Ajankohtaista

01.03.2018

Amkon uutiskirje 2/2018

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 1/2018 on ilmestynyt

Numerossa 1/2018  Espoon Kilon Keittiön esittely, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uuden puheenjohtajan haastattelu, ammattiopetuksen koulutusreformi ja paljon muuta ajankohtaista asiaa ruokapalveluammattilaisille.

 

Voit antaa palautetta ilmeeltään uudistuneesta lehdestä ja ehdottaa juttuaiheita  tuleviin numeroihin.

***
Amkon seminaari Seinäjoella 18.-19.4.2018

Tule mukaan Ammattikeittiöosaajien kevään seminaariin!  Monipuolisessa seminaarissa vertailemme ammattikeittiöiden tuotantotapoja, tarkastelemme sote-uudistusta ruokapalvelujen  näkökulmasta, saamme tietoa uudesta tietosuoja-asetuksesta ja opettelemme työpaikan tunnetaitoja.

Amkon seminaareissa tapaat kollegoita, opit uutta ja nautit herkullisesta ruuasta!

Pääset ilmoittautumaan seminaariin koulutuspäiväsivulta.

***
Selvitys kotona asuvien ikäihmisten kotiateriapalveluista valmistunut

Ammattikeittiöosaajat ry on mukana Helsingin yliopiston koordinoimassa Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hankkeessa. Amkon osuutena oli selvittää ruoka- ja vanhuspalveluvastaaville tehdyillä kyselyillä ja teemahaastatteluilla kotona asuvien ja kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten ruokapalveluiden nykytilaa, tulevaisuuden kehittämistarpeita ja kunnissa kokeiltuja ruokailua ja ravitsemustilaa tukevia toimintamalleja.

Voit lukea selvityksen raportin kokonaisuudessaan Amkon hankesivulta.

***
Työpaikkailmoitus:
Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy hakee toimitusjohtajaa

Hakuilmoituksen näet kokonaisuudessaan TÄSTÄ.

***
Gluteenittomuus ammattikeittiöissä- koulutuksia

Keliakialiitto järjestää vuosittain Gluteenittomuus ammattikeittiössä -koulutuksia ympäri Suomea. Puoli päivää kestävissä koulutuksissamme käydään läpi mm. gluteenittomia tuotteita, vinkkejä gluteenittomaan ruoanvalmistukseen, leivontaan sekä palveluun. Tarjolla on myös ajankohtaista tietoa keliakiasta ja gluteenittomuudesta Keliakialiiton asiantuntijoilta.  Koulutukset sopivat erinomaisesti kaikille hotelli-, ravintola-, ja catering-alan ammattilaisille ja opiskelijoille.

Vuoden 2018 koulutukset:
12.4 Turku
16.5 Helsinki
20.9 Rovaniemi
24.10 Tampere
14.11 Hämeenlinna

Lisää koulutuksista sekä Keliakialiiton palveluista horeca-alan ammattilaisille:
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca_ja_terveydenhuolto/horeca/


***
Kasvua kouluruuasta- ideoi tulevaisuuden koululounas!

Jätä oma ehdotuksesi tulevaisuuden koululounaaksi. Kilpailuun voivat osallistua niin ruokapalveluammattilaiset kuin ravitsemisalan opiskelijat. Kehitelkää täysin uusia reseptejä tai muokatkaa jo olemassa olevaa reseptiikkaa tulevaisuusnäkökulmalla höystettynä. Kilpailuaikaa on aina 28.4.2018 asti. Lisätiedot kilpailusta tästä linkistä: Ideoi tulevaisuuden koululounas***
Miten Suomessa kouluruokaillaan juttusarjan toisessa jutussa kurkkaamme ruotsalaiseen kouluruokailuun

Pääsimme vertailemaan suomalaista ja ruotsalaista kouluruokailua rajan pinnassa Tornion Karungissa ja Haaparannassa Ruotsin puolella. Mielenkiintoinen reportaasi on luettavissa Kouluruokadiplomi-sivuilta ja AmmattikeittiöOsaaja-lehdestä 1/2018.

Haaparannan Granskullanskolanissa on päivittäin tarjolla viittä eri salaattia,
joista lapset syövät vähintään kahta.

***
Aurinkoista talven jatkoa kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneille!


24.01.2018

Varhaiskasvatukseen oma ruokailusuositus

Lähde: VRN, OPH, THL, 23.1.2018

Varhaiskasvatukseen oma ruokailusuositus

Uusi Terveyttä ja iloa ruoasta -suositus opastaa varhaiskasvatuksessa, ruokapalveluissa ja lasten terveyden edistämisen parissa työskenteleviä ammattilaisia sekä perheitä terveelliseen ja lapsen kasvua tukevaan ruokailuun.

Ruokailusuositus on yhteinen työkalu lasten ruokailun ja ruokakasvatuksen toteuttamisessa, kehittämisessä, seurannassa ja arvioinnissa. Suositus on laadittu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä.

Yhdessä ruokailu on oppimista

– Ruokailu on tärkeä osa varhaiskasvatusta. Makumieltymykset ja ruokatottumukset syntyvät varhain ja kantavat pitkälle tulevaisuuteen, kuvailee opetusneuvos Pia Kola-Torvinen Opetushallituksesta.

Ruokakasvatuksen periaatteet pohjautuvat varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin. Tavoitteena on edistää myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä kehittää lasten edellytyksiä omatoimiseen ruokailuun. Myönteiset oppimiskokemukset ruokailutilanteissa ovat tärkeitä. Ruokakasvatuksessa voidaan monipuolisesti hyödyntää erilaisia oppimisympäristöjä kuten päiväkodin omaa keittiötä, läheistä metsää, ruokakauppaa, toria tai digitaalisia oppimisympäristöjä.

Malliateriakuvat varhaiskasvatukseen ja kotiin

Suosituksesta löytyvät ohjeistukset ruokalistasuunnitteluun, erityisruokavalioihin, ruokavalintoihin sekä malliateriakuvat päivän aterioista ja välipaloista. Malliateria on ruokapalvelun apuväline aterioiden suunnitteluun elintarvikehankinnoista ruoan tarjoiluun saakka.

– Malliateriakuvat ovat tärkeä viesti myös huoltajille lapsille tarjottavien aterioiden koostumuksesta ja ne kannustavat vuoropuheluun lasten ruokailusta kodin ja varhaiskasvatuksen välillä, sanoo Arja Lyytikäinen, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri.

Kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle tarjotaan päivän aikana keskimäärin kolme ateriaa, jotka kattavat noin 2/3 päivittäisestä energian ja ravintoaineiden tarpeesta

Lisää kasviksia pikkulasten aterioille

– Suomalaiset lapset syövät liian vähän kasviksia. Varhaiskasvatus tarjoaa upean mahdollisuuden edistää kasvisten käyttöä ruokalistasuunnittelulla ja tutustuttamalla lapsia eri aistien avulla kasvisten maailmaan, sanoo työryhmän puheenjohtaja, tutkimusprofessori Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Suositus antaa myös apuvälineitä varhaiskasvatusikäisten lasten ravitsemuksen arviointiin ja seurantaan niin kansallisesti kuin varhaiskasvatuksen järjestäjätason sekä yksiköissä tapahtuvan itsearvioinnin ja työn kehittämisen tueksi. Varhaiskasvatuksen ruokailun kehittämisessä keskeisiä toimijoita ovat myös vanhempainryhmät, kuntakohtaiset lasten ravitsemuksen monialaiset työryhmät ja asiakasraadit.

Lisätietoja uusista suosituksista:

VRN/Pääsihteeri Arja Lyytikäinen, arja.lyytikainen@evira.fi puh. 050 409 9860,
OPH/Opetusneuvos Pia Kola-Torvinen, pia.kola-torvinen@oph.fi puh. 029 533 1525
THL/Tutkimusprofessori Suvi Virtanen, suvi.virtanen@thl.fi puh. 029 524 8729

Linkki suosituksiin avautuu TÄSTÄ

***


Tarttuisiko kuntanne päiväkodit työkaluun, jolla voi kehittää leikki-ikäisten ruokailutilanteen sujuvuutta?

Makuaakkoset-diplomi® on päiväkotiruokailun itsearvioinnin ja kehittämisen työkalu.

Tunnustus myönnetään ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä. Diplomi on itsearviointiin perustuva kehittämistyökalu päiväkotilasten ruokailusta ja ruokakasvatuksesta vastaaville (ruokapalvelu- ja varhaiskasvatushenkilöstö).

Edistää ruokakasvatusta ja moniammatillista yhteistyötä

Diplomin haku kannustaa päiväkoteja edistämään varhaiskasvatuksen ruokailua ja ruokakasvatusta, moniammatillista yhteistyötä sekä ravitsemussuositusten mukaisen ruokailun toteutumista. Tavoitteena on tukea suositusten ja hyvien käytäntöjen mukaisen päiväkotiruokailun toteutumista.

Diplomia haetaan diplomisivustolla

Makuaakkoset-diplomin voi ansaita vastaamalla onnistuneesti 45-kohtaiseen kysymyssarjaan. Ruokapalvelun tuottajat tarkastelevat kysymysten toteutumista  yhdessä päiväkotien henkilökunnan kanssa. Mahdolliset kehittämistoimenpiteet tehdään diplomin hakuprosessin aikana. Diplomi suoritetaan diplomisivustolla makuaakkoset.fi. Sivustolta löydätte myös tukimateriaalia kysymyksiin liittyvistä aiheista ja tarinoita Makuaakkoset-diplomin hakeneista päiväkodeista.

Kuntanne päiväkodit voivat olla seuraavia diplomipäiväkoteja

Yli kolmellasadalla päiväkodilla on jo Makuaakkoset-diplomi. Kuntanne päiväkodit voivat olla seuraavia diplomipäiväkoteja. Diplomia voivat hakea kaikki kunnalliset ja yksityiset päiväkodit. Diplomi myönnetään päiväkodeille yksikkökohtaisesti.

