fi
Erityisavustaja Risto Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 565 0424
Neuvotteleva virkamies Pekka Sandholm, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 733 6219, pekka.sandholm(at)mmm.fi

Kuva: Emmi Orava/Tanssivat Sudet


08.05.2018

Kysely kasvisruokailun toteuttamisesta kuntien ruokapalveluissa


Kasvisruokavalion kysyntä julkisissa ruokapalveluissa on kasvanut.
Kyselyn  tavoitteena on kartoittaa, miten laajasti sitä tarjotaan ja millaisena toteutuksena.

Vegaaniliiton mukaan Suomessa tehtyjä tutkimuksia löytyy vähän.

Toivomme mahdollisimman monen vastaavan tähän kyselyyn. Vastauksenne käsitellään luottamuksellisesti ja nimettömänä. Tietoja käytetään kouluruokailun kasvisruokavaliototeutusten kehittämiseen.

Kyselyn toteuttaa restonomi Sari Björkman YAMK- restonomitutkinnon opinnäytetyönä.

Työtä ohjaa yliopettaja Kaija Nissinen ja toimeksiantajana toimii Seinäjoen kaupungin ruokapalvelut. Mikäli teille tulee kysymyksiä tästä tutkimuksesta, niin vastaan mielelläni sähköpostilla esitettyihin kysymyksiin.

Kysely on avoinna 7.5-23.5.2018. Linkki kyselyyn löytyy tämän viestin alaosasta.

Lämpimästi arvokkaasta vastauksestanne kiittäen,

Sari Björkman

sari.bjorkman@seamk.fi

https://www.webropolsurveys.com/S/0494E01BD0622552.par


24.04.2018

Amkon uutiskirje 3/2018

Terveiset Ammattikeittiöosaajien seminaarista Seinäjoelta!

Mahtava joukko osallistujia ja yhteistyökumppaneita kokoontui Amkon kevään seminaariin Seinäjoelle.
Tarjolla oli laaja kattaus ajankohtaisasiaa ja sykähdyttäviä hetkiä huippuesiintyjien parissa.
Signmarkin kasvutarina nosti tunteet pintaan. Sari Havas puolestaan osallisti yleisön vuorovaikutus-harjoituksilla. Seminaarin yhdeksi kohokohdaksi nousi ammattilaispaneeli, jossa vertailtiin eri kuntien tuotantomentelmiä.

KIITOS kaikille osallistujille, puhujille ja seminaarin mahdolliseksi tehneille!
Erityiskiitos Pohjanmaan amkolaisille tärkeästä taustatuesta seminaarin järjestelyissä.

Seminaarin esitysaineistoja ja kuvatunnelmia on katsottavissa Amkon koulutuspäivä-sivulta.


Signmark, Marko Vuoriheimo, kannusti löytämään oman X-tekijänsä.

 
Seminaarin mielenkiintoisessa paneelissa keskusteltiin ammattikeittiön tuotantotavan valinnasta.

***
Kasvua kouluruuasta- ideoi tulevaisuuden koululounas!

Toivomme ehdotuksianne tulevaisuuden koululounaaksi. Kilpailuun voivat osallistua niin ruokapalveluammattilaiset kuin ravitsemisalan opiskelijat. Kehitelkää täysin uusia reseptejä tai muokatkaa jo olemassa olevaa reseptiikkaa tulevaisuusnäkökulmalla höystettynä. Kilpailuaikaa on jatkettu  yleisön pyynnöstä 14.9.2018 asti. Lisätiedot kilpailusta tästä linkistä: Ideoi tulevaisuuden koululounas



***
Sirkkaa sopassa kysely on vielä avoinna!

Sirkkaa sopassa -hankkeessa selvitetään ravitsemisalan ammattilaisten, kuluttajien ja asiakkaiden kokemuksia ja käsityksiä hyönteisten hyväksyttävyydestä. Vastaamalla Sirkkaa sopassa -kyselyyn autat tuottamaan uutta tietoa ravitsemis- ja hyönteisalalle. Kyselyllä pyritään saamaan mahdollisimman kattava kuva ruoka-alan ammattilaisten/esimiesten suhtautumisesta hyönteisruokaan. Vastaaminen on tärkeää, vaikka suhtautuisit kielteisesti hyönteisten käyttöön elintarvikkeena.