Makuaakkoset-diplomi on nostettu uusissa varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksissa esille hyvänä itsearviointi- ja kehittämistyökaluna.

Innostakaa kuntanne päiväkoteja ottamaan Makuaakkoset-diplomi työkaluksi uusien suositusten jalkauttamiseen. Diplomin hakeminen on tiivistänyt yhteistyötä päiväkodin ja ruokapalvelun välillä ja kannustanut entisestään kehittämään pikkuasiakkaiden ruokailoa.

Diplomien myöntämisestä vastaa Ammattikeittiöosaajat ry.

Lisätiedot Makuaakkoset-diplomista:
Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja,
marjut.huhtala@amko.fi, p. 050 341 3957
Päivi Jämsén, projektikoordinaattori, paivi.jamsen@amko.fi, p. 050 339 6844


09.01.2018

Amkon uutiskirje 1/2018

kasvua_kouluruuasta_logo_varill_1000px.png

Kasvua kouluruuasta

Vuosi 2018 on kouluruokailun 70-vuotis-juhlavuosi. Tänä päivänä kouluruokailu on sosiaalinen innovaatio, jota tullaan ihastelemaan muualtakin maailmasta. Kouluruokailu luo tasa-arvoista perustaa oppilaiden kasvulle ja kehitykselle ja edistää terveyttä ylläpitäviä ravitsemustottumuksia myös aikuisuudessa. Iloitkaamme yhdessä ainutlaatuisesta kouluruokailusta ja arvostakaamme sen tekijöitä!

Ammattikeittiöosaajat ry toteuttaa ja koordinoi juhlavuoden aikana
ammattilaisille sekä ravitsemisalan opiskelijoille suunnatun tulevaisuuden koululounaan ideointikilpailun sekä juttusarjan, jossa kerromme, miten Suomessa kouluruokaillaan juhlavuonna 2018.

Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailu
Haastamme ruokapalvelujen työtiimejä ja ravitsemisalan opiskelijoita ideoimaan tulevaisuuden koululounasta - millaista on kouluruoka vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua?  Kilpailutehtävänä on suunnitella tulevaisuuden koululounas seka- ja kasvisruokavaliota noudattaville koululaisille. Lue ideointikilpailun tarkemmat ohjeet tästä. Kilpailuajankohta on 9.1.–28.4.2018.

Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailun yhteistyökumppaneina toimivat Bunge Finland Oy, Foodduck Oy, Jepuan Peruna Oy, Metos Oy Ab ja Metsä Tissue Oyj

Juttusarja
Juttusarjassa esitelemme kouluruokailua eri typpisissä kouluissa ”Hangosta Utsjoelle.” Kuvaamme tämän päivän kouluruokailua eri puolilla Suomea kaupungeissa ja haja-asutusalueilla niin pienissä kuin isoissakin kouluissa. Ensimmäinen artikkeli julkaistaan tammikuun lopussa ja tiedotamme siitä erikseen. Juttusarjan rahoittaa maa-ja metsätalousministeriö.

Kasvua kouluruuasta-logo siivittää kampanjaamme ja se näkyy myös kaikissa kouluruokailun merkkivuonna suoritetuissa Kouluruokadiplomeissa.

Kasvua kouluruuasta-kampanjaamme liittyvä materiaali löytyy hankesivulta:amko.fi/hankkeet

***
Varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset uudistuvat
Varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset ovat valmistuneet. Suositusten julkistamistilaisuus järjestetään 23.1.2018 klo 9-11  opetushallituksessa Helsingissä. Tilaisuuden järjestävät Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kutsu tilaisuuteen liitteenä.

***
Tuottava ja tehokas ammattikeittiö -hankeen loppuseminaari Mikkelissä
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu kutsuu sinut Tuottava-ja tehokas ammattikeittiöhanke-hankkeen loppuseminaariin ja ammattikeittiöiden opasvideoiden ensi-iltaan. 1.2.2018 Mikkelissä. Kts. ohjelma ja ilmoittautudu tästä.

***
Tule sinäkin mukaan Amkon seminaariin Seinäjoelle 18.-19.4.2018!
 
Kevään huipputapahtuman teemoina ovat:
* Sote- ja maakuntauudistus ruokapalveluiden näkökulmasta
* Ammattikeittiökeittiön tuotantotavan valinta-
ruokapalvelutoimijat eri puolilta Suomea kertovat näkemyksiään käyttämästään tuotantotavasta
* Työpaikan vuorovaikutustaidot ja paljon muuta  ravitsemisalan toimijoita sykähdyttävää asiaa

KTS. Ohjelma ja Ilmoittaudu

amko_kevat_2018_facebook.jpg


05.12.2017

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 4/2017 on ilmestynyt

Joulukuun numerossa tutustumme Oulun uuteen tuotantokeittiöön, pureudumme stressinhallintaan ja saamme tietoa kouluruokailuun liittyvistä ajankohtaisista innovaatioista.

Poimintoja jutuista:

Oulun uusi tuotantokeittiö starttasi

Tee stressistä liittolainen
"Hymynaama vai mutrusuu?"- mobiili-asiakaspalveluratkaisu kouluruokailuun

 

 

 

Anna palautetta lehdestä!
Mikä on joulukuun lehdessä kiinnostavinta ja mistä teemoista toivoisit jatkossa juttuja?
Anna palautetta ja osallistu ilmaisen osallistumispaikan arvontaan kevään seminaariin Seinäjolla 18.-19.4.2018. Palautetta voit antaa tästä linkistä:
http://www.amko.fi/jarjesto/jasenlehti/palaute-jaesenlehdestae/

Ammattikeittiöosaajien kevään seminaari Seinäjoella 18.-19.4.2018
Merkitse ajankohta jo nyt kalenteriisi. Ohjelma valmistuu vuoden vaihteessa.
Tulossa ainakin nämä ajankohtaiset teemat: ammattikeittiöiden tuotantotavat vertailussa, Sote-ja maakuntauudistus ruokapalveluiden näkökulmasta, kasvisruoka ja katsaus ruokatrendeihin. Luvassa huippupuheenvuoroja, mukavaa seuraa ja herkullista ruokaa.
Tulethan mukahan!

Hyvää juhlavuoden itsenäisyyspäivää!

Pohjois-Pohjanmaan amkolaiset osallistuvat Suomi100 vuotta kuuluvaan teemaan; havuseppele jokaiselle sankarihaudalle 6.12.2017. Oulussa seppeleitä lasketaan 521 kappaletta.

Henkilöt: vasemmalla takana Tuula Isoviita, Sirkka Salminen ja edessä Marjo Linna, oikealla takana Kaija Ruokamo ja edessä Kristiina Nurkkala.

***

Kesän herkeämätön valo, syksyn väriloisto, hiljaisuus ja hanget, kevään riemukas koitto.

Suoruus ja reilu meininki.
Rehellisyys ja sisukkuus - usko työntekoon.
Herkkyys ja karuus, lempeys ja periksiantamattomuus.
Tätä kaikkea on suomalaisuus.
(MH)26.10.2017

Amkon uutiskirje 10/2017

Amkon syysseminaarissa opittiin ja viihdyttiin!

Päivässä pureuduttiin palvelumuotoiluun, ammattikoulutuksen reformiin ja kestäviin elintarvikehankintoihin. Kuulimme myös tuloksia Ammattikeittiöosaajien tekemästä selvityksestä  ikäihmisten kotiateriapalveluista.

Karisman kasvattamiseen opasti näytteli Kari Ketonen. " Jokainen voi opetella tiedostamaan vahvuutensa haastavissakin tilanteissa."

 Amko_sem_web_17_Ketonen.jpg

Yrityskulttuurien eroja valotti imagokouluttaja Isa Karlsson:kaikissa kulttuureissa hyvä käytös perustuu empatiakykyyn.  Onnistuneessa vuorovaikutuksessa asenne ja sanaton viestintä merkitsevät eniten.

Seminaarissa palkittiin vuoden 2017 Ammattikeittiöosaajana Merja Pitkänen Oulusta.
Merja työskentelee Oulun kaupungin nuorten pajakeskuksen ohjaavana keittiöpäällikkönä.
Lämpimät onnittelut Merjalle!

Amko_sem_1_web.jpg
Merjaa onnittelemassa vasemmalta oikealle: Sami Nenonen Amkon johtokunnan jäsen, seminaarin puheenjohtajana
toiminut Anssi Kaikkonen ja Amkon toiminnanjohtaja Marjut Huhtala. Kuva:Jyri Laitinen

Kiitos kaikille seminaariin osallistuneille, esitysten pitäjille ja yhteistyökumppaneille!

Seuraava Amkon seminaari järjestetään Seinäjoella huhtikuussa 18.-19.4.2018

Otamme mielellämme vastaan vinkkejä seminaarin sisällöksi. Jos olet  kiinnostunut osallistumaan Amkon koulutustoimikuntaan, ota mieluusti yhteyttä toiminnanjohtajaan:
marjut.huhtala@amko.fi, p. 050 341 3957

24.10. Seminaariesitysten tiivistelmiä  löydät Amkon koulutuspäiväsivulta.

Seminaarin kuvatunnelmia löydät TÄÄLTÄ.

***
Varhaiskasvatukseen ensimmäistä kertaa oma ruokailusuositus - nyt julkisesti kommentoitavana

Uudet varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset antavat tieteelliseen näyttöön ja hyviin käytäntöihin perustuvaa tietoa lasten ruokailun järjestämisestä ja ruokakasvatuksesta. Suositukset on tarkoitettu varhaiskasvatuksessa, ruokapalveluissa ja lasten terveyden edistämisen parissa työskenteleville ammattilaisille sekä perheille.

Nyt julkiseen kommentointiin avattavat suositukset ”Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset” ovat laajuudessaan ensimmäiset Suomessa. Suositukset on laadittu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN), Opetushallituksen (OPH) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä VRN:n nimeämässä asiantuntijatyöryhmässä. Suositukset julkaisee VRN. Kommentointi on auki tiistaihin 14.11.2017 klo 16:15 saakka.

Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset suositusluonnos.

Kommentointilomake:https://www.webropolsurveys.com/S/0A3827BAAA471A1F.par Linkki


25.10.2017

Kunnissa tiedostetaan kotiateriapalveluiden tulevaisuuden haasteet

Ammattikeittiöosaajat ry:n tekemän kyselyn mukaan kuntien ruoka- ja vanhuspalveluissa tunnistetaan hyvin kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten ravitsemushoidon haasteet.

Kyselyn perusteella erityisiksi kehittämiskohteiksi nousivat ateriatarjonnan valinnanmahdollisuuksien lisääminen, kotiaterioiden kuljetuslogistiikan kehittäminen sekä yhteisöllisen syömisen tukeminen. Myös muistisairaiden ruokailun haasteet, aliravitsemusriski ja koko päivän ravinnontarpeen tyydyttäminen huoletti vastaajia.

Kunnat vastaavat pääosin itse kotiateriapalveluiden tuottamisesta

Kyselyyn osallistuivat kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten ruoka- ja vanhuspalveluista vastaavat esimiehet. Kyselyyn vastattiin kattavasti kummastakin kohderyhmästä: Manner-Suomen kuntien (N=294) ruokapalveluvastaavista 67 % ja vanhuspalveluista vastaavista 40 % vastasi kyselyyn. Kyselyn mukaan noin 85 prosentissa kunnista ikäihmisten pääasiallinen kotiateriapalveluiden tuottaja on kunnallinen tai maakunnallinen toimija.

Yksilölliset toiveet lisääntyvät

Tulevaisuuden ikäihmiset arvostavat yksilöllisyyttä ja valinnanmahdollisuuksia. Vastaajat pohtivat asiaa seuraavasti: Ikäluokat muuttuvat. Riviin tulevat pitsan ja kebabin syöjät. Vähemmistöksi jäävät silakkalaatikon ja kaalikääryleiden syöjät. Salaatit ja kasvikset eivät enää ole uudelle ikäryhmälle vieraita. Perinteinen ruoka pitää pintansa, mutta sen lisäksi toivotaan vaihtelua, kansainvälisyyttä ja uusia ruokaratkaisuja.

Miten varmistetaan koko päivän ravinnonsaanti?

Vastaajakunnassa pohdittiin, miten voisi selvittää, onko kotona asuva muistisairas syönyt ruoan ja onko ruokailutilannetta tuettu riittävästi: Meitä askarruttaa muistisairaiden ja heikkokuntoisten selviytyminen kotona. Miten ikäihmiset muistavat syödä? On haasteellista tietää, miten ja milloin ateriat syödään. Kotiin tarvittaisiin enemmän tukea.

Ikäihmisten aliravitsemusriski puhutti myös. Monilla ikäihmisillä on huono ruokahalu ja syödyt annokset jäävät pieniksi. Siksi riittävään proteiinin-, energian- ja ravintoaineiden saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota aterioita suunniteltaessa.

Osa vastaajista toivoi ratkaisuja ikäihmisten koko päivän ravinnontarpeen turvaamiseksi. Tämä koskee erityisesti sellaisia ikäihmisiä, jotka eivät selviydy itse aamu-, ilta- ja välipalojen valmistamisesta. Kotiin tulisi viedä kaikki päivän ateriat ja välipalat kerralla, aterioittain merkittyinä. Enää ei riitä vain yksi lämmin ateria päivässä, vaan päivän ravitsemusta tulisi suunnitella kokonaisvaltaisemmin sekä tuottaa kotiympäristöön soveltuvia ratkaisuja.

Yhteisöllistä syömistä tuettava uusin keinoin

Vastaajien mukaan tulevaisuudessa tarvitaan monipuolisempia tapoja syödä yhdessä. Seurassa syöminen vähentäisi yksinäisyyden tunnetta ja parantaisi ruokahalua. Tätä mieltä ovat myös selvityksen tekijät: Ikäihmisten ravitsemushoitoon ja yhteisölliseen syömiseen kannattaa kiinnittää huomiota jo silloin, kun ikäihmiset vielä kykenevät liikkumaan kodin ulkopuolelle. Samalla tuetaan ikäihmisen toimintakykyä muutoinkin.

Yhteisöllisen syömisen muodoiksi ehdotettiin jo olemassa olevien ruokapalveluiden kartoittamista. Ruokailla voisi esimerkiksi palvelu- ja hoitokodeissa, kuten osassa kuntia jo tapahtuukin. Lisäksi ehdotettiin mahdollisuutta syödä kouluissa ja päiväkodeissa sekä kunnan tai kaupungin henkilöstöravintolassa.

Vastaajien joukossa mietittiin, kannattaako kuljettaa mieluummin ihmisiä kuin ruokaa. Ikäihmiset eivät välttämättä jaksa itse kulkea yhteisiin ruokapaikkoihin tai välimatka on liian pitkä. Ratkaisuksi ehdotettiin muun muassa palvelubusseja: Palvelubussi hakisi ikäihmiset kotoa syömään palvelukeskuksiin tai palvelutaloihin. / Olisi ruokabussi, joka kiertäisi asiakkaiden luona. Ateriointi tapahtuisi bussissa yhdessä saman kylän muiden ikäihmisten kanssa (kirjastotyyppinen ratkaisu).

Yhteisiä ruokailumahdollisuuksia visioitiin myös kerrostalojen kerhotiloihin. Niihin tuotaisiin useamman ikäihmisen ruoat kerralla tai kokki kävisi valmistamassa ateriat. Samanlaista ideaa ehdotettiin kuntien haja-asutusalueille: Sivukylillä voisi olla kokki valmistamassa koko kylän ikäihmisten ruoan kerralla.

Kotiaterioiden kuljetuksiin tarvitaan uusia ideoita

Kyselyyn vastanneita huoletti sivukylissä ja vaikeiden matkojen päässä asuvien ikäihmisten ateriapalveluiden turvaaminen. Kuljetuslogistiikassa askarruttivat kuljetusaikataulu ja -kustannukset sekä kotiaterioiden lämpötilojen pysyminen toivotun laisina: Miten turvataan kaukana kaupunkien keskustoista asuvien terveellinen ruokailu joka päivä? Miten pitkien matkojen päässä olevien asiakkaiden ateriakuljetukset pystyttäisiin järjestämään kustannustehokkaasti?

Kotiateriapalveluiden tarve kasvaa

Kotona asuu yhä enemmän huonokuntoisia ja paljon palveluita tarvitsevia ikäihmisiä. Kun suuntaus on se, että ihmisen pitää mahdollisimman pitkään pärjätä kotona, tulee ruokapalvelun olla osa hyvää hoitoa. Hyvä ravitsemus on mielestäni kaiken perusta, jopa lääkkeitä tärkeämpi.

Toimintamalleja tarvitaan useita erilaisiin toimintaympäristöihin räätälöityinä. Lisäksi kuntien maantieteellinen sijainti sekä sote- ja maakuntauudistus tuovat oman lisänsä asioiden kehittämiseen.

Eri toimijoiden välistä vuoropuhelua tarvitaan paljon. Ruoka- ja vanhuspalveluvastaavat kokivatkin eri toimijoiden välisen yhteistyön olevan ensisijaisen tärkeää kotona asuvien ikäihmisten hyvän ravitsemushoidon saavuttamiseksi. Säännölliset tapaamiset ja yhteydenpito sekä yhteiset koulutukset koettiin tärkeiksi.

Kotiaterioiden valmistuksessa noudatetaan ravitsemussuosituksia

Vastausten perusteella ruokalistojen suunnittelussa noudatetaan laajalti ikäihmisille suunnattuja ravitsemussuosituksia. Pääasiallinen tapa varmistaa kotiaterioiden ravitsemuslaatu on laskea aterioiden ravintosisältö ravintolaskentaohjelmalla tai tuotannonohjausjärjestelmällä (60 %, N=167). Osa käytti ravitsemuslaadun varmistamisessa apuna ravitsemussuositusten mukaisia raaka-ainevalintoja ja Sydänliiton arkilounaskriteereitä (yht. 26 %).

Suurin osa vastaajista piti jo raaka-ainevalinnoista lähtien makua, rakennetta ja ravitsemuslaatua erittäin tärkeinä tekijöinä (85–90 %, N=165–167) ja loput vastaajista tärkeinä. Ruuan oikea lämpötila, ikäihmisille sopiva ateriakoostumus ja ulkonäkö nousivat tärkeimmiksi tekijöiksi aistinvaraiseen laatuun liittyvissä kysymyksissä.

Lisätietoja: projektikoordinaattori Päivi Jämsén, paivi.jamsen@amko.fi, 050 339 6844 ja toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi, 050 341 3957

Ammattikeittiöosaajat ry on valtakunnallinen yhdistys, jonka jäsenet toimivat ravitsemisalan esimies-, opetus-, neuvonta-, tuotekehitys-, markkinointi- ja tuotantotehtävissä. www.amko.fi

Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hanke on Valtioneuvoston rahoittamaa tutkimus-ja selvitystoimintaa ikäihmisten ruokapalveluista. Hankkeen toiminta-aika on 3/2017–12/2018. Hanketta koordinoi Helsingin yliopisto ja hanketoimijoina ovat Ammattikeittiöosaajat ry, Gerontologinen ravitsemus Gery ry, Helsingin yliopisto, Kaakkois-Suomen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ammattikeittiöosaajat ry:n tekemä kysely oli osa Ikäihmisten ruokapalvelut -hankkeen toimintaa. Koko hankkeen tuloksista tiedotetaan valtioneuvoston (www.vn.fi) ja valtioneuvoston kanslian (www.vnk.fi) verkkosivuilla sekä hankkeen kaikkien toimijoiden omien viestintäkanavien kautta vuoden 2018 lopussa.


20.09.2017

Amkon uutiskirje 9/2017

AmmattikeittiöOsaaja- lehti 3/2017 on ilmestynyt 

Syyskuun monipuolisesta lehdestä löydät ajankohtaisia kuulumisia ravitsemisalalta ja
saat vinkkejä työhyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Anna meille palautetta tuoreesta numerosta ja vaikuta lehden sisältöön!
Arvomme kaikkien vastanneiden kesken ilmaispaikan Amkon syksyn seminaariin 24.10. Helsingissä.

Voit antaa palautetta tästä linkistä:
http://www.amko.fi/jarjesto/jasenlehti/palaute-jaesenlehdestae/

Poimintoja lehdestä:
Kuntoutuksella tukea työhön
Lahden uusi aluekeittiö lisäsi asiakastyytyväisyyttä

Jäsenhankintakampanja:
AmmattikeittiöOsaaja nro 3/ 2017 on postitettu Suomen kaikkien kuntien ruokapalveluihin! 
Hyvä jäsenemme: jos saat työpaikallesi näytekappaleen lehdestä, anna se luettavaksi kollegoille. Voit myös ladata jäsenmarkkinointi- ESITTEEN   ja kannustaa liittymään yhdistykseemme!

***
Nyt kaikki Suomen koulut Kouluruokadiplomia hakemaan!

Lue lisää Suomi 100-juhlavuoden kampanjasta alla olevaa kuvaketta klikkaamalla.
Voit myös ladata tämän
ESITTEEN diplomin markkinoinnin tueksi.

 ***
School Dining in Finland- Learning and Well-Being - kirjoja on vielä saatavilla!

hinta nyt 28 euroa + alv ja lähetyskulu. Yli kymmenen kappaleen tilauserät myydään 25 euroa/kirja. Ensi vuonna on kouluruokailun juhlavuosi, joten kirja sopii vaikka yrityslahjaksi.Tilaukset ja tiedustelut: Seija Lintukangas, seija.lintukangas@gmail.com

***
Vielä mahtuu mukaan Amkon seminaariin Helsingissä 24.10!
Ilmoittaudu jo tänään! Kts. ohjelma ja ilmoittautuminen AMKON KOULUTUSPÄIVÄSIVULTA

Tiedossa mielenkiintoinen päivä ja huippupuheenvuorot. Seminaarin tauoilla on mahdollisuus tutustua yhteistyökumppaneiden näyttelypisteisiin, joita on nyt paikalla ennätysmäärä. Läpi seminaarin saamme nauttia Taitotalon ihanista antimista laadukkaasti tarjoiltuna ja verkostoitua kollegoiden kanssa. Tule sinäkin mukaan!

***
Tarjolla työpaikka

Nyt olisi hieno mahdollisuus uraa aloittelevalle ruokapalveluesimiehelle tai vaihtelua kaipaavalle konkarille!
Norladia Päiväkotien ruokapalveluun haetaan ruokapalvelupäällikköä monipuoliseen ja vastuulliseen tehtävään. Kyseessä on noin vuoden mittainen äitiysloman sijaisuus.
Ruokapalvelupäällikkönä olet vastuussa päiväkotien ruokahuollosta sekä siivouksesta kokonaisuutena yhteistyössä aluejohtajien ja päiväkotien esimiesten kanssa.
Arvostamme itsenäistä työotetta, organisointikykyä, joustavuutta sekä tiimityöskentelytaitoja.

Lue koko työpaikkailmoitus tästä.

***
Potuttaako -koulutuksessa on vielä paikkoja!

Katso TÄSTÄ OHJELMAja ilmoittaudu. Koulutus järjestetään 2.10 ja sitä voi seurata myös videolta.


29.08.2017

Emblat jaettiin ensimmäistä kertaa

Tiedotteen lähde: MTK, SLC

Pohjoismainen ruokapalkinto Embla jaettiin ensimmäistä kertaa: Suomen Thomas Snellmanin REKO-lähiruokamalli voitti ruokayrityskategorian

Snellman voitti ruokayrityskategorian REKO-ruokamallin kehittämisestä ja levittämisestä. Ahvenanmaan Micke Björklundille tuli voitti ruokaviestijäsarjassa. Kilpailussa oli seitsemän kategoriaa ja se järjestettiin Kööpenhaminassa Tanskassa 24.8.2017.


Embla-kilpailun Team Finland. Keskellä Thomas Snellman palkintoineen.

Emblan voittajat julkistettiin palkintogaalassa, joka järjestettiin Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better food for more people -huippukokouksessa Copenhagen Cooking -tapahtuman yhteydessä. Muun muassa Tanskan prinsessa Marie oli mukana palkintojenjaossa.

Yhteispohjoismainen tuomaristo arvioi ehdokkaat ja nimesi voittajat Emblan seitsemässä kilpailukategoriassa:

• Pohjoismainen ruoka-artesaani 2017: Leif Sørensenin tuote Fish Chips Färsaarilta. Suomen ehdokas kategoriassa oli Järki särki ja yrittäjät Marja Komppa & Ari Seppälä, kalasäilykkeitä valmistava kalanjalostusyritys Korpilahdella.

• Pohjoismainen raaka-ainetuottaja 2017: Dímunargardur Färsaarilta. Suomen ehdokas kategoriassa oli Malmgårdin tila ja Creutzin perhe, mm. luomuviljaa tuottava ja jalostava sekä ruokamatkailuun keskittynyt maatilayritys Loviisassa.

• Pohjoismainen joukkoruokailupalkinto 2017: Annika Unt Ruotsista. Suomen ehdokas kategoriassa oli  Mikkelin kaupungin ruoka-ja siivouspalvelu, joka tarjoaa päivittäin aterioita päiväkodeissa, kouluissa, hoitokodeissa ja henkilöstöravintoloissa Mikkelin alueella.

• Pohjoismainen ruokaviestijä 2017: Micke Björklund Ahvenanmaalta. Suomen ehdokas kategoriassa oli Motiva Oy:n Saa syödä! ruokahävikkinettisivut ja -tapahtumat.

• Pohjoismainen ruokailumatkailukohde 2017: Heimablídni, Färsaaret. Suomen ehdokas kategorissa oli Majatalosta majataloon -retket, viiden majatalon yhteinen tuoteperhe Pohjois-Karjalassa.

• Pohjoismainen ruokayritys 2017: Thomas Snellman, REKO-lähiruokamallin kehittäjä ja primus motor REKO-mallin levittämisessä.

• Pohjoismainen lapset ja ruoka 2017: Geitmyra Matkultursenter Norjasta. Suomen ehdokas oli Ammattikeittiöosaajat ry:n kehittämät ja myöntämät Kouluruokadiplomi- ja Makuaakkoset-diplomikäytännöt.

Lapset ja ruoka-sarjan voitto meni norjalaiselle oppimiskeskukselle Geitmyra Matkultursenterille- AMKO edusti samassa kilpailusarjassa Kouluruoka-ja Makuaakkoset-diplomeillaan

Oslossa toimiva Geitmyran Matkultursenter on ruuan ja ruokailun ympärille keskittynyt monipuolinen oppimiskeskus lapsille. Keskuksessa opetellaan ruuan reittiä pellolta pöytään. Kantavana ajatuksena on positiivinen ruokakulttuurikasvatus ja ruokailo. Keskuksen visiona on rohkaista lapsia terveelliseen ja hyvää mieltä tuottavaan ruokailuun sekä myös itse tekemään ruokaa. Lapsena saadut opit kantavat läpi elämän, uskotaan keskuksessa.

Palkintoja jaettiin kuninkaallisessa seurassa. Ryhmäkuvassa oikealla lapset-ja ruoka-sarjan voittajat Norjan Geitmyra Matkultursenteristä vierellään Tanskan prinsessa Marie. Heidän rinnallaan kilpailusarjan muut pohjoismaiset edustajat.


Diplomi-hankkeessa toiminut Virpi Kulomaa (vas.) ja Amkon toiminnanjohtaja Marjut Huhtala iloitsivat Emblan finaalipaikasta. Ammattikeittiöosaajien Kouluruoka-ja Makuaakkoset diplomimallitedustivat Suomea sarjassa lapset ja ruoka: ” On hienoa huomata, että pohjoismaissa tehdään paljon hyviä hankkeita ja työtä lasten ja nuorten ravitsemuksen parissa, totesivat AMKO:n finalistit”

Nostetta pohjoismaiselle ruokakulttuurille

Embla-kilpailu nostaa esiin pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja ruuan tekijöitä. Kilpailun avulla halutaan vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Kilpailun järjestävät pohjoismaiset maataloustuottajajärjestöt, muun muassa MTK ja SLC. Embla on osa Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa ja sitä rahoittaa Pohjoismainen ministerineuvosto.

– Olemme iloisia, että saimme Embla-ruokapalkintoon hienoja hakijoita eri puolilta Suomea. Suomalaista osaamista, ruokaa ja tuotteita on jatkossakin syytä nostaa näkyvästi esiin myös Pohjoismaissa ja muutenkin kansainvälisesti, toteaa MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, joka oli myös Emblan tuomaristossa.

– Ruuan hyvä laatu, puhtaus ja tieto alkuperästä ovat suomalaisen ruokatuotannon tärkeimpiä ominaisuuksia. Suomalaiset yrittäjät ja tuotteet ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton Pohjoismaissa, sanoo SLC:n tiedottaja Mia Wikström.

Kevään hakuprosessin jälkeen kansalliset tuomaristot nimittivät ehdokkaat jokaiseen kilpailukategoriaan. Ahvenanmaalla ja Färsaarilla oli mahdollisuus nimittää omat ehdokkaansa kilpailuun. Yhteispohjoismainen tuomaristo päätti Embla-kilpailun periaatteista: pohjoismaista, kestävää, inspiroivaa, uusia ajatuksia herättävää ja arvostettua.

Embla-kilpailu on saanut nimensä ensimmäisen pohjoismaisessa mytologiassa mainitun naisen nimen mukaan.

Lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK ry, puh. 050 511 8909,
anni-mari.syvaniemi@mtk.fi


Mia
Wikström, tiedottaja, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC,
puh. 050 355 3213, 
mia.wikstrom@slc.fi

http://www.emblafoodaward.com/


10.08.2017

Koululounas on iloinen asia

Uusissa peruskoulun opetussuunnitelmissa kiinnitetään huomiota oppimisen iloon. Iloisen meiningin toivomme näkyvän myös kouluruokailussa. Suomalainen kouluruokailu on ainutlaatuista maailmassa. Suomen lisäksi vain Ruotsissa koululounas tarjotaan maksuttomasti kaikille oppilaille. Kouluateria on mitä tärkein sosiaalisen tasa-arvon edistäjä ja yksi koulupäivän kohokohdista.

Puheet koululounaan muuttamisesta maksulliseksi voidaan saman tien unohtaa. Yksi hyvinvointivaltion mittareista on, miten oikeudenmukaisesti se kohtelee elämänsä alkutaipaleella olevia, aikuisten tuen ja kannustuksen varassa eläviä tulevia veronmaksajia.


Kuva: Tero Sivula, RODEO

Kaikille kouluruoka ei kuitenkaan maistu. Selvitysten mukaan yläasteikäisistä varsin moni jättää koululounaan väliin. Syitä voi olla monia: kaverien painostus, kioskin läheisyys, turhat ennakkoluulot ja joskus myös vanhempien kielteiset asenteet ja tiedonpuute tai ruokakasvatuksen puuttuminen. Jos yhdessä syömiseen ei ole saatu mallia, on sitä vaikea koulussakaan toteuttaa.

Joskus ankeat ulkoiset puitteet tai häly ja kiire tekevät koululounaasta pelkän tankkaushetken. Näin ei saisi olla. Ruokailuhetkeä voi kohentaa monin tavoin. Asiassa kannattaa kuunnella itse asiakkaita eli oppilaita. Kun lapset ja nuoret pääsevät itse vaikuttamaan ruokasalin viihtyvyyteen ja jopa ruokalistasuunnitteluun, se poikii varmasti hyviä käytäntöjä. Myös opettajien ja rehtorin oma ruokailukäyttäytyminen ja kannustava esimerkki heijastuvat koululaisten asenteisiin. Kouluissa, joissa sen aikuiset ymmärtävät kouluruuan arvon, syödään, voidaan ja opitaan paremmin.

Tänä vuonna Suomi täyttää juhlavasti 100 vuotta ja ensi vuonna lakisääteinen kouluruokailu 70 vuotta. Kouluruokailu on tärkeä osa lähihistoriaamme, ja lähes kaikilla on siitä omakohtaisia kokemuksia. Kouluruokailun loistava tulevaisuus rakennetaan yhdessä. Siihen vaikuttavat niin ruokapalvelun osaava henkilökunta kuin ruokailevat oppilaat, koulun aikuiset ja oppilaiden vanhemmat.

Kun lapsi tulee koulusta kotiin ja kysymme ”Mitä opit koulussa tänään?”, kysytäänpä samalla myös ”Mitä söit ja muistitko kiittää?”.

***
SUOMI 100 VUOTTA – TAVOITTEENA 1 000 KOULURUOKADIPLOMIA

Ammattikeittiöosaajat ry kampanjoi Suomi 100 -juhlavuonna suomalaisen kouluruokailun puolesta. Suomalainen kouluruokailu on ylpeyden aihe ja sosiaalinen innovaatio, jota tullaan ihastelemaan muualtakin maailmasta. Juhlavuoden aikana kannustamme kouluja ympäri maan hakemaan Ammattikeittiöosaajien myöntämää tunnustusta. Kouluruokadiplomi on osoitus kestävällä tavalla ravitsemukselliset ja kasvatukselliset seikat huomioivasta kouluruokailusta.

Juhlavuonna on monta syytä hakea diplomia: kouluruoan arvostuksen nostaminen, yhdessä syömisen ilo ja kymmenien vuosien kouluruokailuperinne. Suomalaista kouluruokaa kannattaa juhlia jokaisena koulupäivänä.

Kouluruokadiplomi on mukana Suomi 100 -ohjelmassa

Itsenäisyyden juhlavuonna diplomia hakevat ja sen ansaitsevat koulut saavat Suomi 100 -logollisen merkkivuoden diplomin.

Lisätiedot: Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, Ammattikeittiöosaajat ry
marjut.huhtala@amko.fi, p. 050 341 3957,  www.kouluruokadiplomi.fi,www.amko.fi


03.08.2017

Hyvää kesän jatkoa amkolaiset!

Toivottavasti kesäsi on ollut tähän mennessä virkistävä ja voimaannuttava.

Jo nyt kannattaa katsastella syksyn koulutustarjontaa ja ilmoittautua seminaariin Helsingissä 24.10. Päivän teemoina mm. ainutlaatuinen asiakaspalvelu, palveluetiketti monikulttuurisissa toimintaympäristöissä ja ammattiopetuksen koulutusreformi. Karisman voimaa pohdimme näyttelijä Kari Ketosen esityksessä.

Seminaari huipentuu vuoden 2017
Ammattikeittiöosaajan valintaan.
Olethan jo jättänyt oman ehdotuksesi!

Ohjelma

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan- AMKOn seminaari sykähdyttää aina!
HUOM! Yritykset voivat varata näyttelypaikan 18.8 mennessä.

***
Lihan ja kalan alkuperämaan ilmoittaminen kuluttajille

Maa-ja metsätalousministeriön asetusehdotus lihan ja kalan alkuperämään ilmoittamiskäytännöistä on lausuntokierroksella. Jos haluat ottaa kantaa  asetusluonnokseen, välitä oma kommenttisi 16.8 mennessä toiminnanjohtajalle: marjut.huhtala@amko.fi. Tässä linkkiASETUSLUONNOKSEEN.
Teemme kommenttienne pohjalta yhteisen lausunnon.

***

Tarjolla maitopäivän materiaaleja

Kansainvälinen koulumaitopäivää vietetään keskiviikkona 27.9.2017

Maito ja Terveys ry tekee päivän kunniaksi kouluruokaloiden seinille kaksi uutta eläinteemaista julistetta edellisvuosien tapaan.

Julisteiden koko on 59 x 84 cm ja ne on taitettu A4-kokoon. Julisteetpostitetaan tuttuun tapaan alakouluihin automaattisesti. Jos haluat niitä enemmän tai muuhun kuin alakouluun, tilaa syyskuun alusta lähtien netin kautta maitojaterveys.fikohdasta aineiston tilaus: http://www.maitojaterveys.fi/

Kansainvälistä koulumaitopäivää vietetään maailmanlaajuisesti tänä vuonna 18. kertaa. Päivän vieton tarkoituksena on kiinnittää huomiota koulumaidon merkitykseen oppilaiden ravitsemuksessa.

 

***
Potkua perunan käyttöön!

Pure perunaa-hankkeen workshop-tilaisuudessa saat ajankohtaista tietoa perunan hyödyntämisestä ammattikeittiöissä. Maa-ja kotitalousnaisten ja Haaga-Helian Pure peruna-hankkeeseen liittyvä tilaisuus järjestetään 2.10.2017 Helsingissä. Voit seurata tilaisuutta myös videolta. Lisätietoa tästä ESITTEESTÄ.

***
Tapahtumavinkki: Herkkujen Suomi Rautatientorilla 3.-5.8.2017

Kesäinen Lähiruoka-Streetfood -ja Syystober-tapahtuma järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Tapahtuma on yksi Suomi 100-juhlavuoden ruokatapahtumista.

***

Ystävä jäseneksi-kampanjassa uusi laadukas lahjatuote

Uuden jäsenen hankkinut saa nyt lahjaksi Pentikin Elegia-froteepyyhkeet (2 kpl) ja pirteän pussukan. Pyyhkeiden mitat:70x140 cm, väri sininen, materiaali puuvilla, pesu 60 asteessa. Uusi jäsen voi liittyä tällä YSTÄVÄ JÄSENEKSI-lomakkeella.

 


20.06.2017

Amkon syksyn seminaarin ohjelma on julkaistu!

Erityisteemoina ainutlaatuinen asiakaspalvelu sekä palveluetiketti monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Saamme myös tietoa ammattiopetuksen koulutusreformista ja siitä, mitä reformi tarkoittaa ruokapalvelualalla. Karisman voimaa pohdimme näyttelijä Kari Ketosen esityksessä. Päivä huipentuu vuoden 2017 Ammattikeittiöosaajan valintaan. Olethan jo jättänyt oman ehdotuksesi.

Ohjelma

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu jo nyt mukaan- AMKOn seminaari sykähdyttää aina!

***

Nyt Ravitsemussitoumuksia tekemään

Valtion ravitsemusneuvottelukunta kutsuu kaikkia elintarvikealan toimijoita teollisuudesta kauppaan ja joukkoruokailun järjestäjiin tekemään ravitsemussitoumuksen.

Uusi nettipohjainen toimintamalli otettiin käyttöön kesäkuun alussa. Ravitsemussitoumuksia voi tehdä suolan, tyydyttyneen rasvan ja lisätyn sokerin vähentämiseksi, kasvisten käytön lisäämiseksi, annoskokojen
kohtuullistamiseksi sekä lapsille suunnattujen tuotteiden, tarjottujen aterioiden ja ruokaohjeiden parantamiseksi. Sitoumukset ovat konkreettisia, merkittäviä ja
mitattavia toimenpiteitä, joiden toteutumista seurataan.


Ruokapalveluissa sitoumus voi tarkoittaa esimerkiksi terveellisten välipalojen
saatavuuden lisäämistä.

Juhlavassa julkistamistilaisuudessa Smolnassa ammattikeittiöitä edusti Luomuravintola Timjamin toimitusjohtaja ja Pirkanmaan Amkon puheenjohtaja Merja Jokiniemi. Lue hänen ajatuksiaan Ravitsemussitoumukseen liittyen Amkon blogista.

Kaikki ravitsemussitoumuksen  julkistamistilaisuuden puheenvuorot ovat katsottavissa
VIDEO-linkistä.

***

Kasvisruokaohjeita videomuodossa

EkoCentria on kehittänyt ammattikeittiöille ja erityisesti julkisten ruokapalveluiden käyttöön uusia proteiinipitoisia kasvisruokaohjeita, joissa on käytetty monipuolisesti kotimaista
kasviproteiinia. Tavoitteena on edistää kasvisruokien tarjontaa, monipuolistaa reseptiikkaa sekä tehdä tunnetuksi soijalle vaihtoehtoisia, kotimaisia kasviproteiineja.

Kaikki 15 uutta reseptiä on vakioitu 100 henkilölle. Lisäksi kahdeksasta ohjeesta on tuotettu reseptivideot, joissa esitellään havainnollisesti erilaisten kasviproteiinien, kuten härkäpavun, linssien ja kypsien kasviproteiinivalmisteiden käyttöä.

Reseptiikkaa on kehitetty yhteistyössä Savon koulutuskuntayhtymän ravintolapalveluiden ja Servican kanssa. Työtä on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö ja Viestintävalkea on tuottanut reseptien esittelyvideot.

Kaikki reseptit ja videot voit katsoa alla yuotube-linkeistä.
https://www.youtube.com/watch?v=KfJoujN0T30

***

Lämmin kiitos alkuvuoden yhteistyöstä- 
aurinkoista kesää!

t. Marjut
marjut.huhtala@amko.fi, p. 050 341 3957


23.05.2017

Amkon uutiskirje 6/2017

Kenestä vuoden 2017 Ammattikeittiöosaaja?

Vuoden Ammattikeittiöosaaja-titteli myönnetään nyt kolmannen kerran. Kuka on sinun ehdotuksesi tämän vuoden tittelin saajaksi?

Tunnustuksen saajan kriteerit:

Tunnustuksen saaja vaikuttaa myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan.

Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti.

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Hän kohtelee kannustavasti kollegoitaan  ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta.

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä. Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.

Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Jätä oma ehdotuksesi perusteluineen tästä linkistä 30.9 mennessä.

***
Muistitteko vastata kyselyyn?

AMKO on mukana hankkeessa, joka liittyy valtioneuvoston rahoittamaan selvitys- ja tutkimustoimintaan ikäihmisten ruokapalveluista. Tavoitteena on saada kattava kuva kotona asuvien ikäihmisten ruokapalvelujen nykytilasta sekä tulevaisuuden kehittämistarpeista ja -kohteista.


Aiheeseen liittyen on meneillään kysely, jonka viimeisiä vastauksia parhaillaan odotellaan. Kyselylinkkiä on lähetetty kunnan kirjaamojen kautta ja suoraan kuntien ruokapalvelupäälliköille ja vastuuhenkilöile. Toivomme, että jokaisesta Suomen kunnasta vastattaisiin kyselyyn! Vastausaikaa on 24.5 saakka. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja tuloksista tiedotetaan Amkon seminaarissa 24.10.2017 Helsingissä.

 

***
Ystävä jäseneksi- liina lahjaksi!

Nyt kannattaa hankkia uusia jäseniä Amkoon! Uuden jäsenen hankkinut palkitaan kesäisellä Pentikin Lupiini-liinalla. Ensimmäinen erä liinoja postitetaan ensi viikolla. Jos toimit nopeasti, ehdit vielä mukaan ensimmäisen postituserän lahjan saajien joukkoon. 
Lisätiedot kampanjasta ja liittymisestä:
http://www.amko.fi/jarjesto/liity-jaseneksi/


11.05.2017

AMKOn diplomit mukana pohjoismaisen EMBLA-ruokakilpailun finaalissa

Ammattikeittiöosaajien Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomi-käytännöt on valittu Pohjoismaisen Embla-ruokakilpailun finaaliin Suomen edustajana sarjassa lasten ja nuorten ravitsemus.

Seitsemästä kilpailuluokasta valitaan lopulliset Embla-voittajat elokuussa Kööpenhaminassa. Embla-kilpailun seitsemään kilpailuluokkaan ilmoittautui Suomessa parisenkymmentä ehdokasta. Yhteensä kilpailuun ilmoittautuneita oli peräti 185 ehdokasta.

Suomen jury perustelee finaalipaikkaamme näin:diplomikäytänteet kannustavat niin kouluyhteisöjä kuin koko ruokakasvattajien kenttää kehittämään sekä kouluruokailua että ruokailua osana varhaiskasvatusta. Diplomikäytänteet nostavat myös ruoan arvostusta, ruokapalveluammattilaisten roolia sekä ruokakasvatusta kaikkien kasvatusyhteisöjen yhteisenä toimintakenttänä ja vastuualueena.

Toimintamalli on hienosti levinnyt ja saanut lyhyessä ajassa jalansijaa maamme kouluissa ja päiväkodeissa.

http://www.ruokadiplomit.fi/

Mikä on Embla?

Embla on ensimmäinen pohjoismainen ruokakilpailu. Kilpailun toteuttaa Pohjolan Talonpoikaisneuvoston Keskusjärjestö NBC (Nordiska Bondeorganisationers Centralråd).

Embla-ruokapalkinto kunnioittaa pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja kaikkia ruoan tekijöitä. Embla on Uusi pohjoismainen ruoka-ohjelman priorisoima ja Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama kilpailu.

Embla-palkinnon avulla jaetaan pohjoismaista osaamista ja kokemusta. Emblan avulla halutaan vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Yhteispohjoismainen raati kokoontuu 23. elokuuta, jolloin nimetään jokaisen kilpailukategorian Embla-palkinnon pohjoismaiset voittajat. Seitsemän Embla-voittajaa palkitaan Kööpenhaminassa Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better food for more people-huippukokouksessa 24. elokuuta Copenhagen Cooking -tapahtuman yhteydessä.


03.05.2017

AMKON uutiskirje 5/2017

AMKOn kevään seminaarissa sopivassa suhteessa tietoa ja huumoria!

Eri puolilta Suomea Turkuun matkanneet amkolaiset saivat runsaasti sulateltavaa huippupuhujien ajankohtaisista esityksistä Amkon seminaarissa 26.-27.4.2017.


Osallistujat kiittivät seminaarin kokonaisantia ja toimivia järjestelyjä.

Kuulimme kertauksen mikrobien vaaroista keittiötyössä ja antibioottien turhan käytön riskeistä sairaalabiologi Marianne Gunellin alustuksessa. Aistimisen saloihin ja yksilöllisiin aistimistaipumuksiin perehdyimme Turun yliopiston laboratoripäällikkö Terhi Pohjanheimon esityksessä.

Ravitsemuksen täsmävaikutuksista ja  biohakkeroinnista saimme tietoa Jaakko Halmetojan puheenvuorossa. Tiesittekö tätä:tulevaisuuden megatrendi on mentaaliravitsemus.


Jaakko Halmetojan uusin kirja käsittelee ravitsemuksen, unen ja liikunnan vaikutuksia kehon ja mielen kokonaishyvinvointiin.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa tehdystä tutkimuksesta keittiötyön ergonomiasta sekä työn tarkkuuden ja  tuottavuuden parantamisesta kertoivat lehtori Tiina Tuovinen ja TKI-asiantuntija Marja-Liisa Laitinen.


Turun Arkean Paula Juvonen kertoi
liikelaitoksen monista hankkeista sekä vireästä ja laajenevasta toiminnasta.

Sanna Talvian esityksessä pureuduttiin alakouluikäisten koululaisten kuvauksiin kouluruuasta. Niitä on koottu PROMeal-hankkeessa. Lasten suusta kuulee totuuden. Talvia ottaisikin lapset aktiivisemmin mukaan kouluruokailun suunnitteluun.


Elämänhallinnasta ja muutosprosesseista kertoi mentaalivalmentaja Minna Marsh.
”Aina voi aloittaa alusta ja pyrkiä parempaan.” Marshin ajatuksista voit lukea laajemmin  toukokuun lopussa ilmestyvästä AMKON jäsenlehdestä.


Jethro Rostedt   villitsi yleisön räväkällä huumorilla. ”Myynti on asennetta.
Kaikki kumpuaa omasta tahtotilasta, periksi ei anneta.” 


Seminaarin tauoilla tutustuttiin näyttelypisteisiin.

Seminaaripäivien lopuksi kuulimme intuition merkityksestä luovissa prosesseissa. Intuition käyttöalueet ovat laaja-alaiset, valotti Intuitio-alueen asiantuntija Asta Raami. Intuitiota voi hyödyntää jopa aivokirurgiassa.

Esityksen tiivistelmiä ja osa seminaarin dioista on katsottavissa amko.fi-sivuilta kohdasta koulutuspäivät. Sieltä löytyy linkki myös tapahtuman kuvapankkiin:
http://www.amko.fi/koulutuspaivat/

Kitokset kaikille Turun seminaariin osallistuneille!
Seuraava Amkon seminaari järjestetään 24.10.2017 Helsingissä. Ohjelma valmistuu vielä ennen juhannusta. Ollaan kuulolla!
***

Uutiskirjeen teksti: Marjut Huhtala
Kuvat: Virpi Kulomaa


11.04.2017

AMKOn UUTISKIRJE 4/2017

Ammattikeittiöosaajat ry:n kevätkokous 26.4.2017

Kevätkokous järjestetään seminaarimme yhteydessä Turussa 26.4. klo 16.00
osoitteessa Holiday Club-Caribia, Kongressikuja 1, 20540 Turku.
Käsitellään yhdistyksen sääntöjen 17§ määrämäät asiat.

Uusi hankintaopas Motivalta

Motiva on julkaissut uuden hankintaoppaan vastuullisista elintarvikehankinnoista.
Kriteerit vastuullisiin elintarvikehankintoihin tukevat valtioneuvoston periaatepäätöstä, jonka mukaan julkisissa hankinnoissa tavoitellaan koknaistaloudellisia, kestäviä ja laadukkaita hankintoja. Opas on tehty maa-metsätalousministeriön toimeksiannosta.

Pääset tästä tutustumaan oppaaseen:

http://www.motivanhankintapalvelu.fi/tietopankki/elintarvikkeet/kriteerit.html

Aihetta käsitellään myös Amkon ensi syksyn seminaarissa 24.10.2017 Helsingissä. Merkitse päivä jo nyt kalenteriin. Koko seminaarin ohjelma julkaistaan vielä ennen kesälomia.

Kouluruoka-ja Makuaakkoset-diplomit edelleen haettavissa!

Vielä ehtii hyvin hakemaan diplomeita kevään aikana. Oivallinen tilaisuus juhlistaa diplomeita voisi olla vaikkapa koulujen ja päiväkotien kevätjuhlien yhteydessä.
Tänä vuonna kannustamme Kouluruokadiplomien hakuun

teemalla Suomi 100 vuotta- tavoitteena tuhat diplomia!

Turussa ja Varsinais-Suomessa diplomeita on suoritettu innokkaasti.
Tuorein Kouluruokadiplomi Turun Arkealle luovutettiin viime viikolla Turussa järjestetyssä Kids & Food Kouluruokafoorumissa.


Turun Lyseon diplomin vastaanottivat kotitalousopettaja Taina Moisio (vas.) ja
palveluvastaava Päivi Raiko Arkeasta). , Kuva: Virpi Kulomaa.

Ystävä-jäseneksi- kampanjassa uusi lahjatuote!

Uuden jäsenen Ammattikeittiöosaajiin hankkiva palkitaan nyt Pentikin Lupiini-liinalla.


Kuva: Pentik
Liinan koko:145x250 cm, materiaali: 100 % puuvillaa
Näyttävä liina sopii mainiosti kevään ja kesän kattauksiin.
Tästä pääset YSTÄVÄ-jäseneksi-lomakkeelle.

Amkon kevään seminaari Turussa  26.-27.4.2017
Vielä mahdut mukaan, kun ilmoittaudut 18.4 mennessä

Teemoina mm.

Ruokaturvallisuus, aistimisen salat, ruoka ja tekonolgia, muutosjohtaminen ja tunneäly.

kts. tästä koulutuspäivien  Ohjelma ja Ilmoittaudu mukaan!

Kaikkien ilmoittautuneiden kesken arvotaan Holiday Club-lahjakortti!
(kortti oikeuttaa viikonlopun lomaan kahdelle henkilölle valitsemassi Holiday-kohteessa)


21.03.2017

AMKON uutiskirje 3/2017

Ruokapoliittinen selonteko lausuntokierroksella

Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta Ruoka2030 Suomi-ruokaa meille ja maailmalle on lausuntokierroksella. Laadimme Amkon  yhteisen lausunnon, jonka esitämme eduskunnan sivistyslautakunnassa 31.3.2017. Jos haluat vaikuttaa lausunnon sisältöön, kerro mielipiteesi toiminnanjohtajalle 28.3 mennessä: marjut.huhtala@amko.fi   

 

Tästä pääset lausuntotekstiin:

https://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiakirjat/VNS+2/2017


Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluissa on  avoinna ruokapalveluiden tuotannonsuunnittelijan tehtävä

Haku on nyt avattu ja tehtävä haettavissa  Kuntarekryn kautta 2.4.2017 klo 23:59 asti.
https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikka/124900


Amko on mukana VN:n rahoittamassa tutkimus-ja selvityshankkeessa, jossa tarkastellaan ikäihmisten ruokapalveluja Suomessa ja näihin liittyviä tulevaisuuden tarpeita

Amkossa hanketta koordinoi ETM Päivi Jämsén. Tulemme lähettämään aiheeseen liittyvän kyselyn vielä kevään aikana. Hanketta johtaa Helsingin yliopisto.
Ollaan kuulolla.

Muistathan ilmoittautua Amkon kevään seminaariin Turussa 26.-27.4.2017!
Monipuoliset koulutuspäivät tarjoavat asiantuntevaa täydennyskoulutusta ravitsemisalan esimiehille, opettajille  ja ammattilaisille. Tiedossa runsas ohjelma ja huikeat puhujat.

Teemoina mm.
Ruokaturvallisuus, aistimisen salat, ruoka ja tekonolgia, muutosjohtaminen ja tunneäly.

kts. tästä koulutuspäivien  Ohjelma ja Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittautumisaikaa on 10.4 saakka. Muista, että hotellin majoiuskiintiö on voimassa 26.3 saakka.

Kaikkien ilmoittautuneiden kesken arvotaan Holiday Club-lahjakortti!
(kortti oikeuttaa viikonlopun lomaan kahdelle henkilölle valitsemassi Holiday-kohteessa)


24.02.2017

AMKON uutiskirje 2/2017

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 1/2017 on ilmestynyt

Vuoden ensimmäisessä numerossa on nyt ennätysmäärä
ajankohtaisia juttuja ja artikkeleita. Antoisia lukuhetkiä!

Teemoina:

Uudistunut kouluruokailusuositus
Hankintalain soveltaminen julkisissa hankinnoissa
Työssäoppiminen 
Kasvisruokailu alá Silvoplee
Ammattikeittiöprosessien kehittäminen
ja paljon muuta ajankohtaista tietoa värikkäässä lukupaketissa

Anna palautetta lehdestä ja osallistu ilmaispaikan arvontaan Ammattikeittiöosaajien seminaariin Turkuun 26.-27.4.2017! Tästä pääset palautelomakkeelle:
http://www.amko.fi/jarjesto/jasenlehti/palaute-jaesenlehdestae/

Muistathan ilmoittautua Amkon kevään seminaariin Turussa 26.-27.4.2017!
Monipuoliset koulutuspäivät tarjoavat asiantuntevaa täydennyskoulutusta ravitsemisalan
esimiehille, opettajille  ja ammattilaisille. Tiedossa runsas ohjelma ja huikeat puhujat.

Teemoina mm.

Ruokaturvallisuus, aistimisen salat, ruoka ja tekonolgia, muutosjohtaminen ja tunneäly.

kts. tästä koulutuspäivien  Ohjelma ja Ilmoittaudu mukaan!

Kaikkien ilmoittautuneiden kesken arvotaan Holiday Club-lahjakortti!
(kortti oikeuttaa viikonlopun lomaan kahdelle henkilölle valitsemassasi Holiday-kohteessa)

***
Suomi 100 vuotta- tavoitteena 1000 kouluruokadiplomia!Juhlavuoden aikana Kouluruokadiplomin ansaitsevat koulut saavat erityislogollisen
Suomi100-juhlavuoden diplomin.

Kannustamme kouluja ympäri maan hakemaan Ammattikeittiöosaajien myöntämää tunnustusta. Kouluruokadiplomi on osoitus kestävällä tavalla ravitsemukselliset ja kasvatukselliset seikat huomioivasta kouluruokailusta. Kouruokadiplomi mainitaan uusissa kouluruokailusuosituksissa itsearvioinnin välineenä.

Juhlavuonna on monta syytä hakea diplomia: kouluruoan arvostuksen nostaminen, yhdessä syömisen ilo ja kymmenien vuosien kouluruokailuperinne. Suomalaista kouluruokaa voi juhlia vuoden jokaisena koulupäivänä.

 


Nyt jos koskaan kannattaa tarttua diplomihaasteeseen ja kannustaa naapurikuntia ja kouluja diplomin hakuun: http://kouluruokadiplomi.fi/


02.02.2017

Kasvista koululaisille seminaari Jyväskylässä 16.3.2017

Kasvisruoat ovat saapuneet koulujen ruokalistoille. Kasvisten määrän lisääminen ruokailussa on perusteltua sekä terveyden että ympäristön kannalta. Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä 2-tyypin diabetesta. Ruokavalioita muuttamalla myös ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristökuormaa voidaan vähentää merkittävästi.

Kasvista koululaisille_web_2.jpg

Seminaari on osa POPRASUS -hanketta (sustainablediets.fi), jossa tutkitaan kestävään ruokavalioon liittyvää muutospotentiaalia. Kokeilemme miten kasvisruoan tarjontaa ja houkuttelevuutta voidaan lisätä kouluruokailussa. Kokeilujen tavoitteena on avata kouluruokailua ohjaavat tavat ja käytänteet uudelleen arvioinnille ja muutokselle. Toteutamme kokeilut yhteistyössä ruokapalveluiden ja koulujen kanssa. Otamme myös oppilaat mukaan kouluruokailun kehittämiseen. Kokeiluista saatuja tuloksia esitellään ympäristö- ja ruokapolitiikan foorumeilla sekä ammattikeittiöille ja kunnille. Teemme myös yhteistyötä Hinku-foorumin kanssa (www.hinkufoorumi.fi).