Kyselyyn on avoinna 13.5 saakka.

Linkki kyselyyn:  https://link.webropolsurveys.com/S/E409520CC5BE441E


27.03.2018

Sirkkaa sopassa-kysely

Sirkkaa sopassa – ravitsemisalan koulutuksen kehittäminen ammatillisella toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa –hankkeessa suunnitellaan uusia opetuskokonaisuuksia ja täydennyskoulutusta.  Hankkeessa selvitetään ravitsemisalan ammattilaisten, kuluttajien ja asiakkaiden kokemuksia ja käsityksiä hyönteisten hyväksyttävyydestä.

Vastaamalla Sirkkaa sopassa -kyselyyn autat tuottamaan uutta tietoa ravitsemis- ja hyönteisalalle. Toivomme saavamme mahdollisimman kattavan kuvan ruoka-alan ammattilaisten/esimiesten suhtautumisesta hyönteisruokaan.

Sirkkaa sopassa –hanketta rahoittaa Sitra osana kiertotalouden opetuksen kehittämishankkeita ja hanke toteutetaan Kouvolan Aikuiskoulutuskeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) yhteistyönä.

Toivomme, että käytät ajastasi hetken vastataksesi kyselyyn, kiitos. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä!

Kyselyyn pääsee vastaamaan heti, ja se on avoinna 2.5. asti.

Linkki kyselyyn:  https://link.webropolsurveys.com/S/E409520CC5BE441E

Lisää tietoa hankkeesta: www.xamk.fi/sirkkaasopassa

 


23.03.2018

Kasvua kouluruuasta-video

Ainutlaatuinen suomalainen kouluruokailu täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Ammattikeittiöosaajat ry kertoo juttusarjassa ”Miten Suomessa kouluruokaillaan?” kouluruokailusta eri puolilla Suomea niin pienissä kuin isoissa kouluissa maaseudulla ja kaupungeissa. 

Tuorein kertomus tulee videon muodossa Kajaanista.
(
https://youtu.be/-7_obDc7OdQ).

Kajaanin keskuskoululla haastateltiin oppilaita, rehtoria ja ruokapalvelun edustajia. Kaikki olivat yksimielisiä kouluruokailun tärkeydestä. Oppilaat osaavat antaa rakentavaa palautetta, ja pääsääntöisesti ruoka maistuu hyvin.

”Paras kiitos ruokapalveluille on, kun näkee, että lautaset tyhjenevät ”, iloitsee ruokapalveluvastaava Eini Koivisto.

Rehtori Marjaana Aapakarin mielestä tulevaisuuden kouluruokailuun antavat omat mausteensa kansainvälisyys ja oppilaiden osallistaminen. Hän toivoo kuitenkin suomalaisen ruokakulttuurin näkyvän jatkossakin koulujen ruokalistoilla.

Perinteiset maut ovat myös kajaanilaisten oppilaiden suosiossa: hernekeitto, maksalaatikko ja lihapyörykät toistuivat vastauksissa oppilaiden mieliruokia kysyttäessä.

Kajaanissa kunnan ruokapalveluita tuottaa Kajaanin Mamselli-liikelaitos. Johtaja Tuija Vuorinen vertaa kouluruokaa kotona tarjottavaan: ”Samanlaisista raaka-aineista ruokaa valmistetaan kotona kuin ruokapalveluissakin.”

Vuorinen korostaa kouluruokailun sosiaalista ja ruokakasvatuksellista ulottuvuutta. ”Kouluruokailu on hyvin sosiaalinen tilanne, jossa syödään ja keskustellaan yhdessä. Kun kouluruokailutapahtuma kytketään osaksi opetusta, vie se omalta osaltaan suomalaista ruokakulttuuria eteenpäin.”