Seminaari ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyy tästä osoitteesta:
http://sustainablediets.fi/kasvista-kouluun/

Voit seurata seminaaria myös suorana. Linkki julkaistaan myöhemmin seminaarin ohjelmasivulla.
Seminaari on maksuton ja sen järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Suomen ympäristökeskus.

Lisätietoja:
Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ,etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


25.01.2017

Syödään ja opitaan yhdessä

Tiedotteen lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Uudet kouluruokailusuositukset kannustavat syömään ja oppimaan yhdessä

”Syödään ja opitaan yhdessä” on uusi asiantuntijoiden yhteistyönä laatima ja laajan julkisen kommentoinnin saanut kouluruokailusuositus. Onnistunut kouluruokailu on oppimisen ja kouluyhteisön hyvinvoinnin päivittäinen tukipilari. Päivitetty kouluruokailusuositus antaa kouluille, ruokapalveluille, kunnille ja muille koulutuksen järjestäjille ohjeistuksen säädöstenmukaisen kouluruokailun toteuttamiseen ja sen kehittämiseen.

Ruokailu koulussa on osa opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja hyvinvoinnin päivittäinen oppimisympäristö. Suositus sisältää käytännön määritelmiä, ohjeita ja esimerkkejä ruokailun järjestämiseen, ajoitukseen, ruokavalintoihin, ruokailuympäristöön sekä osallistumisen, ruoan ja ruokailutilanteen laadun seurataan ja arviointiin.  Suosituksessa on toimintamalleja koulun ruokakasvatukseen ja yhteistyöhön koulussa ja kotien kanssa. Vain syöty ruoka voi edistää terveyttä. Onnistuminen edellyttää paitsi maistuvaa ruokaa myös osallisuutta, ohjauksen tietoista suunnitelmallisuutta sekä koko kouluympäristön ruokatarjonnan huomioimista. Onnistunut kouluruokailu on yhteinen asia.

Tavoitteena oikea-aikaiset, riittävät, terveyttä edistävät ateriat – huomio myös kouluaikaisen syömisen kokonaisuuteen

Kouluaterian on oltava oppilaalle riittävä ja täysipainoinen, kaikilta osiltaan terveelliseen ravitsemukseen perustuva, maksuton kokonaisuus. Koululounas tarjotaan yleisenä lounasaikana klo 11–12. Välipalalla varmistetaan ravinnon riittävyys silloin, kun ruokailujen välit venyvät oppilaan kannalta liian pitkiksi.

Koulussa tarjottujen välipalojen, myös kioskeissa ja kanttiineissa, tulee olla terveyttä edistäviä. Ruoka-aineiden valinnasta annetuissa käyttötiheys-suosituksissa on huomioitu sekä elintarviketurvallisuus että ruokavalintojen ympäristövaikutuksia. Kalan ja vaalean lihan sekä kasvisruokien tarjontaa suositellaan lisättäväksi.

Kouluaterian ravitsemuslaadulle ja välipalojen tarjoamiseen uudet kriteerit -malliannoksesta useampi kokovaihtoehto

Aterioiden suunnitteluun annetaan ruokalista-, ruoka- ja energiaravintoainekohtaiset suositukset. Kouluateria on ravitsemuksellisesti täysipainoinen silloin, kun se noudattaa eri aterianosille annettuja kovaa rasvaa, suolaa, lisättyä sokeria ja kuituja koskevia ravitsemuslaadun kriteerejä. Energiaravintoaineiden osalta uusi suositus on edeltäjäänsä väljempi.

Koululounas suunnitellaan siten, että oppilailla on mahdollisuus saada ateriasta kolmasosa päivittäisestä energiatarpeestaan. On huomioitava, että malliannoksen koko vaihtelee oppilaiden iän ja kokonaisenergiatarpeen mukaisesti. Ravintoaineiden suhteelliset osuudet ovat kuitenkin kussakin annoskoossa samanlaiset ja suositusten mukaiset. Aterian valmistuksessa noudatetaan ravitsemuslaadun kriteereitä. Erityishuomio  kiinnitetään rasva-suola ja –kuitupitoisuuksien kriteerien täyttymiseen.
Lisätyn sokerin tulee jäädä ruokavaliossa alle 10 E %.

Kouluruokailu on monialainen oppimiskokonaisuus

Kouluruokailu on osa opetussuunnitelman mukaista, käytännönläheistä ruokakasvatusta koulussa. Se on monialainen oppimiskokonaisuus, jolla on luonteva yhteys useisiin oppiaineisiin. Oppilaiden osallisuutta tukevat ruokailujärjestelyt edistävät kouluruokailuun osallistumista ja vastuun ottamista suunniteltujen kouluaterioiden toteutumisesta.

Koulun aikuisten esimerkki ja yhteistyö, kotien osallisuus ja tuki

Onnistunut kouluruokailun ohjaus edellyttää koulun aikuisten esimerkkiä, työnjakoa, jakelulinjaston tietoista järjestystä ja malliaterioita.  Merkityksellistä syömiselle on myönteinen ilmapiiri ja kiireetön ruokasalissa viihtyminen.  Myös kodin tuki, myönteinen puhe kouluruokailusta kotona ja kouluruokailun arvostaminen edistävät koulussa syömistä.

Kouluruokailun seuranta ja arviointi

Valtakunnallisesti: THL:n kouluterveyskysely, TEA-viisari
Ravitsemuslaadun arviointi:
ruokapalveluiden tuotannonohjausjärjestelmät (reseptiikka), arkilounaskriteeristö, Sydänmerkki-kriteeristö, Fineli-koostumustietopankki; hyödyntäminen reseptiikan ravintoainelaskelmissa
Kouluruokailuun osallistumisen ja osallisuuden seuranta:
koulukohtaiset seuranta- ja palautejärjestelmät, ravintolatoimikunta ja muut oppilas-ja koulutoimikunnat, kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön kannustaminen, hävikin seuraaminen koulukohtaisesti
Kouluruokadiplomi:
itsearvioinnin työväline kouluruokailun kokonaisvaltaiseen tarkasteluun ja sen vuorovaikutteiseen kehittämiseen. Myönnetään kouluille ravitsemukselliset, kestävän kehityksen mukaiset ja ruokakasvatukselliset seikat huomioon ottavasta kouluruokailusta.
Sydänmerkki-ateriajärjestelmä:
merkki varmistaa, että asiakkaalla on mahdollisuus valita terveellinen ateriakokonaisuus.
Oiva-järjestelmä: hymyn saaminen edellyttää elintarvikelainsäädännön noudattamista.

***
Uusi suositus on luettavissa sähköisesti:

Suomenkielinen http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-791-6

Ruotsinkielinen: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-812-8

Julkaisun myynti: http://kauppakv.fi/sis/THL/tuote/9789523027916

Lisätietoja:

VRN/Pääsihteeri, suositustyöryhmän sihteeri, Arja Lyytikäinen, etunimi.sukunimi@evira.fi,
puh 050 409 9860

OPH/Opetusneuvos, suositustyöryhmän puheenjohtaja, Marjaana Manninen, etunimi.sukunimi@oph.fi, puh 029 533 1142

THL/Tutkimusprofessori, Suvi Virtanen, etunimi.sukunimi@thl.fi, puh 029 524 8729


09.01.2017

Amkon uutiskirje 1/2017

Onnellista Suomi 100-juhlavuotta ammattikeittiöosaajat!
Toivottavasti koet järjestömme omaksesi myös alkaneena vuonna.

amko_kevat_2017_facebook_piennenntty.jpg

Amkon kevätseminaarin ohjelma on julkaistu ja ilmoittautuminen käynnistynyt! 
26.-27.4.2017 Turussa järjestettävä seminaari  tarjoaa ajankohtaista täydennyskoulutusta ravitsemisalan esimiehille, opettajille  ja ammattilaisille. Tiedossa runsas ohjelma ja huikeat puhujat.

Teemoina mm.
Ruokaturvallisuus, aistimisen salat, ruoka ja teknolgia, muutosjohtaminen ja tunneäly.

kts. tästä koulutuspäivien  Ohjelma ja Ilmoittaudu

***
Suomi 100 vuotta- tavoitteena 1000 Kouluruokadiplomia!
 

Juhlavuoden aikana Kouluruokadiplomin ansaitsevat koulut saavat erityislogollisen diplomin.
Nyt jos koskaan kannattaa tarttua diplomihaasteeseen ja kannustaa myös naapurikuntia ja -kouluja diplomin hakuun. Lue toimintaohjeet diplomisivustolta:
http://kouluruokadiplomi.fi/

Haemme projektihenkilöä

Ammattikeittiöosaajat ry  hakee projektihenkilöä aikavälille 7.3-30.6.2017 hankkeeseen, jossa selvitetään ikäihmisten ruokapalveluita Suomessa ja palveluihin liittyviä tulevaisuuden haasteita. Hanketta koordinoi Helsingin yliopisto yhdessä usean hanketoimijan kanssa. Hanke rahoitetaan valtioneuvoston tutkimus-ja selvitys-määrärahoista.

Toivomme projektihenkilöltä elintarviketieteiden maisterin (ETM) tai restonomin ( YAMK) koulutusta. Projekin suorittamisessa on apua ruokapalveluiden toimintakentän tuntemuksesta.
Ravitsemisalaan liittyvät jatkoprojektit ovat Amkossa mahdollisia rahoitusten varmistuttua.

Projektiin liittyvät tiedustelut: toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, p.050 341 3957, marjut.huhtala@amko.fi 

Pohjois-Karjalan ja Savon Amko yhdistyivät

Pohjois-Karjalan Amko on lopettanut toimintansa itsenäisenä alueena vuoden vaihtuessa. Pohjois- Karjalan jäsenet siirretään Savon Amkoon. Savon Amkon johtokunta ja puheenjohtaja Tuire Puranen toivottavat siirtyvät jäsenet lämpimästi mukaan toimintaan!