***

Kaikki juttusarjan jutut julkaistaan Kouluruokadiplomi -sivuston Ajankohtaista-artikkelipalstalla.
http://www.kouluruokadiplomi.fi/media/ajankohtaiset/

Juttusarjan rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö


01.03.2018

Amkon uutiskirje 2/2018

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 1/2018 on ilmestynyt

Numerossa 1/2018  Espoon Kilon Keittiön esittely, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uuden puheenjohtajan haastattelu, ammattiopetuksen koulutusreformi ja paljon muuta ajankohtaista asiaa ruokapalveluammattilaisille.

 

Voit antaa palautetta ilmeeltään uudistuneesta lehdestä ja ehdottaa juttuaiheita  tuleviin numeroihin.

***
Amkon seminaari Seinäjoella 18.-19.4.2018

Tule mukaan Ammattikeittiöosaajien kevään seminaariin!  Monipuolisessa seminaarissa vertailemme ammattikeittiöiden tuotantotapoja, tarkastelemme sote-uudistusta ruokapalvelujen  näkökulmasta, saamme tietoa uudesta tietosuoja-asetuksesta ja opettelemme työpaikan tunnetaitoja.

Amkon seminaareissa tapaat kollegoita, opit uutta ja nautit herkullisesta ruuasta!

Pääset ilmoittautumaan seminaariin koulutuspäiväsivulta.

***
Selvitys kotona asuvien ikäihmisten kotiateriapalveluista valmistunut

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Helsingin yliopiston koordinoimassa Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hankkeessa. Amkon osuutena oli selvittää ruoka- ja vanhuspalveluvastaaville tehdyillä kyselyillä ja teemahaastatteluilla kotona asuvien ja kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten ruokapalveluiden nykytilaa, tulevaisuuden kehittämistarpeita ja kunnissa kokeiltuja ruokailua ja ravitsemustilaa tukevia toimintamalleja.

Voit lukea selvityksen raportin kokonaisuudessaan Amkon hankesivulta.

***
Työpaikkailmoitus:
Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy hakee toimitusjohtajaa

Hakuilmoituksen näet kokonaisuudessaan TÄSTÄ.

***
Gluteenittomuus ammattikeittiöissä- koulutuksia

Keliakialiitto järjestää vuosittain Gluteenittomuus ammattikeittiössä -koulutuksia ympäri Suomea. Puoli päivää kestävissä koulutuksissamme käydään läpi mm. gluteenittomia tuotteita, vinkkejä gluteenittomaan ruoanvalmistukseen, leivontaan sekä palveluun. Tarjolla on myös ajankohtaista tietoa keliakiasta ja gluteenittomuudesta Keliakialiiton asiantuntijoilta.  Koulutukset sopivat erinomaisesti kaikille hotelli-, ravintola-, ja catering-alan ammattilaisille ja opiskelijoille.

Vuoden 2018 koulutukset:
12.4 Turku
16.5 Helsinki
20.9 Rovaniemi
24.10 Tampere
14.11 Hämeenlinna

Lisää koulutuksista sekä Keliakialiiton palveluista horeca-alan ammattilaisille:
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca_ja_terveydenhuolto/horeca/


***
Kasvua kouluruuasta- ideoi tulevaisuuden koululounas!

Jätä oma ehdotuksesi tulevaisuuden koululounaaksi. Kilpailuun voivat osallistua niin ruokapalveluammattilaiset kuin ravitsemisalan opiskelijat. Kehitelkää täysin uusia reseptejä tai muokatkaa jo olemassa olevaa reseptiikkaa tulevaisuusnäkökulmalla höystettynä. Kilpailuaikaa on aina 28.4.2018 asti. Lisätiedot kilpailusta tästä linkistä: Ideoi tulevaisuuden koululounas



***
Miten Suomessa kouluruokaillaan juttusarjan toisessa jutussa kurkkaamme ruotsalaiseen kouluruokailuun

Pääsimme vertailemaan suomalaista ja ruotsalaista kouluruokailua rajan pinnassa Tornion Karungissa ja Haaparannassa Ruotsin puolella. Mielenkiintoinen reportaasi on luettavissa Kouluruokadiplomi-sivuilta ja AmmattikeittiöOsaaja-lehdestä 1/2018.

Haaparannan Granskullanskolanissa on päivittäin tarjolla viittä eri salaattia,
joista lapset syövät vähintään kahta.

***
Aurinkoista talven jatkoa kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneille!